|
www.elektronik.si Forum o elektrotehniki in računalništvu
|
Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo |
Avtor |
Sporočilo |
sonyx Član

Pridružen-a: Sob 06 Okt 2007 10:27 Prispevkov: 453 Aktiv.: 2.10 Kraj: Sevnica
|
Objavljeno: Čet Okt 01, 2009 12:09 pm Naslov sporočila: Težave z hladilnikom |
|
|
Pozdravljeni!
Doma imam hladilnik Beko cs27ca. Težava pa je v tem da termostat hladilnika izklopi samo cca. za eno uro potem pa začne delovati nazaj. Termostat je na poziciji 2 se pravi da ni na najnižji temperaturi 7. In to se ponavja, največ izklopi za eno uro. Tesnenje vrat je oky in mislim da je dovolj tudi plina v samem hladilniku. Ima kdo kako idejo kaj bi lahko bilo narobe. Zamenjal sem že termostat in je napaka ostala ista.
LP Danilo |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
aly Član

Pridružen-a: Tor 28 Sep 2004 14:51 Prispevkov: 9407 Aktiv.: 39.68 Kraj: Kranj - struževo
|
Objavljeno: Čet Okt 01, 2009 12:25 pm Naslov sporočila: |
|
|
Booo
Jaz bi najprej posumil termostat. Poskusi s kakšnim drugim termostatom od drugega tipa hladilnika. _________________ I'm going to stand outside, so if anyone asks, I'm outstanding  |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
Ledius-e Član

Pridružen-a: Pet 25 Sep 2009 21:08 Prispevkov: 214 Aktiv.: 1.12
|
Objavljeno: Čet Okt 01, 2009 1:56 pm Naslov sporočila: hladilnik |
|
|
Jaz bi rekel, da bi lahko bila napaka tudi na kompresorju. če si termostat menjal, pa je napaka ostala ista, bi se lahko kompresor pregrel in bi termična varovalka izklopila kompresor.
Če pa je to ti verjetno ni pomoči...
 |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
Srecko Član

Pridružen-a: Čet 25 Dec 2003 21:29 Prispevkov: 1014 Aktiv.: 4.28 Kraj: Okolica Cerkna
|
Objavljeno: Čet Okt 01, 2009 6:17 pm Naslov sporočila: |
|
|
Pa izmeri temperaturo kakšna je v hladilniku, če je previsoka in ti kompresor dela ves čas potem skoraj ni druge kot upad medija-plina v sistemu.
Lp Srečko _________________ Samouk
Tukaj sem doma |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
Azrael Član

Pridružen-a: Čet 29 Jan 2009 19:46 Prispevkov: 4432 Aktiv.: 22.20 Kraj: Gorje
|
Objavljeno: Čet Okt 01, 2009 6:33 pm Naslov sporočila: |
|
|
Ali pa samo dovolj "zafrostan" hladilnik. V tem primeru bi pomagalo odtaljevanje.
Drugače, izmeriti temperaturo. Če je po manualu za to nastavitev - pušča plin, če je mnogo nižja, defekten termostat.
Seveda pa je prvi pogoj, da vrata res tesnijo. Tesnilo, ki samo na enem mestu ne nalega npr. zaradi umazanije v samem tesnilu, ali je strgano, povzroči tak problem. |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
stursc Član

Pridružen-a: Tor 08 Jun 2004 14:29 Prispevkov: 323 Aktiv.: 1.36
|
Objavljeno: Čet Okt 01, 2009 7:58 pm Naslov sporočila: |
|
|
Mogoče bi tudi preveril, da slučajno gori (ne ugasne) luč v hladilniku in ta ogreva notranjost !
LP, stursc |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
lbozo Član

