www.elektronik.si Seznam forumov www.elektronik.si
Forum o elektrotehniki in računalništvu

PomočPomoč  IščiIšči  Seznam članovSeznam članov  SkupineSkupine  StatisticsStatistika  AlbumAlbum  DatotekeFilemanager DokumentacijaDocDB LinksPovezave   Registriraj seRegistriraj se 
  PravilaPravila  LinksBolha  PriponkePriponke  KoledarKoledar  ZapiskiZapiski Tvoj profilTvoj profil Prijava za pregled zasebnih sporočilPrijava za pregled zasebnih sporočil PrijavaPrijava 

Klimatske naprave
Pojdi na stran Prejšnja  1, 2, 3, 4, 5, 6, 7

Objavi novo temo   Odgovori na to temo   Printer-friendly version    www.elektronik.si Seznam forumov -> Energetika
Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo  
Avtor Sporočilo
Jani
Član
Član

Pridružen-a: Ned 14 Dec 2003 22:48
Aktiv.: 1.98
Kraj: Bela krajina

PrispevekObjavljeno: Tor Sep 23, 2008 11:18 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Citiram:
Se šel profi serviserja klim, ali kaj? Smile

Hehehe to ravno ne, sem si pa kupil potrebno orodje (manometre, cevi, bombo R134, bombo R410 plina, vakumirko,....). Manjka mi samo še tehtnica in brener za trdo lotanje Very Happy . Te zadeve me zelo zanimajo, zato brez zamere, če sem preveč specifičen.
Lepo bi blo, če bi se dalo dobiti kakšne tabele za uparjanje plina v različnih sistemih (hladilnik, zmrzovalnik, avoklima, klima...).

P.S. Brez strahu, nisem nobena konkurenca kakršnemu koli serviserju, saj vse to delam zgolj zaradi užitka!

Pozabil pripisat Embarassed Natančnost oziroma odstopanje plina me zanima zaradi tega, ker je namenska tehtnica (Wigam) natančna na 1g, stane pa cca 270€, tehtnica za tehtanje otrok pa cca 70€, natančna na 10g. Razlika seveda očitna.
Nazaj na vrh
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
MadMax
Član
Član

Pridružen-a: Pet 09 Sep 2005 22:16
Aktiv.: 20.01

PrispevekObjavljeno: Tor Sep 23, 2008 11:33 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Huh, si si izbral pa drago rekreacijo za sam užitek...
Pa ok, nekateri zapravijo dobrega jurja in več samo za bicikel, kje je še ostala oprema.
Ampak če si zapravil že jurja, pa vsaj še jurja ti manjka, ne boš zdaj gledal na 200EUR in kupoval tehtnico za otroke Smile
Sicer si pa stehtaj polno jeklenko, pa izhajaj iz tega, da ne boš iskal 100kg tehtnice z resolucijo 1g.

Včasih si praktična navodila dobil z manometri (razlaga skal na njih), očitno jih ne prilagajo več Smile
Spoprijatelji se s stricem Googlom, pa ti bo podal tabel kolikor hočeš, itak ne boš vedel kaj z njimi...
So pa odvisne od plina, konkretno od modela se razlikujejo le še finese. Tu imaš pa spet prijatelja, da ti najde ustrezne service manuale ki te zanimajo.

Pa tudi, ko boš že obvladal pline in tlake ter grame in lotanje, boš pa zabredel v področje kompresorskih olj.
Če ne prej, ti bo takrat žal da se ukvarjaš le "ljubiteljsko"... Wink
Nazaj na vrh
Skrit Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
Jani
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Sre Sep 24, 2008 12:01 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Res je navodila so zelo skopa Evil or Very Mad V bistvu piše samo kako se manometre umeri pred prvo uporabo... Skratka nič uporabnega.
Si pa lepo napisal... Vsak ima pač svoj hobi. Jaz sem preprosto nor na orodje. Imam nekaj orodja, ki ga sploh še nisem uporabil, vendar ga hočem imeti. Very Happy Tako tudi med drugim za montažo in servis TČ.
Pri teh stvareh sem še zelen, vendar pravijo da vsak sadež dozori. (če prej ne odpade Very Happy )
Strička gugla bom zvesto nadlegoval, če pa ve kdo za kakšno dobro literaturo na to temo, pa kar na dan z besedo.

Hvala, Jani
Nazaj na vrh
MadMax
Član
Član

Pridružen-a: Pet 09 Sep 2005 22:16
Aktiv.: 20.01

PrispevekObjavljeno: Sre Sep 24, 2008 12:17 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Jani je napisal/a:
Pri teh stvareh sem še zelen, vendar pravijo da vsak sadež dozori. (če prej ne odpade Very Happy )

Ali pa če ga prej toča ne sklesti Smile

Saj glede orodja razumem, tudi sam imam marsikaj, ampak nekaj kar bi v življenju rabil morda 3x pa res ne bi kupoval za 2kEUR... Smile

Je pa lepo vedet, da te lahko dregnem med rebra ko bom rabil kaj od tega orodja, pa bo moja dosedanja "veza" nedosegljiva Wink

Glede literature je pa bolj ubogo, še največ ti lahko priskrbi kak "izšolan" serviser, ki ima na polici gradivo iz seminarjev.
Ampak takih pa Google ne najde...
Nazaj na vrh
Jani
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Sre Sep 24, 2008 12:22 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Citiram:
Je pa lepo vedet, da te lahko dregnem med rebra ko bom rabil kaj od tega orodja, pa bo moja dosedanja "veza" nedosegljiva Wink

Sploh ni problema!

