www.elektronik.si Seznam forumov www.elektronik.si
Forum o elektrotehniki in računalništvu

PomočPomoč  IščiIšči  Seznam članovSeznam članov  SkupineSkupine  StatisticsStatistika  AlbumAlbum  DatotekeFilemanager DokumentacijaDocDB LinksPovezave   Registriraj seRegistriraj se 
  PravilaPravila  LinksBolha  PriponkePriponke  KoledarKoledar  ZapiskiZapiski Tvoj profilTvoj profil Prijava za pregled zasebnih sporočilPrijava za pregled zasebnih sporočil PrijavaPrijava 

Mirovni tok v avtomobilu
Pojdi na stran 1, 2, 3, 4  Naslednja

Objavi novo temo   Odgovori na to temo   Printer-friendly version    www.elektronik.si Seznam forumov -> Avtoelektrika
Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo  
Avtor Sporočilo
Mr.Nice
Član
Član

Pridružen-a: Sob 12 Avg 2006 11:24
Aktiv.: 0.48
Kraj: okolica Maribora

PrispevekObjavljeno: Sre Dec 03, 2008 10:16 pm    Naslov sporočila:  Mirovni tok v avtomobilu Odgovori s citatom

Pozdravljeni!

Imam manjši problem in sicer....

V avtu sem imel 4 leta star Topla akumulator in je seveda zadnjič od petka do ponedeljka zjutraj avto stal na miru in zjutraj avto ni več vžgal, oziroma akumulator ni več dal od sebe ničesar, seveda po nekajminutnem polnjenju sem ga zopet obudil in odšel v službo:)

Seveda mi je to že januarja naredil, a sem problem ignoriral, letos januarja sem seveda tudi kupil novi avtoradio in seveda problem je nastal ravno po nakupu radia hehe.

Ta teden pa sem brez razmisleka ali kakršnihkoli raziskav po avtu šel kupiti nov akkumulator(vem napaka),boschev silver, sedaj sicer deluje dobro, avto še ni stal na miru dva dni, da bi videl rezlutate, če se mi bo izpraznil.
No sedaj sem preveč dolgovezil, pa bom raje prešel h problemu.

Danes sem šel meriti mirovni tok v avtu in ugotovil, da je mirovni tok 200 mA in seveda to ni zanemarljivoglede na to, da imam 42 Ah akku in na koncu sem ugotovil iz kod prihaja ta omenjeni tok, kako pač, iz radia.
Sam osebno mislim da ni ravno normalen takšen miroven tok, mislim da bi moral biti nekje 70 mA.
Pa da ne pozabim omeniti, radio je 4" lcd in vse ostale funkcije, čang šlang roba itd.....

Mi pa seveda še nekaj smrdi....
radio sem priklopil, plus(rdeča)in rumena skupaj seveda in črn kabel minus ter še priklopil anteno za FM ter zvočnike.

Radio mi deluje tudi, če iztaknem črn kabel(maso) in ostane priklopljen plus ter antena za FM.
Ko pa izklopim še anteno pa mi radio ugasne....

Mislim da je to problem kajne?Imam maso na anteni in to ni dobro.
Ali pa se motim?

Prosim za Vaša mnenja in rešitve.

Hvala in lep pozdrav!
Nazaj na vrh
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
surla
Član
Član

Pridružen-a: Ned 14 Dec 2003 15:22
Aktiv.: 3.05
Kraj: Ljubljana

PrispevekObjavljeno: Sre Dec 03, 2008 10:26 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

To z anteno je normalno.
Radio pa vzami ven in ga daj v pregled nekomu , ki se spozna na to.
V prazno (ugasnjen) radio lahko žre največ 0,1mA.
Nazaj na vrh
Mr.Nice
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Sre Dec 03, 2008 10:43 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Aha hvala za odgovor.

