www.elektronik.si Seznam forumov www.elektronik.si
Forum o elektrotehniki in računalništvu

PomočPomoč  IščiIšči  Seznam članovSeznam članov  SkupineSkupine  StatisticsStatistika  AlbumAlbum  DatotekeFilemanager DokumentacijaDocDB LinksPovezave   Registriraj seRegistriraj se 
  PravilaPravila  LinksBolha  PriponkePriponke  KoledarKoledar  ZapiskiZapiski Tvoj profilTvoj profil Prijava za pregled zasebnih sporočilPrijava za pregled zasebnih sporočil PrijavaPrijava 

Mešalnik frekvence

Objavi novo temo   Odgovori na to temo   Printer-friendly version    www.elektronik.si Seznam forumov -> VF tehnika in sistemi radijskih zvez
Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo  
Avtor Sporočilo
madzi
Član
Član

Pridružen-a: Sre 24 Sep 2003 10:46
Aktiv.: 1.33
Kraj: Pragersko, Dragonja vas, Maribor

PrispevekObjavljeno: Pet Jun 27, 2008 1:20 am    Naslov sporočila:  Mešalnik frekvence Odgovori s citatom

Pozdravljeni!

Z SA612 poskušam izdelat mešalnik frekvenve iz 38,9 Mhz na 10,7 Mhz. Tisti ki veste kje sta ti dve frekvenci najpogostejši tudi veste kaj delam.

Ker v VF tehniki nisem najbolj domač mi je pa zelo, zelo zanimiva me nekaj stvari zanima saj nebi rad poskušal do onemoglosti in na koncu obupal. Za potrebe tega projekta sem se spravil delat tudi frekvencmeter (no trenutno še iščem nekaj komponent ampak počasi bo nekaj nastalo, osnova že dela).

Kolikor mi je znano moram na oscilator SA612 pripeljati 49.6 MHz. Na internetu je nekaj primerov uporabe sa162 ampak bi se rad izognil nedobavljivim varicap diodam ter kristalom eksotičnih vrednosti. Vem da je najlažje frekvenco popravljat z varicap diodo ("vco") ampak bi koga iz foruma prosil za drugačno rešitev oziroma rešitev z komponentami ki jih ni težko dobiti.

Hvala!
Nazaj na vrh
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Pošlji E-sporočilo
Branez
Moderator
Moderator

Pridružen-a: Pon 14 Apr 2003 7:21
Aktiv.: 33.05
Kraj: Koprivnica HR

PrispevekObjavljeno: Pet Jun 27, 2008 6:42 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Kaj se dogaja na 38,2 MHz sicer nevem, me pa zanima. Vseeno nebi bilo slabo napisati kaj nastaja.
Poskušaj s takšnim oscilatorjem ali kaj podobnega.
Cenejša različica.
Tudi tole bi šlo.
Na linkih imaš tudi Datasheet-e

Pozdrav, Branko

Albert Einstein
Nazaj na vrh
Skrit Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Obišči avtorjevo spletno stran
Medo
Član
Član

Pridružen-a: Pet 17 Feb 2006 19:53
Aktiv.: 0.30
Kraj: Laško, Maribor

PrispevekObjavljeno: Pet Jun 27, 2008 12:48 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Verjetno pretvarja signal iz TV tunerja na 10.7MHz, kjer ima postavljen demodulator.
Oz. bo to verjetno sprejemnik s TV tunerja Wink. Upam, da sem zadel?
Lahko je še SA Wink
Ti pride kaj v upoštev spodnja frekvenca npr. 38-10.7 tu bi se še našel
kakšen kvarc okoli 28MHz (US robotics modemi)...

Rešitev2:
MC3362 - prvi Oscilator ali VCO nastaviš na 46.9MHz.

lp Andrej
Nazaj na vrh
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
matjay
Član
Član

Pridružen-a: Pon 06 Dec 2004 22:07
Aktiv.: 2.27
Kraj: Ljubljana

PrispevekObjavljeno: Pet Jun 27, 2008 1:23 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Mogoče je to uporabno.
http://hem.passagen.se/communication/sa612_sa602.html
LP
Matjay
Nazaj na vrh
Branez
Moderator
Moderator

Pridružen-a: Pon 14 Apr 2003 7:21
Aktiv.: 33.05
Kraj: Koprivnica HR

PrispevekObjavljeno: Pet Jun 27, 2008 1:28 pm    Naslov sporočila:  Re: Mešalnik frekvence Odgovori s citatom

Ni problem vezje, ampak....
madzi je napisal/a:
.......Na internetu je nekaj primerov uporabe sa612 ampak bi se rad izognil nedobavljivim varicap diodam ter kristalom eksotičnih vrednosti. Vem da je najlažje frekvenco popravljat z varicap diodo ("vco") ampak bi koga iz foruma prosil za drugačno rešitev oziroma rešitev z komponentami ki jih ni težko dobiti.
... kristal oz. oscilator.

Albert Einstein
Nazaj na vrh
Skrit Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Obišči avtorjevo spletno stran
madzi
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Pet Jun 27, 2008 4:33 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Medo, prav si ugotovil kaj počnem.
Mislim da bi tudi 28,2 MHz šlo.

