www.elektronik.si Seznam forumov www.elektronik.si
Forum o elektrotehniki in računalništvu

PomočPomoč  IščiIšči  Seznam članovSeznam članov  SkupineSkupine  StatisticsStatistika  AlbumAlbum  DatotekeFilemanager DokumentacijaDocDB LinksPovezave   Registriraj seRegistriraj se 
  PravilaPravila  LinksBolha  PriponkePriponke  KoledarKoledar  ZapiskiZapiski Tvoj profilTvoj profil Prijava za pregled zasebnih sporočilPrijava za pregled zasebnih sporočil PrijavaPrijava 

Samogradnja frekvenčnega regulatorja

Objavi novo temo   Odgovori na to temo   Printer-friendly version    www.elektronik.si Seznam forumov -> Energetika
Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo  
Avtor Sporočilo
jankos
Član
Član

Pridružen-a: Pon 28 Sep 2009 9:05
Aktiv.: 0.48
Kraj: širša okolica ormoža

PrispevekObjavljeno: Pon Sep 28, 2009 2:38 pm    Naslov sporočila:  Samogradnja frekvenčnega regulatorja Odgovori s citatom

Zanima me sledeče: se je kdo že lotil izdelave regulacije vrtljajev 3faznega asinhronskega motorja?
Malo sem se pozanimal o tem ter izvedel pa me kupljen frekvenčni regulator za 1kW moči stane okrog 200 do 300€. Sicer jaz bi rabil tako stvar za malo večje moči..tja do 20kW.
Bi se splačala samogradnja le tega? ker kupiti tako stvar ni najbolj poceni rešitev..
Dobrodošle bi bile kakršnekoli koristne imformacije glede regulacije obratov 3faznega asinhronskega elektromotorja.
Za odgovore se vnaprej zahvaljujem. Lp
Nazaj na vrh
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
SimonS
Član
Član

Pridružen-a: Čet 01 Jul 2004 11:18
Aktiv.: 20.12
Kraj: Kobarid

PrispevekObjavljeno: Pon Sep 28, 2009 3:20 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Je v izdelavi.
Stvar je sicer zelo enostavna za izdelavo. Ti enostavno vrtiš tri (šest) stikala. Z frekvenco vrtenja določiš hitrost vrtenja motorja. In to je to.
AMPAK !!!!!!!
Tu moraš tudi paziti na tok, da ti ne skuri navitja. Se pravi moraš paziti tudi na amplitudo.
No to je to....
AMPAK !!!!!
Če hočeš imeti kaj boljši izkoristek moraš uporabljati kaj več, kot enostavno voziti motor po sinusoidi. Uporabljaš lahko SVM modulacijo, kar ti da večjo napetost na navitje in z tem boljši izkoristek.
AMPAK !!!!!
Tu je pametno voziti motor glede na navor. In tu se vsa stvar tako zakomplicira, da ti bo kmalu jasno, zakaj so ti krmilniki tako dragi.

AMPAK !!!!!
Dobra novica je tudi ta, da ima PIC, MOTOROLA in ST kar nekaj izvorne kode za krmiljenje 3F ACIM motorjev in si lahko z njimi dosti spomagaš. Tudi sam že en čas izdelujem takšen krmilnik. Verjetno bo luč sveta ugledal tam nekje spomladi...

jankos
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Sre Sep 30, 2009 4:02 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

aaha. tnx
Za kako moč motorja bo narejen?
Nazaj na vrh
SimonS
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Sre Sep 30, 2009 4:52 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Vse odvisno od IGBTjev. Jaz imam 20kW motor (ki bo na trenutke gnan z 30kW)
jankos
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Sre Sep 30, 2009 6:51 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

bi se dalo dobiti kaki načrt za tak regulator?
Verjetno bi se lotil samogradnje..ker profesionalne izvedbe so kar drage..sploh pa za 20Kw.
Nazaj na vrh
SimonS
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Sre Sep 30, 2009 7:35 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Načrtov malo morje. Jaz delam na osnovi STM32F103 drugače pa je kar nekaj na straneh motorole in PICa.
Nekje sem zasledil že kompletni projekt močnega krmilnik (za avto) vključno z izvorno kodo (ASM) za disPIC...

milan62
Član
Član

Pridružen-a: Ned 04 Jan 2004 23:19
Aktiv.: 10.09
Kraj: Kranj

PrispevekObjavljeno: Sre Sep 30, 2009 7:51 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

En načrt za frekv.pretvornik je bil objavljen v Elektorju maj 2007.
Sicer bi si pa težko izbral bolj zapleten projekt za samogradnjo, kot ravno FP.
Jaz se po 30 letih izkušenj v elektroniki ne bi upal lotiti kaj takega.

LP

Pokaži sporočila:   
Objavi novo temo   Odgovori na to temo   Printer-friendly version    www.elektronik.si Seznam forumov -> Energetika Časovni pas GMT + 2 uri, srednjeevropski - poletni čas
Stran 1 od 1

Pojdi na:  
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu
Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu
Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu
Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu
Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu
Ne, ne moreš pripeti datotek v tem forumu
Ne, ne moreš povleči datotek v tem forumu

Uptime: 498 dni