www.elektronik.si Seznam forumov www.elektronik.si
Forum o elektrotehniki in računalništvu

PomočPomoč  IščiIšči  Seznam članovSeznam članov  SkupineSkupine  StatisticsStatistika  AlbumAlbum  DatotekeFilemanager DokumentacijaDocDB LinksPovezave   Registriraj seRegistriraj se 
  PravilaPravila  LinksBolha  PriponkePriponke  KoledarKoledar  ZapiskiZapiski Tvoj profilTvoj profil Prijava za pregled zasebnih sporočilPrijava za pregled zasebnih sporočil PrijavaPrijava 

3 PH Generator ???
Pojdi na stran Prejšnja  1, 2, 3

Objavi novo temo   Odgovori na to temo   Printer-friendly version    www.elektronik.si Seznam forumov -> Energetika
Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo  
Avtor Sporočilo
Iztok
Član
Član

Pridružen-a: Pet 08 Okt 2004 0:55
Aktiv.: 20.98
Kraj: LJ

PrispevekObjavljeno: Ned Nov 23, 2008 1:08 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

lojzek je napisal/a:
... To bi bilo tako, kot če bi ti naredil neko elektroniko z vso dokumentacijo, nato pa nekdo v njej nekaj pošari, spremeni ali doda brez tvoje vednosti in brez dokumentiranja. Ko boš pa naslednjič ti hotel "pogledati notri", bo pa vse drugače, kot kažejo načrti in si ti naredil..

Primerjat take stvari je enako kot, da bi te tovarna avtomobilov tožila, ker si npr. v svojem avtu navadne žarnice zamenjal z LEDicami. Si na svetu že kdaj zasledil tak primer?
Če nekaj naredim (in sem že veliko) in mi je to plačano naj lastnik potem dela s tistim kar hoče. Če me stranka v službi vpraša kako naj cenen brezžični zvonec uporabi za odpiranje vhodnih vrat mu prav tako povem, da namesto LEDice lahko veže mini rele in proži magnet. Seveda ga pri tem opozorim na izgubo garancije. Če bo potem želel nazaj originalno stanje ali popravilo pa bo to posebej plačal.
To je vse!

Zdaj pa še nekaj na splošno - ne samo nate @lojzek.
Opažam, da se na tem forumu, ki naj bi bil strokoven elektro forum, večina malce izstopajočih tem ali idej takoj obrne v pravniško ali drugačno pametnjačenje, četudi ne gre za oškodovanje ali ogrožanje kogarkoli.
Ravno zaradi takih slovenceljnov veljamo kot narod ovac, ki jih lahko vsak striže kolikor hoče ... Rolling Eyes
Ko smo že pri debati o "ogrožanju" elektra samo dva primera:
1. Je pošteno, da plačujem RTV naročnino pavšalno po električnem priključku, čeprav gledam vse preko SIOL TVja za katerega tudi plačujem?
2. Je pošteno pavšalno zaračunavat dodatek za višjo porabo po električnem priključku, čeprav imata v enih primerih en števec dva upokojenca v blokovskem stanovanju, v drugem primeru pa prav tako en števec pri hiši, kjer živi družina z otroci in starimi starši in ima tako vse skupaj npr. 6 ali več stanovalcev z majhnimi otroci, kjer pralni stroj dela tudi po 3x na dan, da ostalega niti ne omenjam?

Toliko v razmislek tistim, ki razumete kaj je poštenost in mislite s svojo glavo ... drugi pa se obrnite, da vas ostrižejo še po drugi strani ...
Nazaj na vrh
Skrit Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
SimonS
Član
Član

Pridružen-a: Čet 01 Jul 2004 11:18
Aktiv.: 20.12
Kraj: Kobarid

PrispevekObjavljeno: Ned Nov 23, 2008 2:01 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Se podpišem pod Iztokove besede! Bojimo se sami sebe in država to z pridom izkorišča. Sploh ne rabi inšpekcije.
Pa še to. Lestvica elektrike naj bi bila kao kdor več elektrike skuri naredi več škode okolju.... Pa kaj še. Kdor se doma greje z ekološko najbolj čistim načinom - toplotno črpalko jo po bo domače povedano [cenzurirano]

Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
Slowfly
Član
Član

Pridružen-a: Sre 18 Feb 2004 2:07
Aktiv.: 17.22
Kraj: Ljubljana

PrispevekObjavljeno: Ned Nov 23, 2008 6:36 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Ali mi lahko kdo od sodelujočih v debati odgovori na vprašanje, kaj se zgodi z asinhronim motorjem kot generatorjem, v trenutku izpada ene, dveh oziroma vseh treh faz omrežja?
Nazaj na vrh
ro-bi
Član
Član

Pridružen-a: Ned 28 Jan 2007 16:53
Aktiv.: 15.98

PrispevekObjavljeno: Ned Nov 23, 2008 10:52 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Po debati z Jožetom se mi ideja ne zdi več neumna- nasprotno!
Pred časom sem sam na veliko razmišljal, da bi se grel na hladilno vodo, elektriko pa pokuril. Problem se mi je mpojavljal pri presežku elektrike in problemov z omrežjem v hiši- mislil sem, da je tisto nujno ločiti, da ne pride do dima.
lp
Robi

Iztok
Član
Član

Pridružen-a: Pet 08 Okt 2004 0:55
Aktiv.: 20.98
Kraj: LJ

PrispevekObjavljeno: Pon Nov 24, 2008 12:09 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

lojzek je napisal/a:
... Da elektro ve, od kje jim lahko preti nevarnost, če kaj delajo na omrežju. In da poskrbijo (s predpisanimi zaščitami), da tvoja elektrarna ne bo delala zgage v mreži.
In seveda, da so malce zaščiteni s strani odškodninskih tožb.

