|
www.elektronik.si Forum o elektrotehniki in računalništvu
|
Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo |
Avtor |
Sporočilo |
TiMe25 Neznanec

Pridružen-a: Pon 22 Sep 2008 21:07 Prispevkov: 2 Aktiv.: 0.01
|
Objavljeno: Pon Sep 22, 2008 9:26 pm Naslov sporočila: problem s kablom ali kaj drugega? |
|
|
Pozdravljeni
Sem nov na tem forumu in bi prosil vse tiste, ki ste v malo boljših odnosih z elektriko kot jaz da mi pomagate razumeti sledečo stvar.
Namreč v hiši smo pravkar povezali razdelilne omarice z varovalkami nakar sem sam naletel na sledeči pojav za katerega nimam ne sam in kot zaenkrat tudi moj kolega elektrikar neke razumne razlage.
Dogaja se mi namreč sledeče:
Za razvode sem v nekaterih primerih uporabil gotove 3 ali 5 žilne podometne kable. Ničelni in zaščitni vodnik sta vezana vsak na svojo zbiralko v omarici nakar se mi dogaja da če na katerega od faznih kablov priklopim fazo izmerim na ostalih dveh kablih proti ničli ali proti zaščitnemu vodniku dobrih 90V (kabla na obeh straneh v zraku). Z Ohm metrom sem preveril kabel in ne kaže kakršnega koli preboja oz. stika med vodniki. Tale napetost požene proti ničli oz začitnemu vodniku cca. 92uA toka kar nikakor ni nevarno, saj tudi FID ne reagira v smislu zaščite.
Ker sem sumil da bi lahko šlo mogoče za poškodbo kablov sem vzel en drug kos kabla in ga enako vezal kot tiste ki so že vgrajeni. Rezultat je popolnoma enak tj. če na enega izmed vodnikov priklopim fazo na ostalih dveh proti ničli oz zaščitnemu vodniku mi voltmeter kaže napetost 90V oz. požene tok cca 90uA.
Za kakšen pojav gre in kako se ga losam? Ima kdo kakšno idejo? Pa saj ne more biti res da bi od 5 vrajenih in 2 nevgrajenih kablov imel ravno takšno smolo, da bi bili vsi poškodovani? Obstaja za to kakršna strokovna razlaga?
Hvala za pomoč.
TiMe25 |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
forest70 Član

Pridružen-a: Ned 20 Jul 2008 1:00 Prispevkov: 588 Aktiv.: 2.85 Kraj: Koper
|
Objavljeno: Pon Sep 22, 2008 9:40 pm Naslov sporočila: Re: problem s kablom ali kaj drugega? |
|
|
TiMe25 je napisal/a: |
Pozdravljeni
Sem nov na tem forumu in bi prosil vse tiste, ki ste v malo boljših odnosih z elektriko kot jaz da mi pomagate razumeti sledečo stvar.
Namreč v hiši smo pravkar povezali razdelilne omarice z varovalkami nakar sem sam naletel na sledeči pojav za katerega nimam ne sam in kot zaenkrat tudi moj kolega elektrikar neke razumne razlage.
Dogaja se mi namreč sledeče:
Za razvode sem v nekaterih primerih uporabil gotove 3 ali 5 žilne podometne kable. Ničelni in zaščitni vodnik sta vezana vsak na svojo zbiralko v omarici nakar se mi dogaja da če na katerega od faznih kablov priklopim fazo izmerim na ostalih dveh kablih proti ničli ali proti zaščitnemu vodniku dobrih 90V (kabla na obeh straneh v zraku). Z Ohm metrom sem preveril kabel in ne kaže kakršnega koli preboja oz. stika med vodniki. Tale napetost požene proti ničli oz začitnemu vodniku cca. 92uA toka kar nikakor ni nevarno, saj tudi FID ne reagira v smislu zaščite.
Ker sem sumil da bi lahko šlo mogoče za poškodbo kablov sem vzel en drug kos kabla in ga enako vezal kot tiste ki so že vgrajeni. Rezultat je popolnoma enak tj. če na enega izmed vodnikov priklopim fazo na ostalih dveh proti ničli oz zaščitnemu vodniku mi voltmeter kaže napetost 90V oz. požene tok cca 90uA.
Za kakšen pojav gre in kako se ga losam? Ima kdo kakšno idejo? Pa saj ne more biti res da bi od 5 vrajenih in 2 nevgrajenih kablov imel ravno takšno smolo, da bi bili vsi poškodovani? Obstaja za to kakršna strokovna razlaga?
Hvala za pomoč.
TiMe25 |
Imaš ostale dve žice nulo in zaščito priklopljeno na nulo in zaščito? Sicer v nasprotnem primiru ti bo pokazalo neko indukcijo na sosednjih žicah ki so v zraku - kabel se obnaša kot kondenzator.  |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
int47 Član

Pridružen-a: Pon 15 Dec 2003 0:10 Prispevkov: 2104 Aktiv.: 8.88 Kraj: Ljubljana
|
Objavljeno: Pon Sep 22, 2008 9:52 pm Naslov sporočila: |
|
|
Za ta pojav je kriva kapacitivnost. |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
Vajdo Član

