www.elektronik.si Seznam forumov www.elektronik.si
Forum o elektrotehniki in računalništvu

PomočPomoč  IščiIšči  Seznam članovSeznam članov  SkupineSkupine  StatisticsStatistika  AlbumAlbum  DatotekeFilemanager DokumentacijaDocDB LinksPovezave   Registriraj seRegistriraj se 
  PravilaPravila  LinksBolha  PriponkePriponke  KoledarKoledar  ZapiskiZapiski Tvoj profilTvoj profil Prijava za pregled zasebnih sporočilPrijava za pregled zasebnih sporočil PrijavaPrijava 

zakasnitev izklopa lučke
Pojdi na stran 1, 2  Naslednja

Objavi novo temo   Odgovori na to temo   Printer-friendly version    www.elektronik.si Seznam forumov -> Avtoelektrika
Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo  
Avtor Sporočilo
grasko
Član
Član

Pridružen-a: Ned 05 Okt 2003 20:57
Aktiv.: 0.06

PrispevekObjavljeno: Čet Okt 09, 2003 7:21 pm    Naslov sporočila:  zakasnitev izklopa lučke Odgovori s citatom

kako naj naredim vezje, ki mi bo zakasnilo izklop lučke (ko zapreš vrata avtomobila)?
Nazaj na vrh
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
ferdo
Član
Član

Pridružen-a: Pon 14 Apr 2003 7:10
Aktiv.: 1.49
Kraj: Celje

PrispevekObjavljeno: Pet Okt 10, 2003 11:55 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Sam sem si naredil vezje iz revije Svet elektronike, vsaj deset jih v različnih vozilih deluje brez problema. Še to: S.E. št. 22, stran 60, letnik 1996.
Nazaj na vrh
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Pošlji E-sporočilo
grasko
Član
Član

Pridružen-a: Ned 05 Okt 2003 20:57
Aktiv.: 0.06

PrispevekObjavljeno: Sob Okt 11, 2003 9:30 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Imaš mogoče poskenirano verzijo kje na racunalniku? Da mi nebo treba hoditi v knjiznico! Ce nimas hvala useeno
Nazaj na vrh
ferdo
Član
Član

Pridružen-a: Pon 14 Apr 2003 7:10
Aktiv.: 1.49
Kraj: Celje

PrispevekObjavljeno: Pon Okt 13, 2003 7:25 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Nimam omenjenega izvoda revije. Takrat sem ga našel v knjižnici.
Nazaj na vrh
soso
Član
Član

Pridružen-a: Ned 16 Jan 2005 14:00
Aktiv.: 0.10

PrispevekObjavljeno: Pon Mar 21, 2005 12:47 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Cer!
Ker glih nisem strucko glede elektronike bom se tukaj vprasal ( pa ne se smejat Very Happy )!
V avtu ze imam narejeno zakasnitev izklopa luci , ampak luc se naenkrat izklopi po cca. 10-15 sec. jaz bi pa rad, da se postopoma ugasne. Kaj nardit? A je dovolj kaksen kondenzator dat pred luc al je potrebno se kaj drugega.?
Pa prosim , ce mi poveste kaj moram nabavit pa kak nardit! LP
Nazaj na vrh
andrejj
Član
Član

Pridružen-a: Ned 21 Mar 2004 15:06
Aktiv.: 17.94
Kraj: 8232 Šentrupert

PrispevekObjavljeno: Pon Mar 21, 2005 8:13 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Imam revijo Svet elek in bom zvečer skeniral .
Lp Andrej
Nazaj na vrh
andrejj
Član
Član

Pridružen-a: Ned 21 Mar 2004 15:06
Aktiv.: 17.94
Kraj: 8232 Šentrupert

PrispevekObjavljeno: Pon Mar 21, 2005 10:11 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Tu imaš

luc.jpg
 Opis:
 Velikost datoteke:  1016.08 KB
 Pogledana:  197 krat

luc.jpg

luc0.jpg
 Opis:
 Velikost datoteke:  1.02 MB
 Pogledana:  103 krat

luc0.jpg

Nazaj na vrh
soso
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Pon Mar 21, 2005 11:46 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Andrejj hvala! Sam meni zdaj tu nekaj ni jasno. Tu je kompletno vezje za zakasnitev jaz pa zakasnitev ze imam sam rad bi da se luc postopoma ugasa in ne naenkrat v mojem primeru. Kaj a pol bi mogo celo vezje nardit al kako? Prosim ce mi se to kdo pove?
Hvala LP
Nazaj na vrh
bungee
Član
Član

Pridružen-a: Pon 07 Mar 2005 18:49
Aktiv.: 6.24
Kraj: Ljubljana

PrispevekObjavljeno: Pon Mar 21, 2005 12:02 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Modificirat bi moral obstoječe vezje. Kako je pa odvisno od obstoječega vezja, ki pa ga ne poznam, zato ti na žalost ne morem pomagat. Moral bi povedat kaj več podatkov. Če pa nisi preveč zahteven in bi rad samo "mehak" preklop, potem pa lahko priključiš en "velik" kondenzator med plus in minus žarnice in to bo to.

