www.elektronik.si Seznam forumov www.elektronik.si
Forum o elektrotehniki in računalništvu

PomočPomoč  IščiIšči  Seznam članovSeznam članov  SkupineSkupine  StatisticsStatistika  AlbumAlbum  DatotekeFilemanager DokumentacijaDocDB LinksPovezave   Registriraj seRegistriraj se 
  PravilaPravila  LinksBolha  PriponkePriponke  KoledarKoledar  ZapiskiZapiski Tvoj profilTvoj profil Prijava za pregled zasebnih sporočilPrijava za pregled zasebnih sporočil PrijavaPrijava 

elektroenergetski sistemi

Objavi novo temo   Odgovori na to temo   Printer-friendly version    www.elektronik.si Seznam forumov -> Energetika
Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo  
Avtor Sporočilo
danijel
Član
Član

Pridružen-a: Sob 12 Apr 2008 10:46
Aktiv.: 0.37
Kraj: Velenje 3320

PrispevekObjavljeno: Ned Apr 19, 2009 10:17 pm    Naslov sporočila:  elektroenergetski sistemi Odgovori s citatom

Pozdravljeni,
mene zanima, če mi lahko kdo pomaga in sicer imam šolski problem.
Takole, gre se za predmet elektroenergetski sistemi, točno za snov 4.letnika srednjih šol. Če ima kdo in če lahko posreduje snov bi mu bil zelo hvaležen, sem v izobraževanju odraslih in imam pomanjlkljivo snov, dobljeno s strani učitelja. Evo prilagam vprašanja kot smernico za lažje tolmačenje problema. Pa nobenih plonkičev samo snov, oz. če ima kdo naslove knjig in ostale dokumentacije bi lepo prosil - samo ne knjige elektroenergetski sistemi od Avtor: Alojz Razpet, ker jo imam in je primerna za tretji letnik.

VPRAŠANJA:

3.Vrste kratkih stikov, vzroki za njihov nastanek in najpogostejše oblike kratkih stikov?
4.Razlika med ameriškim in evropskim sistemom daljnovodnih sistemov. Kakšna je pripadajoča izolacija in kakšni so ustrezni odklopniki?
5.Vrste tokov kratkih stikov (naštej, oznake tokov, pomen in časovni potek toka kratkega stika).
6.Korona – kaj pojav pomeni , kakšne so izgube, od česa so odvisne, kako jih lahko zmanjšamo?
7.Kako pravilno ščitimo daljnovode s strelovodnimi vrvmi? Kaj pomeni kožni pojavin kako ga omejujemo?
8.Kateri so ključni razlogi za prenos električne energije z enosmernim tokom? Blokovna shema takšnega prenosa. Primerjava med izmeničnim in enosmernim prenosom.
9.Kaj nam prikazujejo diagrami proizvodnje in porabe električne energije? Nariši tudi dnevni diagram obremenitve in njegov pomen in prehod v urejeni diagram.
10.Pojasni proizvodne stroške električne energije.
11.Pojasni rast konzuma v Slovenii (nekoč in danes)?
12.Kakšna je energetska prihodnost v Sloveniji?
13.Kaj je energetska učinkovitost, kakšna je pri nas v primerjavi z EU in kako jo lahko popravimo?
14.Energetski zakon (pojasni načela in pojem liberalizacije trga).
15.Namen in sestava holdinga slovenskih elektrarn.
16.Pomen Kyotskega protokola za Slovenijo in spremembe, ki jih narekuje energetskemu sistemu vključitev v EU.

Že vnaprej se zahvaljujem in vas LP...

Danijel

danijel
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Pon Apr 20, 2009 7:34 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Pa kako?...
A res noben ne more pomagat?
Dajte no...prosim.hvala.

lp Whistle

Sokrat
Član
Član

Pridružen-a: Čet 25 Avg 2005 11:00
Aktiv.: 23.55

PrispevekObjavljeno: Pon Apr 20, 2009 7:48 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Pomaga ti lahko tvoj ucitelj. Ce uci snov v zaresni soli, potem menda obstaja katalog znanja za predmet, ki ga poucuje. V njem so navedeni cilji predmeta ter nacini kako naj bi ucenec do teh ciljev prisel (torej naslovi primerne literature).

