www.elektronik.si Seznam forumov www.elektronik.si
Forum o elektrotehniki in računalništvu

PomočPomoč  IščiIšči  Seznam članovSeznam članov  SkupineSkupine  StatisticsStatistika  AlbumAlbum  DatotekeFilemanager DokumentacijaDocDB LinksPovezave   Registriraj seRegistriraj se 
  PravilaPravila  LinksBolha  PriponkePriponke  KoledarKoledar  ZapiskiZapiski Tvoj profilTvoj profil Prijava za pregled zasebnih sporočilPrijava za pregled zasebnih sporočil PrijavaPrijava 

Kako narediti merilec hitrosti na novem traktorju?
Pojdi na stran Prejšnja  1, 2, 3, 4  Naslednja

Objavi novo temo   Odgovori na to temo   Printer-friendly version    www.elektronik.si Seznam forumov -> Avtoelektrika
Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo  
Avtor Sporočilo
mzver5
Neznanec
Neznanec

Pridružen-a: Pet 19 Sep 2008 14:47
Aktiv.: 0.02
Kraj: Gentrovci

PrispevekObjavljeno: Sre Feb 18, 2009 3:56 pm    Naslov sporočila:  Vrsta merjenja Odgovori s citatom

Poglej še vrsta merjenja in merilni pretvorniki

Hocevar%20Gregor-merjenje%20vrtilne%20hitrosti.pdf
 Opis:
Vrsta merjenja

Download
 Ime datoteke:  Hocevar%20Gregor-merjenje%20vrtilne%20hitrosti.pdf
 Velikost datoteke:  608.74 KB
 Downloadano:  63 krat

Nazaj na vrh
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Pošlji E-sporočilo MSN Messenger - naslov
strobos
Član
Član

Pridružen-a: Sre 24 Sep 2003 12:19
Aktiv.: 3.06
Kraj: Brežice

PrispevekObjavljeno: Sre Feb 18, 2009 5:36 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

V prilogah obratomer12.pdf in PROJEKT_jk.pdf je nekaj banalnih napak. V eni od teh piše da je AT89C2051 AVR, v obeh se mi zdi, da piše, da ima ta mikrokrmilnik 128 bytov eeproma, pa ga v resnici sploh nima, ampak ima 128 bytov RAM-a. Potem so še neki podatki, da ima pri 10MHZ 10MIPS, kar seveda ne drži...

Lp
Nazaj na vrh
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Pošlji E-sporočilo
crto
Član
Član

Pridružen-a: Sre 12 Jan 2005 14:48
Aktiv.: 0.58
Kraj: Ptuj

PrispevekObjavljeno: Pon Mar 02, 2009 10:54 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Pa naprimer ko piše o 7 segmentnem LCD-ju itd...

LP
Nazaj na vrh
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
tibi
Član
Član

Pridružen-a: Tor 16 Dec 2003 11:08
Aktiv.: 1.07
Kraj: bukovje

PrispevekObjavljeno: Tor Mar 03, 2009 7:26 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

crto je napisal/a:
Pa naprimer ko piše o 7 segmentnem LCD-ju itd...

LP

Hee. Če se ne motim sta to naredila moja sošolca. Projekti so nastali pri predmetu praktikum. Če stvari na delaš z veseljem ampak, za oceno se dogajajo take stvari:)
Nazaj na vrh
alio
Neznanec
Neznanec

Pridružen-a: Tor 03 Mar 2009 18:58
Aktiv.: 0.02
Kraj: Mirna peč

PrispevekObjavljeno: Pet Mar 06, 2009 6:19 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Jaz sem naredil števec hitrosti s pomočjo števca za kolo.
Glede na to, da sem bral, da ni garancije šri traktorju, števec za kolo nima veze ker ima svoje napajanje in ni ničesar vezano na sam traktor razen magnetek in nekaj priterdilnih vezic. Števec pa mi dela brez problema že dve leti. Le malo bi moral spremenit da bi dodal še ena magnetek in bi prelovil obseg kolesa. S tem bi lahko bolj natančno meril hitrost saj pod 6km\h ne kaže.

