www.elektronik.si Seznam forumov www.elektronik.si
Forum o elektrotehniki in računalništvu

PomočPomoč  IščiIšči  Seznam članovSeznam članov  SkupineSkupine  StatisticsStatistika  AlbumAlbum  DatotekeFilemanager DokumentacijaDocDB LinksPovezave   Registriraj seRegistriraj se 
  PravilaPravila  LinksBolha  PriponkePriponke  KoledarKoledar  ZapiskiZapiski Tvoj profilTvoj profil Prijava za pregled zasebnih sporočilPrijava za pregled zasebnih sporočil PrijavaPrijava 

Problem z vžigom traktorja
Pojdi na stran Prejšnja  1, 2

Objavi novo temo   Odgovori na to temo   Printer-friendly version    www.elektronik.si Seznam forumov -> Avtoelektrika
Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo  
Avtor Sporočilo
smatjaz
Član
Član

Pridružen-a: Pon 10 Nov 2003 16:33
Aktiv.: 3.57

PrispevekObjavljeno: Čet Apr 08, 2004 10:24 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Mene je prosil prijatelj da mu pripravim vezje za vžig (za traktor seveda). Zadevo sem rešil tako, da sem mu pripravil rele za gretje svečk, zraven pa dodal še uro in temperaturne merilnike in krmiljenje webasta.
Sedaj "kresne" tako kot je treba.
... še slikca...

LP M.

P1010041.JPG
 Opis:
 Velikost datoteke:  586.79 KB
 Pogledana:  133 krat

P1010041.JPG

Nazaj na vrh
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
promehanik
Član
Član

Pridružen-a: Tor 29 Jul 2003 23:41
Aktiv.: 2.58

PrispevekObjavljeno: Ned Apr 11, 2004 1:03 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Sedaj v času praznikov bo kaj več časa in se bom lotil popravila. Glede na vaše odgovore sem se odločil, da najprej zamenjam krtačke. Zanima me ali je kaj problemov (mehanskih) pri razstavljanju in ponovnem sestavljanju štarterja, da lahko pridem do krtačk???
Moram kaj posebej pazit pri zamenjavi krtačk???
Naj kdo napiše kakšne lastne izkušnje.

LP, prom
Nazaj na vrh
Silvo
Moderator
Moderator

Pridružen-a: Pon 24 Feb 2003 17:09
Aktiv.: 61.87
Kraj: Koroška-okolica Dravograda

PrispevekObjavljeno: Pon Apr 12, 2004 9:29 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Največ bi ti vrjetno iz prakse lahko napisal Milan. Nekaj na kratko: Najprej ne pozabi sneti kleme z akumolatorja, da ne bo prišlo do kakega presenečenja. Sama menjava krtačk ni kaka umetnost. Če boš že štarter snel bi bilo mogoče lepo, da ga razstaviš ter opereš. Za čiščenje je najbolje uporabit "Motor sprej". Razstavljene dele lepo poškropiš ter opereš z vodo. Koliko se sam spomnim je na teh traktorjih montiranih dvoje vrst starterjev. Tisti starejši je na traktor pričvrščen z sponko, novejši pa z vijaki. Če je pri tebi montiran tisti starejši bodi pozoren ko boš razstavljal sprednji del. Tam notri je sklopka. Če je ne boš pravilno sestavil boš imel "popravek" Wink
Preglej tudi stanje kolektorja rotorja. Če je močno zrabljen in hrapav bi mogoče bilo dobro, da se postruži sicer ga obrusi z vodobrusnim smirkovim papirjem. Temeljito preglej "avtomat" - kontaktor, ki vključuje stareter. Vsaj po moje je on vzrok za težave.
Če so kontakti načeti jih obrusi s pilo (ne smirkovim papirjem) Le ta vsebuje kremenčev pesek, ki se zajede v bakrene kontakte.
P.S.
Uporabi rokavice ali si preden se posla lotiš temeljito namaži roke z kremo za roke.
Starter je najbolj zamaščen del na traktorju (prah grafita krtač ter maščoba) Tovrstno umazanijo je zelo težko sprati z rok Crying or Very sad

janhar
Neznanec
Neznanec

Pridružen-a: Sre 28 Mar 2007 21:51
Aktiv.: 0.04
Kraj: Medvode

PrispevekObjavljeno: Tor Maj 06, 2008 9:20 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Si bom izposodil kar to temo...
Doma imamo 3 IMT-je. Dva sta 539 eden pa 533 ( star kakih 40let) in na vseh se letno vsaj 1x menja ključavnico za vžig, saj jih prekuri. Posledično se vse vžiga z izvijači direktno na avtomatu štarterja. Zanima me samo, kakšne releje naj kupim in kje? 12V 20A? 12V 30A? 12V 50A? Sem iz Medvod.