Povežeš pa tako kot je v shemi. Wink

lucka.gif
 Opis:
 Velikost datoteke:  2.01 KB
 Pogledana:  10718 krat

lucka.gif

Nazaj na vrh
soso
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Pon Mar 21, 2005 1:05 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

bungee je napisal/a:
Modificirat bi moral obstoječe vezje. Kako je pa odvisno od obstoječega vezja, ki pa ga ne poznam, zato ti na žalost ne morem pomagat. Moral bi povedat kaj več podatkov. Če pa nisi preveč zahteven in bi rad samo "mehak" preklop, potem pa lahko priključiš en "velik" kondenzator med plus in minus žarnice in to bo to.

Povežeš pa tako kot je v shemi. Wink

Bungee HVALA!
Ne nisem prevec zahteven! Sam to me je zanimalo kako naredit postopno zatemnitev , ker zakasnitev je ze narejena na cca. 10 sec!Torej kupim en kondenzator 4700uF koliko ? V in povezem po tej shemi pred zarnico in mora delat? LP
Nazaj na vrh
bungee
Član
Član

Pridružen-a: Pon 07 Mar 2005 18:49
Aktiv.: 6.24
Kraj: Ljubljana

PrispevekObjavljeno: Pon Mar 21, 2005 1:36 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Ker je avtomobilska napeljava okoli 12-13V potem ni švoh če vzameš vsaj 16V. Moram pa te opozorit, da ne vem kako hitro bo zadeva delovala. Vse je odvisno od moči žarnice. Torej bi bilo najbolje če bi lahko zadevo preden jo vgradiš še preizkusil z različnimi vrednostmi kondenzatorjev. Večja ko bo kapacitivnost počasneje se bodo izpraznili.....

Cool
Nazaj na vrh
soso
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Pon Mar 21, 2005 1:56 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Aha! Hvala za pomoč! LP
Nazaj na vrh
soso
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Tor Mar 22, 2005 7:25 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

No danes sem probal z kondenzatorjem 4700uF /16 V in ne deluje. Zarnici sta v avtu
2 krat po 15W . Kak naj vem kateri kondenzator je treba nabavit? LP
Nazaj na vrh
janez03
Član
Član

Pridružen-a: Čet 02 Sep 2004 9:43
Aktiv.: 0.60
Kraj: tržič

PrispevekObjavljeno: Tor Mar 22, 2005 9:38 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Malce teorije: Kondenzator kapacitete 1 F (farad)(= 1 amper-sekunda) lahko "daje" tok 1 amper eno sekundo. Kond. 1 mikroF lahko daje tok 1 A eno mikrosekundo. Kondenzator 4700 mikroF lahko daje tok 1 A 4700 mikrosekund= 4,7 milisekunde.
V tvojem primeru dve žarnici po 15 W = 30 W pri 12 V napetosti zahtevata tok 30/12 = 2,5 A. Torej jih kondenzator velikosti 4700 mikroF lahko "napaja" ca. 1,9 milisekunde ali toliko kot nič. Sad
V tem primeru s kondenzatorjem ne bo šlo- treba bo poseči v časovno vezje ali ga zamenjati s takim ki omogoča postopno ugašanje ali se pač zadovoljiti s takim kot je.
L.p.; Janez
Nazaj na vrh
soso
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Tor Mar 22, 2005 10:13 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Janez hvala!
Ker pac nisem nek strucko glede elektronike sem mislil ,da bi lahko ta zadeva delovala samo z konenzatorjem. Hehe ocitno sem se motil.
Bom raje pustil kar tako kot je Cool . LP
Nazaj na vrh
Pokaži sporočila:   
Objavi novo temo   Odgovori na to temo   Printer-friendly version    www.elektronik.si Seznam forumov -> Avtoelektrika Časovni pas GMT + 2 uri, srednjeevropski - poletni čas
Pojdi na stran 1, 2  Naslednja
Stran 1 od 2

Pojdi na:  
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu
Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu
Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu
Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu
Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu
Ne, ne moreš pripeti datotek v tem forumu
Ne, ne moreš povleči datotek v tem forumu

Uptime: 497 dni