www.elektronik.si Seznam forumov www.elektronik.si
Forum o elektrotehniki in računalništvu

PomočPomoč  IščiIšči  Seznam članovSeznam članov  SkupineSkupine  StatisticsStatistika  AlbumAlbum  DatotekeFilemanager DokumentacijaDocDB LinksPovezave   Registriraj seRegistriraj se 
  PravilaPravila  LinksBolha  PriponkePriponke  KoledarKoledar  ZapiskiZapiski Tvoj profilTvoj profil Prijava za pregled zasebnih sporočilPrijava za pregled zasebnih sporočil PrijavaPrijava 

Električni avtomobilček (za 1 osebo)
Pojdi na stran 1, 2, 3, 4, 5  Naslednja

Objavi novo temo   Odgovori na to temo   Printer-friendly version    www.elektronik.si Seznam forumov -> Avtoelektrika
Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo  
Avtor Sporočilo
ziga123
Neznanec
Neznanec

Pridružen-a: Tor 09 Dec 2008 22:36
Aktiv.: 0.01

PrispevekObjavljeno: Tor Dec 09, 2008 10:42 pm    Naslov sporočila:  Električni avtomobilček (za 1 osebo) Odgovori s citatom

Zdravo
mene zanima, kje bi lahko dobil električni motor za takšno vozilo v sloveniji.
in seveda kako narediti, da bi delovale zavore, in pedal za gas.

hvala.
lahko tudi kaj priporocate.
Nazaj na vrh
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
Iztok
Član
Član

Pridružen-a: Pet 08 Okt 2004 0:55
Aktiv.: 20.98
Kraj: LJ

PrispevekObjavljeno: Tor Dec 09, 2008 10:56 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Na servisu za električne viličarje bi dobil ves materijal ... v nekaj letni šoli mehatronike pa znanje za izvedbo Cool ... čeprav na podlagi vprašanj ti pričakuješ, da boš znal naredit električen avto le na podlagi parih odgovorov na forumu.
Nazaj na vrh
Skrit Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
SimonS
Član
Član

Pridružen-a: Čet 01 Jul 2004 11:18
Aktiv.: 20.12
Kraj: Kobarid

PrispevekObjavljeno: Tor Dec 09, 2008 11:26 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Na iskri avtoelektra si kupi motor in krmilnik. Sledijo akumulatorji in vse skupaj povežeš in se voziš.
Ok to je teoretično. Praktično pa se stvar hudoooo zakomplicira. Delam tudi jaz na tem projektu. Samo jaz delam na vozilu za 4 osebe Cool

ziga123
Neznanec
Neznanec

Pridružen-a: Tor 09 Dec 2008 22:36
Aktiv.: 0.01

PrispevekObjavljeno: Tor Dec 16, 2008 9:49 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

to bi bil avto za 1 osebo.
Vbistvu je torej treba naredit podvozje, karoserijo, povezat elektroniko
samo mam budget... 300 evrov... dizajn sem že narisal. Motor pa mora biti vsaj
toliko močan, da bi vozilo šlo min. 25km/h
ko naredim v photoshopu lahko pošljem sliko.
Nazaj na vrh
NeoTO
Član
Član

Pridružen-a: Pon 28 Mar 2005 19:19
Aktiv.: 11.61
Kraj: Trzic

PrispevekObjavljeno: Tor Dec 16, 2008 10:36 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Torej delaš električni gokart?
Vseeno boš s 300€ bolj težko prišel skozi.

Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo MSN Messenger - naslov
aljoš
Član
Član

Pridružen-a: Čet 08 Sep 2005 20:03
Aktiv.: 13.21
Kraj: Škofja loka-poljanska dolina

PrispevekObjavljeno: Sre Dec 17, 2008 12:44 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

300€ Rolling Eyes ?

Low cost electric wehicle?

Ne vem če ti bo uspelo...sicer je pa to tako (iz lastnih izkušenj).. Kupiš material za projekt, cena toliko in toliko €, pol te pa kar potegne, da projekt spelješ do konca, pa čeprov si zanj odštel 2x več od načrtovanega... v trgovini pa je ta stvar sigurno pol ceneje...
Ampak jaz pravim temu tako, kot dostikrat tudi zagovarjam pri ženi:
Za dušo.. Wink

MarkoM
Član
Član

Pridružen-a: Tor 12 Sep 2006 15:29
Aktiv.: 12.36
Kraj: Lovrenc na P.

PrispevekObjavljeno: Sre Dec 17, 2008 11:56 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

ziga123 je napisal/a:

samo mam budget... 300 evrov...

To je bila šala?
Nazaj na vrh
frapor
Član
Član

Pridružen-a: Pon 02 Apr 2007 17:24
Aktiv.: 1.08
Kraj: okolica Kranja

PrispevekObjavljeno: Sre Dec 17, 2008 12:46 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Izdelaj si kaj takega: http://www.engadget.com/2008/06/28/topia-shows-off-330-pound-huvo-electric-car/
Nazaj na vrh
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Pošlji E-sporočilo
dr.1m
Član
Član

Pridružen-a: Sre 16 Jan 2008 15:30
Aktiv.: 2.14
Kraj: Goriška Primorska

PrispevekObjavljeno: Sre Dec 17, 2008 12:47 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

MarkoM je napisal/a:
ziga123 je napisal/a:

samo mam budget... 300 evrov...

To je bila šala?

Mogoče res. A mu jaz kar verjamem, da ima le 300€ in to bolj kot če bi rekel da ima za to na voljo nekaj k€. Saj se slednj ne bi nikoli lotil takega projekta.

