|
www.elektronik.si Forum o elektrotehniki in računalništvu
|
Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo |
Avtor |
Sporočilo |
tiger Član

Pridružen-a: Čet 05 Feb 2004 0:22 Prispevkov: 1161 Aktiv.: 4.90
|
Objavljeno: Čet Dec 07, 2006 11:44 pm Naslov sporočila: Agregat |
|
|
Hi
Ima kdo agregat kupljen v OBIju?
Imam namen kupiti moči 2700 W, za 50 kSIT.
Zanima me, če je uporaben za to ceno ?
LP
|
|
Nazaj na vrh |
|
 |
reber Član

Pridružen-a: Pon 26 Maj 2003 12:20 Prispevkov: 2279 Aktiv.: 9.61 Kraj: Bled
|
Objavljeno: Pet Dec 08, 2006 12:10 am Naslov sporočila: |
|
|
Jaz sem si tudi zaželel kaj takega, oziroma manjšega, verjetno kar najmanjšega, pa ne vem, naj kupim ali ne. Verjetno bo dober le toliko kakršna je njegova cena, zato sem pa tudi v dvomih zaradi nakupa.
_________________ Obiščite me na www.reber.si ali www.elektron.si |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
jur Član

Pridružen-a: Pet 02 Dec 2005 14:45 Prispevkov: 5142 Aktiv.: 21.69 Kraj: [color=zelena]Ljubljana[/color]
|
Objavljeno: Pet Dec 08, 2006 12:52 pm Naslov sporočila: |
|
|
Načeloma je vsak agregat kupljen v obiju ali bau* boljši od doma narejenega. Če drugega ne, ima varnostni atest, pa nekaj let garancije.
Jur
|
|
Nazaj na vrh |
|
 |
mucek Član

Pridružen-a: Tor 01 Avg 2006 10:47 Prispevkov: 5530 Aktiv.: 24.04 Kraj: Domzale
|
Objavljeno: Sob Dec 09, 2006 1:25 am Naslov sporočila: |
|
|
Zadnjič sem videl v BauMaxu (ali Bauhausu, kaj pa vem, meni je vse isto... ) ene zanimive agregate moči 600/900W (stalno/špice), ohišje spominja na ne prevelik kovček in je nasploh zelo prenosno. Cena je bila nekaj pod 30kSIT. Res se mi je zadeva dopadla (čeprav še vedno malo dvomim v kvaliteto tovrstnih izdelkov - za doma ali vikend bi bilo brez dvoma v redu, za delo (ozvočevanja) pa si ne morem privoščiti izpada kar tako)...
LP, Grega
|
|
Nazaj na vrh |
|
 |
šlosar Član

Pridružen-a: Sob 10 Jan 2004 20:07 Prispevkov: 68 Aktiv.: 0.29
|
Objavljeno: Sob Dec 09, 2006 11:11 am Naslov sporočila: |
|
|
Pozdrav
Sam sem pred kratkim v eni izmed Lj, trgovin kupil agregat deklariran kot,220V, 2.5kw. Namenjen naj bi bil domači uporabi in za obrtno dejavnost ?. V praksi pa je stvar popolnoma drugačna. Agregat res ni glasen, stvar deluje ampak?. Običajna brezhibna kotna brusilka nad 1400 W ne deluje, oziroma je potreben mehak zagon brusilke. pa še ta deluje boj za silo. Naprave do 1200 W še delujejo normalno, kar pa preseže prej navedeno vrednost, pa je že vprašanje. Ne bom se spuščal v teorijo, kakšen porabnik je priključen na agregat, saj tudi v navodilih to ni omenjeno. Po mojih izkušnjah so navedeni podatki o izhodni moči,močno zgrešeni. Toliko v razmislek o nakupu cenenih agregatov.
Ker je agregat za moje potrebe skoraj neuporaben , ga z veseljem prodam.
Marjan
_________________ ---------
Marjan |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
int47 Član

