www.elektronik.si Seznam forumov www.elektronik.si
Forum o elektrotehniki in računalništvu

PomočPomoč  IščiIšči  Seznam članovSeznam članov  SkupineSkupine  StatisticsStatistika  AlbumAlbum  DatotekeFilemanager DokumentacijaDocDB LinksPovezave   Registriraj seRegistriraj se 
  PravilaPravila  LinksBolha  PriponkePriponke  KoledarKoledar  ZapiskiZapiski Tvoj profilTvoj profil Prijava za pregled zasebnih sporočilPrijava za pregled zasebnih sporočil PrijavaPrijava 

Indikartor prestave
Pojdi na stran Prejšnja  1, 2, 3

Objavi novo temo   Odgovori na to temo   Printer-friendly version    www.elektronik.si Seznam forumov -> Avtoelektrika
Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo  
Avtor Sporočilo
brodar
Član
Član

Pridružen-a: Sob 08 Nov 2008 13:23
Aktiv.: 0.54
Kraj: Kamnik

PrispevekObjavljeno: Tor Nov 24, 2009 1:26 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Evo tole sem naredil, da malo nakratko razložim 1 stikalo je za prikaz številke 1, 2 za število 2, 3 za 3, 4 za 4, 5 za 5, 6 za črko H. Do števila 3 mi dela lepo naprej se mi pa "zaštrika" Think Kaj delam narobe ??
Nazaj na vrh
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
MadMax
Član
Član

Pridružen-a: Pet 09 Sep 2005 22:16
Aktiv.: 20.01

PrispevekObjavljeno: Tor Nov 24, 2009 6:07 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Iztok je napisal/a:
MadMax je napisal/a:
...
Išči recimo 1N4007.

Za krmiljenje LEDic je dovolj tudi majhna 1N4148 Smile

Res je, ampak sem ravno zaradi mehanskih lastnosti (velikost in težja "uničljivost") predlagal večjo Whistle

brodar: mnogo preveč diod in zaporednih vezav, pa še na predupore si pozabil.
2 za 1, 5 za 2, 5 za 3, 4 za 4, 5 za 5 in 5 za H znese zgolj 26 diod, če si zadovoljen da v leru ne sveti nič. V nasprotnem pa še par diod in uporov ter tranzistor.

Nazadnje urejal/a MadMax Tor Nov 24, 2009 8:31 am; skupaj popravljeno 1 krat
Nazaj na vrh
Skrit Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
Highlag
Član
Član

Pridružen-a: Pet 23 Jan 2004 20:42
Aktiv.: 17.02
Kraj: Črnuče

PrispevekObjavljeno: Tor Nov 24, 2009 8:31 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Ravno sem hotel isto napisat... Na navadni diodi je 0,7V padca S temi bi mogoče še delovalo. Na LED diodah pa imaš minimalno nekje 2,5 - 3,3V padca.
airwolf
Član
Član

Pridružen-a: Sre 28 Maj 2008 17:17
Aktiv.: 10.68
Kraj: Polhov Gradec

PrispevekObjavljeno: Tor Nov 24, 2009 11:03 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Mislim, da on hoče rešitev z mikrokontrolerjem ali kakim namenskim čipom, ne z diodami. Čeprav je rešitev z diodami najbolj enostavna in ziher.
brodar
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Tor Nov 24, 2009 11:30 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Ne bom rajši z diodami začel. Že tukaj se mi zatika, kaj šele pri kakšnih čipih. d'oh!
Nazaj na vrh
lojzek
Član
Član

Pridružen-a: Pet 25 Jan 2008 8:00
Aktiv.: 15.98

PrispevekObjavljeno: Tor Nov 24, 2009 12:14 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Think Saj na tak način bo delovalo (in tudi najzanesljiveje), ko ujameš prave kombinacije diod. Vseeno pa bi jaz raje iz nekega seznama CMOS logike izbral čip za BCD > 7 segment pretvorbo:-k Vhod v BCD pa bi najverjetneje res naredil z diodami, ker ne vem če obstaja decimal > BCD pretvornik Think
Nazaj na vrh
gumby
Član
Član

Pridružen-a: Sob 28 Apr 2007 12:32
Aktiv.: 18.40

PrispevekObjavljeno: Tor Nov 24, 2009 12:42 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

brodar je napisal/a:
Ne bom rajši z diodami začel. Že tukaj se mi zatika, kaj šele pri kakšnih čipih. d'oh!

