|
www.elektronik.si Forum o elektrotehniki in računalništvu
|
Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo |
Avtor |
Sporočilo |
de_lost Član

Pridružen-a: Pet 22 Feb 2008 14:42 Prispevkov: 25 Aktiv.: 0.12 Kraj: Nanos ni daleč
|
Objavljeno: Sre Sep 03, 2008 1:39 pm Naslov sporočila: Električni skuter - kako je narejeno? |
|
|
Je že kdo razstavil električni skuter? Če je kako je narejen, kakšen elektromotor ima in koliko je močan? Kakšna je krmilna elektronika?.....
Rad bi namreč predelal navadno motorno kolo (Tomos avtomatik) na elektromotor in iščem rešitve, ideje, ...
Če je kdo že počel kaj podobnega, bi prosil za podatke, rezultate ali pa zgolj za ideje, da se lotim zadeve.
|
|
Nazaj na vrh |
|
 |
dr.1m Član

Pridružen-a: Sre 16 Jan 2008 15:30 Prispevkov: 454 Aktiv.: 2.14 Kraj: Goriška Primorska
|
Objavljeno: Sre Sep 03, 2008 2:46 pm Naslov sporočila: |
|
|
Motor je vsekakor [slovenščina je zame španska vas] in je krmilje temu prilagojeno.
Sicer tudi mene to zanima, a bi raje to delal na navadnem "biciklu", saj je veliko lažji in za to potrebuješ manjši motor, enostavnejše krmilje in manjši akumulator.
_________________ Biti ali ne Biti oziroma Bajti? |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
lucca brassi Član

Pridružen-a: Ned 01 Feb 2004 12:46 Prispevkov: 4223 Aktiv.: 17.82 Kraj: KOČEVJE
|
Objavljeno: Sre Sep 03, 2008 2:58 pm Naslov sporočila: |
|
|
evo : pobrskajte za kose
ELEKTROFAHRREDER
_________________ Moments before detonation ,....... TT |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
ro-bi Član

Pridružen-a: Ned 28 Jan 2007 16:53 Prispevkov: 3580 Aktiv.: 15.99
|
Objavljeno: Sre Sep 03, 2008 3:07 pm Naslov sporočila: |
|
|
Tisti poceni imajo krtačne motorje 24V 250W, max. tok 14A. Regulatorja sicer nisem videl, a kaj drugega kot PWM po moje ne gre.
Jaz sem v svojega dal motor od servo volana od lagune, vleče max. 180A za kratek čas, regulator imam PWM z 10 kom. IRFZ44N.
Sem pa dobil nov motor in sicer 3 fazni outruner, 2Kw, 200 o/v, a še nimam primernega regulatorja. Izgleda, da bom iz manjšega modelarskega vzer driverski del in dodal fete zunaj (Slowfly mi ravno pripravlja modelarski "regler")
Moj motorček je prevozil že čez 300km, z enim polnjenjem gre tam 15Km komot, doseže 38 Km/h ko je čisto poln.
Ti nekih hudih idej za predelavo menda ne rabiš. Daš notri motorček in regulator, nekam namontiraš nosilce za akumulatorje in gasa! To vse sproti lahko naštudiraš, med delom in niti skice si ne rabiš delat.
lp
Opis: |
|
Velikost datoteke: |
213.32 KB |
Pogledana: |
21 krat |

|
_________________ 3 x 3 = 9 |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
Jule Član

Pridružen-a: Sob 27 Okt 2007 12:48 Prispevkov: 2533 Aktiv.: 11.79 Kraj: Ajdovščina
|
Objavljeno: Sre Sep 03, 2008 6:40 pm Naslov sporočila: |
|
|
Jaz tudi nekaj poskušam dati na kolo pa ne gre zaradi velikih koles. Bi mogu imet zadaj ene pol metrski kolut zobničevja.
_________________ lp Jure |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
TECHNIC Član

Pridružen-a: Tor 31 Okt 2006 11:18 Prispevkov: 582 Aktiv.: 2.56 Kraj: Senovo
|
Objavljeno: Sre Sep 03, 2008 7:03 pm Naslov sporočila: |
|
|
Jaz sem prenos izvedel dvojno. Na motorju (ki je nameščen pred pedali) je majhen zobnik, kateri žene velik zobnik na eni strani osi za pedale, na drugi iste osi strani je nameščen majhen, kateri žene velik zadnji zobnik na kolesu.
Uporabil bom predelan servo motor (velik približno fi. 10×16 cm).
Krmilna elektronika je 5× IRFZ44N in pa massive heatsink ...
|
|
Nazaj na vrh |
|
 |
Obelix Član

Pridružen-a: Pon 19 Maj 2008 13:59 Prispevkov: 1881 Aktiv.: 9.04 Kraj: Maribor
|
|
Nazaj na vrh |
|
 |
ro-bi Član

Pridružen-a: Ned 28 Jan 2007 16:53 Prispevkov: 3580 Aktiv.: 15.99
|
Objavljeno: Sre Sep 03, 2008 8:02 pm Naslov sporočila: |
|
|
Pri meni je samo en prenos z zobatim jermenom in razmerjem 1 :5. Za večja razmerja bi jaz uporabil pač 2 x prestavo, osi na debelejši plošči, gor jermenice in čez dva jermena. Če še to ni dovolj, potem še veriga na koncu.
_________________ 3 x 3 = 9 |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
|
|
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu Ne, ne moreš pripeti datotek v tem forumu Ne, ne moreš povleči datotek v tem forumu
|
Uptime: 496 dni