|
www.elektronik.si Forum o elektrotehniki in računalništvu
|
Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo |
Avtor |
Sporočilo |
VolkD Član

Pridružen-a: Pet 24 Sep 2004 21:58 Prispevkov: 14228 Aktiv.: 60.01 Kraj: Divača (Kačiče)
|
Objavljeno: Sre Apr 15, 2009 11:36 pm Naslov sporočila: |
|
|
Iztok je napisal/a: |
Ker pa ni vsemogočen sem si vgradil stikalo ABS-OFF, ki ga uporabim zelo zelo redko pri nizkih hitrostih na zvoženem snegu ... |
Nekoč nekdaj,..na zelo strmi cesti, delno makadamski in pri hitrosti kake 5 km/h sem si tudi sam zaželel tega stikala. _________________ Dokler bodo ljudje mislili, da živali ne čutijo, bodo živali čutile, da ljudje ne mislijo. |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
Iztok Član

Pridružen-a: Pet 08 Okt 2004 0:55 Prispevkov: 4974 Aktiv.: 20.98 Kraj: LJ
|
Objavljeno: Sre Apr 15, 2009 11:51 pm Naslov sporočila: |
|
|
VolkD je napisal/a: |
Iztok je napisal/a: |
Ker pa ni vsemogočen sem si vgradil stikalo ABS-OFF, ki ga uporabim zelo zelo redko pri nizkih hitrostih na zvoženem snegu ... |
Nekoč nekdaj,..na zelo strmi cesti, delno makadamski in pri hitrosti kake 5 km/h sem si tudi sam zaželel tega stikala. |
Potem razumeš! Imam cca. 200m strmine od doma do glavne ceste ... in ko ti avto v snegu korakoma počasi leze v dolino ter graben, ABS pa brenči in popušča centimeter za centimetrom , se ti stoži po dobri stari hidravliki brez elektronike , ki ti kolesa brezpogojno takoj blokira in s tem odrine sneg izpod gum, da se vsaj malo dotaknejo asfalta ali makadama ... to ga dokazano ustavi dosti hitreje od ABSa, ki drugače stalno "dovoljuje" svež sneg pod kolesa ...
Ravno zato imajo stikalo ABS-OFF nekateri kamioni vgrajeno serijsko  |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
tonko Član

Pridružen-a: Sob 25 Jun 2005 13:45 Prispevkov: 541 Aktiv.: 2.28 Kraj: Črnomelj
|
Objavljeno: Čet Apr 16, 2009 7:47 am Naslov sporočila: |
|
|
s55m, ABS večinoma zavorno pot podaljša in ne skrajša kakor večina misli. Prednost je samo to, da vozilo med zaviranjem ostane vodljivo, je pa od situacije odvisno kaj je bolj pomembno da se prej ustavi ali da je vodljivo. Kot je povedal že Iztok je na snegu pri vožnji navzdol vožnja z ABS-om prava nočna mora, kot da ne bi imel zavor.
Pred leti sem imel Opel Vectro l95 z ABS-om, ki je bil neuporaben in zelo nevaren. Če je eno od koles začelo blokirati npr. na pesku, je popustilo zaviranje na vseh štirih kolesih ! Ko sem bil dvakrat v kratkem času v situaciji da bi skoraj razbil avto ali še kaj drugega sem poiskal varovalko za ABS in jo odstranil. |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
mucek4 Član

Pridružen-a: Sob 18 Jun 2005 20:52 Prispevkov: 2952 Aktiv.: 12.45 Kraj: Tržič - Mesto med gorami
|
Objavljeno: Čet Apr 16, 2009 7:57 am Naslov sporočila: |
|
|
Sam bi z ABS-jem kmalu razbil avto in sosedovo hišo. Kdo bi si mislil, da pri vzvratni vožnji vožnji ABS lahklo naredi veliko več sranja kot koristi?
Vozil sem vzvratno in želel obrniti avto za 90 stopinj in hkrati zavirati. ABS pa se je odločil, da bo na popolnoma suhem asfaltu popuščal zavoro. Brez ročne zavore (ki hvala bogu ni vezana na ABS) bi se vzvratno pripeljal sosedu v dnevno sobo. |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
lado Član