Moram povedati, da mi je pred pol leta okoli junija nekaj zafrkaval radio in sem ga nesel h prodajalcu, ki ga je nesel na servis in je bil neki tranzistor mrtev, ki pa ni našel nadomestnega, mi je radio vrnil in od tedaj mi dela vse normalno in ni ničesar zamenjal???
čudno vse skupaj....Rekel mi je, da bo poklical, ko bo dobil nov tranzistor pa o njem ne duha ne sluha, seveda jaz pa tudi nisem nič kaj gnjavil, ker mi radio deluje ok.

Seveda malo denarja malo muzike hehe.

Torej je problem lahko v tem tranzistorju, ki je delno živ oziroma mrtev?
Nazaj na vrh
Roby
Član
Član

Pridružen-a: Tor 12 Avg 2003 15:29
Aktiv.: 1.03

PrispevekObjavljeno: Sre Dec 03, 2008 10:54 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Poznam avtoelektričarja, ki vedno preden kakšni stranki priklopi avtoradio izmeri tok v mirovanju, ter v primeru če le-ta presega 20mA napajanje razen stby preveže na kontakt ključavnice.
Pravi pa, da je kar precej takšnih avtoradijev tudi priznanih znamk...
Nazaj na vrh
Skrit Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
Mr.Nice
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Sre Dec 03, 2008 11:09 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Brez radia imam jaz čisto nulo mirovnega, ker nimam nobenega porabnika prižganega.no razen ura, ki je serijsko vgrajena že, ta pa še 0,1mA ne spije in je zanemarljivo.

Roby, kaj si želel s tem povedati?Saj konec koncev po tvojem, stby ostane in sem na začetku, kot sem prej bil, če te seveda prav razumem, ker itak imam brez radia tok 0 mA....
Nazaj na vrh
sebaveh
Član
Član

Pridružen-a: Sob 19 Jan 2008 13:51
Aktiv.: 7.88
Kraj: Slovenska Bistrica

PrispevekObjavljeno: Sre Dec 03, 2008 11:20 pm    Naslov sporočila:  Re: Mirovni tok v avtomobilu Odgovori s citatom

Mr.Nice je napisal/a:

radio sem priklopil, plus(rdeča)in rumena skupaj seveda in črn kabel minus

Ta del me je malo zmotil. Torej sta rdeči in rumeni ves čas skupaj, radio pa prižigaš in ugašaš z on/off tipko? Mogoče v tem primeru radio "misli" da je avto ves čas pod kontaktom in zato ne gre v svoj stand-by. Confused

Poskusi za hec tole: Meri tok skozi rumeno žico, rdečo pa odklopi in jo ta čas pusti v zraku.
Nazaj na vrh
Mr.Nice
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Sre Dec 03, 2008 11:24 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Ja rdečo in rumeno imam skupaj in ugašam in prižigam z on/off.
Brez rumene žice mi radio ne dela.

Ok bom jutri to poizkusil z merjenjem toka, upam da čimprej ugotovim kaj je vzrok oziroma kje natančno.
Nazaj na vrh
Roby
Član
Član

Pridružen-a: Tor 12 Avg 2003 15:29
Aktiv.: 1.03

PrispevekObjavljeno: Sre Dec 03, 2008 11:36 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Rumeno daj preko kontakta, ker rdeča porabi minimalno (ranga uA), na rumeno pa so priklopljene raznorazne traparije, ki ti povečajo mirovni tok (ojačevalnik, reg, displej...). Tako ti bodo ostali podatki- aka postaje, kje se je muzika ustavila ipd... In baterija ti bo hvaležna , če drugi ne.
Nazaj na vrh
Štekar
Član
Član

