|
www.elektronik.si Forum o elektrotehniki in računalništvu
|
Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo |
Avtor |
Sporočilo |
smatjaz Član

Pridružen-a: Pon 10 Nov 2003 16:33 Prispevkov: 847 Aktiv.: 3.57
|
Objavljeno: Sob Sep 27, 2008 7:08 pm Naslov sporočila: |
|
|
CO2 merilnik? Ali ga ima kdo od forumašev?
Ali je kdo zasledil kakšno cenejšo a še uporabno napravo za merjenje CO2? Tu mislim ravno za merejnje CO2 za nastavitev oljnega gorilca.
Moram priznati, da še nisem nikjer zasledil, da bi te inštrumente kdo prodajal - razen profi izvedb za 2.000,00 EUR in več.
Lp M. _________________ Električni aparati delujejo na dim ... ko dim iz njih uide ... ne delujejo več! |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
arozma Član

Pridružen-a: Čet 31 Jan 2008 16:57 Prispevkov: 56 Aktiv.: 0.26 Kraj: Britof pri Kranju
|
Objavljeno: Sob Sep 27, 2008 7:34 pm Naslov sporočila: |
|
|
abajc1 je napisal/a: |
Zanima me, kako nastaviti optimalen plamen. |
Pokličeš serviserja da ti on nastavi. Ta oprema ni tako poceni, da bi jo kupoval zato da bi jo uporabil enkrat na leto. _________________ Zakaj bi bilo zakomplicirano če je lahko preprosto?! |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
GJ Član

Pridružen-a: Čet 02 Nov 2006 15:51 Prispevkov: 946 Aktiv.: 4.17 Kraj: Ljubljana
|
Objavljeno: Sob Sep 27, 2008 8:39 pm Naslov sporočila: |
|
|
Highlag je napisal/a: |
Rabil boš co2 merilnik + merilnik temperature dimnih plinov. Ko boš imel inštrumente se ponovno javi. |
CO2 + temperatura ni dovolj.
Potrebuješ še CO merilnik in merilec kisika, ki ti izračuna lambdo. Lambda je ponavadi okoli 1,1.
No, v dimnih plinih naj bi bilo pod 50ppm CO-ja in okoli 2 do 4% kisika.
Zakonsko še dovoljen CO je do 300ppm v nerazredčenih dimnih plinih.
NOx-i niso predpisani!
Idealno bi bilo seveda 0 ppm CO-ja in 0% kisika.
LP GJ |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
Highlag Član

Pridružen-a: Pet 23 Jan 2004 20:42 Prispevkov: 4034 Aktiv.: 17.02 Kraj: Črnuče
|
Objavljeno: Sob Sep 27, 2008 9:34 pm Naslov sporočila: |
|
|
To za kisik nisem vedel. Našega enkrat na leto nastavi mojster z opremo. Žal se nisem preveč poglabljal v opremo ki jo je imel s seboj. Je pa zadevo nastavil tako dobro, da so se še "diminikarji" čudili....
Nastavljanje na uč ni učinkovito. Če računaš koliko % je lahko na račun slabe nastavitve večja poraba se vsekakor splača poklicat enega, ki to nastavi in porabiš manj € za kurjavo, pa še narava ti je hvaležna, ker je izpust čistejši. To pa mislim, da je danes veliko vredno. _________________ If at first you don't succeed, destroy all evidence that you tried. |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
GJ Član

|
Objavljeno: Sob Sep 27, 2008 11:11 pm Naslov sporočila: |
|
|
Highlag je napisal/a: |
Nastavljanje na uč ni učinkovito. Če računaš koliko % je lahko na račun slabe nastavitve večja poraba se vsekakor splača poklicat enega, ki to nastavi in porabiš manj € za kurjavo, pa še narava ti je hvaležna, ker je izpust čistejši. To pa mislim, da je danes veliko vredno. |
Če imaš preveč zraka potem po nepotrebnem segrevaš zrak in imaš tako posledično več dimnih plinov in gre dodaten del energije skozi dimnik.
Seveda na uč ni idealno..
Izurjen serviser sicer ve kako naj bi plamen izgledal po barvi. Ampak za fino/točno nastavitev rabiš analizator dimnih plinov.
Sem pa ravno malo prej govoril z enim serviserjem plinskih kotlov. Pravi, da je za mala plinska kurišča dovoljena max. 80ppm CO in pod 150ppm NOx.
Če koga točno zanima si lahko te podatke poišče v uradnem listu.
LP GJ |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
jjakob Član

