|
www.elektronik.si Forum o elektrotehniki in računalništvu
|
Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo |
Avtor |
Sporočilo |
madzi Član

Pridružen-a: Sre 24 Sep 2003 10:46 Prispevkov: 315 Aktiv.: 1.33 Kraj: Pragersko, Dragonja vas, Maribor
|
Objavljeno: Sob Sep 27, 2008 11:09 am Naslov sporočila: Prisotnost zemlje, FID, NZS in še kaj |
|
|
V malo starejši hiši sem se odločil postaviti delavnico. Sedaj pa imam problem glede električne napeljave. Pa gremo lepo po vrsti. Od glavnih varovalk in števca zunaj na cesti je do notranjih varovalk v omarici položen 4 žilni kabel. Tam je najprej vezano NZS in dalje na varovalke. Povsod po hiši je položen 3 žilni kabel. Vsi ozemljitveni vodniki pa so skupaj povezani v en velik šop. Kako naj preverim če je tam dejansko ozemljitev in če ni vse skupaj "v zraku"?
Mimo prostora kjer bo delavnica je položen kabel za 3F priklop, 4 žilni in predvidevam da je vezan direktno iz obcestne omarice. To še moram preverit. Za svojo delavnico sem vzel napajanje kar iz tega. Ker pa nekak nočem delati v delavnici brez ozemljitve imam možnost potegniti vodnik iz tistega šopa ozemljitvenih vodnikov do dealvnice.
Je smiselno za delavnico narediti svojo omarico z FID ali naj NZS vržem ven in ga tam postavim? Ali naj celo naredim 2 FID stikala. Ker nevem kako je z ozemljitvijo mi je znanec predlgal naj za delavnico ničelni vodnik uporabim kot ozemljitev in tega istega vežem čez FID in ga od tu dalje uporabim kot ničelni.
Če bi vedel kateri lokalni "mojster" je polagal elektriko bi ga lahko utopil v žlici vode.
Pa lep pozdrav! |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
robertos Član

Pridružen-a: Sre 11 Avg 2004 11:31 Prispevkov: 792 Aktiv.: 3.34 Kraj: Vuhred JN76OO
|
Objavljeno: Sob Sep 27, 2008 11:18 am Naslov sporočila: Re: Prisotnost zemlje, FID, NZS in še kaj |
|
|
madzi je napisal/a: |
.
Če bi vedel kateri lokalni "mojster" je polagal elektriko bi ga lahko utopil v žlici vode.
Pa lep pozdrav! |
Verjetno se je takrat, ko je ta lokalni mojster to delal, tudi tako izvajalo. Predlagam, da zamenjaš NZS z FID stikalom in kot si že sam omenil, v kolikor nimaš posebej ozemljitve v omarico, lahko uporabiš tudi ničelni vodnik, ki je lahko pred fid stikalom povezan na spoj ozemljitvenih vodnikov iz celotne hiše. V glavnem ničelni vodnik za fid stikalom mora biti ločen od ozemljitve. Bi pa predlagal, da dodatno položiš še kakšen valjanec v zemljo med hišo in delavnico za izboljšanje ozemljitve. _________________ Cheerio baj frm S58S Robert !
http://www.kapunar.eu |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
Silvo Moderator

Pridružen-a: Pon 24 Feb 2003 17:09 Prispevkov: 14673 Aktiv.: 61.89 Kraj: Koroška-okolica Dravograda
|
Objavljeno: Sob Sep 27, 2008 11:37 am Naslov sporočila: |
|
|
ZNS(zaščitno napetostno stikalo) deluje na principu razlike potenciala med ozemljitvijo ter zaščitnim kontaktom. Če je napetost večja od 65V potem odklopi. (Mehanizem je sestavljen iz kotve, ki pritegne ter sprosti mehanizem, ki drži vključene kontakte) Pogoj za delovanje ZNS-a je kvalitetno ozemljilo. Če je instalacija izpravna ter se ZNS redno testira (beli gumb) zaščita z ZNS-om ni dosti slabša od FID-a. (le v primeru okvare ostanemo brez zaščite - pri fid-u pa v primeru okvare še vedno deluje ničenje)
Če je z instalacijo vse vredo lahko preveiš tako, da vzameš recimo 75W žarnico ter jo priključiš med faznim ter ozemljitevnim vodikom. ZNS (tudi FID) modra izključiti. Zamenjava ZNS s FID-om ni problematična. Spojiš le oznemljtev ter zbiralko z ozemljitvenimi kontakti. (če se prav spomnim je oznaka kontaktov na ZNS-u Zv in Po )
Sicer pa ti predlagam enako kot Robertos. Za delavnico naredi svojo omarico z zaščitnom stikalom ter potegni svojo ozemljitev(valjanec). Obstoječa pa lahko ostane kot je. _________________ lp
Silvo |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
aly Član

