|
www.elektronik.si Forum o elektrotehniki in računalništvu
|
Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo |
Avtor |
Sporočilo |
slanek Član

Pridružen-a: Sre 08 Jun 2005 13:29 Prispevkov: 201 Aktiv.: 0.85 Kraj: Selnica ob Dravi
|
Objavljeno: Ned Maj 17, 2009 4:28 pm Naslov sporočila: Nova inštalacija v kuhinji |
|
|
Lep pozdrav vsem skupaj. Je kar nekaj časa od kar sem bil na zadnje na foromu.
Pred kratkim sem začel prenavljati kuhinjo, ki je že kar stara in s tem so stare tudi inštalacije. Zato sem se tudi odločil prenovit in obnovit staro inštalacijo. Do zdaj sem imel eno samo eno vtičnico in direkten priklop za štedilnik, ki je vezan na svojo varovalko. Torej imam dve razdelilni dozi, na eni je vtičnica, na drugi pa štedilnik.
Zaradi potreb po vtičnicah pa moram to inštalacijo nekoliko spremenit. Zanima me, če lahko na tisto razdelilno dozo, kjer je zdaj bila vtičnica vežem dve vtičnici, pomivalni stroj in majhen bojler (10l)?
Prilagam tudi fotografije za lažjo predstavo.
Za odgovore se vam v naprej zahvaljujem.
LP, Jaka
Opis: |
Razdelilna doza za štedilnik |
|
Velikost datoteke: |
640 KB |
Pogledana: |
7 krat |

|
Razdelilna doza za vtičnico |
|
684.91 KB |
9 krat |

|
|
591.28 KB |
11 krat |

|
|
|
Nazaj na vrh |
|
 |
Silvo Moderator

Pridružen-a: Pon 24 Feb 2003 17:09 Prispevkov: 14673 Aktiv.: 61.89 Kraj: Koroška-okolica Dravograda
|
Objavljeno: Ned Maj 17, 2009 5:00 pm Naslov sporočila: |
|
|
Premalo podatkov za konkreten nasvet.
-do kake mere boš šel v prenovo
-imaš v hiši trofazneno napetost
-kak štedilnik imaš v mislih
Moj nasvet:
- glede na to, da je današnji čas aktualen štedilnik s steklo-keramičnim ali indukcijskim kuhališčem priporočam, da se za njega potegne svoj kabel. V koliko imaš 3faze je najbolje je vzeti vodnik 5x2.5mm2 Običajno imajo vsi štedilniki razdeljeno moč na priključnih sponkah tako, da je možen trofazen priklop.
Prav tako daj pomivalni stroj na svojo varovalko. Enako naredi bojlerjem. Na isto varovalko z bojlerjem pa lahko daš še vtičnice v kuhinji.
_________________ lp
Silvo |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
slanek Član

Pridružen-a: Sre 08 Jun 2005 13:29 Prispevkov: 201 Aktiv.: 0.85 Kraj: Selnica ob Dravi
|
Objavljeno: Ned Maj 17, 2009 6:06 pm Naslov sporočila: |
|
|
Hvala za tako hiter odgovor, Silvo.
Pardon, prej sem se zmotil. Zdaj sem videl, da je vse skupaj na eni varovalki. V hiši imam enofazno napetost.
Kar pa se štedilnika tiče pa bo na plin + 1 steklokeramična plošča in pečica.
Torej kaj naj storim?
LP, Jaka
|
|
Nazaj na vrh |
|
 |
slanek Član

|
Objavljeno: Ned Maj 17, 2009 7:32 pm Naslov sporočila: |
|
|
Vse porabnike v nobenem primeru ne smem vezat na eno razdelilno dozo, mar ne?
LP, Jaka
|
|
Nazaj na vrh |
|
 |
Silvo Moderator

Pridružen-a: Pon 24 Feb 2003 17:09 Prispevkov: 14673 Aktiv.: 61.89 Kraj: Koroška-okolica Dravograda
|
Objavljeno: Ned Maj 17, 2009 7:34 pm Naslov sporočila: |
|
|
Kako močan imaš dovod? Za štedilnik vseeno potegni 4x2.5mm2 vodnik, ter loči varovalko za pečico ter ploščo. Zraven varovalke plošče lahko daš še bojler.
_________________ lp
Silvo |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
slanek Član

|
Objavljeno: Ned Maj 17, 2009 7:37 pm Naslov sporočila: |
|
|
Razdelilni dozi, ki sta na zadnji sliki sta med seboj povezani. Tega prej nisem videl in sem šel prej preverit, pa sem ugotovil, da je tako. Obe skupaj, pa sta vezani na eno varovalko v elektro omarici. Sicer imam še tri razdelilne doze v kuhinji, vendar ne vem kako so vezane, saj je hiša že kar precej stara, pa tudi načrtov ni več.
Torej kako naj ugotovim kam so vezane ostale doze? Ali ima vsaka svojo varovalko?
Mislim pa, da je za luč, svoja varovalka. Moram preverit.
Prosim za odgovore, saj se mi malce mudi, ker me že čaka zidar za ometat kuhinjo , jaz pa še elektrike nimam končane.
LP, Jaka
|
|
Nazaj na vrh |
|
 |
slanek Član

