|
www.elektronik.si Forum o elektrotehniki in računalništvu
|
Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo |
Avtor |
Sporočilo |
Edi Član

Pridružen-a: Pon 05 Nov 2007 23:12 Prispevkov: 169 Aktiv.: 0.79 Kraj: Ljubljana - Kot pri Ribnici
|
Objavljeno: Sob Mar 07, 2009 10:25 am Naslov sporočila: 230V električni pastir ? |
|
|
Pozdravljeni
Malce sem se prehitro zagnal v nakup električnega pastirja in kupil 230V izvedbo. Sedaj imam problem. Ga montirati na nek drog in do njega napeljati 230V, raje pa bi ga imel v skednju in bi do elektro mreže speljal samo visoko napetost. Zanima me kakšen kabel moram za to uporabiti? Ali je lahko običajna pletenica 4mm2 ali bo prebijala? Naj peljem tudi ozemlitveni kabel do mreže ali je vseeno, kje zabijem ozemljitev, pri pastirji ali pri mreži-ograji? |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
Edi Član

Pridružen-a: Pon 05 Nov 2007 23:12 Prispevkov: 169 Aktiv.: 0.79 Kraj: Ljubljana - Kot pri Ribnici
|
Objavljeno: Sob Mar 07, 2009 12:30 pm Naslov sporočila: |
|
|
Kaj res noben nima pojma ali visoka napetost iz pastirja prebije običajno izolacijo na pletenici? |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
Iztok Član

Pridružen-a: Pet 08 Okt 2004 0:55 Prispevkov: 4974 Aktiv.: 20.98 Kraj: LJ
|
Objavljeno: Sob Mar 07, 2009 2:26 pm Naslov sporočila: |
|
|
4mm2 žica? Pretiravaš
Dovolj je že 0,5mm2. Važna je izolacija. Sam delam podobno zadevo in bom uporabil kar žico kakršna je za svečke pri avtu. Vzel bom tisto starejšo verzijo, ki ima na sredini kar trdo bakreno žico premera cca. 0,5mm. Poleg tega pa bo ta VN žica še v dodatni plastični cevi.
Kje zabiješ ozemljitev je vseeno. Glej le da bo dobra. |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
Edi Član

|
Objavljeno: Sob Mar 07, 2009 2:36 pm Naslov sporočila: |
|
|
Iztok je napisal/a: |
4mm2 žica? Pretiravaš
Dovolj je že 0,5mm2. Važna je izolacija. Sam delam podobno zadevo in bom uporabil kar žico kakršna je za svečke pri avtu. Vzel bom tisto starejšo verzijo, ki ima na sredini kar trdo bakreno žico premera cca. 0,5mm. Poleg tega pa bo ta VN žica še v dodatni plastični cevi.
Kje zabiješ ozemljitev je vseeno. Glej le da bo dobra. |
Hvala za odgovor.
Se mi je zdelo, da pretiravam z debelino žice, no za maso je morda bolje malo več, kaj misliš? Kje se pa da dobit tista žica ki so jo včasih uporabljali za svečke? |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
Azrael Član

Pridružen-a: Čet 29 Jan 2009 19:46 Prispevkov: 4432 Aktiv.: 22.21 Kraj: Gorje
|
Objavljeno: Sob Mar 07, 2009 4:23 pm Naslov sporočila: |
|
|
Edi je napisal/a: |
Kje se pa da dobit tista žica ki so jo včasih uporabljali za svečke? |
Se pravi iščeš 45kV kable. Če rabiš samo kratek konec, kupi kable za posojat elektriko iz avta v avto. Uporabiš kabel za tvojo predelavo, krokodilske klema pa povezeš z 10mm2 ali debelejšim kablom, in boš imel še kable, za posojat elektriko, ki bodo tudi služili namenu.
Če rabiš daljši konec, potem verjetno Elektronabava, vendar je vprašanje ali ne bi ceneje upoštevati predlog, ki ga je podal Iztok
. |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
Edi Član

|
Objavljeno: Sob Mar 07, 2009 4:42 pm Naslov sporočila: |
|
|
Če dam pastirja v skedenj, je takoj 10m daleč do elektro mreže. 10m kabla pa bo po mojem kar težko dobit, koliko pa sploh stane tak kabel? Ali naj grem raje nazaj in zamenjam pastirja za akumulatorskega? |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
Iztok Član

