|
www.elektronik.si Forum o elektrotehniki in računalništvu
|
Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo |
Avtor |
Sporočilo |
napetost Član

Pridružen-a: Pet 29 Dec 2006 19:52 Prispevkov: 901 Aktiv.: 4.00 Kraj: koroška
|
Objavljeno: Čet Okt 01, 2009 9:16 am Naslov sporočila: Bistabilni rele |
|
|
Pozdravljeni
Rabim bistabilni rele z eno tuljavico, in enim preklopnim kontaktom, napajalna napetost 230 VAC, z zmožnostjo 60 - 80 preklopov na uro, 20 ur na dan 365 dni v letu.
Iščem po spletu, pa me angleščina "malo" matra.
Razni releji, ki so namenjeni za hišne instalacije razsvetljave ne pridejo v poštev. _________________ lp
Janez1322@gmail.com |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
Silvo Moderator

Pridružen-a: Pon 24 Feb 2003 17:09 Prispevkov: 14673 Aktiv.: 61.89 Kraj: Koroška-okolica Dravograda
|
Objavljeno: Čet Okt 01, 2009 3:41 pm Naslov sporočila: |
|
|
Premalo podatkov. Bistabilni releji z eno tulavo so običajno grajeni za enosmerno napestost. Stanje mu menjaš z menjavo polaritete. (za napetost tam do 10V bi ga našel v delavnici) Za omrežno napetost obstajajo impulzni releji. Tukaj poseben mehanizem zaskoči kotvo. Ti releji se običajno uporabljajo za stopniško razsvetlavo. Pri taki frekvenci, kot jo potrebuješ ti bo življenska doba bolj kratka.
V tvojem primeru je po moje najboljša elektronska izvedba. Opiši malo bolj podbrobno zakaj zadevo potrebuješ, ter kako mora delovati. _________________ lp
Silvo |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
ElGrigon Član

Pridružen-a: Pon 24 Jul 2006 22:38 Prispevkov: 3883 Aktiv.: 16.86 Kraj: okolica Lenarta
|
Objavljeno: Čet Okt 01, 2009 9:11 pm Naslov sporočila: |
|
|
kaj pa je narobe z relejem za hišne inštalacije?
Imaš jih za 230V in ga lahko preprosto namestiš na letev. Proizvajalcev je veliko; schrack, meriln gerlin, iskra,...
Če pa potrebuješ posebno dimenzijo, pa je res najbolje narediti prilagojenega elektronskega z relejnim kontaktom, proženje preko tipke in to je to.
Možna bi bila izvedba brez trafota. _________________ lp, ElGrigon |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
napetost Član

|
Objavljeno: Čet Okt 01, 2009 9:18 pm Naslov sporočila: |
|
|
Mogoče sem rele celo napačno poimenoval, in ima drugo ime.
Poanta je v tem, da dobi tuljavica inpulz in tuljavica v releju preklop kontakt (recimo sklene kontakt 1 in 3). Po ponovnem pulzu na tuljavico pa kontakt zopet preklopi (sklene kontakt 1 in 5).
Sedaj uporabljam LQ207220
Vendar ta rele ni dimenzioniran za takšno frekvenco preklopov. Dogaja se da po določenem številu preklopov večkrat zataji ali pa se izrabijo mehanski deli.
Rad bi našel nekaj podobnega vendar bolj obstojnega . _________________ lp
Janez1322@gmail.com |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
Silvo Moderator

Pridružen-a: Pon 24 Feb 2003 17:09 Prispevkov: 14673 Aktiv.: 61.89 Kraj: Koroška-okolica Dravograda
|
Objavljeno: Čet Okt 01, 2009 9:26 pm Naslov sporočila: |
|
|
Izdelava elektronskega? Sam bi uporabil en mali mikrokontroler. (gre tudi brez njega s kakimi logičnimi vezji, 4011, 4013, 4017...) Kot izhod pa recimo triac. Kak napetostni nivo na vhodu je sedaj na obstoječem releju? Je možno dovesti breznapetostni vhod. (tipka, kontakt releja...) Potem bi izvedba bila še bistveno lažja. _________________ lp
Silvo |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
napetost Član