Pridružen-a: Pet 18 Jan 2008 23:51 Prispevkov: 71 Aktiv.: 0.33 Kraj: Vodice
|
Objavljeno: Čet Okt 01, 2009 8:05 pm Naslov sporočila: |
|
|
Koliko pa je star hladilnik? Jaz sem enkrat imel podoben problem z gorenje hladilnikom, ki je bil star nekje 7 let. Temperatura v njem je zelo nihala in kompresor je le malo počival ( par ur delovanja in 0.75 ure pavze). Zamenjal sem termostat, guma je izgledala v redu in tudi serviser je rekel, da je s plinom vse v redu. Nato mi je nek strokovnjak iz gorenja rekel, da verjetno ohišje ne tesni, ker je že star...Kupil sem drug hladilnik. _________________ Lep pozdrav, Božo |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
sonyx Član

Pridružen-a: Sob 06 Okt 2007 10:27 Prispevkov: 453 Aktiv.: 2.10 Kraj: Sevnica
|
Objavljeno: Čet Okt 01, 2009 8:16 pm Naslov sporočila: |
|
|
Če je še kaka ideja se priporočam. Že nekajkrat sem preveril glede lučke in se lepo izklopi ko se vrata zapro. Preveril sem tudi tesnilo in po vizualnem ogledu tesni oky mogoče bi ga bilo treba očistiti zaradi umazanije kot je omenil Azrael. Poizkusil bom še hladilnik čisto odtaliti in ga ponovno priklopiti kot je bilo že omenjeno. Nekdo mi je omenil, da se naredi tudi da tista uvodnica ki je v steni hladilnika lahko odstopi za milimeter je dovolj in da se takrat pojavi taka napaka. Zato mi je bilo predlagano da naj kapilaro od termostata napeljem kar direktno po zadnji steni hladilnika (govorim o notranjosti tam kjer so police) in da bi naj to bilo oky. Poizkusil sem tudi to, v tem primeru pa hladilnik deluje non-stop. Hladilnik je star cca. 5 let. |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
nevednez Član

Pridružen-a: Tor 25 Jan 2005 13:36 Prispevkov: 226 Aktiv.: 0.95 Kraj: Štajerska
|
Objavljeno: Pet Okt 02, 2009 10:11 am Naslov sporočila: |
|
|
preizkusi tako, da daš termostat na 1 (najnižja nastavitev oziroma ''najtoplejša nastavitev). Ko kompresor ugasne, takoj prestavi na 2. Kompresor se mora vžgati. Ko spet ugasne, prestavi na 3. Spet se mora vžgati kompresor. Če to naredi, je plina dovolj. Če pa se kompresor ne prižge ko prestaviš termostat na več, je najverjetneje premalo plina v sistemu in se je kompresor izklopil vgrajeni bimetal zaradi pregrevanja.
Če je star 5let, je zelo možno, da je v sistemu premalo plina ker je novejši plin (R134a- ne vem točno oznake) veliko bolj hlapljiv kot stari R12 ki je že cca 15let prepovedan.
seveda preveri tudi tesnenje vrat, očisti tesnilo na vratih. |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
bostjang Član

Pridružen-a: Tor 03 Jan 2006 15:29 Prispevkov: 3469 Aktiv.: 14.64 Kraj: Postojna
|
Objavljeno: Sob Okt 17, 2009 9:22 am Naslov sporočila: |
|
|
nevednez je napisal/a: |
preizkusi tako, da daš termostat na 1 (najnižja nastavitev oziroma ''najtoplejša nastavitev). Ko kompresor ugasne, takoj prestavi na 2. Kompresor se mora vžgati. Ko spet ugasne, prestavi na 3. Spet se mora vžgati kompresor. |
To (vsaj pri nekaterih hladilnikih) ne drži. Pri teh hladilnikih termostat zaznava temperaturo evaporatorja (hladilne plošče) in ne zraka v hladilniku. Nastavitev termostata vpliva samo na njegovo izklopno temperaturo (-26 - -16 C (za Ranco K59)), vklopna temperatura pa je fiksna in nad 0 C (ca. 4 C). S tem se zagotovi odtaljevanje v vsakem ciklu. Vzporedno s kontaktom termostata je lahko vezan grelec za odtaljevanje. |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
milan62 Član

