www.elektronik.si Seznam forumov www.elektronik.si
Forum o elektrotehniki in računalništvu

PomočPomoč  IščiIšči  Seznam članovSeznam članov  SkupineSkupine  StatisticsStatistika  AlbumAlbum  DatotekeFilemanager DokumentacijaDocDB LinksPovezave   Registriraj seRegistriraj se 
  PravilaPravila  LinksBolha  PriponkePriponke  KoledarKoledar  ZapiskiZapiski Tvoj profilTvoj profil Prijava za pregled zasebnih sporočilPrijava za pregled zasebnih sporočil PrijavaPrijava 

Božični brezkontaktni voltmeter

Objavi novo temo   Odgovori na to temo   Printer-friendly version    www.elektronik.si Seznam forumov -> Merilna tehnika in senzorji
Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo  
Avtor Sporočilo
refosk
Član
Član

Pridružen-a: Pet 25 Apr 2003 20:45
Aktiv.: 0.26
Kraj: Trzin

PrispevekObjavljeno: Sre Dec 30, 2009 12:15 am    Naslov sporočila:  Božični brezkontaktni voltmeter Odgovori s citatom

Iščem načrt ali idejo kako narediti sondo za iskanje pregorele žarnice na novoletni smreki. Laughing Imam 3-kanalno verigo žarnic, ki so zalite, zato mora imeti sonda zelo ozko polje . Moja ideja je, da bi na mestu, kjer je pregorela žarnica s sondo skozi izolacijo odčital neko napetost, saj je le pri pregoreli žarnici na njej polna napetost - 220V.
Nazaj na vrh
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
MarkoM
Član
Član

Pridružen-a: Tor 12 Sep 2006 15:29
Aktiv.: 12.34
Kraj: Lovrenc na P.

PrispevekObjavljeno: Sre Dec 30, 2009 12:18 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Kaj če bi ta sonda bila kar bucika na koncu "faznpriferja"? Very Happy
Nazaj na vrh
int47
Član
Član

Pridružen-a: Pon 15 Dec 2003 0:10
Aktiv.: 8.87
Kraj: Ljubljana

PrispevekObjavljeno: Sre Dec 30, 2009 12:56 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Poišči indikator napetosti ("fazenprifer"), ki namesto tlivke in predupora vsebuje LED, baterijo in nekaj malega elektronike. Prisotnost omrežne napetosti zazna skozi izolacijo, določi +- enosmerne napetosti in testira prevodnost (uporabno za testiranje varovalk in žarnic).
Nazaj na vrh
.
Član
Član

Pridružen-a: Pon 23 Avg 2004 16:16
Aktiv.: 70673.11

PrispevekObjavljeno: Sre Dec 30, 2009 3:01 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Brisana vsebina odstranjenega uporabnika.

lucketester.PDF
 Opis:

Download
 Ime datoteke:  lucketester.PDF
 Velikost datoteke:  15.16 KB
 Downloadano:  98 krat

Nazaj na vrh
spy
Član
Član

Pridružen-a: Sre 06 Sep 2006 20:43
Aktiv.: 1.76
Kraj: Tržič

PrispevekObjavljeno: Sre Dec 30, 2009 9:30 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Uporabiš fazni preizkuševalec

in ti ni treba luknjati izolacije. Bela plastika je prosojna in skoznjo se zasveti ledika, ko je električno polje dovolj veliko. Ponavadi proži na okoli cm. Žica mora biti faza. Kjer je žarnica pregoreta, fazo ne prepušča naprej.

Lahko ga kupiš ali narediš doma. Jaz sem ga kupil. Vidi pa se notri en tranzistor, dva upora in ledika. Pa seveda baterija. Sheme nimam.
Nazaj na vrh
Jule
Član
Član

Pridružen-a: Sob 27 Okt 2007 12:48
Aktiv.: 11.77
Kraj: Ajdovščina

PrispevekObjavljeno: Sre Dec 30, 2009 10:29 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Jaz sem ga tudi kupil. Odlična zadeva. Ima 3 različne občutljivosti. Najde tudi vodnike v steni - brenči ko je blizu).

Mi pa ni kapnilo na pamet, da bi se lahko z njim testiralo lučke Very Happy

Silvo
Moderator
Moderator

Pridružen-a: Pon 24 Feb 2003 17:09
Aktiv.: 61.82
Kraj: Koroška-okolica Dravograda

PrispevekObjavljeno: Sre Dec 30, 2009 11:19 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Jule je napisal/a:
Jaz sem ga tudi kupil. Odlična zadeva. Ima 3 različne občutljivosti. Najde tudi vodnike v steni - brenči ko je blizu).

