|
www.elektronik.si Forum o elektrotehniki in računalništvu
|
Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo |
Avtor |
Sporočilo |
Iztok Član

Pridružen-a: Pet 08 Okt 2004 0:55 Prispevkov: 4974 Aktiv.: 20.98 Kraj: LJ
|
Objavljeno: Ned Nov 29, 2009 10:13 pm Naslov sporočila: Mikrostikala na vratih mikrovalovke |
|
|
Imam model Sharp R-763. Vsakih nekaj dni mi v njej skuri 4A varovalko za napajanje lučke in elektronike (VN trafo je BP). Ko jo zamenjam je nekaj dni mir potem pa spet POK ...
Sumim, da je napaka v mikrostikalih na vratih, ker se to zgodi vedno le med odpiranjem ali zapiranjem vrat. Tam so tri mikrostikala in po temeljitem ogledu ter testih s 150W žarnico namesto varovalke se je izkazalo, da je poleg električnih kontaktov v njih najbrž važno tudi zaporedje vklopov dveh od teh stikal, ker je spodnji zaklep posebej zasnovan, da najprej stisne eno in šele potem drugo stikalo ob njem. Ko sem preizkušal in pritisnil samo tisto drugo stikalo brez, da bi prej stisnil prvega pride do kratkega stika. Po eni strani logično, da je pri takšni napravi potrebna dodatna varnost nadzora vrat, po drugi strani pa malce nenavadna rešitev zadevo kar spravit v kratek stik ...
Sedaj pa vprašanje za poznavalce ... je moja teorija pravilna? Ima mogoče kdo el. shemo te mikre?
|
|
Nazaj na vrh |
|
 |
Pyr0Beast Član

Pridružen-a: Pon 16 Jun 2008 14:11 Prispevkov: 4969 Aktiv.: 23.99
|
Objavljeno: Ned Nov 29, 2009 10:29 pm Naslov sporočila: |
|
|
Verjetno stik z ohišjem. Kar pogosta okvara.
|
|
Nazaj na vrh |
|
 |
PPG78 Član

Pridružen-a: Ned 27 Jul 2003 14:09 Prispevkov: 2342 Aktiv.: 9.88 Kraj: Gorenjska
|
Objavljeno: Ned Nov 29, 2009 10:30 pm Naslov sporočila: |
|
|
Iztok, poglej prilogo od strani 32 naprej.
LP, Peter
Opis: |
|
 Download |
Ime datoteke: |
MicrowaveSharpTraining.rar |
Velikost datoteke: |
516.57 KB |
Downloadano: |
19 krat |
|
|
Nazaj na vrh |
|
 |
Iztok Član

|
Objavljeno: Ned Nov 29, 2009 11:01 pm Naslov sporočila: |
|
|
Pyr0Beast je napisal/a: |
Verjetno stik z ohišjem. Kar pogosta okvara. |
Stikalo direktnega stika z ohišjem ne more dobiti ker je v plastičnem ohišju in na plastičnem nosilcu. Priložena slika pa pove vse ostalo ...
PPG78 je napisal/a: |
Iztok, poglej prilogo od strani 32 naprej.
LP, Peter |
Peter to je to! Hvala za dokumentacijo. Ob prvi priliki
Moje domneve so bile torej točne. Malce razmajano ležišče "Monitor switch-a" bom utrdil in stvar je rešena.
|
|
Nazaj na vrh |
|
 |
Pyr0Beast Član

Pridružen-a: Pon 16 Jun 2008 14:11 Prispevkov: 4969 Aktiv.: 23.99
|
Objavljeno: Ned Nov 29, 2009 11:53 pm Naslov sporočila: |
|
|
A tako. No sedaj vem. (sem tudi sam pogledal diagram/prebral manual. Zanimiva zadeva)
|
|
Nazaj na vrh |
|
 |
Iztok Član

|
Objavljeno: Pon Nov 30, 2009 12:46 am Naslov sporočila: |
|
|
Vedno se učimo ...
Sicer pa, če sem odkrit, sem tudi sam podoben sistem vgrajeval v neke elektronike, ki so bile napajane z 24 VDC in jih je pogosta prekoračitev napetosti redno kurila in sem imel zato kar nekaj reklamacij.
Potem sem na napajalnem vhodu takoj za 1A varovalko med +/- vgradil 3A triak in na njegov G (gate) vezal še 28V zener diodo ...
Po tej izboljšavi "utemeljenih" reklamacij nisem imel več
|
|
Nazaj na vrh |
|
 |
|
|
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu Ne, ne moreš pripeti datotek v tem forumu Ne, ne moreš povleči datotek v tem forumu
|
Uptime: 499 dni