|
Objavljeno: Sob Mar 07, 2009 4:52 pm Naslov sporočila: |
|
|
Azrael je napisal/a: |
Se pravi iščeš 45kV kable. Če rabiš samo kratek konec, kupi kable za posojat elektriko iz avta v avto.
...
|
A ti ločiš visoko NAPETOST od velike AMPERAŽE
Pri takih predlogih ti je najbrž to eno in isto ...
@Edi, VN žico v 100m kolutu sem pred časom videl pri nekem avtoelektričarju. V prihodnjih tednih se bom oglasil pri njemu in kupil kakšnih 20m. Cene zaenkrat ne vem.
Za ozemljitev res lahko uporabiš 4mm2 žico. To pa le zaradi večje mehanske trdnosti ne pa električnih potreb. Če se prekine ozemljitev zadeva lahko začne sekat po svoje in še kaj vžge. |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
Azrael Član

|
Objavljeno: Sob Mar 07, 2009 5:08 pm Naslov sporočila: |
|
|
Iztok je napisal/a: |
Se pravi iščeš 45kV kable. Če rabiš samo kratek konec, kupi kable za posojat elektriko iz avta v avto.
...
|
A ti ločiš visoko NAPETOST od velike AMPERAŽE
Pri takih predlogih ti je najbrž to eno in isto ... |
Poznam razliko brez skrbi.
Priporočam pa, da si ogledaš kakšni kabli so uporabljeni v "kablih za posojanje elektrike". Že več kot 10 let v trgovinah dobiš samo še zadeve z VN kabli, tudi če slučajno krokodil ni tak, kot, da je grajen za par kV.
Kabli so krasno mehki, tokovna zmogljivost je khm, so pa tudi relativno poceni vir za krajše konce VN kablovja. |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
Iztok Član

|
Objavljeno: Sob Mar 07, 2009 7:17 pm Naslov sporočila: |
|
|
Takih kablov za zagon v sili sem že kar nekaj naredil. Nekaj kupljenih pa sem predelal za priklop razsmernikov. Zato točno vem, da to niti slučajno niso visokonapetostni kabli, ampak navaden "licen" preseka nad 16mm2 s prebojno trdnostjo do 2000V. Električni pastir pa ima skoraj 10x večjo napetost ...
Na bakreni parici imajo navadni kabli preseka npr. 25mm2 izolacije cca. 2mm, visokonapetotni pa vsaj 5mm. Ti to kaj pove
Sicer pa lahko preizkusiš sam. Vzemi tak "VN avtozagonski" kabel in priključi enega krokodila na žico ograje električnega pastirja preostali del kabla pa drži v roki. Se ti bo že posvetilo o čem govorim ... in to dvakrat.  |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
Azrael Član

|
Objavljeno: Sob Mar 07, 2009 8:03 pm Naslov sporočila: |
|
|
Jutri dobiš slikce kupljenega kabla za posojat elektriko, potem pa presodi kakšen presek je to in česa je več, bakra ali izolacije.
Že precej let v naših štacunah nisem našel nič kar se tiče kablov za posojanje elektrike in bi zdržali omembe vreden tok. Napetost pa bi držali kar precej, čeprav pri tej aplikaciji za to ni nobene potrebe. |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
Srecko Član