Mi pa ni kapnilo na pamet, da bi se lahko z njim testiralo lučke Very Happy

Kakor za koga - zame je to eno veliko s*nje. Sveti povsod kjer je blizu kak kabel pod napetostjo. Če zanima koga kaj je notri..

P1010254.JPG
 Opis:
 Velikost datoteke:  432.09 KB
 Pogledana:  4 krat

P1010254.JPG

PC300255.JPG
 Opis:
 Velikost datoteke:  398.75 KB
 Pogledana:  1 krat

PC300255.JPG

PC300256.JPG
 Opis:
 Velikost datoteke:  426.96 KB
 Pogledana:  12 krat

PC300256.JPG

PC300257.JPG
 Opis:
 Velikost datoteke:  432.11 KB
 Pogledana:  30 krat

PC300257.JPG

Pobesneli
Član
Član

Pridružen-a: Sre 02 Jan 2008 1:24
Aktiv.: 5.02
Kraj: Ajdovščina

PrispevekObjavljeno: Čet Dec 31, 2009 12:40 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Jule, meni so ravno pri škapinu povedli da jih uporabljajo za novoletne lučke po ajdovščini ko gre kaj narobe.
Nazaj na vrh
Azrael
Član
Član

Pridružen-a: Čet 29 Jan 2009 19:46
Aktiv.: 22.17
Kraj: Gorje

PrispevekObjavljeno: Čet Dec 31, 2009 3:10 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

@Silvo

Je to čudo tehnike v svojem bistvu 3 stopenjski Darlington, ki proži lediko, ki ima nujen predupor, baza Darlingtona pa je kapacitivno vezana s testnim vodnikom?
Nazaj na vrh
Skrit Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
Silvo
Moderator
Moderator

Pridružen-a: Pon 24 Feb 2003 17:09
Aktiv.: 61.82
Kraj: Koroška-okolica Dravograda

PrispevekObjavljeno: Čet Dec 31, 2009 3:51 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Azrael je napisal/a:
@Silvo

Je to čudo tehnike v svojem bistvu 3 stopenjski Darlington, ki proži lediko, ki ima nujen predupor, baza Darlingtona pa je kapacitivno vezana s testnim vodnikom?

Prerisal ...
Vsi transistorji so C3199

PC310258.JPG
 Opis:
 Velikost datoteke:  420.69 KB
 Pogledana:  6 krat

PC310258.JPG

Azrael
Član
Član

Pridružen-a: Čet 29 Jan 2009 19:46
Aktiv.: 22.17
Kraj: Gorje

PrispevekObjavljeno: Čet Dec 31, 2009 4:01 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Hvala.

Sicer je zafrkancije s temi lučkami precej, ko začnejo nagajati (pogost problem so tudi slabi kontakti, ne samo pregorele žarnice). Zato je dobrodošla vsaka metoda, kjer ni treba izpuliti vseh žarnic, da se po gospodu Murphyu izkaže, da je problem ravno zadnja ali sploh nobena in je nekje slab stik.
Nazaj na vrh
Skrit Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
spy
Član
Član

Pridružen-a: Sre 06 Sep 2006 20:43
Aktiv.: 1.76
Kraj: Tržič

PrispevekObjavljeno: Sob Jan 02, 2010 4:49 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Silvo, prepričan sem, da je bistvo v ojačanju. Tvoj tester bi utegnil imeti preveč ojačanja, zato kaže prisotnost napetosti povsod, kjer je kabel blizu. Spodaj sem pripel dve sliki. Faza je na desni strani dvožilnega kabla. Na desni tester zasveti, na levi pa ne. Testerja nisem odpiral, vidi pa se notri en SO8 čip, tester je znamke Fluke, pa tudi ravno poceni ni bil. Je pa to moj 3 tester. Prejšnji so imeli enak sindrom in so kazali povsod napetost. Še tam, kjer je ni Confused

Kakorkoli, jaz vedno pred novim letom zamenjam baterije, ker vem, da bom ga bom rabil za nedelujoče lučke.

DSC00018.JPG
 Opis:
 Velikost datoteke:  20.14 KB

DSC00018.JPG

DSC00019.JPG
 Opis:
 Velikost datoteke:  20.96 KB

DSC00019.JPG

Nazaj na vrh
Pokaži sporočila:   
Objavi novo temo   Odgovori na to temo   Printer-friendly version    www.elektronik.si Seznam forumov -> Merilna tehnika in senzorji Časovni pas GMT + 2 uri, srednjeevropski - poletni čas
Stran 1 od 1

Pojdi na:  
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu
Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu
Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu
Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu
Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu
Ne, ne moreš pripeti datotek v tem forumu
Ne, ne moreš povleči datotek v tem forumu

Uptime: 4 dni