Saj tisti načrt je čisto OK. Diode daš samo v tista vozlišča, kjer so potrebna - nariši logično tabelo za prestave in segmente, boš takoj ugotovil kaj pa kako Wink

brodar
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Tor Nov 24, 2009 2:01 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Evo zdaj saj vem kaj sem delal narobe. Zdaj pa samo še naštudirat kako se prikaže na segmentu črka A če ni pritisnjena nobena tipka.
Nazaj na vrh
-=davor=-
Član
Član

Pridružen-a: Tor 20 Nov 2007 21:17
Aktiv.: 0.62
Kraj: PTUJ

PrispevekObjavljeno: Tor Nov 24, 2009 6:38 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Zakaj pa toliko stikal?

a ne bi bilo preprosteje narediti z logičnimi vrati in samo s 4-mi končnimi stikali?

tole sem pred časom objavil na enem avtomobilskem forumu, kjer je bilo govora o indikaciji prestavne ročice za v prosti prestavi.

Uporabnik je želel vedeti kako bi vedel kdaj je prestavna ročka izven prestav, da bi lahko motor (pozimi) zagnal daljinsko.

menjanik.jpg
 Opis:
 Velikost datoteke:  79.86 KB
 Pogledana:  1 krat

menjanik.jpg

brodar
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Tor Nov 24, 2009 7:00 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Evo končno vezje. Very Happy Nisem tako neumen. Very Happy 6 stikal mi je bolše za montazo, ki sem rešil kar iz mikrostikali. Samo še prave vrednosti uporov moram dobiti pa smo na konju. Very Happy
Nazaj na vrh
jjakob
Član
Član

Pridružen-a: Pet 19 Nov 2004 14:12
Aktiv.: 5.69

PrispevekObjavljeno: Tor Nov 24, 2009 8:46 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Kakšne displaye pa imaš, da so upori samo 10 Omega ?
Nazaj na vrh
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Pošlji E-sporočilo MSN Messenger - naslov
brodar
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Tor Nov 24, 2009 11:33 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Upori so samo toliko notri, da mi program ne javi napake. Drugače displaya še nimam tako da, če ga ima kdo doma velikosti vsaj 3 cm ali več bi ga z veseljem kupil. V mislih pa imam takega Naredil bi pa takole. http://www.youtube.com/watch?v=mjsEUUzQepo
Nazaj na vrh
Nomad
Član
Član

Pridružen-a: Sre 22 Jul 2009 10:05
Kraj: Steiermark

PrispevekObjavljeno: Ned Mar 14, 2010 9:47 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

hvala za idejo krajšanja časa nedeljskega popoldneva Mr. Green

najdel sem nekaj starih hall senzorjev in nastalo je to:

filmček testa na suhem Twisted Evil
http://www.youtube.com/watch?v=pYdzmkB45uo

14032010076.jpg
 Opis:
diodna matrika oz ptičje gnezdo ;)
 Velikost datoteke:  46.22 KB
 Pogledana:  1 krat

14032010076.jpg

14032010077.jpg
 Opis:
hall senzorji
 Velikost datoteke:  43.91 KB
 Pogledana:  5 krat

14032010077.jpg

Nazaj na vrh
Pokaži sporočila:   
Objavi novo temo   Odgovori na to temo   Printer-friendly version    www.elektronik.si Seznam forumov -> Avtoelektrika Časovni pas GMT + 2 uri, srednjeevropski - poletni čas
Pojdi na stran Prejšnja  1, 2, 3
Stran 3 od 3

Pojdi na:  
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu
Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu
Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu
Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu
Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu
Ne, ne moreš pripeti datotek v tem forumu
Ne, ne moreš povleči datotek v tem forumu

Uptime: 498 dni