Citiram:
Glede literature je pa bolj ubogo, še največ ti lahko priskrbi kak "izšolan" serviser, ki ima na polici gradivo iz seminarjev.
Ampak takih pa Google ne najde...

Vem ja, zato tudi tukaj prosim. Na forumu je sigurno kakšen tak ki to sigurno ima.
Nazaj na vrh
Jani
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Sob Okt 18, 2008 5:12 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Pravkar dopolnjujem klimo panasonic cu-pw12cke, pa se mi zdi, da sem dodal preveč plina v sistem. Ko deluje klima v načinu hlajenja imam uparjanje okrog 8-9 stopinj C, ko pa deluje v "grelnem" načinu, pa mi pokaže 73 stopinj C. Pa tudi kompresor je precej glasen v grelnem načinu, ter se tudi zelo trese. So te vrednosti pravilne, če ne, prosim za pomoč. (napolnjena je z plinom R410a).

Hvala, Jani
Nazaj na vrh
damo
Član
Član

Pridružen-a: Čet 31 Jul 2003 13:45
Aktiv.: 8.47
Kraj: Krško

PrispevekObjavljeno: Sob Okt 18, 2008 6:37 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

uparjanje okoli ničle, če je zunaj hladno pa lahko tudi malo pod ničlo.

Pregrevanje mora biti 5-10C. To pomeni, da moraš meriti temperaturo na debeli cevi (termometer porini pod izolacijo), ta temp. mora biti cca 5-10C višja od temp. uparjanja.
Nazaj na vrh
Jani
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Sob Okt 18, 2008 6:49 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Mogoče sem se narobe izrazil. Temperaturo sem odčitaval z manometra prav za plin R410a. Damo navedene podatke si mi povedal iz izkušenj, ali za to obstajajo kakšne tabele?

Hvala
Nazaj na vrh
damo
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Sob Okt 18, 2008 6:56 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

to je pravilo.

izmeri temp na cevi ter preberi temp uparjanja na manometru za plin, kateri je v sistemu. razlika mora biti 5-10 stopinj.

pocukaj strička Googla in ga vprašaj o "refrigeration fundamentals"
Nazaj na vrh
roberto11
Neznanec
Neznanec

Pridružen-a: Pet 10 Apr 2009 22:39
Aktiv.: 0.01
Kraj: Brežice

PrispevekObjavljeno: Pet Apr 10, 2009 10:46 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Mene pa zanima, kaj bi lahko bilo narobe, da mi panasonicova split klima ne greje ?

Hladi ja, greje pa ne.
Kompresor dela in med preklopom na gretje se sliši tisti šum, potem pa je to vse.
Notranje cevi se ne segrejejo, da bi se vklopil ventilator.
Nazaj na vrh
Loami
Neznanec
Neznanec

Pridružen-a: Pet 20 Nov 2009 23:28
Aktiv.: 0.03
Kraj: Nova Gorica

PrispevekObjavljeno: Sre Dec 02, 2009 12:00 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Si bom sposodil kar to staro temo o klimah, da ne odpiram nove.

Na fasado že imam zmontirano invertersko klimo Panasonic. Rad bi jo priključil na posebno varovalko. Zanima me kakšna bi bila ustrezna. Povsem jasno mi je, da bi na 10 amparski s karakteristiko B ustrezno delovala. Kaj pa če jo omejim z varovalko, ki ima nazivni tok bližje dejanskemu, torej če dam recimo 6 ampersko? Je potrebno, da ima karakteristiko C ali celo D?
Drugače povedano, kolikšno je razmerje med obratovalnim in zagonskim tokom pri inverterskih toplotnih črpalkah?
Nazaj na vrh
damo
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Sre Dec 02, 2009 12:04 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

daj 10, ker je inverterska, sicer pa 16. Na šestko raje pozabi.
Nazaj na vrh
sebaveh
Član
Član

Pridružen-a: Sob 19 Jan 2008 13:51
Aktiv.: 7.88
Kraj: Slovenska Bistrica

PrispevekObjavljeno: Sre Dec 02, 2009 8:39 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Loami je napisal/a:
Kaj pa če jo omejim z varovalko, ki ima nazivni tok bližje dejanskemu, torej če dam recimo 6 ampersko? Je potrebno, da ima karakteristiko C ali celo D?

Lahko povem, da imamo za hlajenje naše kleti vgrajeno klimo, katera ima hladilno zmogljivost dobrih 20 KW in lastne tripolne varovalke 16A s C karakteristiko. Vklop kompresorja je direkten preko kontaktorja in za njim še bimetalno stikalo. Pa varovalke še ni nikoli odklopilo brez razloga. Tako da D karakteristike zagotovo ne potrebuješ.
Nazaj na vrh
Pokaži sporočila:   
Objavi novo temo   Odgovori na to temo   Printer-friendly version    www.elektronik.si Seznam forumov -> Energetika Časovni pas GMT + 2 uri, srednjeevropski - poletni čas
Pojdi na stran Prejšnja  1, 2, 3, 4, 5, 6, 7
Stran 7 od 7

Pojdi na:  
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu
Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu
Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu
Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu
Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu
Ne, ne moreš pripeti datotek v tem forumu
Ne, ne moreš povleči datotek v tem forumu

Uptime: 499 dni