www.elektronik.si Seznam forumov www.elektronik.si
Forum o elektrotehniki in računalništvu

PomočPomoč  IščiIšči  Seznam članovSeznam članov  SkupineSkupine  StatisticsStatistika  AlbumAlbum  DatotekeFilemanager DokumentacijaDocDB LinksPovezave   Registriraj seRegistriraj se 
  PravilaPravila  LinksBolha  PriponkePriponke  KoledarKoledar  ZapiskiZapiski Tvoj profilTvoj profil Prijava za pregled zasebnih sporočilPrijava za pregled zasebnih sporočil PrijavaPrijava 

Cel objekt deluje na 3 fazah; brez nule in ozmeljitve!!!
Pojdi na stran 1, 2, 3  Naslednja

Objavi novo temo   Odgovori na to temo   Printer-friendly version    www.elektronik.si Seznam forumov -> Energetika
Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo  
Avtor Sporočilo
Mihc
Član
Član

Pridružen-a: Pon 26 Jan 2009 1:57
Aktiv.: 0.09
Kraj: Ilirska Bistrica

PrispevekObjavljeno: Sre Feb 18, 2009 1:26 am    Naslov sporočila:  Cel objekt deluje na 3 fazah; brez nule in ozmeljitve!!! Odgovori s citatom

Pozdrav! Danes me je skoraj pobralo od smeha. Končal sem (no ne še) en objekt in ga priklopil v obstoječo omarico. do tega objekta pride 5x6 kvadrat kabel. Use lepo priklopljeno; FID za luči in za vt, posebej (v primeru napake luči še vedno gorijo...). da bom pržgal šalter, FId vrže ven, nakar grem v obstoječo omarico še enkrat gledat. Use tako kot mora bit. Ko priklopim še nulo, vrže ven, nato jo odklopim in el objekt [slovenščina je zame španska vas] na 3 fazah!!!!! Pa brez zajbacije!!! Vtičnice delujejo normalno, medfazne npetosti na gl.stikalu so OK!, ampak kaj takega pa še ne. Naredil sem že miljardo inštalacij, ampak ne morem verjet kaj je narobe (sicer vse deluje, ampak je vezano mimo FID-ov). bo treba obstoječo omarico jutri porečekirat.

če pa se kdo kaj spomne, naj da kak predlog. v najslabšem primeru upam, da je dovodni kabel prebit.

Potrudi se malo s pisanjem, da bomo vsaj razumeli za kaj se gre. VolkD
Nazaj na vrh
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
rok245
Član
Član

Pridružen-a: Pon 26 Maj 2008 7:54
Aktiv.: 0.63
Kraj: Ljubljana

PrispevekObjavljeno: Sre Feb 18, 2009 7:20 am    Naslov sporočila: icon_loot  Odgovori s citatom

tole je zelo nevarno. upam da ne bo koga skurilo in da boste pravilno ukrepali
Nazaj na vrh
aly
Član
Član

Pridružen-a: Tor 28 Sep 2004 14:51
Aktiv.: 39.67
Kraj: Kranj - struževo

PrispevekObjavljeno: Sre Feb 18, 2009 11:01 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Objekta se ne priklaplja, če vidiš, da je nekaj narobe na dovodu.
Lahko si samo vesel, če še ni odneslo raznih central, peči, luči, senzorjev,...

Najprej direkt na dovodu preveriš situacijo - s kakšnim močnejšim kaloriferjem ipd. - da žre vsaj 2kW. To priklopiš na eno fazo in nulo, preveriš tok, in vse nepetosti. Pa na drugo in potem tretjo fazo.
Če vse deluje B.P, potem šele priključiš objekt ali kakšno občutljivo napravo. Rolling Eyes
Če ti odkuri tisti kalorifer, greš pa novega kupit za 15€...

Azrael
Član
Član

Pridružen-a: Čet 29 Jan 2009 19:46
Aktiv.: 22.20
Kraj: Gorje

PrispevekObjavljeno: Sre Feb 18, 2009 7:49 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Sicer je napisano khm, khm... toda nam so že v prvem letniku elektro šole razložili zakaj nekaj lahko dela brez nule in kaj vse se lahko zgodi če nula odleti. Čudi me, da nekdo, ki se poklicno ukvarja z elektroinštalacijami, tega ne ve.

