www.elektronik.si Seznam forumov www.elektronik.si
Forum o elektrotehniki in računalništvu

PomočPomoč  IščiIšči  Seznam članovSeznam članov  SkupineSkupine  StatisticsStatistika  AlbumAlbum  DatotekeFilemanager DokumentacijaDocDB LinksPovezave   Registriraj seRegistriraj se 
  PravilaPravila  LinksBolha  PriponkePriponke  KoledarKoledar  ZapiskiZapiski Tvoj profilTvoj profil Prijava za pregled zasebnih sporočilPrijava za pregled zasebnih sporočil PrijavaPrijava 

Tip varovalke
Pojdi na stran Prejšnja  1, 2

Objavi novo temo   Odgovori na to temo   Printer-friendly version    www.elektronik.si Seznam forumov -> Energetika
Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo  
Avtor Sporočilo
Iztok
Član
Član

Pridružen-a: Pet 08 Okt 2004 0:55
Aktiv.: 20.98
Kraj: LJ

PrispevekObjavljeno: Sre Jul 02, 2008 11:34 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

dkone je napisal/a:
...

No,nisem vedel da me boste sedaj napadli,če sem namesto avtomatske varovalke rekel FID,ker FID mi je nekako bolj domač kakor pa avtomatska varovalka,sem pač uporabil da izraz.
...

Saj te nihče ne napada. Hočemo ti le dopovedat, da si zamešal zadeve tako kot, da bi govoril o podobnosti med kleščami in izvijačem ... z obojim je možno v precej primerih odvijat tudi vijake ... Very Happy

Je pa res, da na prvi pogled npr. 3ph avtomatsko tokovno zaščitno stikalo izgleda zelo podobno kot FID stikalo. Wink

BTW, ker sem ravno danes kupil ... 1ph avtomatska varovalka B10 stane 3€.
Nazaj na vrh
Skrit Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
podboj
Član
Član

Pridružen-a: Sre 25 Maj 2005 11:48
Aktiv.: 5.28
Kraj: Postojna, Sežana, Ljubljana

PrispevekObjavljeno: Čet Jul 03, 2008 5:52 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Za v delavnico bo najbolje da vzameš avtomatske varovalke, ali pa montiraš avtomatsko varovalko neposredno na razdelilec, parapet ali kjer imaš pač vtičnice pri mizi, talilne lahko ostanejo kjer pač so.

Jaz imam pri mizi 3 varovalke, eno 16A B za večje porabnike, drugo 10A C za ločilni trafo 2kW, in tretjo 6A B za hitro testiranje navitij trafota (primar, sekundar) in podobne neumnosti kjer je velika verjetnost iskrenja. Pred varovalkami je še FID 30mA. V hiši je sicer ničenje, sistem, ki sem ga opisal pa je od vtičnice naprej.

Ločilni trafo je bolj malo v uporabi, največ sem ga do zdaj uporabljal za ločit osciloskop od ozemljitve in visokonapetostni izvor za lampaše, drugače pri šarjenju po vezjih raje FIDu zaupam. Varovalke hkrati uporabljam kot stikala.

Če bi imel le talilne varovalke bi že zdavnaj bankrotiral Laughing .
Nazaj na vrh
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
andrejj
Član
Član

Pridružen-a: Ned 21 Mar 2004 15:06
Aktiv.: 17.94
Kraj: 8232 Šentrupert

PrispevekObjavljeno: Čet Jul 03, 2008 7:04 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

dkone,poglej koliko imaš amperov na glavni varovalki in nabaviš za delavnico manjši amper varovalke.
Nazaj na vrh
dkone
Član
Član

Pridružen-a: Sre 07 Mar 2007 18:53
Aktiv.: 9.50
Kraj: Krško

PrispevekObjavljeno: Čet Jul 03, 2008 12:37 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Andrej,glavno varovalko(pancarko) imam 63A,pred števcem,potem imam pa za števcem razdeljeno na tri dele,vsak del ima varovanje z 35A. Za tri faze v tej omarici bom uporabil 20 amperske varovalke,saj bomo poganjal dva brusilna stroja,ostalo 16A pa za eno fazne vtičnice(flekasrce,bormašina,itd...). Če bi se odločil za avtomatske varovalke,bi potem rabil 2x3 za troje 3fazne vtičnice(verjetno C20),ter 4(B16) za eno fazne vtičnice,saj nameravam imet 3 3fazne,ter 4 eno fazne vtičnice iz te omarice vlečti.
andrejj
Član
Član

Pridružen-a: Ned 21 Mar 2004 15:06
Aktiv.: 17.94
Kraj: 8232 Šentrupert

PrispevekObjavljeno: Čet Jul 03, 2008 2:09 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Potem bi bil v redu avtomatske varovalke.Lažje je uporabljati kot pa zamenjati talilne varovalke,ki moraš imeti na zalogi.
Nazaj na vrh
Pokaži sporočila:   
Objavi novo temo   Odgovori na to temo   Printer-friendly version    www.elektronik.si Seznam forumov -> Energetika Časovni pas GMT + 2 uri, srednjeevropski - poletni čas
Pojdi na stran Prejšnja  1, 2
Stran 2 od 2

Pojdi na:  
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu
Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu
Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu
Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu
Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu
Ne, ne moreš pripeti datotek v tem forumu
Ne, ne moreš povleči datotek v tem forumu

Uptime: 497 dni