|
www.elektronik.si Forum o elektrotehniki in računalništvu
|
Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo |
Avtor |
Sporočilo |
Djurodrljaca Član

Pridružen-a: Pet 19 Dec 2003 16:31 Prispevkov: 393 Aktiv.: 1.66 Kraj: Mengeš
|
Objavljeno: Sob Okt 11, 2008 12:40 pm Naslov sporočila: Nakup varčnih žarnic |
|
|
Zanima me kje se splača menjati navadne žarnice z varčnimi.
Za test sem v WC-ju zamenjal eno navadno z varčno (neka Osram-ova z 10k ur življenjske dobe) in zaenkrat sem s kvaliteto svetlobe zadovoljen.
Namen imam še zamenjati žarnice v hodniku, ne vem pa če se splača zamenjati žarnice v sobi in kuhinji/dnevni sobi, ker tam preživimo veliko časa in ne vem kakšen dolgoročen vpliv ima svetloba varčnih žarnic na oči. Predvsem me skrbi kakšen je občutek pri branju pod svetlobo varčnih žarnic...
Malo sem gledal po spletnih trgovinah in nisem opazil, da bi kje prodajali varčne žarnice z navojem E14 (te male žarnice 40 - 60 W).
Torej zanima me s kakšnimi varčnimi žarnicami zamenjati običajne, da bo čimmanj škodovalo očem. Zanima me tudi, kje bi se dalo takšne žarnice kupiti. Mogoče v kakšni specializirani trgovini?
|
|
Nazaj na vrh |
|
 |
Silvo Moderator

Pridružen-a: Pon 24 Feb 2003 17:09 Prispevkov: 14673 Aktiv.: 61.90 Kraj: Koroška-okolica Dravograda
|
Objavljeno: Sob Okt 11, 2008 12:49 pm Naslov sporočila: |
|
|
Mislim da. Račun zaradi tega ne bo znatno nižji. Pozna se pa na življenski dobi žarnic.
Nekoč sem pripel Vip-ov test ***klik***
_________________ lp
Silvo |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
Glitch Član

Pridružen-a: Pet 07 Apr 2006 11:40 Prispevkov: 1477 Aktiv.: 6.32
|
Objavljeno: Sob Okt 11, 2008 12:54 pm Naslov sporočila: |
|
|
Zakaj varčna žarnica v prostorih, ki so osvetljeni zelo redko? Če se lotiš računanja, boš ugotovil, da je prihranek minimalen oz. ga sploh ni, ker je varčna žarnica precej dražja od navadne. Varčna žarnica naj bo tam, kjer je prižgana dalj časa.
_________________ Answers: $1, Short: $5, Correct: $25, dumb looks are still free. |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
Silvo Moderator

Pridružen-a: Pon 24 Feb 2003 17:09 Prispevkov: 14673 Aktiv.: 61.90 Kraj: Koroška-okolica Dravograda
|
Objavljeno: Sob Okt 11, 2008 12:59 pm Naslov sporočila: |
|
|
Mednarodni test.
Opis: |
|
 Download |
Ime datoteke: |
VIP_3_06.pdf |
Velikost datoteke: |
199.85 KB |
Downloadano: |
48 krat |
_________________ lp
Silvo |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
Jule Član

Pridružen-a: Sob 27 Okt 2007 12:48 Prispevkov: 2533 Aktiv.: 11.79 Kraj: Ajdovščina
|
Objavljeno: Sob Okt 11, 2008 5:52 pm Naslov sporočila: |
|
|
Glitch je napisal/a: |
Zakaj varčna žarnica v prostorih, ki so osvetljeni zelo redko? Če se lotiš računanja, boš ugotovil, da je prihranek minimalen oz. ga sploh ni, ker je varčna žarnica precej dražja od navadne. Varčna žarnica naj bo tam, kjer je prižgana dalj časa. |
Pravilno, saj bo varčna žarnica veliko prej pregorela, če se jo bo skozi prižigalo.
_________________ lp Jure |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
Djurodrljaca Član

Pridružen-a: Pet 19 Dec 2003 16:31 Prispevkov: 393 Aktiv.: 1.66 Kraj: Mengeš
|
Objavljeno: Ned Okt 12, 2008 6:10 pm Naslov sporočila: |
|
|
Silvo hvala za članek, je kar zanimiv, res pa je da je že malo star in da so verjetno sedaj še kvalitetnejše žarnice, ali pa vsaj cenejše .
Zanima pa me, če je slučajno v Ljubljani kakšna specializirana trgovina za žarnice in svetila, oz vsaj kakšna, kjer bi lahko zaupal mnenju prodajalcev...
|
|
Nazaj na vrh |
|
 |
ElGrigon Član

Pridružen-a: Pon 24 Jul 2006 22:38 Prispevkov: 3883 Aktiv.: 16.87 Kraj: okolica Lenarta
|
Objavljeno: Pon Okt 13, 2008 8:37 pm Naslov sporočila: |
|
|
Varčne žarnice počasi pojenjajo iz trenda razsvetljave, veliko prednost pridobivajo LED žarnice, katerih izkoristki so že primerabilni z ostalimi žarnicami, primerjava v porabi pa je očitna.
Tudi cene niso tako zasoljene, potrebno je le poiskati cenovno ugodne trge s kvalitetnimi izdelki.
Za kaj več info se obrnite na moj e-mail.
_________________ lp, ElGrigon |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
|
|
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu Ne, ne moreš pripeti datotek v tem forumu Ne, ne moreš povleči datotek v tem forumu
|
Uptime: 498 dni