Če se ni skurilo nič, imaš srečo, ampak brez nule nikar. Ob prvi nesimetrični obremenitvi, bo pogreb za porabnike na manj obremenjeni fazi, saj lahko dobijo praktično medfazno napetost!
Nazaj na vrh
Skrit Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
Srecko
Član
Član

Pridružen-a: Čet 25 Dec 2003 21:29
Aktiv.: 4.28
Kraj: Okolica Cerkna

PrispevekObjavljeno: Sre Feb 18, 2009 8:10 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Jaz sem ga razumel "kao", da je hiša še prazna in nima še nič priklopljeno, če je tako verjetno še ni "velike" škode.

Naj navedem en primer ko je enemu en dan odpovedala nula.

Zgodilo pa se je tako kot mi je rekel, da so neko jutro začele prvo žarnice čudno svetit potem pa "crkavat" aparati. Rač.napajalnik, modem, radio pa še nekaj kar je bilo priključeno. Me je pa v nedeljo klical, da mu počasi tudi LCD tv nekaj nagaja in, če je mogoče tudi to vzrok za tisto napako.

Mi je rekel, da je nekje po cevi tekla, kapljala voda točno na ničelni vodnik in je tako "odkurilo" ničlo.
To se je zgodilo takoj po novem letu.

Pa še to poleti me je eno nedeljo prišel en tu v vasi prosit, če bi mu šel pogledat nekaj napeljavo, ker se lučo čudno obnašajo. ko sem šel pogledat je bilo. ko si priključil štedilnik je lučka bolj zagorela pa spet ko si priključil kakšno drugo luč pa je nekje drugje zasvetila ali se malo spremenila svetlost žarnice. In tako dalje sem mu rekel, da naj izklopi vse porabnike ker mi je bila malo sumljiva ravno nula ker ko si meril se je napetost čudno obnašala. pregledal sem omarico z varovalkami in ostalo ker ni bil nič sumljivega sem pomislil na glavno omarico.

Je pa tu v vasi en upokojeni električer, ki je delal pri elektru in sem mu rekel, če mi da ključe in sem odprl in pogledal pa prvo nisem nič opazil potem pa je šel ta kateri sem mu popravljal vklopit v omarico in ko je vklopil se je zašlišal en čuden šum.

In kaj je bilo narobe -NULA v zbiralki kjer je priključen [slovenščina je zame španska vas] iz dovoda je bila čisto "razrahljana" sem porem kar nekaj krat moral obrniri izvijač, da se je do konca"zašravfal" vijak na zbiralki.
Zgleda, da je bilo vse skupaj slabo narejeno priklopljeno in se je z raznimi temperaturnimi nihanji odvil vijak. Very Happy Smile

Lp Srečko

RGorazd
Član
Član

Pridružen-a: Čet 20 Maj 2004 15:57
Aktiv.: 7.23
Kraj: Ig

PrispevekObjavljeno: Sre Feb 18, 2009 8:22 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Če si naredil inštalacijo tako kot si napial, potem si res lahko srečen, da obekt sploh še stoji. Wink No šalo na stran. Sigurno je nula nekje v zraku. Me pa to spominja na ljub ali pa neljub dogodek, odvisno kako gledaš. Spomnim se podjetja v katerem sem bil zaposlen in se je hotel šef narediti frajerja pred menoj in je v merilnici po nevem kaki sreči ali nesreči odklopil nulo...joooj. V najboljšem western filmu ne vidiš toliko dimnih signalov. Končni izkupiček je bil 7 crknjenih PCjev in 2 monitorja ter en laserski merilni sistem, ki je bil dražji od vse ostale škode. Aja...ksihti zaposlenih v merilnici in fris šefa...NEPRECENLJIVO Smile
._|
Nazaj na vrh
Prisoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Obišči avtorjevo spletno stran
damo
Član
Član

Pridružen-a: Čet 31 Jul 2003 13:45
Aktiv.: 8.47
Kraj: Krško

PrispevekObjavljeno: Sre Feb 18, 2009 9:08 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

dajte mi prosim razložit, zakaj pride do poškodb, če ni nule? saj tako napravo priključiš samo na višji (oz. nihajoč) potencial, tok pa se ne more zaključiti, če ni nule. ali se motim?
Nazaj na vrh
gumby
Član
Član

Pridružen-a: Sob 28 Apr 2007 12:32
Aktiv.: 18.40

PrispevekObjavljeno: Sre Feb 18, 2009 9:13 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Nariši na papir lepo... in malce razmisli Wink
MadMax
Član
Član

