www.elektronik.si Seznam forumov www.elektronik.si
Forum o elektrotehniki in računalništvu

PomočPomoč  IščiIšči  Seznam članovSeznam članov  SkupineSkupine  StatisticsStatistika  AlbumAlbum  DatotekeFilemanager DokumentacijaDocDB LinksPovezave   Registriraj seRegistriraj se 
  PravilaPravila  LinksBolha  PriponkePriponke  KoledarKoledar  ZapiskiZapiski Tvoj profilTvoj profil Prijava za pregled zasebnih sporočilPrijava za pregled zasebnih sporočil PrijavaPrijava 

priklop motorja omarice stružnice

Objavi novo temo   Odgovori na to temo   Printer-friendly version    www.elektronik.si Seznam forumov -> Energetika
Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo  
Avtor Sporočilo
poknjen
Neznanec
Neznanec

Pridružen-a: Sre 17 Jun 2009 9:31
Aktiv.: 0.04

PrispevekObjavljeno: Sre Jun 17, 2009 9:53 am    Naslov sporočila:  priklop motorja omarice stružnice Odgovori s citatom

Najprej bi rad pohvalil forum ker se na njem dobi veliko koristnih informacij in znanja.
Problem imam pri priklopu motorja stružnice. V našo hišo pridejo 4 žice imamo 3x25A priklop vendar ne vem kakšen sistem imamo ker je to delal en pravi mojster in je vse zmešano. imamo tudi FID stikalo. Gre se za to da pri stružnici ki ima svojo omarico je priključni kabel 4 žilni se pravi 3 faze in rumeno/zelen. V omarici je kontaktor ki vklaplja 3f motor vezan v zvezdo 6.5kw 14A piše na njem do njega gredo 4 žile se pravi 3 faze in rumeno/zelen. V omarici je tudi trafo 220/24 ki je priklopljen med eno fazo in ru/ze vodnikom, vendar ne vklaplja. Ko sem trafo priklopil direktno na 220V je kontaktor vklapljal. V utičnicah po delavnici imamo nekje 5 žic priklopljenih nekje samo po 4. Kako naj vem ali imamo zemljo in nulo združeno ali ne??? Kako naj priklopim omarico oziroma elektromotor na naše omrežje 3 faze in ru/ze vodnik in ali bo stroj ščiten v tem primeru preko fid stikala. Varovalke v omarici stružnice so 3x35A verjetno jih moram zamenjati z 20 ali 25A.
Prosim za pomoč in LP
Nazaj na vrh
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
lojzek
Član
Član

Pridružen-a: Pet 25 Jan 2008 8:00
Aktiv.: 15.98

PrispevekObjavljeno: Sre Jun 17, 2009 11:53 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Glede na to, da imate FID, in ima stružnica trafo 220/24V, nujno potrebuješ 5 žilni kabel. Nula in zemlja ločeni . Ker drugače bi znal FID ven metati (oz. bi celo moral- če je instalacija pravilno izvedena).

Delovanje FID najlaže preveriš tako, da na tokokrogu (vtičnici, ...) vklopiš 100W žarnico med zemljo in fazo in bi ti FID moral izpasti. Če pa daš žarnico med fazo in nulo, pa ne sme izpasti.

Pa preden me bo kdo napadel, s tem preizkusom ne preverjaš točnosti delovanja, ampak služi samo za hitro indikacijo delovanja!!
Nazaj na vrh
poknjen
Neznanec
Neznanec

Pridružen-a: Sre 17 Jun 2009 9:31
Aktiv.: 0.04

PrispevekObjavljeno: Sre Jun 17, 2009 2:57 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Motor sem priklopil na 3 faze in ru/zelen vodnik - zemljo in dela. V omarico stružnice sem pripeljal 5 žilni vodnik,faze in zemljo sem povezal kot je bilo v originalu. Trafo sem vezal med fazo in nulo ampak ne dela. Če ga vežem med fazo in zemljo vrže fid ven. Če pa priklopim trafo direktno z enim kablom na 220 in ga vtaknem v vtičnico dela in vklaplja kontaktor. Meril sem napetost instrument je bil bolj poceni tako da ne vem če kaže prav točno in je bilo med fazo in nulo 180v med fazo in zemljo pa 230V.

Ne vem kje je napaka ali je mogoče v kakšni razdelilni dozi slabši spoj?
Nazaj na vrh
Azrael
Član
Član

Pridružen-a: Čet 29 Jan 2009 19:46
Aktiv.: 22.21
Kraj: Gorje

PrispevekObjavljeno: Sre Jun 17, 2009 3:35 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Mislim, da ta tvoja "nula" NI nula, ampak nekaj kar ni priklopljeno nikamor.

Namreč v enofazni vtičnici imaš fazo in nulo. In ker trafo v tem primeru dela oz. povzroči izpad FID, ko je vezan med fazo in ozemljitvijo, ni druge razlage kot, da je nekaj narobe z vodom, ki naj bi bil nula.

Je pa še ena varianta, uporabi trafo enake moči, ki je grajen za 400/24V in ga veži med dve fazi.
Nazaj na vrh
Skrit Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
aljoš
Član
Član

Pridružen-a: Čet 08 Sep 2005 20:03
Aktiv.: 13.21
Kraj: Škofja loka-poljanska dolina

PrispevekObjavljeno: Sre Jun 17, 2009 4:08 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Mislim da je to to, kar ti je povedal Azrael...Nimaš nule...

Lahko pa da imaš t.i. lažno fazo, skozi navitje motorja...preveri....

andrejj
Član
Član

Pridružen-a: Ned 21 Mar 2004 15:06
Aktiv.: 17.94
Kraj: 8232 Šentrupert

PrispevekObjavljeno: Sre Jun 17, 2009 5:09 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Ne bi bilo bolje če narišeš skico napeljave.
Nazaj na vrh
lojzek
Član
Član

Pridružen-a: Pet 25 Jan 2008 8:00
Aktiv.: 15.98

PrispevekObjavljeno: Sre Jun 17, 2009 9:13 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Še en glas za "nimaš dobre nule". Najprej preveri instalacijo do vtičnice, kjer imaš priklopljeno stružnico. Glej moj prvi post.
Nazaj na vrh
Pokaži sporočila:   
Objavi novo temo   Odgovori na to temo   Printer-friendly version    www.elektronik.si Seznam forumov -> Energetika Časovni pas GMT + 2 uri, srednjeevropski - poletni čas
Stran 1 od 1

Pojdi na:  
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu
Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu
Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu
Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu
Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu
Ne, ne moreš pripeti datotek v tem forumu
Ne, ne moreš povleči datotek v tem forumu

Uptime: 498 dni