Pridružen-a: Pet 19 Nov 2004 14:12 Prispevkov: 1348 Aktiv.: 5.69
|
Objavljeno: Ned Sep 28, 2008 11:33 pm Naslov sporočila: |
|
|
Iztok je napisal/a: |
Jaz sem si za to kontrolo montiral manometer. |
Kje si kupil primeren manometer (oljni)? V Merkurju nimajo, ne vem pa, kje drugje naj pogledam? |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
irena Neznanec

Pridružen-a: Pet 07 Nov 2008 14:38 Prispevkov: 2 Aktiv.: 0.01
|
Objavljeno: Pet Nov 07, 2008 2:50 pm Naslov sporočila: PORABA |
|
|
Pri rednem pregledu peči mi je bilo povedano, da je moj "Miniflam unigas MG1" gorilec star in ne "paše" najboj na peč ki jo imam (mislim da je šoba malo preveč ven iz peči??). Zanima me, kaj pomeni nov gorilec pri celotni porabi? Bi ta investicija bistveno znižala stroške kurjave? Gorilec zaenkrat dela.
Hvala fantje za vaš odgovor
Irena |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
GJ Član

|
Objavljeno: Pet Nov 07, 2008 3:31 pm Naslov sporočila: Re: PORABA |
|
|
jjakob je napisal/a: |
Kje si kupil primeren manometer (oljni)? V Merkurju nimajo, ne vem pa, kje drugje naj pogledam? |
Recimo: http://www.termocenter-tps.si/
irena je napisal/a: |
Pri rednem pregledu peči mi je bilo povedano, da je moj "Miniflam unigas MG1" gorilec star in ne "paše" najboj na peč ki jo imam (mislim da je šoba malo preveč ven iz peči??). Zanima me, kaj pomeni nov gorilec pri celotni porabi? Bi ta investicija bistveno znižala stroške kurjave? Gorilec zaenkrat dela.
Hvala fantje za vaš odgovor
Irena |
Heh..
Pri rednem pregledu peči si med drugim dobila izpisek analizatorja dimnih plinov.
Iz njega se lepo vidi kaj in kako!
Osebno dvomim, da bi novi gorilec bistveno izbolšal porabo! No brez izpiska analizatorja o tem ne morem govoriti.
Izkoristek peči je odvisen od večih dejavnikov:
1)Izgorevanja olja, torej naj bo CO v dopustnih mejah in čim manj NOx-ov.
2)Lambde, ki nam pove koliko balastnega zraka segrevamo po nepotrebnem, da imamo zadovoljivo (po standardu) izgorevanje. Idealna lambda je torej 1. Vseeno pa se pusti v dimnih plinih nekje od 2 do 3% kisika.
3)Temperatura izstopnih plinov v dimniku mora biti čim nižja! Idealni so torej kondenzacijski kotli, ki pa so večinoma plinski.
Položaj šobe lahko vpliva na izkoristek peči! Vendar se to lahko rešiti na drugačen način.
1)Ustrezna nastavitev parametrov gorilnika, seveda če je to mogoče.
2)Nova ustezna šoba. Šob je več vrst in imajo različne načine pršenja.
3)V toplotni izmenjevalink (dimni plini/voda) tuljave vgradimo dodatne spirale, ki nekoliko upočasnijo pretok dimnih plinov, s tem pa pade temperatura dimnih plinov v dimniku in se tako izboljša izkoristek.
LP GJ |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
irena Neznanec

Pridružen-a: Pet 07 Nov 2008 14:38 Prispevkov: 2 Aktiv.: 0.01
|
Objavljeno: Pet Nov 07, 2008 8:10 pm Naslov sporočila: |
|
|
Hvala za ogovor, bom malo preštudirala in ne, izpiska dimnih plinov nisem dobila, bom pa povprašala po njem.
Hvala še enkrat
Irena |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
Sokrat Član