Pridružen-a: Pet 09 Sep 2005 22:16
Aktiv.: 20.00

PrispevekObjavljeno: Sre Feb 18, 2009 9:35 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Tako ja, na papir nariši 3 faze in nulo.
Med eno fazo in nulo daj 60Wžarnico.
Med drugo fazo in nulo daj 2kW kalorifer.
Zdaj pa odklopi nulo.
In obnovi poznavanje medfazne napetosti ter osnovnih zakonov elektrotehnike...
Nazaj na vrh
smart
Član
Član

Pridružen-a: Sob 03 Feb 2007 16:02
Aktiv.: 0.37
Kraj: okolica Grosuplja

PrispevekObjavljeno: Sre Feb 18, 2009 9:43 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

POGLEJ; ČE NIMAŠ ZAMENJANI NULO IN ZEMLJO;
Nazaj na vrh
smart
Član
Član

Pridružen-a: Sob 03 Feb 2007 16:02
Aktiv.: 0.37
Kraj: okolica Grosuplja

PrispevekObjavljeno: Sre Feb 18, 2009 10:08 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Še nekaj: če ti samo FID ven meče je 100% problem nula-ozemljitev oz. imaš nulo prebrikano pred in za FID-om.
Nazaj na vrh
Mihc
Član
Član

Pridružen-a: Pon 26 Jan 2009 1:57
Aktiv.: 0.09
Kraj: Ilirska Bistrica

PrispevekObjavljeno: Čet Feb 19, 2009 1:35 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Najprej opravičilo VolkuD in ostalim uporabnikom. Pisal sem pogovorno, misleč, da tu stroga knjižna slovenščina nima prebivališča. Če sem koga z tem mojim nevednim dejanjem užalil, se mu opravičujem.

No pa pojdimo na problem; še enkrat bom na hitro opisal vezavo, kajti včeraj sem na hitro nekj črk na tipkovnici pritisnil in nisem podal neke jasne slike. Dovod (5x6 kvadrat) na nov objekt sem priklopil na obstoječo omarico, in sicer pred glavno stikalo in na dovodno nulo, tako da sta FID-a vezana vzporedno. Glede delovanja brez ničle sem si odgovoril že sam, ampak sploh nisem pomislil na to. Žarnice niso pregorele, to me je začudilo, čeprav je bila hala nekam bolj osvetljena. Težavo je povzročil monter, ki je na prej omenjeno obstoječo omarico (na katero je priklopljena cela hiša) priklopil litoželezen kotel z gorilcem. Ne vem čemu je skupaj vezal nulo in ozemljitev.
Nazaj na vrh
damo
Član
Član

Pridružen-a: Čet 31 Jul 2003 13:45
Aktiv.: 8.47
Kraj: Krško

PrispevekObjavljeno: Čet Feb 19, 2009 10:46 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

@gumby, madmax: ja, ko sem narisal, mi je takoj postalo jasno Very Happy
Nazaj na vrh
aly
Član
Član

Pridružen-a: Tor 28 Sep 2004 14:51
Aktiv.: 39.67
Kraj: Kranj - struževo

PrispevekObjavljeno: Čet Feb 19, 2009 11:16 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Ja, nula mora biti dobro povezana Rolling Eyes
Tudi jaz sem imel podoben problem - na prireditvi smo imeli namesto lasershowa pirotehnične efekte. 3-f Priključna omarica je bila bolj tako-tako, pa je sredi prireditve spustila nula. Ko se je na eni fazi prižgal grelec za dim-mašino, se je pokadilo iz vseh elektronskih napravic (€€€). Na srečo je pokurilo samo varovalke in vhodne elektrolite switcherjev. Ampak pokalo in kadilo se je pa fejst Very Happy

gumby
Član
Član

Pridružen-a: Sob 28 Apr 2007 12:32
Aktiv.: 18.40

PrispevekObjavljeno: Čet Feb 19, 2009 1:41 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

aly:
Za take občutljive in drage stvari velja razmislit o dograditvi nadzornega releja, ki vrže ven vse skup, če pride do čudnih situacij na napajanju - nesimetrija, napetost izven nekega območja, smer vrtenja, ...

+ prenapetostni odvodniki, seveda, tudi med N in PE

Pokaži sporočila:   
Objavi novo temo   Odgovori na to temo   Printer-friendly version    www.elektronik.si Seznam forumov -> Energetika Časovni pas GMT + 2 uri, srednjeevropski - poletni čas
Pojdi na stran 1, 2, 3  Naslednja
Stran 1 od 3

Pojdi na:  
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu
Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu
Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu
Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu
Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu
Ne, ne moreš pripeti datotek v tem forumu
Ne, ne moreš povleči datotek v tem forumu

Uptime: 499 dni