Lp Aleš
Nazaj na vrh
Iztok
Član
Član

Pridružen-a: Pet 08 Okt 2004 0:55
Aktiv.: 20.98
Kraj: LJ

PrispevekObjavljeno: Pet Mar 06, 2009 6:31 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

A ni v končnem seštevku najbolj enostavno vzeti en cenen GPS sprejemnik, iz NMEA podatkov pa cifro spravit na LCD ali 7 segm. LED?

Odpadejo senzorji in njihova instalacija (občutljivo na poškodbe) in tudi "slip" potem zaradi vrtenja koles na spolzkem terenu s težkim bremenom ne vpliva na točnost meritve.

Da točne ure, datuma, kompasa, koordinat niti ne omenjam ... Wink
Nazaj na vrh
Skrit Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
sebaveh
Član
Član

Pridružen-a: Sob 19 Jan 2008 13:51
Aktiv.: 7.88
Kraj: Slovenska Bistrica

PrispevekObjavljeno: Pet Mar 06, 2009 8:14 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Pri traktorju je dobro imeti ločljivost prikazane hitrosti vsaj 0,1 km/h, GPS pa vedno kaže nek "offset" okoli 0,2 km/h, vsaj tisti ki sem jih jaz videl. Poleg tega nevem, kako natančen je GPS pri merjenju hitrosti pri vožnji v strm klanec.
Nazaj na vrh
robertos
Član
Član

Pridružen-a: Sre 11 Avg 2004 11:31
Aktiv.: 3.34
Kraj: Vuhred JN76OO

PrispevekObjavljeno: Pet Mar 06, 2009 11:45 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

sebaveh je napisal/a:
Pri traktorju je dobro imeti ločljivost prikazane hitrosti vsaj 0,1 km/h,
To me pa res zanima zakaj??
sebaveh je napisal/a:
Poleg tega nevem, kako natančen je GPS pri merjenju hitrosti pri vožnji v strm klanec.
Vse je odvisno od tega koliko satelitov sprejema in kakšne kvalitete je GPS (beri kako hitro in natančno računa)
Iztok
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Pet Mar 06, 2009 11:57 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

robertos je napisal/a:
sebaveh je napisal/a:

Tudi mene. Za tako preciznost bi pri počasni vožnji rabil 100 ali več magnetov po obodu kolesa. d'oh!

Samo za primer ... moj avto ima 72 impulzov na obrat kolesa pa je bil kar problem naredit točen dodaten merilec hitrosti z resolucijo 1km/h. Na desetinke zato nisem niti pomislil ...
Nazaj na vrh
Roby
Član
Član

Pridružen-a: Tor 12 Avg 2003 15:29
Aktiv.: 1.03

PrispevekObjavljeno: Sob Mar 07, 2009 12:12 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Iztok je napisal/a:

Tudi mene. Za tako preciznost bi pri počasni vožnji rabil 100 ali več magnetov po obodu kolesa. d'oh!

Samo za primer ... moj avto ima 72 impulzov na obrat kolesa pa je bil kar problem naredit točen dodaten merilec hitrosti z resolucijo 1km/h. Na desetinke zato nisem niti pomislil ...

Zakaj pa? Saj je vse skupaj relativno. Lahko imaš 1 impulz na obrat. ki je recimo 3,457 metra. Čas med dvema impulzoma traja recimo 6,452 sekunde.. Torej Hitrost vozila je 3,457/6,452 m/s oz *3600 /1000 pa dobiš 1,92 km/h... pa še kakšno decimalko lahko dodaš.
Nazaj na vrh
Iztok
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Sob Mar 07, 2009 12:23 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Roby je napisal/a:
Zakaj pa? Saj je vse skupaj relativno. ...

Na papirju in forumu je čisto lahko in relativno. Naredi to v praksi pa potem napiši.

