www.elektronik.si Seznam forumov www.elektronik.si
Forum o elektrotehniki in računalništvu

PomočPomoč  IščiIšči  Seznam članovSeznam članov  SkupineSkupine  StatisticsStatistika  AlbumAlbum  DatotekeFilemanager DokumentacijaDocDB LinksPovezave   Registriraj seRegistriraj se 
  PravilaPravila  LinksBolha  PriponkePriponke  KoledarKoledar  ZapiskiZapiski Tvoj profilTvoj profil Prijava za pregled zasebnih sporočilPrijava za pregled zasebnih sporočil PrijavaPrijava 

Centralno ogrevanje in sobni termostat
Pojdi na stran Prejšnja  1, 2, 3, 4  Naslednja

Objavi novo temo   Odgovori na to temo   Printer-friendly version    www.elektronik.si Seznam forumov -> Energetika
Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo  
Avtor Sporočilo
rimci
Član
Član

Pridružen-a: Sre 30 Apr 2003 19:01
Aktiv.: 1.94
Kraj: Prekmurje

PrispevekObjavljeno: Ned Nov 08, 2009 4:02 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Zanimivo Aleš. Me vesli da ti je uspelo in da si zadovoljen z predelavo. Tudi sam bom moral nekaj narediti.

Drejko mi imamo neki nemški termostat (euro termostat). ki ima prav tako možnost izbire nastavitve razpona vklopa in izklopa med 1°C in 2°C. Npr. če je nstavljena temperatura 20°C in je razpon=1, se bo gretje vključilo ko bo temperatura padla pod 19,5°C in se bo spet izključilo ko bo temperatura presegla 20,5°C.
Vendar imaš občutek da je že preveč hladno dokler pade temperatura za to eno stopinjo, v kolikor pa povišaš temp. pa je v začetku preveč toplo.
Nazaj na vrh
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
dejan19
Član
Član

Pridružen-a: Čet 05 Nov 2009 16:40
Aktiv.: 0.06

PrispevekObjavljeno: Sre Nov 18, 2009 9:25 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

LinuxFuter je napisal/a:
Sem si vzel 5 minut, ter zrisal kar predvidevam da rabiš Mr. Green
Seveda je dodan varnostni termostat ki prisilno vključi črpalko ko peč doseže tam nekje 90°C.
Dodatek a: če imaš na termostatu 3 priključke poveži dovod tam, kjer piše common, izhod na črpalko pa na heat oz. delovni kontakt.

Zdravo
Malo bol mi je že jasno. Kakšen pa je ta varnostni termostat?
Prilagam še sheme vezav teh termostatov:
Sobni (T6360A)

Naležni

Potem takem 230V peljem na naležni T iz njena na sobni T iz sobnega pa na pumpo.Vzporedno s temostatoma pa vezem varnostni teromstat je tako?
Problem pa je ko nevem za kaj so kateri kontakti pri termostatih..
Pa bi prosu za pomoč..
Hvala Vam..
Lep Pozdrav
Nazaj na vrh
miky22
Član
Član

Pridružen-a: Sre 30 Sep 2009 9:21
Aktiv.: 0.21
Kraj: Ljubljana

PrispevekObjavljeno: Pet Nov 20, 2009 11:55 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Spoštovani, ogrevanje je res velik problem, radi bi imeli toplo pa porabili malo energije lahko rečeno misija nemogoče. Pri uporabi peči na olje se jih ne splača ugašati saj prihranek olja ni večji od škode ki jo s tem delaš peči. Eventuelno lahko uporabimo dvojni termostt da takrat ko ne rabi ogrevanja stanovanja peč drži na nižji temperaturi (meja kondenza cca 40-45 st C). Pri pečeh na drva se pa načeloma sploh ne uporablja sobnega termostata, ker lahko pri izklopu črpalke peč "zakuha" saj ima žerjavica svojo vstrajnost. Peč na drva mora goret ker takrat ko zapre loputa zrak se začne v peči suha destilacija lesa in s tem nepopolno zgorevanje lesa kar prinese do zapacane peči in dimnika. Rešitev je montaža zalogovnika , kateri hrani višek toplote iz peči ki naj bi bil vsaj 50 litrov na kW moč peči (primer 30kW*50l=1500l zalogovnika). Nekdo je omenil da ima premalo občutljiv termostat to načeloma ne drži, takrat ko termostat izklopi črpalko se radiatorji počasi hladijo in s temu se preneha kroženje zraka v prostoru in zrak se počasi plasti po zakonih fizike (pod stropom topel zrak, na tleh hladen zrak) in posledično zebe v noge. Idealna regulacija ogrevanja je po zunanji temperaturi ( 0st. C=50st.C, -20st.C=75st.C). Tako se glede na zunanjo temperaturo spušča oz dviga temperatura vode v radiatorjih seveda je pa tudi sobno tipalo ki tipa temperaturo v prostoru. Za vse to pa poskrbi elektronika.
če koga kaj več zanima mi lahko pusti sporočilo pa mu povem še kaj več
Nazaj na vrh
LinuxFuter
Član
Član

Pridružen-a: Pon 18 Jun 2007 14:40
Aktiv.: 1.77
Kraj: Novo mesto

PrispevekObjavljeno: Sob Nov 21, 2009 1:09 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

dejan19 je napisal/a:
Kakšen pa je ta varnostni termostat?

