|
www.elektronik.si Forum o elektrotehniki in računalništvu
|
Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo |
Avtor |
Sporočilo |
piroman Član

Pridružen-a: Čet 23 Okt 2003 12:06 Prispevkov: 2707 Aktiv.: 11.42 Kraj: Ljubljana
|
Objavljeno: Čet Apr 02, 2009 8:59 am Naslov sporočila: Segrevanje GSM akumulatorja |
|
|
Živijo,
imam malce nenavaden problem. Akumulator v telefonu (Nokia) se med polnenjem vedno bolj segreva, že nekaj časa pa se tudi rahlo napihuje (to počne že kakšne pol leta). Stvar zgleda tako, da je po polnenju akumulator precej vroč (na uč okoli 50°C), zadnje pol leta pa je tudi toliko povečal volumen, da še komaj nataknem pokrovček, pod katerim je skrit.
Ker z Liion nimam nikakršnih izkušenj me zanima, če je to kakšen očiten znak, da se pripravlja na samovžig ali pa še kaj hujšega. Glede na to, da telefon nosim v hlačnem žepu, bi lahko imel požar na tistem mestu precejšen vpliv na mojo moškost  _________________ One shouldn’t work on semiconductors, that is a filthy mess; who knows if they really exist!
Wolfgang Pauli, 1931 |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
aly Član

Pridružen-a: Tor 28 Sep 2004 14:51 Prispevkov: 9407 Aktiv.: 39.69 Kraj: Kranj - struževo
|
Objavljeno: Čet Apr 02, 2009 9:38 am Naslov sporočila: |
|
|
Jaz take baterije absolutno ne bi več uporabljal.
50° je precej prevroče!
Pereveri, če ti jo na servisu zastonj (!) zamenjajo. Jaz bi težil do konca, ker to je "povzročanje splošne nevarnosti"  _________________ I'm going to stand outside, so if anyone asks, I'm outstanding  |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
mucek4 Član

Pridružen-a: Sob 18 Jun 2005 20:52 Prispevkov: 2952 Aktiv.: 12.46 Kraj: Tržič - Mesto med gorami
|
Objavljeno: Čet Apr 02, 2009 9:42 am Naslov sporočila: |
|
|
Na DealExtreme imaš poceni akumulatorje za Nokie.
Če se napihuje... NE UPORABLJAJ! |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
Highlag Član

Pridružen-a: Pet 23 Jan 2004 20:42 Prispevkov: 4034 Aktiv.: 17.02 Kraj: Črnuče
|
Objavljeno: Čet Apr 02, 2009 9:44 am Naslov sporočila: |
|
|
Jaz ga nebi nosil na kakšnem delu telesa, ki ga še rabim...  _________________ If at first you don't succeed, destroy all evidence that you tried. |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
piroman Član

Pridružen-a: Čet 23 Okt 2003 12:06 Prispevkov: 2707 Aktiv.: 11.42 Kraj: Ljubljana
|
Objavljeno: Čet Apr 02, 2009 10:20 am Naslov sporočila: |
|
|
Uff, zadeva je očitno kar resna. Sicer se tolažim, da ima kakšen thermal shutdown vgrajen pa varnostni ventila ampak zgleda, da bo res treba nekaj ukrenit v zvezi s tem mojim vzhajajočim akumulatorjem. Že nekaj časa ga preventivno polnim čim dlje od mene, zdaj ga pa bom res nesel na servis in malo težil (v čemer nisem ravno najboljši)... _________________ One shouldn’t work on semiconductors, that is a filthy mess; who knows if they really exist!
Wolfgang Pauli, 1931 |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
Sokrat Član

Pridružen-a: Čet 25 Avg 2005 11:00 Prispevkov: 5584 Aktiv.: 23.56
|
Objavljeno: Čet Apr 02, 2009 11:00 am Naslov sporočila: |
|
|
Za katero baterijo pa gre ? Kolikor se spomnim, je Nokia kaksno leto nazaj vpoklicala dolocen tip baterije (oz. del serije BL5C), ker je bila nevarnost eksplozije. _________________ Ka ti bo pa torba ce si kupu kolo ? |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
piroman Član

|
Objavljeno: Čet Apr 02, 2009 11:17 am Naslov sporočila: |
|
|
Oznaka je BP-6M. Zdajle sem malce pobrskal po netu in našel precej takih izjav:
Citiram: |
I've just noticed that the BP-6M battery in my Nokia N74 appears to have physically grown thicker in size by a few mm so that it's a bit fat and bulging in the middle, making the rear case of my phone is now very hard to close. |
My BP-6M has expanded too just 2 weeks ago. I stopped using it after I found out it -BROKE- my back cover. |
Nokia pa pravi:
Nokia isn't saying how common the problem is, only that it affects a "limited number of batteries" and that the swelling presents "no risk to health of safety" |
Bomo videli, če bo kaj z zamenjavo. _________________ One shouldn’t work on semiconductors, that is a filthy mess; who knows if they really exist!
Wolfgang Pauli, 1931 |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
bero Član