Za začetek ... po tvoji računici se bo stanje na števcu aktualiziralo vsakih 6 sekund. To je v praksi neuporabno!
Nazaj na vrh
Roby
Član
Član

Pridružen-a: Tor 12 Avg 2003 15:29
Aktiv.: 1.03

PrispevekObjavljeno: Sob Mar 07, 2009 12:38 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Iztok je napisal/a:
Roby je napisal/a:
Zakaj pa? Saj je vse skupaj relativno. ...

Na papirju in forumu je čisto lahko in relativno. Naredi to v praksi pa potem napiši.

Za začetek ... po tvoji računici se bo stanje na števcu aktualiziralo vsakih 6 sekund. To je v praksi neuporabno!

O tem pa lahko uporabnik tibi kaj napiše, saj je on nekako takole naredil ane?
Nazaj na vrh
sebaveh
Član
Član

Pridružen-a: Sob 19 Jan 2008 13:51
Aktiv.: 7.88
Kraj: Slovenska Bistrica

PrispevekObjavljeno: Sob Mar 07, 2009 1:39 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Iztok je napisal/a:
robertos je napisal/a:
sebaveh je napisal/a:

Sicer je ločljivost odvisna od naših potreb, ampak če grem v skrajnosti:
Najpogostejši traktorji dosegajo hitrosti do 30 ali 40 km/h. Imajo pa vsaj 8 ali 16 prestav. Pri našem naprimer, Goldoni 3070, je v skrajno prvi prestavi in polnem plinu 2500 rpm mogoče dosečti le 0,9 km/h. Sedaj pa če želimo hitrosti v nizkih prestavah kolikor toliko natančno spremljati, pač potrebujemo takšno ločljivost na 0,1 km/h natančno.
Pri višjih prestavah je seveda ta razlika manjša, recimo v zadnji prestavi je razpon hitrosti med 11 in 30 km/h, ki je med 1000 in 2500 rpm.

Za odjemanje impulzov tu niso primerni magneti na platišču, ker gre za ze agresivno in grobo okolje. Bolje je namestiti tipalo nekje pri kardanski gredi, katera gre v sprednji diferencial. Ta se zaradi dodatnega prestavnega razmerja vrti še hitreje kot kolesa, zato ni potrebe po velikem številu magnetov.
Nazaj na vrh
advance1
Neznanec
Neznanec

Pridružen-a: Čet 18 Feb 2010 21:11
Aktiv.: 0.01

PrispevekObjavljeno: Tor Mar 02, 2010 12:45 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Tudi sam sem se lotil namestitve "kolesarskega" merilnika na traktor. Magnet sem dal zardi "grobega" okolja na kardansko gred ki pa je zelo dobro zaščitena. Tu pa je nastal problem saj se kardanska gred vrti zelo hitro in ta moj števec nima opcije nastavitve tako majhnega obsega kolesa, da bi mi števec kazal pravilno (nastavim ga lahko od obsega kolesa 100 do 399 cm). zanima me če ima kdo kakšno domiselno rešitev kako ta problem rešiti. Na nekem forumu sem prebral da je nekdo vmes vezal dekadni delilec( deset vstopnih inpulzov > en izhodni impulz). zanima me kje bi to dobil (v Conradu in IC nimajo) oz če bi lahko na kakšen drug način rešil zadevo. Hvala za odgovore
Nazaj na vrh
ule
Član
Član

Pridružen-a: Tor 13 Jan 2004 20:32
Aktiv.: 6.68
Kraj: Babno Polje

PrispevekObjavljeno: Tor Mar 02, 2010 2:21 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Mogoče bi lahko uporabil 4017?
Nazaj na vrh
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Pošlji E-sporočilo
Pokaži sporočila:   
Objavi novo temo   Odgovori na to temo   Printer-friendly version    www.elektronik.si Seznam forumov -> Avtoelektrika Časovni pas GMT + 2 uri, srednjeevropski - poletni čas
Pojdi na stran Prejšnja  1, 2, 3, 4  Naslednja
Stran 3 od 4

Pojdi na:  
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu
Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu
Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu
Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu
Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu
Ne, ne moreš pripeti datotek v tem forumu
Ne, ne moreš povleči datotek v tem forumu

Uptime: 500 dni