Pridružen-a: Ned 04 Jan 2004 23:19 Prispevkov: 2391 Aktiv.: 10.08 Kraj: Kranj
|
Objavljeno: Sob Okt 17, 2009 10:59 am Naslov sporočila: |
|
|
bostjang je napisal/a: |
nevednez je napisal/a: |
preizkusi tako, da daš termostat na 1 (najnižja nastavitev oziroma ''najtoplejša nastavitev). Ko kompresor ugasne, takoj prestavi na 2. Kompresor se mora vžgati. Ko spet ugasne, prestavi na 3. Spet se mora vžgati kompresor. |
To (vsaj pri nekaterih hladilnikih) ne drži. Pri teh hladilnikih termostat zaznava temperaturo evaporatorja (hladilne plošče) in ne zraka v hladilniku. Nastavitev termostata vpliva samo na njegovo izklopno temperaturo (-26 - -16 C (za Ranco K59)), vklopna temperatura pa je fiksna in nad 0 C (ca. 4 C). S tem se zagotovi odtaljevanje v vsakem ciklu. Vzporedno s kontaktom termostata je lahko vezan grelec za odtaljevanje. |
bostjang,
a to pomeni, da če obstoječi termostat ( ki dela po zgoraj opisanem sistemu ) nadomestiš z elektronskim, kateri tipa tempearaturo v notranjosti hladilnika, da zadeva ne bi dobro delovala ?
Sam sem že večkrat prišel na to misel vendar je še nisem izpeljal v praksi.
LP _________________ Wasting time online since 1999 |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
bostjang Član

Pridružen-a: Tor 03 Jan 2006 15:29 Prispevkov: 3469 Aktiv.: 14.64 Kraj: Postojna
|
Objavljeno: Ned Okt 18, 2009 12:36 pm Naslov sporočila: |
|
|
mi747 je napisal/a: |
a to pomeni, da če obstoječi termostat ( ki dela po zgoraj opisanem sistemu ) nadomestiš z elektronskim, kateri tipa tempearaturo v notranjosti hladilnika, da zadeva ne bi dobro delovala ?
Sam sem že večkrat prišel na to misel vendar je še nisem izpeljal v praksi. |
Navaden termostat (z majhno histerezo) bi sicer držal temperaturo, problem bi bil, če bi bil evaporator ves čas pod ničlo in bi se zaradi tega na njem nabiral led.
To se je zgodilo pri meni doma, ko je hladilnik hladil premalo (ampak dovolj, da je bil evaporator pod ničlo) in se ni nikoli izklopil. Na evaporatorju se je zato kar hitro nabiral led.
Nekateri hladilniki imajo odtaljevanje urejeno s časovnikom, ki po določem času delovanja kompresorja tega izključi in vključi grelec.
Tukaj se lahko najde podatke o nekaterih termostatih. |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
lipec Neznanec

Pridružen-a: Sre 11 Mar 2009 18:31 Prispevkov: 6 Aktiv.: 0.03 Kraj: Semič
|
Objavljeno: Tor Okt 20, 2009 10:16 pm Naslov sporočila: |
|
|
Zdravo.
Imam 6let star Gorenjev hladilnik, kateremu zmrzuje zadnja stena.
Kaj predlagate?
Ali je možno, da bi primanjkovalo plina in zato zmrzuje stena? |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
Pyr0Beast Član

Pridružen-a: Pon 16 Jun 2008 14:11 Prispevkov: 4969 Aktiv.: 23.98
|
Objavljeno: Ned Nov 29, 2009 6:10 pm Naslov sporočila: |
|
|
Preveri delovanje termostata, oz. če je njegova sonda pravilno priklopljena. Pravtako preveri tesnila. |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
BojanR Član

Pridružen-a: Tor 08 Apr 2008 9:52 Prispevkov: 693 Aktiv.: 3.31 Kraj: Vnanje Gorice
|
Objavljeno: Ned Nov 29, 2009 6:47 pm Naslov sporočila: |
|
|
Pyr0Beast je napisal/a: |
...preveri tesnila. |
Po moje bo to. |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
|
|
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu Ne, ne moreš pripeti datotek v tem forumu Ne, ne moreš povleči datotek v tem forumu
|
Uptime: 499 dni