www.elektronik.si Seznam forumov www.elektronik.si
Forum o elektrotehniki in računalništvu

PomočPomoč  IščiIšči  Seznam članovSeznam članov  SkupineSkupine  StatisticsStatistika  AlbumAlbum  DatotekeFilemanager DokumentacijaDocDB LinksPovezave   Registriraj seRegistriraj se 
  PravilaPravila  LinksBolha  PriponkePriponke  KoledarKoledar  ZapiskiZapiski Tvoj profilTvoj profil Prijava za pregled zasebnih sporočilPrijava za pregled zasebnih sporočil PrijavaPrijava 

bmw 316
Pojdi na stran Prejšnja  1, 2

Objavi novo temo   Odgovori na to temo   Printer-friendly version    www.elektronik.si Seznam forumov -> Avtoelektrika
Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo  
Avtor Sporočilo
pegla
Član
Član

Pridružen-a: Sob 01 Nov 2003 17:32
Aktiv.: 1.20
Kraj: Sv.Anton

PrispevekObjavljeno: Sob Jan 24, 2009 12:28 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Igor01 je napisal/a:
Ne vem, kateri letnik je avto, vendar, če ni ravno oldtimer - črpalko krmili senzor obratov. Če ta odpove se pojavijo simptomi, kot pri tebi.

LP

Tudi sam dvomim, da bi bilo treba menjat komplet računalnik, lahko kak hosfet ali tranzistior, pa bi delovala naprej.

Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Pošlji E-sporočilo
Iztok
Član
Član

Pridružen-a: Pet 08 Okt 2004 0:55
Aktiv.: 20.98
Kraj: LJ

PrispevekObjavljeno: Sob Jan 24, 2009 1:51 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Igor01 je napisal/a:
...
Ko ga bo menjal, bo pa še kak senzor.

LP

Saj je lahko zanič samo senzor na glavni gredi in računalnika sploh ni treba menjat. Wink
Veliko avtomobilov E46 poznam kar dobro in še nisem slišal, da bi pri katerem šel motorni računalnik. So pa od začetka, ko sem nabavil tak avto, hoteli tudi mene prepričat v napako na tem računalniku (takoj ko je potekla garancija) in me oskubit za 800 takratnih DEM ... in to na pooblaščenem servisu. Evil or Very Mad

Ko sem si potem šel naredit svoj tester in se v zadevo sam temeljito poglobil pa sem ugotovil, da je šla samo "uberlauf" membrana, ki je stala 8k SIT.
Nazaj na vrh
Skrit Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
BojanR
Član
Član

Pridružen-a: Tor 08 Apr 2008 9:52
Aktiv.: 3.31
Kraj: Vnanje Gorice

PrispevekObjavljeno: Sob Jan 24, 2009 12:20 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Ljudje smo nagnjeni k temu, da diagnosticiramo napako tam, kjer se nič ne razumemo. Seveda je avtoelektričar diagnosticiral napako ker o računalniku pojma nima.
Tako je meni Trobec pri diagnasticiral napako na "debimetru" in mi ga mastno zaračunal. Kasneje je dokončno odpovedala črpalka goriva. Takrat mi je postalo jasno, da so pri trobcu z debimetrom izmerili, kakšen debil sem in ali bom plačal...
Nazaj na vrh
pegla
Član
Član

Pridružen-a: Sob 01 Nov 2003 17:32
Aktiv.: 1.20
Kraj: Sv.Anton

PrispevekObjavljeno: Sob Jan 24, 2009 8:41 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Najlažje je menjevat dele kar od začetka, enkrat boš zadel kaj je narobe.

Če gledamo realno tudi dobra diagnostika nekaj stane saj je treba nekaj zamudit,
a vseeno ne kot nov računalnik.

V kolikor je napako težko diagnisticirat, je treba tudi nekj sumljivih delov, ki lahko
pogvzročajo omenjeno npako zamenjat peden se stranki pove diagnostiko s tem
si lahko približaš 100% diagnostiki.

Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Pošlji E-sporočilo
Iztok
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Sob Jan 24, 2009 11:12 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Tako je @pegla. Danes se precej mehanikov zanaša samo še na testerje Rolling Eyes

Ti pa še vedno niso vsemogočni (vsaka membrana ali ležajček v motorju pač nima kontrolnega senzorja), ker so različni softweri in tudi hardware v avtu ni vedno najbolj dovršen za diagnosticiranje - mišljeno na št. kontrolnih točk diagnostike.