Pridružen-a: Pet 29 Feb 2008 18:20
Aktiv.: 0.07
Kraj: Novo mesto

PrispevekObjavljeno: Čet Dec 04, 2008 12:35 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Hja po mojem spominu je serija Sony radijev, ki se jih ne da ugasnit s tipko, ampak je nujo pritisnit na ekran da zgornja ploščica odstopi in se le ta ugasne. drugače ekran še vedno dela in prikazuje uro.
Problem sem rešil tako, da sem vezal radijo preko ključavnice, ker je takrat ura na njem ugasnila napajanje za spomin programov pa je ostalo priklopljeno na stalni tok, če vežeš obe žici (rumeno in rdečo) preko ključavnice izgubi kontakt.
Skratka preveri, če se ti zares ugasne.
Nazaj na vrh
MadMax
Član
Član

Pridružen-a: Pet 09 Sep 2005 22:16
Aktiv.: 20.01

PrispevekObjavljeno: Čet Dec 04, 2008 1:24 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Tale "serija" je imela zadaj stikalo, s katerim si preklopil med načinom ročnega in kontaktnega vklopa.
Drugače pa o soniju ne bi izgubljal besed...
Nazaj na vrh
flapho
Član
Član

Pridružen-a: Sre 05 Mar 2008 12:06
Aktiv.: 0.19

PrispevekObjavljeno: Čet Dec 04, 2008 10:26 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Avto ima pri zaprtih vratih v mirovanju porabe od 6mA do 8mA, vsak nadaljni porabnik katerega priključimo doda še kakšen 1mA, tako, da ne sme presegati cca 13mA. Kar je več od te meje se zna zgoditi, da na daljši rok sprazni akumulator.
Nisi omenil kakšen tip avta imaš, ker nekateri avtomobili držijo porabo cca 200mA še kakšno uro po zaklepanju.
Nazaj na vrh
Mr.Nice
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Čet Dec 04, 2008 10:39 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Sem ravno prišel iz službe, grem sedaj prevezati na kontakt, še prej pa izmeriti mirovni tok skozi rumeno žico.
Bom poročal kako je na stvari...
Aja pa avto imam Ford fiesto, letnik 1998 brez vsakršne dodatne opreme,zaklepanje je vse ročno, tako da, saj pravim nič dodatne elektronike in brez radia imam nulo mirovnega toka....
lp
Nazaj na vrh
Mr.Nice
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Čet Dec 04, 2008 8:31 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Kot sem rekel, da bom poročal in rezlultati so tukaj:)
Imeli ste prav, samo na ključavnico sem zvezal in zadeva ima 0 mA, radio pa ima spomin in ostanejo vse nastavitve.

Hvala za pomoč vsem!

lp
Nazaj na vrh
Mr.Nice
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Čet Dec 04, 2008 9:49 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Štekar je napisal/a:
Skratka preveri, če se ti zares ugasne.

Ja prej se mi ni ugasnila lučka za stby, ko sem imel zvezano direktno na napajanje,sedaj pa ko prekinem kontakt, lučka še sveti kakšne tri sekunde po prekinitvi kontakta in seveda ugasne, verjetno zaradi kakšnega kondenzatorja sveti še malo naprej.....

Spomin pa mi ostane ter nastavitve in je vse ok:)
Nazaj na vrh
Štekar
Član
Član

Pridružen-a: Pet 29 Feb 2008 18:20
Aktiv.: 0.07
Kraj: Novo mesto

PrispevekObjavljeno: Pet Dec 05, 2008 12:04 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Me veseli da stvar deluje!!

Skupaj smo močnejši Smile

Lp
Nazaj na vrh
Pokaži sporočila:   
Objavi novo temo   Odgovori na to temo   Printer-friendly version    www.elektronik.si Seznam forumov -> Avtoelektrika Časovni pas GMT + 2 uri, srednjeevropski - poletni čas
Pojdi na stran 1, 2, 3, 4  Naslednja
Stran 1 od 4

Pojdi na:  
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu
Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu
Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu
Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu
Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu
Ne, ne moreš pripeti datotek v tem forumu
Ne, ne moreš povleči datotek v tem forumu

Uptime: 497 dni