|
www.elektronik.si Forum o elektrotehniki in računalništvu
|
Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo |
Avtor |
Sporočilo |
andrejj Član

Pridružen-a: Ned 21 Mar 2004 15:06 Prispevkov: 4253 Aktiv.: 17.93 Kraj: 8232 Šentrupert
|
Objavljeno: Ned Avg 09, 2009 9:40 am Naslov sporočila: |
|
|
Verjamem da bi bilo ceneje.Tako sem tudi prej navijal klasični transformator.Težave sem imel z razdiranjem jedra,ker tako tesno.In tudi nazaj bi dal tesno pa ni šlo.Ker drugače brni.Enkrat sem lotil sam navijanje na toroid jedra.Še sam kako sem potrplježivo navijal in samo enkrat.Upam da bo tebi šlo v redu.Sicer bi najraje dal naviti strojno za klasični transformator,lepše in hitreje.
Nazadnje urejal/a andrejj Sre Dec 17, 2014 5:39 pm; skupaj popravljeno 1 krat |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
PZUFIC Vseved

Pridružen-a: Sob 17 Nov 2007 19:06 Prispevkov: 6987 Aktiv.: 32.61 Kraj: Rakek
|
Objavljeno: Ned Avg 09, 2009 10:35 am Naslov sporočila: |
|
|
Saj navijanje bo strojno. Močno pa upam, da nebo tako kot se je zgodilo tebi in mi bo uspelo notri stlačiti vse plošče in ne bo kakšna ostala. Dejstvo pa je, da ti brez tovarniškega stroja nikoli nemoreš doseči enake kvalitete, kot če kupiš transformator v trgovini.
PS:
Imam pa še eno vprašanje: s kakšnim lakom se lahko polakira transformatorsko pločevino?
_________________ Ne čakaj, da se bo nekaj premaknilo pojdi in nekaj premakni.
Lp Primož |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
Branez Moderator

Pridružen-a: Pon 14 Apr 2003 7:21 Prispevkov: 7831 Aktiv.: 33.02 Kraj: Koprivnica HR
|
Objavljeno: Ned Avg 09, 2009 10:39 am Naslov sporočila: |
|
|
PZUFIC je napisal/a: |
.......Dejstvo pa je, da ti brez tovarniškega stroja nikoli nemoreš doseči enake kvalitete, kot če kupiš transformator v trgvini........ |
Točno! Da se doseči dosti večjo kvaliteto!
_________________ The true sign of intelligence is not knowledge but imagination.
Creativity is intelligence having fun!
Albert Einstein |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
PZUFIC Vseved

|
Objavljeno: Ned Avg 09, 2009 10:50 am Naslov sporočila: |
|
|
Kaj pa je vzrok temu, da lahko doma kvalitetneje izdelaš transformator?
Lp Primož |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
Branez Moderator

Pridružen-a: Pon 14 Apr 2003 7:21 Prispevkov: 7831 Aktiv.: 33.02 Kraj: Koprivnica HR
|
Objavljeno: Ned Avg 09, 2009 10:54 am Naslov sporočila: |
|
|
Izolacija med vsakim slojem žice, kar boš v novih transformatorjih težko srečal. Izračun, ki ni na robu zmogljivosti jedra, pa še kaj bi se našlo.
_________________ The true sign of intelligence is not knowledge but imagination.
Albert Einstein |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
PZUFIC Vseved

|
Objavljeno: Ned Avg 09, 2009 11:08 am Naslov sporočila: |
|
|
Kje pa se kupi ta izolacijski trak oziroma kaj lahko za nadomestek uporabimo?
Lp Primož |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
Branez Moderator

|
Objavljeno: Ned Avg 09, 2009 11:20 am Naslov sporočila: |
|
|
Tudi tukaj!
Albert Einstein |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
aly Član

Pridružen-a: Tor 28 Sep 2004 14:51 Prispevkov: 9407 Aktiv.: 39.67 Kraj: Kranj - struževo
|
Objavljeno: Ned Avg 09, 2009 6:58 pm Naslov sporočila: |
|
|
Za 350W+ se že splača imet en switcher
Če malo predelaš kakšen računalniški PSU si že zmagal. O razliki v teži se niti ne splača razmišljat.
Navijanje takšnega trafota v lastni režiji je dobro za se naučit teorije, pa nič kaj dosti drugega...
Kaj sploh nameravaš poganjat?
_________________ I'm going to stand outside, so if anyone asks, I'm outstanding  |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
Azrael Član

Pridružen-a: Čet 29 Jan 2009 19:46 Prispevkov: 4432 Aktiv.: 22.20 Kraj: Gorje
|
Objavljeno: Ned Avg 09, 2009 7:56 pm Naslov sporočila: |
|
|
aly je napisal/a: |
Kaj sploh nameravaš poganjat? |
Če se ne motim tistio sireno s TDA2005, ob kateri bi jih nekaj skoraj doktoriralo, nažuljeno na 30W.
V bistvu je ta trafo moćno prevelik in ga je kar škoda za ta namen. V bistvu bi bilo res skoraj bolje nafrizirati PC napajalnik na 18V.
|
|
Nazaj na vrh |
|
 |
jjakob Član