Pridružen-a: Pet 12 Sep 2008 12:24 Prispevkov: 268 Aktiv.: 1.31 Kraj: Medvode
|
Objavljeno: Čet Apr 02, 2009 12:06 pm Naslov sporočila: |
|
|
piroman je napisal/a: |
Uff, zadeva je očitno kar resna. Sicer se tolažim, da ima kakšen thermal shutdown vgrajen pa varnostni ventila ampak zgleda, da bo res treba nekaj ukrenit v zvezi s tem mojim vzhajajočim akumulatorjem. Že nekaj časa ga preventivno polnim čim dlje od mene, zdaj ga pa bom res nesel na servis in malo težil (v čemer nisem ravno najboljši)... |
"Čudežne" besede pri "prepričevanju" so: zveza potrošnikov, tržni inšpektor, nevarnost za zdravje, odškodnina...
Samo, ne vse naenkrat, v enem stavku , ker potem se počutijo ogroženi.
Vem, da bo kdo mislil, da samo zaje**** serviserje ali pa prodajalce, ampak, ko sem zadnjič TOLE prebral... Kaj pa človeku še preostane drugega, ko je profit pred vsem, tudi pred varnostjo.
lp, Gašper
P.S. Ko je ravno tema na baterije; pred leti je nekemu mojemu znancu, med uporabo eksplodiral battery-pack akumolatorskega vijačnika. Eden od vložkov, je kot šrapnel končal v levem medreberju, on pa pri kirurgu. _________________ Najbolj neumno vprašanje je tisto, ki se ne vpraša. |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
piroman Član

|
Objavljeno: Čet Apr 02, 2009 2:02 pm Naslov sporočila: |
|
|
Hmmm, sedajle sem klical na Nokiin user support. Ubogo dekle pojma ni imelo, da bi se to dogajalo in mi povedalo, da bi bilo najbolje, da grem v trgovino, kjer sem kupil telefon in mi bodo oni povedali kako in kaj. Torej zvedel nisem prav nič uporabnega, kot se spodobi za centre za pomoč uporabnikom  _________________ One shouldn’t work on semiconductors, that is a filthy mess; who knows if they really exist!
Wolfgang Pauli, 1931 |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
s55m Član

Pridružen-a: Sob 06 Jan 2007 17:07 Prispevkov: 2696 Aktiv.: 12.00 Kraj: Plovdiv-Bolgarija
|
Objavljeno: Čet Apr 02, 2009 2:20 pm Naslov sporočila: |
|
|
A si klical sem ?
Tukaj bi morali dobro vedeti, za kaj gre. _________________ Physics sucks! It always works against "great" ideas!  |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
piroman Član

|
Objavljeno: Čet Apr 02, 2009 3:06 pm Naslov sporočila: |
|
|
Zdajle sem jih končno dobil. Akumulatorjev serije BP6M ne menjavajo, če se izteče garancija. Seveda se mi je garancija iztekla prejšnji mesec
Tako, na dealextreme bom naročil drug akumulator, saj stane samo malo več kot 3,5$. Za toliko majhen znesek se mi ne splača izgubljat časa in denarja z raznimi dopisi, uradi in podobnim. So me pa rahlo razočarali (Nokia) - mar jim ni za moja j.jca  _________________ One shouldn’t work on semiconductors, that is a filthy mess; who knows if they really exist!
Wolfgang Pauli, 1931 |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
VolkD Član

Pridružen-a: Pet 24 Sep 2004 21:58 Prispevkov: 14228 Aktiv.: 60.03 Kraj: Divača (Kačiče)
|
Objavljeno: Čet Apr 02, 2009 6:44 pm Naslov sporočila: |
|
|
piroman je napisal/a: |
Zdajle sem jih končno dobil. Akumulatorjev serije BP6M ne menjavajo, če se izteče garancija. Seveda se mi je garancija iztekla prejšnji mesec
Tako, na dealextreme bom naročil drug akumulator, saj stane samo malo več kot 3,5$. Za toliko majhen znesek se mi ne splača izgubljat časa in denarja z raznimi dopisi, uradi in podobnim. So me pa rahlo razočarali (Nokia) - mar jim ni za moja j.jca  |
Ti kar počakaj, da ga raznese, potem pa stvar objavi na netu. Boš dobil 2.
Eno je namreč garancija, drugo pa varnost. Za prvo moraš sam tekat okrog njih, za drugo bi pa morali oni okrog tebe. _________________ Dokler bodo ljudje mislili, da živali ne čutijo, bodo živali čutile, da ljudje ne mislijo. |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
piroman Član

|
Objavljeno: Pet Apr 03, 2009 8:47 am Naslov sporočila: |
|
|
Akumulator je že naročen, telefon pa gre v predal dokler akumulator ne prispe. _________________ One shouldn’t work on semiconductors, that is a filthy mess; who knows if they really exist!
Wolfgang Pauli, 1931 |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
ticla Član

Pridružen-a: Sob 15 Dec 2007 22:52 Prispevkov: 440 Aktiv.: 2.06 Kraj: Župečja vas
|
Objavljeno: Pet Apr 03, 2009 9:54 am Naslov sporočila: |
|
|
Piroman, ti si se igral s svojim življenjem.
Sam se ravnokar iskal ene podatke o baterijah in naletel na ta opozorila
http://www.rctoys.com/pr/2006/10/20/safe-use-document-thunder-power-lithium-polymer-batteries/
Posebej še to nevarnost, za katero velja pri tebi
If at any time you witness a battery starting to balloon or swell up, discontinue charging process immediately, disconnect the battery and observe it in a safe place for approximately 15 minutes. This may cause the battery to leak, and the reaction with air may cause the chemicals to ignite, resulting in fire. |
|
|
Nazaj na vrh |
|
 |
mucek4 Član

Pridružen-a: Sob 18 Jun 2005 20:52 Prispevkov: 2952 Aktiv.: 12.46 Kraj: Tržič - Mesto med gorami
|
Objavljeno: Pet Apr 03, 2009 9:59 am Naslov sporočila: |
|
|
piroman... Če si kaj "tvojega nicka" bi tako baterijo priključil na usmernik. Kdaj imaš čas... Prinesem kamero in fotoaparat "za znanost"  |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
|
|
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu Ne, ne moreš pripeti datotek v tem forumu Ne, ne moreš povleči datotek v tem forumu
|
Uptime: 496 dni