|
Objavljeno: Ned Maj 17, 2009 7:40 pm Naslov sporočila: |
|
|
Silvo je napisal/a: |
Kako močan imaš dovod? Za štedilnik vseeno potegni 4x2.5mm2 vodnik, ter loči varovalko za pečico ter ploščo. Zraven varovalke plošče lahko daš še bojler. |
Kaj misliš s tem, kako močan imam dovod? Pa kako 4x2.5mm2? Kako misliš, da naj ločim varovalko za pečico in ploščo?
Se opravičujem za neumna vprašanja, vendar se zelo malo spoznam na energetiko in nimam skoraj nič prakse pri tem.
|
|
Nazaj na vrh |
|
 |
andrejj Član

Pridružen-a: Ned 21 Mar 2004 15:06 Prispevkov: 4253 Aktiv.: 17.94 Kraj: 8232 Šentrupert
|
Objavljeno: Ned Maj 17, 2009 8:44 pm Naslov sporočila: |
|
|
Je pri hiši zunaj napeljava tri faze?
|
|
Nazaj na vrh |
|
 |
Silvo Moderator

|
Objavljeno: Ned Maj 17, 2009 8:47 pm Naslov sporočila: |
|
|
Domneval sem, da boš "rušil" do razdelilca. V tem primeru je smiselno dodati kako varovalko, Zanima me, kako močna je glavna varovalka? (kak priključek plačuješ?)
_________________ lp
Silvo |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
slanek Član

|
Objavljeno: Pon Maj 18, 2009 5:59 am Naslov sporočila: |
|
|
Vse imam tako "zmrdano", da se sploh ne znajdem. Bom danes preveril, kako močna je glavna varovalka.
Varovalke za kuhinjo so v bistvu tri. Ena je za štedilnik, na drugi sta dve dozi, na tretji pa ena doza. Bi lahko uporabil te? Potem lahko ima pomivalni stroj svojo, štedilnik svojo, na eni pa je bojler z dozami. Res pa je, da če razderem zid vse do omarce imam krajšo pot. Je pa tu spet drug problem. Mislim, da so že vse varovalke v omarci zasedene. Kasneje pripnem sliko.
Najlepša hvala za pomoč.
LP, Jaka
|
|
Nazaj na vrh |
|
 |
slanek Član

|
Objavljeno: Pon Maj 18, 2009 6:01 am Naslov sporočila: |
|
|
andrejj je napisal/a: |
Je pri hiši zunaj napeljava tri faze? |
Kako to misliš zunaj? V hiši imam enofazno napetost 230V.
LP, Jaka
|
|
Nazaj na vrh |
|
 |
andrejj Član

Pridružen-a: Ned 21 Mar 2004 15:06 Prispevkov: 4253 Aktiv.: 17.94 Kraj: 8232 Šentrupert
|
Objavljeno: Pon Maj 18, 2009 6:53 am Naslov sporočila: |
|
|
To sem mislil da zunanja napeljava od Elektro trifazna ki gre v vsako hišo.Če je enofazna napeljava od zunaj v hišo na glavno varovalko,koliko je stara napeljava.če star potem je najbolje zamenjava kabla.Ali ne bi bolje poklicati električarja da ga pregleda.
|
|
Nazaj na vrh |
|
 |
slanek Član

|
Objavljeno: Pon Maj 18, 2009 6:57 am Naslov sporočila: |
|
|
Napeljava ni tako stara. Zakaj bi klical električarja, saj z napeljavo ni nič narobe.
|
|
Nazaj na vrh |
|
 |
slanek Član

|
Objavljeno: Pon Maj 18, 2009 7:05 am Naslov sporočila: |
|
|
Tako. Prilagam fotografijo elektro omarice.
LP, Jaka
|
1.05 MB |
17 krat |

|
|
|
Nazaj na vrh |
|
 |
slanek Član

|
Objavljeno: Pon Maj 18, 2009 8:01 pm Naslov sporočila: |
|
|
Verjetno nimam druge izbire kot da razkopljem vse do omarice, katera je v hodniku. Preveril sem varovalke in ugotovil, da so tri proste.
Zdaj pa me zanima kako te varovalke priklopim in kam jih priklopim, da bom lahko potegnil kable v kuhinjo.
LP, Jaka
|
|
Nazaj na vrh |
|
 |
|
|
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu Ne, ne moreš pripeti datotek v tem forumu Ne, ne moreš povleči datotek v tem forumu
|
Uptime: 498 dni