|
www.elektronik.si Forum o elektrotehniki in računalništvu
|
Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo |
Avtor |
Sporočilo |
cornholio Član

Pridružen-a: Sre 24 Avg 2005 14:10 Prispevkov: 115 Aktiv.: 0.49 Kraj: Prlekija
|
Objavljeno: Pet Mar 21, 2008 10:21 pm Naslov sporočila: |
|
|
Motor obvezno vezat v trikot, potem pa daš na prvi priključek (šrauf ali pri 3 fazah prva faza) nulo, na drugi priključek en konec kondenzatorja ter fazo, na tretji priključek pa drugi konec kondenzatorja.
Za obratno smer pa samo zamenjaš med nulo, ter drugim koncem kondenzatorja.
Rabiš pa približno 210 mikro Faradov, med sabo pa jih vežeš vzporedno da se se seštevajo. |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
nomis Član

Pridružen-a: Tor 18 Mar 2008 18:36 Prispevkov: 19 Aktiv.: 0.09
|
Objavljeno: Pet Mar 21, 2008 10:27 pm Naslov sporočila: |
|
|
Ker trofazni motorji nimajo pomožnega navitja, vežem v trikot in k enemu faznemu navitju kondenzator? se pravi na tri kilovate vežem 210 mikrofaratov k enemu navitju? |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
nomis Član

|
Objavljeno: Sob Mar 22, 2008 1:26 pm Naslov sporočila: |
|
|
A se opravičujem. saj ste mi že dali zelo jasni odgovor. Takoj po praznikih bom to postavljal skupaj, vam potem javim če bo motor dovolj močen z kondenzatorji. Hvala vam za pomoč pa lepe velikonočne praznike vam želim. |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
nomis Član

|
Objavljeno: Tor Mar 25, 2008 1:59 pm Naslov sporočila: |
|
|
lp. Kupil sem dva kondenzatorja, prvi je večji od 125-156mikro faradov, drugi pa je od 80-100 mikro faradov. Če seštejem najnižje in najvišje vrednosti dobim ven 205-256. Zanima me ali bo preveč za tri kilovatni motor? Motor na dvigalu se vrti zelo kratek čas, recimo pol minute za dvig pa tolko za spust vozila. |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
cornholio Član

Pridružen-a: Sre 24 Avg 2005 14:10 Prispevkov: 115 Aktiv.: 0.49 Kraj: Prlekija
|
Objavljeno: Tor Mar 25, 2008 9:27 pm Naslov sporočila: |
|
|
Ti samo zveži oba kondenzatorja vzporedno, priklopi ter probaj!
Pa probaj prvo brez teže na dvigalu!!
Lp |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
nomis Član

|
Objavljeno: Sob Mar 29, 2008 9:13 pm Naslov sporočila: |
|
|
lp. No jaz sem to danes probal. Motor je bil vezan že v trikot. na prvo palčko sem vezal nulo, na sredino plus in en konec kondenzatorja, na zadnjo pa drugi konec kondenzatorj. Vse skup sem vezal skozi omarico, tako da se menjata drugi konec kondenzatorja in nula med sabo, in tako spremeni smer vrtenja motorja.
Učinek ok motor se vrti, ampak ko dva stopina na dvigalo, je že preslab da bi se zmogel zagnat. Občutek mam da bi tisti motorček od mešalca, mel večjo zagonsko moč. Nevem ali res tolko zgubi ali sem jaz kaj zabrko? Verjetno je drugače močen, ampak zaganjat mu je problem, nima navora. pa če bi dal več kondenzatorjev?? bi ga skurlo? |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
nomis Član

|
Objavljeno: Sob Mar 29, 2008 10:24 pm Naslov sporočila: |
|
|
lp. Glihkar gledam elektromotorje po netu pa me zanima katere elektromor bi bil bolši v ta namen.
3 kw enofazni, 1400 obratov ali
2,2kw enofazni, 900 obratov ?
Recimo če bi enega ali drugega hotel zaustavit ( recimo z zavoro), katerega bi težje?
Verjetno bi tega z manjšimi obrati težje zaustavo, če glih je samo 2,2 kw? Pa zagonska moč? kateri bi imel večjo?
/* Upoštevaj pravila! Zadnje opozorilo! */ |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
|
|
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu Ne, ne moreš pripeti datotek v tem forumu Ne, ne moreš povleči datotek v tem forumu
|
Uptime: 497 dni