Pridružen-a: Pon 09 Feb 2004 13:22 Prispevkov: 1004 Aktiv.: 4.23 Kraj: Trbovlje
|
Objavljeno: Čet Apr 16, 2009 9:02 am Naslov sporočila: |
|
|
Tudi sam pozimi odstranim varovalko....in to potem ko se enkrat pozimi pri zelo nizki hitrosti na poledenelem parkirišču nikakor ni dalo ustaviti-oz me je ustavila kopica snega na koncu....Tako da je moje mnenje,če nisi paničen na zavori ustaviš brez abs-a prej kot z abs-om...
lp
lado |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
MarkoM Član

Pridružen-a: Tor 12 Sep 2006 15:29 Prispevkov: 2825 Aktiv.: 12.36 Kraj: Lovrenc na P.
|
Objavljeno: Čet Apr 16, 2009 9:46 am Naslov sporočila: |
|
|
To se zdaj pogovarjate o ekstremnih razmerah. Drugače me pa nihče ne bo prepričal, da brez ABS-a se lahko prej ustavi pri velikih hitrostih in normalnih razmerah. |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
tonko Član

Pridružen-a: Sob 25 Jun 2005 13:45 Prispevkov: 541 Aktiv.: 2.28 Kraj: Črnomelj
|
Objavljeno: Čet Apr 16, 2009 9:53 am Naslov sporočila: |
|
|
MarkoM, reklame imajo dober vpliv nate.
Tudi na suhem asfaltu je zavorna pot z ABS-om daljša kot brez njega !
Če ne verjameš naredi test in nam poročaj ! |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
MarkoM Član

Pridružen-a: Tor 12 Sep 2006 15:29 Prispevkov: 2825 Aktiv.: 12.36 Kraj: Lovrenc na P.
|
Objavljeno: Čet Apr 16, 2009 10:00 am Naslov sporočila: |
|
|
V avto šoli so nas učili, da je oprijem pri zaviranju najboljši na meji zdrsa. To pa ravno ABS počne.
Bi bilo potrebno res poskusiti, vendar potem se tukaj pojavi še veliko faktorjev, kvaliteta pnevmatik, podlaga itd. |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
Silvo Moderator

Pridružen-a: Pon 24 Feb 2003 17:09 Prispevkov: 14673 Aktiv.: 61.89 Kraj: Koroška-okolica Dravograda
|
Objavljeno: Čet Apr 16, 2009 10:06 am Naslov sporočila: |
|
|
tonko je napisal/a: |
s55m, ABS večinoma zavorno pot podaljša in ne skrajša kakor večina misli. Prednost je samo to, da vozilo med zaviranjem ostane vodljivo, je pa od situacije odvisno kaj je bolj pomembno da se prej ustavi ali da je vodljivo. Kot je povedal že Iztok je na snegu pri vožnji navzdol vožnja z ABS-om prava nočna mora, kot da ne bi imel zavor.
Pred leti sem imel Opel Vectro l95 z ABS-om, ki je bil neuporaben in zelo nevaren. Če je eno od koles začelo blokirati npr. na pesku, je popustilo zaviranje na vseh štirih kolesih ! Ko sem bil dvakrat v kratkem času v situaciji da bi skoraj razbil avto ali še kaj drugega sem poiskal varovalko za ABS in jo odstranil. |
S trditvijo se popolnoma strinjam. Edina pozitvna lastnost ABS -a je da vozilo ostane vodljivo pri zaviranju. Pred vsem pa je to dobrodošlo na poledenelem ter spolskem cestišču. Sicer pa statistika kaže, da je največ naletov z vozili, ki imajo ABS. Vzrok je sicer v večini nepravilna raba le tega. ("pumpanje zavor" česar so običajno vajeni vozniki vozil brez ABS-a ter reflesknega popuščanja pri zaviranju zaradi hrupnega delovanja le tega) _________________ lp
Silvo |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
Silvo Moderator