Termostat, ki meri T peči in se sklene pri previsoki temperaturi peči.
Gledam sliko navodil pa mora bit takole:
Faza->Sobni termostat->3. kontakt termostata (heating load) -> Naležni termostat ->Črpalka
Vzporedno na izhod naležnega termostata priključih izhod varnostnega termostata, ki se napaja iz ISTE faze Whistle
Nazaj na vrh
Skrit Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
rimci
Član
Član

Pridružen-a: Sre 30 Apr 2003 19:01
Aktiv.: 1.94
Kraj: Prekmurje

PrispevekObjavljeno: Ned Nov 22, 2009 4:12 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Mky22 jaz sem bil tisti ki je omenil da bi naj imel premalo občutljiv termostat. Zanima me kaj predlagaš kako bi naj izvedel regulacijo da bi bila optimalna. Naša peč je starejša in je predimenzionirana. Najprej smo jo uporabljali tudi za kurjavo na drva, sedaj pa samo na olje. Sobni termostat dirktno vklaplja peč, medtem ko nalezni termosta vklaplja črpalko. Mešalni ventil je ročni in je vedno nastavljen tako daje nekje 3/4 odprt.

lp

Nazadnje urejal/a rimci Ned Nov 22, 2009 7:13 pm; skupaj popravljeno 1 krat
Nazaj na vrh
ATA
Član
Član

Pridružen-a: Sob 12 Jun 2004 13:40
Aktiv.: 0.57

PrispevekObjavljeno: Ned Nov 22, 2009 5:25 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

"Pri pečeh na drva se pa načeloma sploh ne uporablja sobnega termostata, ker lahko pri izklopu črpalke peč "zakuha" saj ima žerjavica svojo vstrajnost"
Obstajajo varovalni mehanizmi proti pregretju in se pregretje lahko prepreči na več načinov .
ata
Nazaj na vrh
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Pošlji E-sporočilo
Silvo
Moderator
Moderator

Pridružen-a: Pon 24 Feb 2003 17:09
Aktiv.: 61.88
Kraj: Koroška-okolica Dravograda

PrispevekObjavljeno: Ned Nov 22, 2009 5:30 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

ATA je napisal/a:
"Pri pečeh na drva se pa načeloma sploh ne uporablja sobnega termostata, ker lahko pri izklopu črpalke peč "zakuha" saj ima žerjavica svojo vstrajnost"
Obstajajo varovalni mehanizmi proti pregretju in se pregretje lahko prepreči na več načinov .
ata

Načeloma je treba peč na trdo gorivo kurit "enonomično" - torej toliko koliko rabiš toplote. Če hočeš komfort s vso regulacijo, potem potrebuješ zalogovnik.

Pyr0Beast
Član
Član

Pridružen-a: Pon 16 Jun 2008 14:11
Aktiv.: 23.98

PrispevekObjavljeno: Ned Nov 22, 2009 6:19 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Sam se pri servisiranju centralne vsako leto nekaj novega naučim;

Letos sem pogruntal da se da vonju po zažganem prahu izogniti z določitvijo max. temperature dvižnega toka, katero sem nastavil na 60°C. Prej je bil ta na 90°C, peč se izklopi pri 80°C Eh?

Izklop črpalke še ne pomeni prenehanje gretja. Če imajo radiatorji veliko vztrajnost ali pa je ventil na črpalki odprt, da voda še naprej kroži, bo temperatura rahlo pobezljala.

Načeloma se da igrati tudi z postavitvijo termostata bližje/stran od radiatorjev in na različnih višinah.

1°C je mnogo preveč. Dober termostat, z možnostjo uravnavanja temperature z mešalnim ventilom BP zadene na 0.2°C natančno.
Nazaj na vrh
eddie
Član
Član

Pridružen-a: Sre 10 Dec 2003 21:02
Aktiv.: 3.05
Kraj: Severna primorska

PrispevekObjavljeno: Ned Nov 22, 2009 6:45 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Pyr0Beast je napisal/a:
Dober termostat, z možnostjo uravnavanja temperature z mešalnim ventilom BP zadene na 0.2°C natančno.