Hvala
Matjaž
Nazaj na vrh
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Pošlji E-sporočilo
PPG78
Član
Član

Pridružen-a: Ned 27 Jul 2003 14:09
Aktiv.: 9.88
Kraj: Gorenjska

PrispevekObjavljeno: Tor Maj 06, 2008 10:45 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Janhar, kaj pa ko bi zadevo izvedel tako kot jo ima TV, na tipko in ni potrebno vgrajevati nobenih relejev?

LP, Peter
Nazaj na vrh
Prisoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Pošlji E-sporočilo
Iztok
Član
Član

Pridružen-a: Pet 08 Okt 2004 0:55
Aktiv.: 20.97
Kraj: LJ

PrispevekObjavljeno: Tor Maj 06, 2008 10:58 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Vzemi vsaj 30A rele, ki ga dobiš v vsaki trgovini z avtoopremo za par €. Priporočam da zraven vzameš še podnožje z žicami.

Nazaj na vrh
Skrit Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
janhar
Neznanec
Neznanec

Pridružen-a: Sre 28 Mar 2007 21:51
Aktiv.: 0.04
Kraj: Medvode

PrispevekObjavljeno: Tor Maj 06, 2008 12:36 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Ok, bom vprašal v Tapos Medvode.
Hvala za odgovore.
Nazaj na vrh
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Pošlji E-sporočilo
sebaveh
Član
Član

Pridružen-a: Sob 19 Jan 2008 13:51
Aktiv.: 7.87
Kraj: Slovenska Bistrica

PrispevekObjavljeno: Tor Maj 06, 2008 9:09 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Jaz bi se tudi vprašal - zakaj vam prekuri ključavnice? So zaganjači že bili kdaj pregledani, očiščeni, namazani, menjane krtačke...?
Nazaj na vrh
mfrece
Neznanec
Neznanec

Pridružen-a: Čet 11 Jun 2009 9:53
Aktiv.: 0.03
Kraj: GROBELNO

PrispevekObjavljeno: Sre Jun 17, 2009 1:07 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Tudi sam sem imel enak problem na Ursusu 335. pred dobrim letom smo menjali štarter in je lepo vžigal par mesecev. Potem pa spet nazaj na izvijač. Sedaj sem vzel štarter dol in ga popolnoma razdrl. Problem je bil, da je vanj prišla voda in je zarjavel. bakrene stikalne površine so močno oksidirale, jedro tuljave pa je zagrabilo v ohišje. Zaradi tega tok ob vklopu ni povzročil dovolj velike sile na jedro, da bi ga člahko pritegnil in s tem sklenil kontakt za zaganjalnik. Vse sem lepo očistil, vse spoje dodatno zatesnil s silikonom in sedaj deluje kot urica.

LP

Miran
Nazaj na vrh
december0
Neznanec
Neznanec

Pridružen-a: Sob 30 Mar 2013 17:58
Aktiv.: 0.01

PrispevekObjavljeno: Sob Mar 30, 2013 6:18 pm    Naslov sporočila:  Vezava releja pred zaganjač Odgovori s citatom

Bi mogoče lahko še enkrat objavil shema vezave releja pred zaganjač?

Hvala

Jure
Nazaj na vrh
norvat4
Neznanec
Neznanec

Pridružen-a: Sre 21 Avg 2013 17:04
Aktiv.: 0.01
Kraj: SV. TOMAŽ

PrispevekObjavljeno: Sob Avg 24, 2013 2:46 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Pozdravljeni

Tudi jaz sem trenutno popravljal starega ursusa c-335 in sem imel podobne probleme, zato ko ste napisali več rešitev za popravilo teh napak, sem tudi jaz upošteval vaša navodila in s tem popravil traktor. Zato se zahvaljujem za odgovore, ki ste jih dajali.
Nazaj na vrh
Pokaži sporočila:   
Objavi novo temo   Odgovori na to temo   Printer-friendly version    www.elektronik.si Seznam forumov -> Avtoelektrika Časovni pas GMT + 2 uri, srednjeevropski - poletni čas
Pojdi na stran Prejšnja  1, 2
Stran 2 od 2

Pojdi na:  
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu
Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu
Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu
Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu
Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu
Ne, ne moreš pripeti datotek v tem forumu
Ne, ne moreš povleči datotek v tem forumu

Uptime: 500 dni