Pridružen-a: Pet 19 Nov 2004 14:12 Prispevkov: 1348 Aktiv.: 5.68
|
Objavljeno: Ned Avg 09, 2009 9:16 pm Naslov sporočila: |
|
|
Imam pa še eno vprašanje: s kakšnim lakom se lahko polakira transformatorsko pločevino? |
Lak za nohte. Prozoren seveda, najcenejši bo dober.
Kje pa se kupi ta izolacijski trak oziroma kaj lahko za nadomestek uporabimo? |
Jaz sem v Merkurju kupil kar PP samolepilni trak (izgleda kot navaden selotejp, le da je pobarvan na eni strani). Po izgledu je enak tistemu, ki ga najdeš na nekaterih transformatorjih, predvsem pri switcherjih.
aly je napisal/a: |
Za 350W+ se že splača imet en switcher
Če malo predelaš kakšen računalniški PSU si že zmagal. O razliki v teži se niti ne splača razmišljat.
Navijanje takšnega trafota v lastni režiji je dobro za se naučit teorije, pa nič kaj dosti drugega... |
Vse je odvisno od namena. Za audio zadeve je enostavneje uporabiti navaden trafo, kot pa se ubadati s filtriranjem motenj iz switcherja. Samogradnja switcherja je prav tako dosti težja.
Splača se tudi za težko dobavljive transformatorje, npr. za elektronke.
Definitivno se splača, da doma previješ nek trafo, ki ga že imaš, kot pa greš kupit odgovarjajočega novega.
|
|
Nazaj na vrh |
|
 |
PZUFIC Vseved

|
Objavljeno: Tor Avg 11, 2009 7:24 pm Naslov sporočila: |
|
|
Poganjal bom ojačevalnik 2x30W, ampak, ker drugega šibkejšega transformatorja nisva našla bo tudi ta dober.
Lp Primož |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
PZUFIC Vseved

|
Objavljeno: Sre Avg 19, 2009 3:16 pm Naslov sporočila: |
|
|
Končno sem navil in sestavil transformator. Navijal sem ga sam vpetega na stroju le vrtel sem zaradi lepšega in kvalitetnejšega navijanja na roko. Težave z navijanjem ovoj do ovoja sem imel le ob robovih zaradi rahlo povitega tuljavnika. Izračun z programom je bil pravilen in se je ujemal z majstrovim. Izhodna napetost pa je 12,9V zaradi tistih 0,1V se pa sploh neobremenjujem. Uspešno mi je tudi uspelo zložiti skupaj vso transformatorsko pločevino, tako, da je ni nič ostalo. Malo je k zlaganju pomagalo kladivce in pa noč v primežu. Najboljše pa je bilo navijanje, ko se mi je začel okoli nog premikati mali maček in je bil ves srečen, da se je zapletal v lakirano žico na tleh. Uporabljena je bila papirna izolacija za transformatorje in sicer zaradi bojazni, da bo zmanjkalo prostora na vsake tri sloje. Ojačevalnik pa na transformator že uspešno deluje in čaka na ohišje. Tudi brnenje transformatorja je presenetljivo neslišno. Mi kupljeni transformator v usmerniku bolj brenči kot ta, sicer pa slike povedo več, jih pa od navijanja žal nimam.
Opis: |
|
Velikost datoteke: |
421.16 KB |
Pogledana: |
8 krat |

|
Pogled na stisnjeno pločevino. |
|
431.34 KB |
9 krat |

|
|
410.2 KB |
3 krat |

|
Lp Primož |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
s55m Član

Pridružen-a: Sob 06 Jan 2007 17:07 Prispevkov: 2696 Aktiv.: 11.99 Kraj: Plovdiv-Bolgarija
|
Objavljeno: Sre Avg 19, 2009 3:24 pm Naslov sporočila: |
|
|
Lepo narejeno, ni kaj. Je pa še en aspekt lastnega navijanja. To je veselje, ko neka stvar "zapoje", saj tega veselja ne more kupiti ves denar tega sveta.
_________________ Physics sucks! It always works against "great" ideas!  |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
PZUFIC Vseved

|
Objavljeno: Sre Avg 19, 2009 3:38 pm Naslov sporočila: |
|
|
s55m je napisal/a: |
Lepo narejeno, ni kaj. Je pa še en aspekt lastnega navijanja. To je veselje, ko neka stvar "zapoje", saj tega veselja ne more kupiti ves denar tega sveta. |
Točno tako. Res, da je vloženega truda veliko, a je veselje ob delovanju še večje.
Lp Primož |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
Azrael Član

Pridružen-a: Čet 29 Jan 2009 19:46 Prispevkov: 4432 Aktiv.: 22.20 Kraj: Gorje
|
Objavljeno: Sre Avg 19, 2009 4:27 pm Naslov sporočila: |
|
|
Lepo narejeno.
Imam pa občutek, da bo ta trafo kmalu šel na kakšno drugo delovno mesto, kjer bo pokazal kaj vse zmore.
|
|
Nazaj na vrh |
|
 |
|
|
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu Ne, ne moreš pripeti datotek v tem forumu Ne, ne moreš povleči datotek v tem forumu
|
Uptime: 500 dni