Pridružen-a: Pon 15 Dec 2003 0:10 Prispevkov: 2104 Aktiv.: 8.88 Kraj: Ljubljana
|
Objavljeno: Sob Dec 09, 2006 12:01 pm Naslov sporočila: |
|
|
Pred cca enim letom sem v OBI-ju kupil bencinski agregat, deklariran kot 2kW ( o moči v kVA ni podatkov), s sinhronskim generatorjem za cca 60K SIT.
Zadeva je bila precej slabo sestavljena: pri uplinjaču je na dveh mestih puščal bencin, v rezervoarju so bile smeti. Ker je agregat kljub temu še kar dobro deloval sem ga obdržal.
Uporabljam ga ob daljših izpadih za napajanje vsega razen večjih porabnikov.
Ugotavljam, da agregat lažje žene ohmske, kot induktivne porabnike. Ceneni 600 VA UPS za 12K SIT nima problemov s popačeno izhodno napetostjo, kar pa ne velja za 1500VA brand-name UPS z aktivnim PFC usmernikom, ki mi ga ni uspelo prepričati, da bi deloval na agregatu. Ko je agregat cca 80% obremenjen se opazi migetanje luči, ki je še bolj vidno tam, kjer je luč vezana preko zatemlilnega stikala. Z ostalimi porabniki, vključno z računalniškimi "PFC" napajalniki, do sedaj ni bilo problema.
Žal mi je samo, ker nisem kupil močnejšega. 2kW ni tako veliko. Fen za lase + par luči = preobremenitev.
Meritve izhodne napetosti sem pred časom objavil na http://www.elektronik.si/phpBB2/viewtopic.php?t=3437.
|
|
Nazaj na vrh |
|
 |
-boris- Član

Pridružen-a: Sre 21 Maj 2008 22:22 Prispevkov: 72 Aktiv.: 0.35 Kraj: Obala
|
|
Nazaj na vrh |
|
 |
-boris- Član

|
Objavljeno: Tor Nov 11, 2008 9:24 pm Naslov sporočila: Re: agregati |
|
|
u bistvu nisem bil preveč pozoren...
med prvima dvema je razlika v tem, da je prvi brezkrtačni...
(na kakšen način se inducira napetost??)
edino tole mi ne gre... "brushes, with compound"
kaj naj bi bil tisti "compound"???
|
|
Nazaj na vrh |
|
 |
-boris- Član

|
Objavljeno: Ned Jan 18, 2009 2:56 pm Naslov sporočila: |
|
|
ker vem da ste tukaj sami mojstri, mi prosim pomagajte razjasniti pojme glede teh alternatorjev vgrajenih el.agregatih...
sem čisto navaden kmet, in o štromariji imam bolj malo pojma, zato pa vas tle, štromarje prosim za razjasnitev pojmov in nasvete...
že pred meseci sem spraševal, pa nisem dobil nobenega odgovora...
pa poizkušam še enkrat..
prilagam dve sheme vezave alternatorja..
eden je z AVR, eden pa je "with compound"
kaj je eno in kaj drugo???
vem samo to, da je AVR elektronski regler napetosti...
kaj za vraga je pa tale compound...??
zanima me tudi čemu služi navitje AUXILIARY?? in zakaj je pri AVR to navitje enojno, in pri drugi izvedbi pa 3fazno...
in še zadnja zadeva...
v čem je point brezkrtačnih alternatorjev??
ima trajne magnete??
na telje spletni strani sem kot zanimivost zasledil, da imajo vsi alternatorji moči večje od 25kVA tja do 1600kVA brezkrtačne rotorje..
zakaj je to boljše??
vsa ta vprašanja pa zato, ker kupujem alternator za izdelavo agregata na enem delovnem stroju, in potrebujem kakšen pameten nasvet, ker sem opazil da distributerji nimajo pojma...
Opis: |
|
Velikost datoteke: |
29.52 KB |
Pogledana: |
18 krat |

|
|
21.74 KB |
11 krat |

|
brezkrtačni rotor sinhronega stroja |
|
24.67 KB |
10 krat |

|
|
|
Nazaj na vrh |
|
 |
tiger Član

Pridružen-a: Čet 05 Feb 2004 0:22 Prispevkov: 1161 Aktiv.: 4.90
|
Objavljeno: Ned Jan 18, 2009 3:24 pm Naslov sporočila: |
|
|
Hi
Sem potem kupil agregat v OBIju 2,7 kW, ima nekje 10 ur delovanja in zaenkrat vse OK.
LP
|
|
Nazaj na vrh |
|
 |
aljoš Član

