www.elektronik.si Seznam forumov www.elektronik.si
Forum o elektrotehniki in računalništvu

PomočPomoč  IščiIšči  Seznam članovSeznam članov  SkupineSkupine  StatisticsStatistika  AlbumAlbum  DatotekeFilemanager DokumentacijaDocDB LinksPovezave   Registriraj seRegistriraj se 
  PravilaPravila  LinksBolha  PriponkePriponke  KoledarKoledar  ZapiskiZapiski Tvoj profilTvoj profil Prijava za pregled zasebnih sporočilPrijava za pregled zasebnih sporočil PrijavaPrijava 

Akumulator - popravilo klema

Objavi novo temo   Odgovori na to temo   Printer-friendly version    www.elektronik.si Seznam forumov -> Avtoelektrika
Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo  
Avtor Sporočilo
Stoyc
Član
Član

Pridružen-a: Pon 26 Nov 2007 20:55
Aktiv.: 0.20
Kraj: Ilirska Bistrica

PrispevekObjavljeno: Čet Okt 23, 2008 9:55 pm    Naslov sporočila:  Akumulator - popravilo klema Odgovori s citatom

Zanima me, če ima kdo izkušnje s popravilom skurjenega klema akumulatorja. Dobil sem kalupa za + in - pol, zdaj pa bi rad zalil kar manjka materijala na klemu(ga manjka kar precej). Nekdo mi je predlagal, naj si naredim pripravo iz kabla za vžig avtomobilov. Pustim na eni strani klešče na kablu, odrežem cca. 0,5 m kabla in drugi konec trdno spojim z grafitno paličico, ki jo dobim v baterijskem vložku (1,5V Baterijski vložek). Namestim kalup na poškodovan pol. Klešče spojim na nepoškodovan pol akumulatorja, z drugim polom- grafitom pa naredim kratek spoj na poškodovanem polu. Svinec se bo začel počasi taliti in počasi dodajam cin, da se kalup napolni do vrha. To naj bi bila vsa umetnost. A ima kdo boljšo zamisel in ali bi ta moja ideja bila sploh izvedljiva.
Nazaj na vrh
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
Iztok
Član
Član

Pridružen-a: Pet 08 Okt 2004 0:55
Aktiv.: 20.98
Kraj: LJ

PrispevekObjavljeno: Čet Okt 23, 2008 11:11 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Pri takem "varjenju" lahko pride do brizganja tekoče kovine ali celo eksplozije akumulatorja.

Preden to počneš se vprašaj, če so tvoje oči in zdravje nasploh, vredne prihranka tistih nekaj 10€ za nov akumulator Question
Nazaj na vrh
Skrit Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
Stoyc
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Pet Okt 24, 2008 8:39 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Se mi je kar zdelo, da ni ta čarovnija tako nedolžna. Bom rajši prepustil čaranje komu drugemu.
Nazaj na vrh
PZUFIC
Vseved

Pridružen-a: Sob 17 Nov 2007 19:06
Aktiv.: 32.62
Kraj: Rakek

PrispevekObjavljeno: Pet Okt 24, 2008 9:18 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Mislim, da se kleme popravlja z svincem in ne cinom. Sicer pa tako kot pravi Iztok.
Raje uporabi kakšen drug način segrevanja.

Skrit Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Obišči avtorjevo spletno stran MSN Messenger - naslov
mac77
Član
Član

Pridružen-a: Čet 11 Dec 2008 11:05
Aktiv.: 0.10

PrispevekObjavljeno: Čet Dec 11, 2008 11:24 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

meni je to enkrat popravil na servisu kjer prodajajo akumulatorje.Gor je dal kalup in potem zalil z svincem.Placal sem ca 10 eur
Nazaj na vrh
ElGrigon
Član
Član

Pridružen-a: Pon 24 Jul 2006 22:38
Aktiv.: 16.87
Kraj: okolica Lenarta

PrispevekObjavljeno: Pet Dec 12, 2008 12:50 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Povprašaj na kakšen servis viličarjev, tam imajo izkušnje s tem. Ravno zadnjič sem bil na eni firmi, kjer je odžgalo kabel tik pri klemah na akumolatorju. Kabel in kleme pa so fiksne na akumolatorju, tako, da je potem serviser vse skupaj zalil spet z novim kablom. Kako je delal pa nisem videl, ker me ni bilo več tam.
robert
Član
Član

Pridružen-a: Sob 29 Maj 2004 21:48
Aktiv.: 8.04
Kraj: Tolmin

PrispevekObjavljeno: Pet Dec 12, 2008 8:42 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Iztok je napisal/a:
Pri takem "varjenju" lahko pride do brizganja tekoče kovine ali celo eksplozije akumulatorja.