|
Objavljeno: Čet Okt 01, 2009 9:42 pm Naslov sporočila: |
|
|
Silvo vem, da je mogoče marsikaj naredit z mikrokontrolerji (čeprav sam tega ne znam). Tudi breznapetostni vhod ni težko zagotovit. Ampak okrog tega pogona so prisotni delavci (težka industrija- valjarna). Vedno lahko pride do kakšne nesreče, potem pa se iščejo možni vzroki. Zato bi z veseljem vgradil kakšno serijsko zadevo. Mehansko ali elektronsko, mi je v bistvo vseeno samo, da je certificirana.
Zato prosim, da mi pomagte najti rele, ki je na trgu. _________________ lp
Janez1322@gmail.com |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
Silvo Moderator

|
Objavljeno: Čet Okt 01, 2009 9:50 pm Naslov sporočila: |
|
|
Recimo ena iz med stvari, ki bi jo lahko uporabil je tudi siemensov logo. Zraven bi lahko "stlačil" še marsikaj. (recimo števec vklopov) Zadevo bi lahko sprogamiral točno tako kot želiš. Vzameš takega, ki ima na izhodu triac. Tako frekvenca ter število vklopov ne bo problem. _________________ lp
Silvo |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
napetost Član

|
Objavljeno: Čet Okt 01, 2009 10:01 pm Naslov sporočila: |
|
|
To je že ena izmed rešitev, o kateri sem že tudi razmišljal.
Vendar ne vem ali ga je možno sprogramirati tako, da si zapomni stanje na izhodu, tudi med izpadom napajanja. (nekako bi mi bil rele bolj pri srcu, če bi ga le našel.) _________________ lp
Janez1322@gmail.com |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
Silvo Moderator

|
Objavljeno: Čet Okt 01, 2009 10:07 pm Naslov sporočila: |
|
|
napetost je napisal/a: |
Vendar ne vem ali ga je možno sprogramirati tako, da si zapomni stanje na izhodu, tudi med izpadom napajanja. (nekako bi mi bil rele bolj pri srcu, če bi ga le našel.) |
Da, ima funkcijo s katero lahko vključiš, da si zapomni stanje. _________________ lp
Silvo |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
Iztok Član

Pridružen-a: Pet 08 Okt 2004 0:55 Prispevkov: 4974 Aktiv.: 20.98 Kraj: LJ
|
Objavljeno: Čet Okt 01, 2009 11:33 pm Naslov sporočila: |
|
|
Silvo je napisal/a: |
Vendar ne vem ali ga je možno sprogramirati tako, da si zapomni stanje na izhodu, tudi med izpadom napajanja. (nekako bi mi bil rele bolj pri srcu, če bi ga le našel.) |
Da, ima funkcijo s katero lahko vključiš, da si zapomni stanje. |
Reče se ji pa remanenca
... Ampak okrog tega pogona so prisotni delavci (težka industrija- valjarna). Vedno lahko pride do kakšne nesreče, potem pa se iščejo možni vzroki. Zato bi z veseljem vgradil kakšno serijsko zadevo. Mehansko ali elektronsko, mi je v bistvo vseeno samo, da je certificirana.
Zato prosim, da mi pomagte najti rele, ki je na trgu. |
http://www.findernet.com/comuni/pdf/S13EN.pdf glej tip 13.81.8.230.0000, v SLO ga dobiš za cca. 35€
 |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
lojzek Član

Pridružen-a: Pet 25 Jan 2008 8:00 Prispevkov: 3387 Aktiv.: 15.98
|
Objavljeno: Pet Okt 02, 2009 6:03 am Naslov sporočila: |
|
|
Podobnega, kot je podal Iztok, dela tudi ETI Izlake. Si pa ne zapomni položaja po izpadu napajanja. |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
napetost Član

|
Objavljeno: Pet Okt 02, 2009 9:17 am Naslov sporočila: |
|
|
Hvala za predloge.
Bom poizkusil z TLI 15500 changeover relay. _________________ lp
Janez1322@gmail.com |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
|
|
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu Ne, ne moreš pripeti datotek v tem forumu Ne, ne moreš povleči datotek v tem forumu
|
Uptime: 498 dni