Bi si lahko pomagal kako z temi varicap diodami:
-BB121A
-BB109G
-BB105B
HTE jih ma na zalogi ampak koliko sem ugotovil je prav umetnost dobit specifikacije za te diode.

Še nekaj me zanima. Če naredim oscilator z kristalom, za koliko lahko popravljam njegovo frekvenco z zunajimi elemnti?

Edit:
Specifikacije dobil in bom kar BB105 uporabil.
Nazaj na vrh
VolkD
Član
Član

Pridružen-a: Pet 24 Sep 2004 21:58
Aktiv.: 60.04
Kraj: Divača (Kačiče)

PrispevekObjavljeno: Ned Jun 29, 2008 9:50 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

madzi je napisal/a:
Še nekaj me zanima. Če naredim oscilator z kristalom, za koliko lahko popravljam njegovo frekvenco z zunajimi elemnti?

Načeloma zelo malo. Nekaj 100Hz je zgornja meja.

Obstajajo pa oscilatorji, kjer se da frekvenco spreminjati bistveno bolj na široko a kaj, ko s tem oscilator izgubi vse karakteristike, ki jih ima kvarčni oscilator. V tvojem primeru recimo stabilnost.

Sicer pa tak konverter nebi smel bit večji problem.

fricky
Član
Član

Pridružen-a: Pon 22 Sep 2003 15:37
Aktiv.: 1.10
Kraj: Ribniško Pohorje

PrispevekObjavljeno: Ned Jun 29, 2008 9:19 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Madzi,
sem že delal z SA612 in je zelo stabilen,torej uspeh zagotovljen
Sploh se ne rabiš trudit da najdeš quartz 28,2 kajti iz tunerja dobiš najmanj 5,5 pas+še tonski nosilec naenkrat, ker je pač uglašen za pasovno širino video signala
Jaz sem pred časom uporabil 25MHz quartz za enak namen in imel odličen sprejem.
Potem sem šel še malo naprej, in ta tuner uglasil na izhodno MF 10,7
Tu je nastalo malo težav saj nimam nobene VF merilne opreme,in rezultati so bili malo slabši kot prej
Zdaj je vse nekje na strani ker si bom spisal svoj program za uc ker z nobenim na netu nisem bil zadovoljen, čeprav so delovali
Nazaj na vrh
borber
Član
Član

Pridružen-a: Pon 23 Maj 2005 8:40
Aktiv.: 13.13
Kraj: LJUBLJANA

PrispevekObjavljeno: Ned Jun 29, 2008 11:08 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Čisto nič ni jasno kaj želiš narediti. S TV tunerjem se da marsikaj početi.
Recimo tole, kar je na tej strani:
http://hem.passagen.se/communication/meny.html
Mogoče predeluješ TV v scanner?
Za VCO na 25MHz lahko uporabiš BB620 ali BB204-paralelno (IC). Če pa frekvenco tunerja lahko spreminjaš zvezno, potem za 612 oscilator uporabi kvarc 23-27MHz itd. Predvidevam, da na 10.7MHz potrebuješ le 280kHz pasovne širine.
Nazaj na vrh
Skrit Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
japek
Član
Član

Pridružen-a: Pon 23 Feb 2004 22:50
Aktiv.: 3.30
Kraj: Radenci

PrispevekObjavljeno: Pon Jun 30, 2008 9:51 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Nekaj podobnega je uporabil Matjaž pri njegovih postajah.

LINK , pod IF module

Uporabil je sicer drug mešalnik, kristal oscilatorja je v osnovi 10MHz kristal, ki deluje na tretji harmonski, za MF pa je vzel TV keramični filter SFE na 6MHz, ki se ga pa tudi najde.

Morda off topic, kot ideja pa je le.

madzi
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Tor Jul 01, 2008 1:11 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Moja stvaritev. Za mešalnik pa sem doma našel 48MHz kristal. Vse skupaj je še prototip zato imam tudi več ploščic. Če bo dobro delovalo bom spravil na eno ploščico, morda še kje staknem tv-zuner z i2c in v navezi z avr povežem z računalnikom. Mogoče nastane spektralni analizator ampak bi verjetno bil prepočasn.

Zgoraj levo je tuner, spodaj pa sledijo ploščica z SA612, nato CA3089 in napajalnik za 33V, 12V in 5V. Tam v zgornjem desnem kotu se še vidi en zelo preprost band selector Smile

Vezja slikana odspodaj. Nso še dokončana saj manjka nekaj elemntov in očisiti jih je treba.
Nazaj na vrh
Pokaži sporočila:   
Objavi novo temo   Odgovori na to temo   Printer-friendly version    www.elektronik.si Seznam forumov -> VF tehnika in sistemi radijskih zvez Časovni pas GMT + 2 uri, srednjeevropski - poletni čas
Stran 1 od 1

Pojdi na:  
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu
Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu
Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu
Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu
Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu
Ne, ne moreš pripeti datotek v tem forumu
Ne, ne moreš povleči datotek v tem forumu

Uptime: 495 dni