www.elektronik.si Seznam forumov www.elektronik.si
Forum o elektrotehniki in računalništvu

PomočPomoč  IščiIšči  Seznam članovSeznam članov  SkupineSkupine  StatisticsStatistika  AlbumAlbum  DatotekeFilemanager DokumentacijaDocDB LinksPovezave   Registriraj seRegistriraj se 
  PravilaPravila  LinksBolha  PriponkePriponke  KoledarKoledar  ZapiskiZapiski Tvoj profilTvoj profil Prijava za pregled zasebnih sporočilPrijava za pregled zasebnih sporočil PrijavaPrijava 

Električna instalacija

Objavi novo temo   Odgovori na to temo   Printer-friendly version    www.elektronik.si Seznam forumov -> Energetika
Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo  
Avtor Sporočilo
bpavsic
Član
Član

Pridružen-a: Pet 03 Apr 2009 20:45
Aktiv.: 1.79
Kraj: Maribor

PrispevekObjavljeno: Pon Maj 18, 2009 2:01 pm    Naslov sporočila:  Električna instalacija Odgovori s citatom

Trenutno sem v fazi izdelave elektro instalacije. Zadevo bi rad izdelal tako, da bi vsaka vtičnica, stikalo, električni porabnik (luč, štedilnik, boljer...) imel svoj kabel do električne omarice, ki se nahaja v mini sobici (1.5 x 1 m) v centru stanovanja.
Torej kablov ne bi rad vlekel od vtičnice do vtičnice, od stikala do luči itd... ampak v obliki zvezde.
Vse povezave (stikalo -> luč itd.) bi bile izvršene v tej centralni omarici. Na ta način lahko poljubno prevezujem stikala, vtičnice itd... V prihodnosti pa bo vse skupaj mikrokontrolersko krmiljeno.

Ima kdo mogoče še kakšno idejo (pomisleke glede izvedbe) preden položim kable?
Nazaj na vrh
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
s55m
Član
Član

Pridružen-a: Sob 06 Jan 2007 17:07
Aktiv.: 12.00
Kraj: Plovdiv-Bolgarija

PrispevekObjavljeno: Pon Maj 18, 2009 4:17 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Razen tega, da bo izredno drago (boš porabil vsaj 2x toliko vodnikov, kot bi jih sicer) Najbrž ni drugih pripomb.
Bo pa zaradi tega fleksibilno in boš lahko vsak porabnik krmilil po želji.
Ko boš krmilil luči čez kakšne krmilje bo tistih 1,5mm2 od stikala do krmilj močno predebelih. Ampak najbrž nimaš težav s financami Smile

aljoš
Član
Član

Pridružen-a: Čet 08 Sep 2005 20:03
Aktiv.: 13.21
Kraj: Škofja loka-poljanska dolina

PrispevekObjavljeno: Pon Maj 18, 2009 4:48 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Mislim, da je bpavsic želel povedati to, da bo vse kable peljal v elektro omaro, kasneje notri vgradil krmilnik in par relejev oz kontaktorjev (SSR, da ne bo ropota), in vse skupaj zvezal v omarici, tako da 1,5mm2 od stikala oz.luči do omarice ni tak problem...
Za zamo krmilje, se pravi povezava izhod krmilnika pa do npr. SSR, je pa zadosti 0.75mm2, saj mislim, da bodo vse povezave izvedene v eni omarici?

igor_k
Član
Član

Pridružen-a: Pon 19 Jul 2004 11:44
Aktiv.: 4.26
Kraj: Rače

PrispevekObjavljeno: Pon Maj 18, 2009 8:04 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Pri svoji hiši sem naredil tako, da vse luči in vtičnice (vtičnice so smiselno povezane skupaj, tako da čisto vsaka ne gre posebej v omarico, ker to tudi ni potrebno) gredo v omarice (ena v pritličju, druga v nadstropju) stikala pa so v omarico vezana z utp kablom. Potem je vse skupaj odvisno samo še od domišljije, znanja ali pa od €.
Takrat so sicer kabli bili precej cenejši, vendar te material tudi danes pride kakih par 100€ več kot pri navadni inštalaciji. Vsekakor se splača, če delaš sam seveda. Če pa dela mojster, potem pa .....
Nazaj na vrh
bpavsic
Član
Član

Pridružen-a: Pet 03 Apr 2009 20:45
Aktiv.: 1.79
Kraj: Maribor

PrispevekObjavljeno: Tor Maj 19, 2009 7:16 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Zadeva ni tako "glomazna". Poraba vodnikov bi bila približno 1 : 2.5, največ je seveda v kuhinji, jedilnici in dnevni sobi (1 prostor), ki zavzema približno polovico stanovanja. Omarica bi bila na drugi strani ene izmed sten tega prostora, tako da bi tukaj porabil približno 260m kabla.
Aja, cena kabla je zanemarljiva v primerjavi z gorenjevo "pininfarina black" serijo aparatov, ki jih imava s punco nagledane.

Glede 0.75 mm2... Hm, sem razmišljal tudi o tem, ampak bi rad zadevo imel narejeno tako, da deluje (brez segrevanja) vse na 230V, v prihodnosti pa bom začel posamezne stvari krmilit preko mikrokontrolerja. (Le mi ne bo uspelo, potem še vedno vse dela po starem)

Tukaj je nekaj stvari, ki sem jih do zdaj sestavil: http://www.medvedek.org/smarthouse (page sem naredil v angleščini, da ne rabim prevajat, če bom kdaj gotov in končne zadeve objavil)
Nazaj na vrh
sasko
Član
Član

Pridružen-a: Čet 21 Sep 2006 23:51
Aktiv.: 0.21

PrispevekObjavljeno: Ned Maj 24, 2009 3:10 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Sam sem tudi naredil tako vse sem peljal v omarico, za vsak štuk posebej ritalova omara kjer je krmilnik in razširitveni moduli, glede cen veodnikov malce je bilo dražje pa kaj delal sem počasi sedaj pa lahko ustvarim kar hočem.
več na http://www.freewebs.com/inteligenthouse/
LP,sasko
Nazaj na vrh
igor_k
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Ned Maj 24, 2009 4:31 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Sasko, s katerim programom si narisal razvod v kurilnici?
Nazaj na vrh
sasko
Član
Član

Pridružen-a: Čet 21 Sep 2006 23:51
Aktiv.: 0.21

PrispevekObjavljeno: Ned Maj 24, 2009 5:48 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Verjetno misliš scado imam že iz prejšnjih mojih projektov narisane cevi in potem samo sestavljam, za prvi projekt sem pa narisal v slikarju to so leta nazaj. vse skupaj je en velik jpg.
LP,Sasko
Nazaj na vrh
igor_k
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Ned Maj 24, 2009 10:16 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Hvala za info.
Nazaj na vrh
Pokaži sporočila:   
Objavi novo temo   Odgovori na to temo   Printer-friendly version    www.elektronik.si Seznam forumov -> Energetika Časovni pas GMT + 2 uri, srednjeevropski - poletni čas
Stran 1 od 1

Pojdi na:  
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu
Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu
Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu
Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu
Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu
Ne, ne moreš pripeti datotek v tem forumu
Ne, ne moreš povleči datotek v tem forumu

Uptime: 498 dni