Pridružen-a: Čet 25 Dec 2003 21:29 Prispevkov: 1014 Aktiv.: 4.28 Kraj: Okolica Cerkna
|
Objavljeno: Sob Mar 07, 2009 8:39 pm Naslov sporočila: Re: 230V električni pastir ? |
|
|
Edi je napisal/a: |
Pozdravljeni
Malce sem se prehitro zagnal v nakup električnega pastirja in kupil 230V izvedbo. Sedaj imam problem. Ga montirati na nek drog in do njega napeljati 230V, raje pa bi ga imel v skednju in bi do elektro mreže speljal samo visoko napetost. Zanima me kakšen kabel moram za to uporabiti? Ali je lahko običajna pletenica 4mm2 ali bo prebijala? Naj peljem tudi ozemlitveni kabel do mreže ali je vseeno, kje zabijem ozemljitev, pri pastirji ali pri mreži-ograji? |
Ti kar lepo daj pastirja v skedenj na suho in potem tam spelji ven ozemljitev lahko tudi 4mm2 pletenico, če jo imaš lahko tudi majnšo, pa daj dovolj veliko-dobro ozemljitev.
Potem pa na par metrov daj kole in na njih izolatorje in potem po tem spelji "+" pastirja na "lice mesta" kar z žico s katero omaš narejeno ograjo pašnika.
To bo sigurno delovalo ima tu en sosed tako napeljano več kot 100m in deluje dobro, pa tudi drugi imajo tako narejeno.
Če pa je nevarnost, da se tega kdo dotakne pa daj dovolj visoke kole, da ne prid človek ali žival v stik s tem "vodom.
LP Srečko _________________ Samouk
Tukaj sem doma |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
Edi Član

|
Objavljeno: Sob Mar 07, 2009 9:34 pm Naslov sporočila: Re: 230V električni pastir ? |
|
|
Srecko je napisal/a: |
Ti kar lepo daj pastirja v skedenj na suho in potem tam spelji ven ozemljitev lahko tudi 4mm2 pletenico, če jo imaš lahko tudi majnšo, pa daj dovolj veliko-dobro ozemljitev.
Potem pa na par metrov daj kole in na njih izolatorje in potem po tem spelji "+" pastirja na "lice mesta" kar z žico s katero omaš narejeno ograjo pašnika.
To bo sigurno delovalo ima tu en sosed tako napeljano več kot 100m in deluje dobro, pa tudi drugi imajo tako narejeno.
Če pa je nevarnost, da se tega kdo dotakne pa daj dovolj visoke kole, da ne prid človek ali žival v stik s tem "vodom.
Srecko hvala za odgovor, si me zelo potolazil.
Tipkovnica mi nekaj nagaja zato sem brez sumnikov se oproscam.
Tudi jaz sem videl vsemogoca skrpucala in navaden drat na lesen kol nabit pa je sel pastir ces cesto na drug pasnik.. Prodajalec me je opozoril, da je najpomembnejsa stvar pri elektricnem pastirju ozemljitev, da rabim vsaj 1,5 metra pocinkano cev v zemljo zabiti, pa sem mislil, ce dam malce debelejsi kabel sem pa sploh zmagal, bo boljsa ozemljitev
Drugace pa skoraj NI moznosti, da bi se kdo dotaknil kabla, morda kaksna miska. Koliko mora biti zica in izolator odmaknjena od lesenega skednja? Je nevarno za vzig sena ali slame?
LP Srečko |
|
|
Nazaj na vrh |
|
 |
Iztok Član

|
Objavljeno: Sob Mar 07, 2009 11:34 pm Naslov sporočila: |
|
|
Jutri dobiš slikce kupljenega kabla za posojat elektriko, potem pa presodi kakšen presek je to in česa je več, bakra ali izolacije.
Že precej let v naših štacunah nisem našel nič kar se tiče kablov za posojanje elektrike in bi zdržali omembe vreden tok. Napetost pa bi držali kar precej, čeprav pri tej aplikaciji za to ni nobene potrebe. |
Pripni tehnično specifikacijo s podatki o prebojni trdnosti tistih kablov potem pa pametuj
Za pomoč: takšni kabli morajo ustrezati standardu DIN72551. Za primer pa si lahko prebojno trdnost pogledaš kar na strani proizvajalca teh kablov *klik* |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
Azrael Član

|
Objavljeno: Ned Mar 08, 2009 7:37 pm Naslov sporočila: |
|
|
Obljuba dela dolg, vendar je off-topic zato klik. |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
Edi Član

|
Objavljeno: Čet Mar 12, 2009 4:16 pm Naslov sporočila: |
|
|
Če bo še kdo potreboval visokonapetostni kabel, ga lahko kupi pri izdelovalci električnih pastirjev Artnak Cveto www.pastir.si
Cena sitnica 0,5€ meter
Lep ozdrav in hvala za tud
edi |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
|
|
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu Ne, ne moreš pripeti datotek v tem forumu Ne, ne moreš povleči datotek v tem forumu
|
Uptime: 498 dni