Pridružen-a: Čet 25 Avg 2005 11:00 Prispevkov: 5584 Aktiv.: 23.55
|
Objavljeno: Pet Nov 07, 2008 9:33 pm Naslov sporočila: |
|
|
irena je napisal/a: |
Hvala za ogovor, bom malo preštudirala in ne, izpiska dimnih plinov nisem dobila, bom pa povprašala po njem.
Hvala še enkrat
Irena |
A ni to tista nalepka na peci, kamor ob vsakem pregledu vpisejo odcitke ? Morda ne delajo vsi enako  _________________ Ka ti bo pa torba ce si kupu kolo ? |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
kolt Neznanec

Pridružen-a: Sob 21 Feb 2009 0:08 Prispevkov: 2 Aktiv.: 0.01
|
Objavljeno: Sob Feb 21, 2009 12:32 am Naslov sporočila: gorilnik ne vžge |
|
|
Pozdravljeni.
Na oljnem gorilniku sem zamenjal šobo, vendar pa ta sedaj ne prižiga. Imam občutek, da sem nekoliko premaknil palčki, ki proizvajata iskro in ta ne prižiga na pravem mestu. A mi morda lahko kdo pomaga? Vnaprej hvala.
Lep dan. |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
MadMax Član

Pridružen-a: Pet 09 Sep 2005 22:16 Prispevkov: 4743 Aktiv.: 20.01
|
Objavljeno: Sob Feb 21, 2009 5:40 am Naslov sporočila: |
|
|
3,5÷4mm med iglami, igle pa 2÷3mm od šobe.
Ali pa poišči navodila zanj, pri normalnih firmah je ta nastavitev opisana in orisana. |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
kolt Neznanec

Pridružen-a: Sob 21 Feb 2009 0:08 Prispevkov: 2 Aktiv.: 0.01
|
Objavljeno: Sob Feb 21, 2009 10:58 am Naslov sporočila: |
|
|
MadMax je napisal/a: |
3,5÷4mm med iglami, igle pa 2÷3mm od šobe.
Ali pa poišči navodila zanj, pri normalnih firmah je ta nastavitev opisana in orisana. |
Hvala MadMax. Sem poskusil in je že ob prvem poskusu uspelo. Se popolnoma strinjam z mislijo o preprostosti in kompliciranju iz tvojega podpisa:)
Lep dan. |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
Azrael Član

Pridružen-a: Čet 29 Jan 2009 19:46 Prispevkov: 4432 Aktiv.: 22.21 Kraj: Gorje
|
Objavljeno: Sob Feb 21, 2009 6:59 pm Naslov sporočila: |
|
|
Naj še jaz pristavim piskrček.
Mogoče kdo ve ali se kje dobijo navodila za uporabo gorilcev Ecoflam, konkretno tip Minor Uno R (izvedba s predgretjem)? |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
MadMax Član

Pridružen-a: Pet 09 Sep 2005 22:16 Prispevkov: 4743 Aktiv.: 20.01
|
Objavljeno: Sob Feb 21, 2009 7:54 pm Naslov sporočila: |
|
|
Imam za Max1, naslednik Minorja.
V .pdf-ju sicer v grških kljukastih črkah, lahko pa ti tudi poslikam angleška.
ecoflam.pdf sem pripel v FM, /Navodila.
Minorja sicer ne poznam, a Max je taaakooo enostaven, da res ne rabiš navodil.
V navodilih imaš uporabno le nastavitev elektrod (kar nobena znanost), eksplozijsko risbo in elektro sheme za Landis in Satronic avtomatiko, s predgretjem ali brez.
Sam sem ga nabavil ravno zaradi enostavnosti in klasičnih, ločenih komponent, poleg tega seveda da je najprimernejši za moj mali italijanski litoželezni koharček... |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
|
|
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu Ne, ne moreš pripeti datotek v tem forumu Ne, ne moreš povleči datotek v tem forumu
|
Uptime: 498 dni