|
www.elektronik.si Forum o elektrotehniki in računalništvu
|
Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo |
Avtor |
Sporočilo |
king25 Član

Pridružen-a: Ned 18 Jul 2004 1:06 Prispevkov: 579 Aktiv.: 2.44 Kraj: Celje
|
Objavljeno: Tor Maj 06, 2008 4:47 pm Naslov sporočila: |
|
|
Nahitro sem probal in mislim da bo stvar delovala fantastično zahvaljujoč Highlag-tu
Sedaj sem zrisal na novo dve različni shemi in me zanima, katera vezava nadgradnje bi bila boljša?
Meni se zdi da bi morala delovati v obeh primerih.
Opis: |
|
Velikost datoteke: |
57.58 KB |
Pogledana: |
24 krat |

|
|
58.71 KB |
13 krat |

|
|
|
Nazaj na vrh |
|
 |
king25 Član

|
Objavljeno: Sre Jun 18, 2008 9:15 am Naslov sporočila: |
|
|
Pozdravljeni!
Ponovno se javljam z novim problemo. In sicer pojavil se je nov problem pri vezavi na shemi, ki je priložena.
Zadeva deluje brez težav, ampak ima eno slabo lastnost, ki jo moram odpraviti.
Tlačna stikala (S1 in S2) lepo delujeta po tej shemi, ampak če recimo med obratovanjem potegnem dol konektor iz tlačnega stikala S1 se zgodi to, da dobim signal na izhodu in posledično se vklopi agregat kar ni dobro.
Se pravi, ko vklopi S1 je na izhodu še napetost dokler se ne aktivira še S2 in na izhodu ni signala kar je OK.
Ampak, če med tem ko agregat stoji na 210bar (S2) in pada na 190bar (S1), (v tem primeru agregat miruje dokler se S1 ne razklene) potegnem konektor iz stikala S1, se agregat zažene in nima več kontrole.
Tako agregat nonstop deluje na maximalnem tlaku kot je nastavljen na varnostnem ventilu.
V glavnem, ko odklopim konektor na S1 oz. S2, agregat ne sme delovati zaradi varnosti...
Pomojem ta vezava ne pride več v poštev, zato bi prosil če obstaja mogoče kakšna druga varianta vezave teh dveh stikal?
|
31.05 KB |
15 krat |

|
|
|
Nazaj na vrh |
|
 |
lojzek Član

Pridružen-a: Pet 25 Jan 2008 8:00 Prispevkov: 3387 Aktiv.: 15.98
|
Objavljeno: Sre Jun 18, 2008 2:14 pm Naslov sporočila: |
|
|
Končno si se rešil viška elektronike iz prejšnjih shem .
Poglej moj odgovor iz 5. maja, Highlagovo shemo malce naprej in spet moj komentar. Ta princip, ki sem ti ga jaz opisal, sem uporabil na dveh hidravličnih agregatih in deluje 100% zanesljivo, če izklopiš katerikoli konektor. No.. zanesljivost je mišljena s tem, da se agregat ne zažene sam.
Torej poanta med Highlagom in mano je v uporabi kombinacij NO - NC kontaktov.
PS. če ti ne bo šlo, se bom potrudil narisati še shemo, samo ne danes
|
|
Nazaj na vrh |
|
 |
king25 Član

|
Objavljeno: Čet Jun 19, 2008 7:38 am Naslov sporočila: |
|
|
Ja jaz sem naredil po shemi od Highlag-ta, ki deluje odlično ampak je problem ko snamem konektor.
@lojzek prosil bi te ob priliki ko boš utegnil, če mi narišeš shemo kot si ti mislil, ker mi ni najbolj jasna tvoja vezava.
|
|
Nazaj na vrh |
|
 |
lojzek Član

|
Objavljeno: Pet Jun 20, 2008 4:50 pm Naslov sporočila: |
|
|
@king, Danes se ravno odpravljam zdoma, bom poskusil jutri, ko (in če) mi bo dete zaspalo
|
|
Nazaj na vrh |
|
 |
lojzek Član

|
Objavljeno: Sob Jun 21, 2008 1:09 pm Naslov sporočila: |
|
|
Sedajle sem pa našel čas (pa še nov aparat sem preizkusil)
Naredi tako, kot je na shemi. Rele R je pomožni rele, ki vklaplja motorski kontaktor, kontakt 195bar vklopi hidravliko, kontakt 210bar izklopi hidravliko. Črtkano so narisani še morebitni drugi pogoji, ki izklopijo črpalko, vendar moraš uporabiti NC kontakte (bimetal, druge zaščite).Če hočeš še ročni vklop črpalke, ga dodaš vzporedno k kontaktu 195bar (tako kot kontakt r releja R). vklop mora imeti NO kontakt.
Oba kontakta (195 in 210 bar) morata imeti takrat, ko ni tlaka, sklenjen kontakt!
Če izklopiš konektor iz tlačnega stikala, se črpalka ustavi (no, v enem pogoju se ne- ampak jo ustavi tlak 210 bar).
|
658.28 KB |
16 krat |

|
|
|
Nazaj na vrh |
|
 |
|
|
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu Ne, ne moreš pripeti datotek v tem forumu Ne, ne moreš povleči datotek v tem forumu
|
Uptime: 497 dni