Hm... na 0,2°C natančno je že za izmeriti težko. Confused
Sploh če govorimo o meritvi temperature zraka.

Lp
Nazaj na vrh
Krampus
Član
Član

Pridružen-a: Pon 08 Sep 2008 13:07
Aktiv.: 9.06

PrispevekObjavljeno: Ned Nov 22, 2009 6:51 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Kaj ti pomeni natančnost in točnost termostata, če je vztrajnost sistema najmanj 20 min. V tem času ti temperature zbezljajo krepko preko/pod točnost termostata.
ATA
Član
Član

Pridružen-a: Sob 12 Jun 2004 13:40
Aktiv.: 0.57

PrispevekObjavljeno: Ned Nov 22, 2009 7:33 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

[quote="Silvo"]
ATA je napisal/a:
ata

Jaz sem napisal samo to da obstajajo varovalni mehanizmi proti pregretju in da voda v peči na drva ne more preseči nastavljene varovalne temp kljub sobnemu termostatu-preizkušeno v praksi. seveda je pa varovanje povezano z elektriko(pomoč-pretvornik napetosti ali el. generator če zmanjka toka).Moje pisanje se nanaša samo na pregretje,in varovanje ki ga sodobne kvalitetne peči imajo(pirolitske npr.) Da se ne uporablja termostata je napisal Miky22.
ata
Nazaj na vrh
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Pošlji E-sporočilo
miky22
Član
Član

Pridružen-a: Sre 30 Sep 2009 9:21
Aktiv.: 0.21
Kraj: Ljubljana

PrispevekObjavljeno: Pon Nov 23, 2009 2:29 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

[quote="ATA"]
Silvo je napisal/a:
ATA je napisal/a:
ata

Jaz sem napisal samo to da obstajajo varovalni mehanizmi proti pregretju in da voda v peči na drva ne more preseči nastavljene varovalne temp kljub sobnemu termostatu-preizkušeno v praksi. seveda je pa varovanje povezano z elektriko(pomoč-pretvornik napetosti ali el. generator če zmanjka toka).Moje pisanje se nanaša samo na pregretje,in varovanje ki ga sodobne kvalitetne peči imajo(pirolitske npr.) Da se ne uporablja termostata je napisal Miky22.
ata

Že res da obstajajo varovalni mehanizmi tudi sam sem se igral s temi zadevami, pa drugega nisem naredil kot da sem imel polno peč katrana zaradi nepopolnega zgorevanja. Pri peči na drva moraš energijo skozi odjemat negre tako enostavno kot pri olju ON/OFF. Moderne peči z izgorevalno komoro imajo razne zaščite samo ne dosežeš izkoristka kateri je deklariran pri polni obremenitvi peči, rešitev je le zalogovnik
Nazaj na vrh
mucek4
Član
Član

Pridružen-a: Sob 18 Jun 2005 20:52
Aktiv.: 12.45
Kraj: Tržič - Mesto med gorami

PrispevekObjavljeno: Pon Nov 23, 2009 3:47 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Če koga zanima smo doma ravnokar montirali sodobno peč na drva, seveda z zalogovnikom. Dela super, samo še nakladat se bo treba naučit.
Firbci dobrodošli.
Nazaj na vrh
snoopy
Član
Član

Pridružen-a: Ned 11 Maj 2003 1:17
Aktiv.: 0.97
Kraj: Radovljica

PrispevekObjavljeno: Pon Nov 23, 2009 4:31 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

mucek4 je napisal/a:
Če koga zanima smo doma ravnokar montirali sodobno peč na drva, seveda z zalogovnikom. Dela super, samo še nakladat se bo treba naučit.
Firbci dobrodošli.

Prilepi kakšno sliko in kakšen podatek o peči in zalogovniku.
Nazaj na vrh
mucek4
Član
Član

Pridružen-a: Sob 18 Jun 2005 20:52
Aktiv.: 12.45
Kraj: Tržič - Mesto med gorami

PrispevekObjavljeno: Tor Nov 24, 2009 10:55 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Fröling S4 Turbo 22kW 1800 zalogovnik.
Nazaj na vrh
Pokaži sporočila:   
Objavi novo temo   Odgovori na to temo   Printer-friendly version    www.elektronik.si Seznam forumov -> Energetika Časovni pas GMT + 2 uri, srednjeevropski - poletni čas
Pojdi na stran Prejšnja  1, 2, 3, 4  Naslednja
Stran 2 od 4

Pojdi na:  
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu
Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu
Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu
Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu
Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu
Ne, ne moreš pripeti datotek v tem forumu
Ne, ne moreš povleči datotek v tem forumu

Uptime: 500 dni