Ravnokar brskam po COBISSu, da bi nasel knjigo ravno to to temo, katero sem pred casom sam prebral, a je ne najdem vec ?! Think Precej preprican sem, da je bil naslov "Elektroenergetski sistemi in mreze" in da je v njej bilo nekaj odgovorov na tvoja vprasanja, slo je pa za ucbenik za FE.

Morda na nekatera od vparsanj dobis odgovore tudi na predavanjih - vsekakor se obrni na predavatelja.

primozsu
Član
Član

Pridružen-a: Sre 16 Feb 2005 9:11
Aktiv.: 1.74
Kraj: MB - Šentjur

PrispevekObjavljeno: Pon Apr 20, 2009 8:00 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Niste dobili nobene literiture?
Na googlu najdeš večino odgovorov na ta vprašanja!

S časom boš spoznal da se na tem foromu ne podpira lenobe, tako da boš moral kar sam poiskati odgovore v takšnem osegu.
Nazaj na vrh
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
primozsu
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Pon Apr 20, 2009 8:10 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Me je že sokrat prehitel

Dodal bi še da najdeš tudi, vsaj za prvi del vprašanj, odgovore v knjigi "Stikalne naprave elektroenergetskega sistema" - Jože Pihler.
Nazaj na vrh
danijel
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Pon Apr 20, 2009 8:58 pm    Naslov sporočila:  re:snov Odgovori s citatom

Takole:
za knjigo: "Stikalne naprave elektroenergetskega sistema" - Jože Pihler to knjigo edino lahko kupiš, saj je pri nas v nobeni knjižnici ni...v trgovini 38€...

knjiga: "Elektroenergetski sistemi in mreze" - pa ne obstaja oz. je malo pomešan vrstni red in je potem zadeva v CRO jeziku oz. kar pri njih.

Tako, da nobene knjige ni mogoče dobiti...oz. jo je možno samo kupiti.

Če še kdo pozna kakšno rešitev, pa lepo prosim naj pomaga...hvala.

pa lp vsem skupaj

primozsu
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Pon Apr 20, 2009 10:16 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

V naši skriptalnici stane 12.88 EUR in ti jo pošljejo tudi po pošti. KLIK

Glede tega da je v nobeni kjižnici ni, pa si pozabil pogledati tu (razen če si mislil za kjižnice v domačem kraju)
Nazaj na vrh
danijel
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Tor Apr 21, 2009 8:55 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Ma, evo smo danes rešili problem v šoli...
Mal si še morem po internetu pogledat za holding Slovenskih elektrarn in je to to. Hvala vsem...Za tisto knjigo: "Stikalne naprave elektroenergetskega sistema" - Jože Pihler, pa je ni pri nas, ampak po moje bi se jo dalo dobiti, saj je recimo meni najbližja v Celju in bi si jo lahko verjetno naši knjižničarji sposodili. Jo ne mislim kupit, ker je po moje prezahtevna za mene...
Hvala vsem.LP.
Dancing

Sokrat
Član
Član

Pridružen-a: Čet 25 Avg 2005 11:00
Aktiv.: 23.55

PrispevekObjavljeno: Tor Apr 21, 2009 9:04 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Ko ze ravno to omenjas: vsako knjigo, ki je vpisana v COBISS, si je mogoce izposoditi v drugi knjiznici, le strosek (priporocenega dvosmernega) posiljanja bos placal. Ta strosek je znasal v stari valuti priblizno 1500 SIT. Bistveno ceneje, kot ce bi se vpisoval v knjiznico na drugem koncu Slovenije, palceval clanarino in 2x pot ... Jaz sem si tako izposodil kar nekaj knjig iz fakultetnih knjiznic (mislim da tako iz Mb kot Lj).
Pokaži sporočila:   
Objavi novo temo   Odgovori na to temo   Printer-friendly version    www.elektronik.si Seznam forumov -> Energetika Časovni pas GMT + 2 uri, srednjeevropski - poletni čas
Stran 1 od 1

Pojdi na:  
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu
Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu
Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu
Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu
Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu
Ne, ne moreš pripeti datotek v tem forumu
Ne, ne moreš povleči datotek v tem forumu

Uptime: 498 dni