Sam pa imam željo narediti hibridni(polenta+elektrika) tricikel, ki bo v gospodarski recesiji verjetno prava prodajna uspešnica Laughing
Vendar me že v samem štartu omejuje finančna in časovna nelikvidnost Sad

Obelix
Član
Član

Pridružen-a: Pon 19 Maj 2008 13:59
Aktiv.: 9.04
Kraj: Maribor

PrispevekObjavljeno: Sre Dec 17, 2008 12:54 pm    Naslov sporočila:  Električni avto za 1 osebo Odgovori s citatom

Pozdravljen Ziga123.

Najprej moraš vedeti, ali imaš veselje do gradnje električnega avtomobila, ali pa se nameravaš z njim tudi voziti.

Če gre za veselje do gradnje, potem kar na delo. S pomočjo očeta, prijateljev, znancev, lahko tudi s 300 € nekaj narediš.

Če pa se nameravaš s tem avtom tudi peljati, pa boš tej vsoti najbrž moral dodati zadaj kakšno ničlo, pa še najbrž spredaj enico...

Za 300€ dobiš lahko še dokaj vozen "navaden" avto. Za vožnjo po dvorišču bo zadostoval.

Lep pozdrav, Andrej
Nazaj na vrh
Roadracer
Član
Član

Pridružen-a: Ned 16 Okt 2005 18:41
Aktiv.: 2.03
Kraj: LJ/Litija

PrispevekObjavljeno: Sre Dec 17, 2008 1:12 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

frapor je napisal/a:
Izdelaj si kaj takega: http://www.engadget.com/2008/06/28/topia-shows-off-330-pound-huvo-electric-car/

Takšne bi morali predpisati za mestna središča. "Tapravim" avtomobilom pa vstop prepovedati. Življenje v LJ bi bilo lepše in čistejše. A mogoče kdo ve ceno?
Nazaj na vrh
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Pošlji E-sporočilo
dr.1m
Član
Član

Pridružen-a: Sre 16 Jan 2008 15:30
Aktiv.: 2.14
Kraj: Goriška Primorska

PrispevekObjavljeno: Pet Jul 17, 2009 3:10 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Vidim da je tema malce zaspala Rolling Eyes
Da ne odpiram nove teme bom tukaj nadaljeval. Namreč, imam željo da bi svojemu ta malemu, ki je nor na BRRRRMMMBRRRRMMM naredil en preprost in lahek (za njegovo velikost in težo) primeren električni avtomobilček. Ker pa bi le to naredil s čim manj denarnimi sredstvi se nameravam posluževati rabljenih delov.
Kolesa sem že našel, ki so sicer malce velika (stari otroški voziček), manjka pa mi še vse ostalo Very Happy
Za motor sem sprva nameraval uporabiti motor avtomobilskih brisalcev, kateremu bi še dodatno reduciral obrate. Najraje pa bi uporabil kakšen izrabljan akumulatorski vrtalnik. A ga trenutno nimam ( vsaj tega ki mi dela, ga ne bi rad izrabil za to).
Ostalo pa bi s profili zvaril v eno uporabno zadevo Anxious
Da pa nebi izumljal tople vode, iščem kakšne pametne načrte in napotke za to, zato sprašujem kogarkoli ki jih ima, če bi jih bil pripravljen posredovati.
Za bilo kakšne nasvete se vnaprej zahvaljujem.

Jule
Član
Član

Pridružen-a: Sob 27 Okt 2007 12:48
Aktiv.: 11.79
Kraj: Ajdovščina

PrispevekObjavljeno: Pet Jul 17, 2009 3:54 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Koliko na uro pa naj bi šel? Motorček brisalcev ima 50-100W, kar bi šlo cca. 10 na uro maksimum po ravnem.

Za tako brzino še najraje kupi rabljen( z zanič akumulatorji) baterijski vrtalnik, katerega dobiš za zelo male pare tudi novega(jaz sem ravnokar enega kupil 18V, za 40€ v šp*ru). Poišči takega na 14.4V ki bo lepo deloval na avtomobilskem akku. Noter dobiš še PWM regulator obratov, da ni treba novega delat. Pa še zreducirani obrati so.

Jaz imam narejeno elektro kolo z motorjem od ventilatorja za hladilnik avtomobila. cca 300W, pa gre max 20 po ravnem. Sicer je taka hitrost še preveč za malega otroka. Toliko za informacijo glede moči.

Azrael
Član
Član

Pridružen-a: Čet 29 Jan 2009 19:46
Aktiv.: 22.21
Kraj: Gorje

PrispevekObjavljeno: Pet Jul 17, 2009 4:38 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Mogoče kaj uporabnega: Aku-Kart

Še razprava..
Nazaj na vrh
Skrit Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
igor_k
Član
Član

Pridružen-a: Pon 19 Jul 2004 11:44
Aktiv.: 4.26
Kraj: Rače

PrispevekObjavljeno: Pet Jul 17, 2009 5:40 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Jaz sem pred leti kupljen avto (za 100€) iz 6V predelal na 12V, naredil regulacijo hitrosti, električno zavoro in otroci so presrečni, ker je vsaj trikrat hitrejši kot original.
Motor po enem letu še ni izdihnil (vsakodnevna uporaba).

To je najlažja rešitev.
Nazaj na vrh
Pokaži sporočila:   
Objavi novo temo   Odgovori na to temo   Printer-friendly version    www.elektronik.si Seznam forumov -> Avtoelektrika Časovni pas GMT + 2 uri, srednjeevropski - poletni čas
Pojdi na stran 1, 2, 3, 4, 5  Naslednja
Stran 1 od 5

Pojdi na:  
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu
Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu
Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu
Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu
Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu
Ne, ne moreš pripeti datotek v tem forumu
Ne, ne moreš povleči datotek v tem forumu

Uptime: 498 dni