Pridružen-a: Čet 23 Sep 2004 23:06 Prispevkov: 1088 Aktiv.: 4.59 Kraj: Ribnica
|
Objavljeno: Pon Sep 22, 2008 10:51 pm Naslov sporočila: |
|
|
Upam da ni to v zvezi s tem postom na enem od slo forumov:
Pozdravljeni!
Prenavljal sem kopalnico in naredil tudi električno napeljavo. Iz sten so štrlele žice, ki sem jih uporabil za druge namene (luči, ventilator itn) in sem jih moral podaljšati, oz. dodati kabel. Na stare žice sem na preko navadnih spojk (čokolade) dodal kabel in ga pritrdil na steno do želenega mesta. Spojk NISEM izoliral, ampak sem preko vsega vrgel grobi omet, preko druge spojke pa izravnalni omet. Preveril s preskuševalcem toka, ki je svetil kot za stavo.
Sedaj pomerim z voltmetrom in ugotovim, da je na enem kablu cca. 150 V na drugem pa cca. 200 V. Napeljavo sem preveril in izgleda v redu.
- Ali je možno, da so kabli na spojkah ozemljeni?
- Kaj naj storim? ( Pa ne pametovat, naj pustim mojstrom, ki te olupijo in nikoli ne pridejo!)
- Se morda lahko doda kakšen kondenzator?
Hvala za odgovore! _________________ Lep pozdrav, Primož |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
Iztok Član

Pridružen-a: Pet 08 Okt 2004 0:55 Prispevkov: 4974 Aktiv.: 20.98 Kraj: LJ
|
Objavljeno: Pon Sep 22, 2008 11:48 pm Naslov sporočila: |
|
|
Nekdo bo moral počakat, da se "frajh" dobro posuši ...  |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
Vajdo Član

Pridružen-a: Čet 23 Sep 2004 23:06 Prispevkov: 1088 Aktiv.: 4.59 Kraj: Ribnica
|
Objavljeno: Tor Sep 23, 2008 6:18 am Naslov sporočila: |
|
|
Nebi se jaz v tej kopalnici tuširal.  _________________ Lep pozdrav, Primož |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
Krampus Član

Pridružen-a: Pon 08 Sep 2008 13:07 Prispevkov: 1853 Aktiv.: 9.07
|
Objavljeno: Tor Sep 23, 2008 7:43 am Naslov sporočila: |
|
|
Prvi primer je čista indukcija v kablih, ki so manj kvalitetni (beri zelo poceni).
Kvalitetnejši kabli imajo indukcije do 5V, slabši pa tudi do 120V
Preiskušeno, izmerjeno in vzeto v zakup
Drugi primer je pa čista norost
Pa brez zamere
Bojan |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
aly Član

Pridružen-a: Tor 28 Sep 2004 14:51 Prispevkov: 9407 Aktiv.: 39.68 Kraj: Kranj - struževo
|
Objavljeno: Tor Sep 23, 2008 9:35 am Naslov sporočila: |
|
|
TiMe25,
Kako je lahko na ničelnem in ozemljitvenem kablu 90V, če je ozemljen ???
Proti čemu si to meril?
Če žica NI priklopljena (ozemljena), torej v zraku, potem je ta pojav normalen. Nič skrbet. Samo priklopi na ničlo in ozemljitev. Ti dve pa lahko brikaš bed seboj PRED FID stikalom. Pa je. _________________ I'm going to stand outside, so if anyone asks, I'm outstanding  |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
TiMe25 Neznanec

Pridružen-a: Pon 22 Sep 2008 21:07 Prispevkov: 2 Aktiv.: 0.01
|
Objavljeno: Tor Sep 23, 2008 10:37 am Naslov sporočila: |
|
|
Da malce asnim situacijo:
Čudno mi je, da se na sosednjih faznih kablih pojavi napetost 90V čeprav so v zraku na obeh koncih. Kot sem razbral iz vaših postov tole naj bi bil problem kapacitivnosti kablov oz. vprašanje njihove kvalitete.
Komentar o "norosti" lahko pojasnim na ta način, da sem želel preveriti ali se to pojavlja na vseh žilah v kablu - tudi proti zaščitnemu vodniku (preveriti morebitno poškodbo) tj. na kosu kabla, ki je visel iz omarice cca 2m sem na enem koncu ene žile priklopil fazo in na ostalih koncih meril proti ničli in zaščitnemu vodniku in izmeril 90V.
Hvala za razpravo.
TiMe25 |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
Krampus Član

Pridružen-a: Pon 08 Sep 2008 13:07 Prispevkov: 1853 Aktiv.: 9.07
|
Objavljeno: Tor Sep 23, 2008 1:43 pm Naslov sporočila: |
|
|
Norost je bila omenjena za primer, ki ga je opisal Vajdo |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
|
|
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu Ne, ne moreš pripeti datotek v tem forumu Ne, ne moreš povleči datotek v tem forumu
|
Uptime: 498 dni