Preden to počneš se vprašaj, če so tvoje oči in zdravje nasploh, vredne prihranka tistih nekaj 10€ za nov akumulator Question

Meni je enkrat "izginil" akumulator z delovnega pulta ker sem zraven njega varil Rolling Eyes
Na sreco sem imel na glavi varilno masko , vsa ostala oblacila (tudi gate) so bila po pranju primerna samo za strasilo na polju Rolling Eyes
Ze prvi dan sem se lepo naucil brati z sogovornikovih ustnic , potem pa se je sluh zacel pocasi vracati Shocked

Tako da kar v akcijo , se pa priporocam za slike po posegu Cool

mucek4
Član
Član

Pridružen-a: Sob 18 Jun 2005 20:52
Aktiv.: 12.45
Kraj: Tržič - Mesto med gorami

PrispevekObjavljeno: Pet Dec 12, 2008 8:46 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Iztok je napisal/a:
Meni je enkrat "izginil" akumulator z delovnega pulta ker sem zraven njega varil Rolling Eyes

Znano, znako Smile Očka je uporabljal kotno brusilko Smile
Nazaj na vrh
Stoyc
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Sre Jan 07, 2009 8:23 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Fantje, mi je uspelo. Malo tveganja pa res ne škodi. Napravil sem si pripomoček in bi ga na kratko opisal. Malo debelejši kabel, cca 40 cm dolžine, na eni strani klešče, na drugi pritrjena ogljikova palčka iz suhe baterije, kalup iz medenine (eden za + pol, drugi za - ). Namestim klešče na celo klemo akumulatorja, na poškodovano namestim kalup. S koncem kabla, kjer je pritrjena ogljikova palčka, začnem taliti klemo. Ko postaja svinec tekoč, dodajam materijal (svinčena palčka). Ko pridem do vrha kalupa, še malo počakam, da se svinec strdi in odstranim kalup. Seveda ne pozabiti na zaščitna sredstva v primeru "poka". Kdor se tega loti - na lastno odgovornost.
Nazaj na vrh
Iztok
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Sre Jan 07, 2009 8:44 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

mucek4 je napisal/a:
Iztok je napisal/a:

Znano, znako Smile Očka je uporabljal kotno brusilko Smile

Citiranega Iztok ni napisal ... Shame on you

Smile
Nazaj na vrh
robert
Član
Član

Pridružen-a: Sob 29 Maj 2004 21:48
Aktiv.: 8.04
Kraj: Tolmin

PrispevekObjavljeno: Sre Jan 07, 2009 10:38 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Ne-to sem napisal jaz in bom se - varil zraven akumulatorja pa zagotovo ne vec Cool
mucek4
Član
Član

Pridružen-a: Sob 18 Jun 2005 20:52
Aktiv.: 12.45
Kraj: Tržič - Mesto med gorami

PrispevekObjavljeno: Čet Jan 08, 2009 10:32 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Iztok oprosti.
Problem citata na forumu. Ko citiraš ti poleg besedila citira še prej citirano besedilo. In sem po pomoti narobe pobrisal. Se ti bom oddolžil z kakšno kavico.
Nazaj na vrh
Iztok
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Čet Jan 08, 2009 10:27 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Nič hudega. Sem samo malo čudno pogledal tisti citat ... Cool
Nazaj na vrh
Pokaži sporočila:   
Objavi novo temo   Odgovori na to temo   Printer-friendly version    www.elektronik.si Seznam forumov -> Avtoelektrika Časovni pas GMT + 2 uri, srednjeevropski - poletni čas
Stran 1 od 1

Pojdi na:  
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu
Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu
Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu
Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu
Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu
Ne, ne moreš pripeti datotek v tem forumu
Ne, ne moreš povleči datotek v tem forumu

Uptime: 497 dni