Še odgovor na ta drugi del. Moj sistem in način dela na takih elektro-napravah bo imel najmanj dve varovanji. Prvo bo to, da bo moj generator ob izpadu omrežja "počepnil" skupaj z omrežjem in že zato nehal generirat napetost. Vsakemu poznavalcu je jasno, da 3ph motor brez kondenzatorjev še ni generator! In tudi če bi bil, ne bi mogel po izklopu elektra še naprej napajat celega naselja z enim 10kW agregatom ...
Druga zaščita pa je, da morajo delavci pri delu na elektro omrežjih poleg izklopa tudi ozemljit fazne vodnike. V nasprotnem je za delavca lahko usodna že kakšna strela (že samo indukcija) nekaj km stran ...

Zaščit bo poleg naštetih tako ali tako še nekaj ... če bo zadeva realizirana bo imela kar nekaj senzorjev obratov, temperatur, nivojev, pretokov, itd. Vse to pa bo nadziral in krmilil Simatic S7-314 IFM z dodatnimi analognimi moduli (Pt100) ter barvnim touch panelom TP170B, kar imam že vse doma. Smile
Nazaj na vrh
surla
Član
Član

Pridružen-a: Ned 14 Dec 2003 15:22
Aktiv.: 3.05
Kraj: Ljubljana

PrispevekObjavljeno: Pon Nov 24, 2008 10:25 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Nisem siguren , ampak , ko enkrat el. motor začne delovati kot generator in je obremenjen bo deloval kot generator tudi če bo odklopljen od elektroomrežja.To bi bilo prej res dobro preveriti , da ne bo kak elektromonter debelo gleda Shocked
Nazaj na vrh
SimonS
Član
Član

Pridružen-a: Čet 01 Jul 2004 11:18
Aktiv.: 20.12
Kraj: Kobarid

PrispevekObjavljeno: Pon Nov 24, 2008 10:50 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Slowfly je napisal/a:
Ali mi lahko kdo od sodelujočih v debati odgovori na vprašanje, kaj se zgodi z asinhronim motorjem kot generatorjem, v trenutku izpada ene, dveh oziroma vseh treh faz omrežja?

Šel bo v maloro (pregreje se). Prav zato sem znancu za MHE napravil zaščito, ki ob izpadu ene faze odklopi generator.

lojzek
Član
Član

Pridružen-a: Pet 25 Jan 2008 8:00
Aktiv.: 15.98

PrispevekObjavljeno: Pon Nov 24, 2008 10:55 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Iztok, da ne boš mislil, da sem proti takim idejam. Tudi sam sem razmišljal o popolnoma enaki ideji. In če bo nekoč šansa, jo bom tudi poizkusil izvesti.
Moje pripombe so bile mišljene kot dejstvo, kaj se ti lahko zgodi s "pravne" strani. Oziroma, da izvedenega ne obešaš na največji zvon Wink

Pa še odgovor Slowflyu:
Če ima generator lastne kondenzatorje, se bo po izpadu omrežja še naprej obnašal kot generator. Kaj bo z napetostjo, pa je odvisno od bremena, ki ga bo generator napajal, najverjetneje pa bo počepnil, ker bo breme preveliko.
Če bo breme premajhno, bodo morebiti vrtljaji narasli (mislim da skupaj z napetostjo, nisem še nikoli videl takega pojava na asinhronskem generatorju) - seveda odvisno od regulacije dizla.

Če kondenzatorjev nima, v izpadli fazi ne bo proizvajal napetosti in moči. Razbremenjen oz zelo malo obremenjen bo znal ven dajati neko čudno napetost, različno od sinusa. In ta napetost ti lahko povzroči kakšne neželjene okvare po hiši. Poizkusi motor zavrteti in nanj priklopi osciloskop.
Nazaj na vrh
bimbus
Neznanec
Neznanec

Pridružen-a: Tor 21 Avg 2007 18:12
Aktiv.: 0.03
Kraj: obala

PrispevekObjavljeno: Pet Dec 12, 2008 12:20 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

pozdravljeni!
sam razmisljam doma narediti generator iz enega el. motorja, pa me zanima kako se da to izvest?nekaj sem zasledil da se more "motor" oz. generator vrteti z visjimi vrtljaji kot se je prej el. motor, kako je s tem? je to smiselno delat saj mi doma stojita tako "generator" kot pogonski motor? prosim mi lahko malo obrazlozite kako bi se to dalo naredit

hvala
Nazaj na vrh
Srecko
Član
Član

Pridružen-a: Čet 25 Dec 2003 21:29
Aktiv.: 4.28
Kraj: Okolica Cerkna

PrispevekObjavljeno: Sre Dec 24, 2008 5:52 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Ker je tu tekla tudi debata o števcih, ki imajo preprečeno vrtenje nazaj sem jaz enega slikal kjer je to napisano na njemu.

Evo slika

LPSrečko

IMG_0606.JPG
 Opis:
 Velikost datoteke:  516.54 KB
 Pogledana:  13 krat

IMG_0606.JPG

Prisoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
Pokaži sporočila:   
Objavi novo temo   Odgovori na to temo   Printer-friendly version    www.elektronik.si Seznam forumov -> Energetika Časovni pas GMT + 2 uri, srednjeevropski - poletni čas
Pojdi na stran Prejšnja  1, 2, 3
Stran 3 od 3

Pojdi na:  
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu
Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu
Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu
Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu
Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu
Ne, ne moreš pripeti datotek v tem forumu
Ne, ne moreš povleči datotek v tem forumu

Uptime: 498 dni