|
www.elektronik.si Forum o elektrotehniki in računalništvu
|
Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo |
Avtor |
Sporočilo |
jankos Član

Pridružen-a: Pon 28 Sep 2009 9:05 Prispevkov: 92 Aktiv.: 0.48 Kraj: širša okolica ormoža
|
Objavljeno: Pon Sep 28, 2009 2:38 pm Naslov sporočila: Samogradnja frekvenčnega regulatorja |
|
|
Zanima me sledeče: se je kdo že lotil izdelave regulacije vrtljajev 3faznega asinhronskega motorja?
Malo sem se pozanimal o tem ter izvedel pa me kupljen frekvenčni regulator za 1kW moči stane okrog 200 do 300€. Sicer jaz bi rabil tako stvar za malo večje moči..tja do 20kW.
Bi se splačala samogradnja le tega? ker kupiti tako stvar ni najbolj poceni rešitev..
Dobrodošle bi bile kakršnekoli koristne imformacije glede regulacije obratov 3faznega asinhronskega elektromotorja.
Za odgovore se vnaprej zahvaljujem. Lp |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
SimonS Član

Pridružen-a: Čet 01 Jul 2004 11:18 Prispevkov: 4769 Aktiv.: 20.12 Kraj: Kobarid
|
Objavljeno: Pon Sep 28, 2009 3:20 pm Naslov sporočila: |
|
|
Je v izdelavi.
Stvar je sicer zelo enostavna za izdelavo. Ti enostavno vrtiš tri (šest) stikala. Z frekvenco vrtenja določiš hitrost vrtenja motorja. In to je to.
AMPAK !!!!!!!
Tu moraš tudi paziti na tok, da ti ne skuri navitja. Se pravi moraš paziti tudi na amplitudo.
No to je to....
AMPAK !!!!!
Če hočeš imeti kaj boljši izkoristek moraš uporabljati kaj več, kot enostavno voziti motor po sinusoidi. Uporabljaš lahko SVM modulacijo, kar ti da večjo napetost na navitje in z tem boljši izkoristek.
AMPAK !!!!!
Tu je pametno voziti motor glede na navor. In tu se vsa stvar tako zakomplicira, da ti bo kmalu jasno, zakaj so ti krmilniki tako dragi.
AMPAK !!!!!
Dobra novica je tudi ta, da ima PIC, MOTOROLA in ST kar nekaj izvorne kode za krmiljenje 3F ACIM motorjev in si lahko z njimi dosti spomagaš. Tudi sam že en čas izdelujem takšen krmilnik. Verjetno bo luč sveta ugledal tam nekje spomladi... _________________ Lep dan
Simon |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
jankos Član

Pridružen-a: Pon 28 Sep 2009 9:05 Prispevkov: 92 Aktiv.: 0.48 Kraj: širša okolica ormoža
|
Objavljeno: Sre Sep 30, 2009 4:02 pm Naslov sporočila: |
|
|
aaha. tnx
Za kako moč motorja bo narejen? |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
SimonS Član

|
Objavljeno: Sre Sep 30, 2009 4:52 pm Naslov sporočila: |
|
|
Vse odvisno od IGBTjev. Jaz imam 20kW motor (ki bo na trenutke gnan z 30kW) _________________ Lep dan
Simon |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
jankos Član

|
Objavljeno: Sre Sep 30, 2009 6:51 pm Naslov sporočila: |
|
|
bi se dalo dobiti kaki načrt za tak regulator?
Verjetno bi se lotil samogradnje..ker profesionalne izvedbe so kar drage..sploh pa za 20Kw. |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
SimonS Član

|
Objavljeno: Sre Sep 30, 2009 7:35 pm Naslov sporočila: |
|
|
Načrtov malo morje. Jaz delam na osnovi STM32F103 drugače pa je kar nekaj na straneh motorole in PICa.
Nekje sem zasledil že kompletni projekt močnega krmilnik (za avto) vključno z izvorno kodo (ASM) za disPIC... _________________ Lep dan
Simon |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
milan62 Član

Pridružen-a: Ned 04 Jan 2004 23:19 Prispevkov: 2391 Aktiv.: 10.09 Kraj: Kranj
|
Objavljeno: Sre Sep 30, 2009 7:51 pm Naslov sporočila: |
|
|
En načrt za frekv.pretvornik je bil objavljen v Elektorju maj 2007.
Sicer bi si pa težko izbral bolj zapleten projekt za samogradnjo, kot ravno FP.
Jaz se po 30 letih izkušenj v elektroniki ne bi upal lotiti kaj takega.
LP _________________ Wasting time online since 1999 |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
|
|
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu Ne, ne moreš pripeti datotek v tem forumu Ne, ne moreš povleči datotek v tem forumu
|
Uptime: 498 dni