Pridružen-a: Čet 08 Sep 2005 20:03 Prispevkov: 3132 Aktiv.: 13.21 Kraj: Škofja loka-poljanska dolina
|
Objavljeno: Ned Jan 18, 2009 3:51 pm Naslov sporočila: |
|
|
Jaz osebno ne priporočam priklop kakršnih koli občutljivih elektronskih reči, kot so računalniki, LCD TV, itd na priklop cenenih agregatov, saj imajo le ti velika napetostna nihanja....razna kitajska šara, kot je samouravnavanje obratov ob obremenitvi ne deluje kot bi moralo....pomerite napetost med obratovanjem, ko ni obremenjen, nato pa agregat obremenjujte z različnimi bremeni....
_________________ Najprej se je pokadilo, nato izjavi Sokrat: dva Watt-a my ass...LOOOLL::: |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
stbe Član

Pridružen-a: Sob 10 Sep 2005 12:25 Prispevkov: 155 Aktiv.: 0.65 Kraj: Obala
|
Objavljeno: Ned Jan 18, 2009 4:03 pm Naslov sporočila: |
|
|
Ko sem kupoval agregat so me opozorili, da uporabniki, kot so, kotne brusilke, asinhronski motorji in drugi podobni ne smejo biti večji od 1/3 maksimalne moči agregata. Lahko pa go obremenimo do polne moči z ohmskim bremenom (naprimer kalorifer). Moti me samo to, da neonke utripajo. Imam pa elektronske dušilke. V čem bi lahko bil vzrok. Frekvence še nisem izmeril. Agregat je Walter z električnim zaganjačem moči 2,5kW in drugače dela brez problema z minimalno porabo v neobremenjenem stanju.
LP
|
|
Nazaj na vrh |
|
 |
Musty Član

Pridružen-a: Sob 28 Apr 2007 8:54 Prispevkov: 1575 Aktiv.: 7.13 Kraj: Rače
|
Objavljeno: Ned Jan 18, 2009 4:51 pm Naslov sporočila: |
|
|
Vežeš za agregat še kakšen UPS, ki ti uravna nihanja napetosti. Na mojem to lepo deluje, vendar ga imam priklopljenega na normalno omrežno napetost. Preko uporabniškega vmesnika gre lepo spremljat kako omrežna napetost niha medtem ko izhodna ostane konstantna
|
|
Nazaj na vrh |
|
 |
winky Neznanec

Pridružen-a: Sre 11 Feb 2009 10:26 Prispevkov: 4 Aktiv.: 0.02 Kraj: Tuštanj / Moravče
|
Objavljeno: Sre Feb 11, 2009 12:05 pm Naslov sporočila: agregat |
|
|
Skraatka se ti ga doma res ne splača delat, pa še neveš če ti bo sploh pravilno delovalo. Bolje da kupiš in da kupiš malo dražjega kot cenejšega saj veš " MAL DNARJA MAL MUSKE" odvisno od tega kok zadevo rabiš, skratka po izkušnjah ti priporočam da daš malo več denarja za agregat in da zadeva dela kot more.
|
|
Nazaj na vrh |
|
 |
Azrael Član

Pridružen-a: Čet 29 Jan 2009 19:46 Prispevkov: 4432 Aktiv.: 22.21 Kraj: Gorje
|
Objavljeno: Sre Feb 11, 2009 4:40 pm Naslov sporočila: |
|
|
Takole bom rekel UPS in podobno za blažitev špic iz agregata ne pride v poštev. Zakaj?
Če je UPS line iteractive (torej poceni) bo ali stalno na bateriji ali pa bo spuščal vse smetje od oblike napetosti skozi. Odvisno od izvedbe UPS.
Če je double conversion, bo napetost iz njega sicer OK, vprašanje je le kako in koliko čas bo vhodni del požiral špice.
Glede trepetanja CFL, problem je šparanje, ko firme iščejo vse možnosti, da izdelek naredijo z minimalnim vložkom materiala in sredstev. Tukaj nimaš storiti kaj, berite drobni tisk v navodilih za uporabo.
Agregat pa lahko narediš tudi doma, če seveda veš kako, ni nobena raketna znanost. Cena je vsekakor večja kot ultra el cheapo iz štacune, toda deluje tudi mnogo bolje.
Problem je le kje dobiti primeren pogonski motor in generator. Elektrikarjem je težje reševati mehanske probleme in izbrati primeren pogonski motor, strojnikom pa elektro del, ampak z malo truda je vse to rešljivo.
O atestih pa bi tudi lahko kakšno rekli, npr kaj vse lahko pomeni CE...
|
|
Nazaj na vrh |
|
 |
|
|
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu Ne, ne moreš pripeti datotek v tem forumu Ne, ne moreš povleči datotek v tem forumu
|
Uptime: 498 dni