Pridružen-a: Pon 24 Feb 2003 17:09 Prispevkov: 14673 Aktiv.: 61.89 Kraj: Koroška-okolica Dravograda
|
Objavljeno: Čet Apr 16, 2009 10:10 am Naslov sporočila: |
|
|
MarkoM je napisal/a: |
To se zdaj pogovarjate o ekstremnih razmerah. Drugače me pa nihče ne bo prepričal, da brez ABS-a se lahko prej ustavi pri velikih hitrostih in normalnih razmerah. |
V navodilih za ca. 1 leto staro vozilo piše, da ABS ne zmanjšuje zavorne poti ampak jo lahko v določenih pogojih (kot so recimo mehek teren, kjer bi sicer pri polnem zaviranju prišlo do "oranja" ) celo podaljša. (če ne verjameš, jih lahko najdem ter preskeniram) _________________ lp
Silvo |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
piroman Član

Pridružen-a: Čet 23 Okt 2003 12:06 Prispevkov: 2707 Aktiv.: 11.42 Kraj: Ljubljana
|
Objavljeno: Čet Apr 16, 2009 10:35 am Naslov sporočila: |
|
|
ABS je pravzaprav potuha. Večina mlajših voznikov se enostavno obesi na zavoro in čaka, da ABS opravi potrebno popuščanje, namesto, da bi se naučili v kriznih situacijah popuščati sami... _________________ One shouldn’t work on semiconductors, that is a filthy mess; who knows if they really exist!
Wolfgang Pauli, 1931 |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
Silvo Moderator

|
Objavljeno: Čet Apr 16, 2009 10:45 am Naslov sporočila: |
|
|
piroman je napisal/a: |
ABS je pravzaprav potuha. Večina mlajših voznikov se enostavno obesi na zavoro in čaka, da ABS opravi potrebno popuščanje, namesto, da bi se naučili v kriznih situacijah popuščati sami... |
Vidiš to je napaka. Pri ABS-u moraš zavirati na "polno" Vsako popuščanje bo podaljšalo zavorno pot. _________________ lp
Silvo |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
a.vidmar Član

Pridružen-a: Ned 08 Jul 2007 11:03 Prispevkov: 1159 Aktiv.: 5.30 Kraj: Postojna
|
Objavljeno: Čet Apr 16, 2009 10:45 am Naslov sporočila: |
|
|
Nekaj na temo ABS-a na Wikipediji.
LP |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
MarkoM Član

|
Objavljeno: Čet Apr 16, 2009 10:48 am Naslov sporočila: |
|
|
Sam bom še naprej uporabljal ABS, ker vidim prednosti v njem. Za vas ultimativno izkušene voznike bi pa morali delati avtomobile brez ABS, ESP in drugih elektronskih bonbončkov.  |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
piroman Član

Pridružen-a: Čet 23 Okt 2003 12:06 Prispevkov: 2707 Aktiv.: 11.42 Kraj: Ljubljana
|
Objavljeno: Čet Apr 16, 2009 10:53 am Naslov sporočila: |
|
|
Silvo, ciljal sem na to, da se mlajši vozniki nikoli ne naučijo zavirati z "normalnimi" zavorami brez ABS. To, da pri ABSu pohodiš do konca pa vem. _________________ One shouldn’t work on semiconductors, that is a filthy mess; who knows if they really exist!
Wolfgang Pauli, 1931 |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
|
|
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu Ne, ne moreš pripeti datotek v tem forumu Ne, ne moreš povleči datotek v tem forumu
|
Uptime: 498 dni