Pridružen-a: Tor 28 Sep 2004 14:51 Prispevkov: 9407 Aktiv.: 39.68 Kraj: Kranj - struževo
|
Objavljeno: Sob Sep 27, 2008 1:53 pm Naslov sporočila: |
|
|
Se strinjam s predhodniki. Dodam lahko še to, da sem v za mojo delavnico vgradil ločeno omarico in zvezal tako (po vrsti):
3F dovod (5-žilni)
3F varovalka, ki lako služi kot glavno stikalo
FID 300mA
4 prenapetostne zaščite (vsak vodnik proti PE)
5 zbiralk (U, V, W, N, PE)
Iz zbiralk sem vlekel posebej preko ločenih varovalk posebej za luči, posebej za splošne vtičnice (za sesalec, vrtalni stroj,...), posebej za 3x16A itn.
Potem sem posebej potegnil še tri linije za vtičnice na delavnem pultu.
Ena za UPS in računalnik (10A varovalka).
Ena za instrumente in malo orodje (16A hitra varovalka).
Ena za testiranje naprav - KZS (1-fazni FID, 30mA) in 6A hitra varovalka. _________________ I'm going to stand outside, so if anyone asks, I'm outstanding  |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
madzi Član

Pridružen-a: Sre 24 Sep 2003 10:46 Prispevkov: 315 Aktiv.: 1.33 Kraj: Pragersko, Dragonja vas, Maribor
|
Objavljeno: Ned Okt 12, 2008 5:42 pm Naslov sporočila: |
|
|
Danes sem uspel zvezati napeljavo v delavnici skoraj do konca. Ozemljitev je dobra. Mam pa problem.
Sedaj sta vezana ZNS (v stanovanju) in FIC (v delavnici) zaporedno v tem vrstnem redu in ko stisnem test tipko na FID vže ven tako kot treba ampak ob tem tudi ZNS izklopi. Je to vredu? Nisem pa poskusil priključiti nobenega porabnika preko FID ker mi je preprosto zmanjkalo časa.
Odločil sem se tudi da tudi s časoma prenovim omarico v stanovanju. ZNS bom zamenjal z FID. Morda bom tudi vgradil avtomatske varovalke. Bi bilo smiselno vezati FID stikali vzporedno ali jih naj pustim zaporedno? V delavnici imam sedaj 300mA FID, kakšnega naj uporabim za stanovanje?
Lp |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
madzi Član

|
Objavljeno: Ned Okt 26, 2008 5:55 pm Naslov sporočila: |
|
|
Še vedno nisem rešil težave z napajanjem delavnice. Vedno pa ugotovin kaj novega pri tej instalaciji.
Zrisal sem shemo:
Kabel, ki vodi do 3-faznega priklopa za motor ima 4 žile, kot je narisano. Seveda brez nule, ki še mi zdaj ni jasno zakaj niso položili kabla z petimi vodniki. Seveda stavr ne deluje, kot sem že prej napisal meče ven FID in ZNS (oziroma NZS). Vzporedno z kablom ki napaja mojo delavnico je položen 3 žilni kabel, ki je namenjen zunaj za luči ob hiši ter za par vtičnic. Bi lahko od tam vezal ničelni vodnik? Glede na presek vodnikov bi to pomoje bil manjši problem. Kaj pa pravite vi?
Še eno možnost imam. V omarici v hiši bi lahko prevezal kabel, ki vodi do delavnice tako, da bi namesto ozemljitve prevezal ničelni vodnik. V dozi pa bi vzel še ozemljitev iz vzporednega kabla. Ker pa kabel vodi dalje do 3-faznega priklopa ki se koristi za napajanje elektromotorja za cerkular me zanima kaj sploh lahko storim? Štemanje in polaganje petega vodnika do delavnice ne pride v poštev saj nebi rad razkopal fasade v dolžini 10 metrov.
Kaj pravite vi? Kakšen nasvet morda? |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
jjakob Član

Pridružen-a: Pet 19 Nov 2004 14:12 Prispevkov: 1348 Aktiv.: 5.69
|
Objavljeno: Ned Okt 26, 2008 6:34 pm Naslov sporočila: |
|
|
Ti kar naredi tako. V omarici v hiši preveži PE na N, ter PE vzami v razdelilni dozi od 3-žilnega kabla. Za motor tudi preveži četrti vodnik na PE.
Glede na to, da imaš v delavnici FID, do delavnice niti ne potrebuješ PE. Pred FIDom enostavno veži PE na N. Tako ti tudi ne bo vrglo ven ZNSja v stanovanju, kar je še dodaten plus. (mimogrede, priporočam ti, da ZNS menjaš z novim FIDom, zaradi varnosti) |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
|
|
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu Ne, ne moreš pripeti datotek v tem forumu Ne, ne moreš povleči datotek v tem forumu
|
Uptime: 498 dni