Dva primera, če odklopiš konektor na enem od injektorjev:
- Hyundayi pokaže napako "Missfire Detection - Cylinder 3"
- BMW pa "Injector Circuit - Cylinder 3"

Kot se vidi je v prvem primeru treba kar nekaj poznavanja motorjev, ker je "Missfire Detection" zelo širok pojem. Vzrokov za tako napako je lahko zelo veliko (okvarjen ali zamašen injektor, prebit VN kabel svečke, zanič svečka, itd ... )
In "majstri z bogovskim testerjem" nemalokrat menjajo kar vse po vrsti ... saj plača stranka. Twisted Evil

Nemalokrat pa je lahko v igri tudi lumparija. Poznam primere, ko je bil zanič samo senzor, ki stane pod 100€ stranki pa so računali kar menjavo motornega računalnika v nekajkrat večji vrednosti ... ura dela pa ti pade 300€ v žep ... Cool
Ni slabo ane? Smile
Nazaj na vrh
tibi
Član
Član

Pridružen-a: Tor 16 Dec 2003 11:08
Aktiv.: 1.07
Kraj: bukovje

PrispevekObjavljeno: Pon Jan 26, 2009 7:39 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Če je že odprta tema bom pa jo izkoristil za eno vprašanje.
Še pa doma popraviti mrežico v sovoznikovem sedežu za air bag(E46). Eni celo omenjajo zamenjavo z uporom, da bi elektronika detektirala, kot da je vedno prisoten sovoznik.
Mogoče bi mi zaupal kdo postopek kako se ta svar vzame iz sedeža?

L.P.
Nazaj na vrh
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
psevdonim
Član
Član

Pridružen-a: Čet 21 Sep 2006 21:42
Aktiv.: 14.92
Kraj: slo

PrispevekObjavljeno: Pon Jan 26, 2009 11:25 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Citiram:
Dva primera, če odklopiš konektor na enem od injektorjev:
- na tak način bi se morali mehaniki učiti, kot so se včasih RTV mehaniki pri praksi. Tovariš je nekje nekaj odlotal ali vstavil pokvarjeno elektronko, ti pa najdi napako in popravi TV.
Nazaj na vrh
Iztok
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Pon Jan 26, 2009 11:27 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

tibi je napisal/a:
Še pa doma popraviti mrežico v sovoznikovem sedežu za air bag(E46). Eni celo omenjajo zamenjavo z uporom, da bi elektronika detektirala, kot da je vedno prisoten sovoznik.
Mogoče bi mi zaupal kdo postopek kako se ta svar vzame iz sedeža?

Ta mrežica se samo menja, popravilo ni mogoče. Mrežica stane od 80 do 120€ - odvisno kje kupiš. Za zamenjavo potrebuješ kakšne 2 do 3 ure in posebne tapetniške klešče za vzmeti oblazinjenja pod sedežem spodaj. Tapetniško znanje zelo zaželjeno ... Laughing

Signal te mrežice se res lahko nadomesti z uporom, vendar ti tega ne bi priporočil. V slučaju tudi manjšega karambola se ti bosta lahko zato odprla najmanj dva airbaga preveč, če boš sam v avtu. Premisli koliko to stane potem ... Wink
Nazaj na vrh
bojans
Član
Član

Pridružen-a: Sob 17 Nov 2007 0:52
Aktiv.: 5.58
Kraj: Ljubljana

PrispevekObjavljeno: Pon Jan 26, 2009 11:46 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Ko se odprejo airbagi v avtu je konec zgodbe. Škode preveč, šlampasto popravilo pa vodi k smrtno nevarni zadevi na cesti. Bolje, da se sproži vsa zaščita pa magari pol v prazno, kot gledati umirajočega poleg sebe. Varnost naj bo prva! 120 EU pa tudi ni "tolk" cekina proti vrednosti življenja. Življenja vašega otroka, matere tega otroka. "Šparamo" najraje pri varnosti. ---MATR SEM NEUMN----
tibi
Član
Član

Pridružen-a: Tor 16 Dec 2003 11:08
Aktiv.: 1.07
Kraj: bukovje

PrispevekObjavljeno: Pon Feb 02, 2009 7:36 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

OK. Ste me prepričali.

Sedeža ne mislim sam razdirati, tako da bom raje šel nekam na servis.

L.P.
Nazaj na vrh
Pokaži sporočila:   
Objavi novo temo   Odgovori na to temo   Printer-friendly version    www.elektronik.si Seznam forumov -> Avtoelektrika Časovni pas GMT + 2 uri, srednjeevropski - poletni čas
Pojdi na stran Prejšnja  1, 2
Stran 2 od 2

Pojdi na:  
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu
Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu
Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu
Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu
Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu
Ne, ne moreš pripeti datotek v tem forumu
Ne, ne moreš povleči datotek v tem forumu

Uptime: 497 dni