www.elektronik.si Seznam forumov www.elektronik.si
Forum o elektrotehniki in računalništvu

PomočPomoč  IščiIšči  Seznam članovSeznam članov  SkupineSkupine  StatisticsStatistika  AlbumAlbum  DatotekeFilemanager DokumentacijaDocDB LinksPovezave   Registriraj seRegistriraj se 
  PravilaPravila  LinksBolha  PriponkePriponke  KoledarKoledar  ZapiskiZapiski Tvoj profilTvoj profil Prijava za pregled zasebnih sporočilPrijava za pregled zasebnih sporočil PrijavaPrijava 

Krmiljenje obratov 3-faznega motorja
Pojdi na stran 1, 2  Naslednja

Objavi novo temo   Odgovori na to temo   Printer-friendly version    www.elektronik.si Seznam forumov -> Energetika
Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo  
Avtor Sporočilo
PZUFIC
Vseved

Pridružen-a: Sob 17 Nov 2007 19:06
Aktiv.: 32.61
Kraj: Rakek

PrispevekObjavljeno: Sre Feb 03, 2010 8:52 pm    Naslov sporočila:  Krmiljenje obratov 3-faznega motorja Odgovori s citatom

Izdelujem napravo za navijanje transformatorjev. Z očetom sva sklenila, da prenosov ne bo ampak bo stvar izvedena direktno na motor. In nastala je prva težava. Dobro bi bilo, da bi imel motor regulacijo obratov. Pa me zanima s čim je to izvedljivo. Slišal sem, da se da stvar odlično prilagajajati s rekvenčnikom, ki pa je zelo zakomplicirana zadeva. Skratka kaj in kako mi svetujete?
Skrit Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Obišči avtorjevo spletno stran MSN Messenger - naslov
kose19
Član
Član

Pridružen-a: Sre 02 Mar 2005 19:37
Aktiv.: 5.18
Kraj: okolica Kobarida

PrispevekObjavljeno: Sre Feb 03, 2010 9:00 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Kompromis med ceno in zanesljivostjo je frekvenčnik.
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Pošlji E-sporočilo
MadMax
Član
Član

Pridružen-a: Pet 09 Sep 2005 22:16
Aktiv.: 20.00

PrispevekObjavljeno: Sre Feb 03, 2010 9:08 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Tole bo pa nekaj za močne energetske trafote navijat, da mora biti 3-f motor...

Kak kolektorski bi bil mnogo enostavnejši za regulirat, v osnovi lahko že z dimmerjem.
Ali pa koračni, ki ima sicer malce višjo ceno, a si krmilnik še zmeraj hitro izdelaš sam, pa je še vedno vse skupaj cenejše od najcenejšega frekvenčnika...
Če seveda ne bo navijal varilnih transformatorjev...
Nazaj na vrh
Skrit Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
boriskozjan
Član
Član

Pridružen-a: Pet 14 Nov 2008 23:23
Aktiv.: 4.73
Kraj: Šmarje pri Jelšah

PrispevekObjavljeno: Sre Feb 03, 2010 9:11 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Po moje je najceneje kombinacija koračnega motorja in in driverja povezanga na krmilnik, kjer z številčnico vneseš št obratov, pa še kak potenciometer za spreminjanje hitrosti....
Nazaj na vrh
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
PZUFIC
Vseved

PrispevekObjavljeno: Sre Feb 03, 2010 9:12 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Ja ti motorji se kakor sem videl kar dobro obnesejo za navijanje. Ima lokalni navijalec ravno tak motor, le da ima stvar izvedeno z stalnim prenosom. Jaz pa bi zadevo rad nekako rešil, da bi imel nožno regulacijo obratov. Pa nebi rad zdaj kupoval drugega motorja. A je možno tak motor regulirati z triaki za vsako fazo posebej?
Skrit Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Obišči avtorjevo spletno stran MSN Messenger - naslov
Energetik-m
Član
Član

Pridružen-a: Pon 07 Dec 2009 19:16
Aktiv.: 7.36
Kraj: Zagorje

PrispevekObjavljeno: Sre Feb 03, 2010 10:22 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Pred leti sem kupil frekvenčnik pri firmi Sonis iz litije, 01 899 52 43, kar ugodno.
Če želiš regulirati obrate z nožno stopalko, boš moral vanjo vgraditi linearni potenciometer 10kohm, dobiš ga v kakšnem IC elektronika ali podobni trgovini in ga priključiti na frekvenčni regulator, prav vsak ima pripravljen vhod za potenciometer.
Glede cene motorjev pa je tako, trifazni asinhronski motor je za isto moč pol cenejši od enofaznega, če kupiš novega. Lahko pa vzameš kolektorski motor skupaj z regulatorjem iz starega pralnega stroja, ta pa ima kakšnih 700W pri 10000 obr/min. Ker ima vgrajen tahogenerator, dobro drži vrtilno hitrost, neodvisno od obremenitve.

Lahko pa kupiš poceni (kitajski) vrtalni stroj, ga priviješ na mizo, tipko za vklop z regulacijo vrtljajev pa prestaviš v nožno pedalo

Trifazni motor je sicer možno regulirati s triaki v vsaj dveh fazah, naprava je v prodaji pod imenom mehki zagon, vendar pa pri tem motor kuri višek energije za segrevanje rotorja, zato tega ne moreš početi več kot nekaj minut.

PZUFIC
Vseved

PrispevekObjavljeno: Sre Feb 03, 2010 11:08 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Aha vidim, da bo treba narediti kar s frekvenčnikom, ker hočem res narediti napravo, ki bo narejena tako kot je treba.
Azrael
Član
Član

Pridružen-a: Čet 29 Jan 2009 19:46
Aktiv.: 22.20
Kraj: Gorje

PrispevekObjavljeno: Čet Feb 04, 2010 10:36 am    Naslov sporočila:  Re: Krmiljenje obratov 3-faznega motorja Odgovori s citatom

PZUFIC je napisal/a:
Izdelujem napravo za navijanje transformatorjev. Z očetom sva sklenila, da prenosov ne bo ampak bo stvar izvedena direktno na motor.

Direktno po moje ne bo v redu. Rabil boš velik (močan) motor, da bo imel pri speljevanju z napeto žico uporaben navor, oz. motor z veliko poli, 12 in več.

Povej koliko vrtljajev želiš v minimumu in maksimumu in koliko debelo žico misliš navijati, potem bo lažje svetovati.
Nazaj na vrh
Skrit Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
janiP
Član
Član

Pridružen-a: Čet 23 Okt 2008 23:00
Aktiv.: 0.71
Kraj: Ljubljana

PrispevekObjavljeno: Čet Feb 04, 2010 6:00 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Frekvenčnik s kombinacijo 3-faznega motorja se mi zdi precej enostavna in poceni varianta za neko industrijsko aplikacijo. Sem jih uporabil že veliko.
Nazaj na vrh
PZUFIC
Vseved

PrispevekObjavljeno: Čet Feb 04, 2010 6:48 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Stvar je taka. Žico bom verjetno podajal z roko, tako da verjetno ob zagonu ne bo potrebna neka velika moč. Saj se kolut z žico položi navpično na tla in gre žica sama po potrebi z koluta. Strojno bom navijal samo primarje sekundarje pa verjetno lepo na roke, saj je žica bolj debela, če je stvar za večje tokove. Sem tudi sekundar na transformatorju za ojačevalnik, katerega slike sem pripel tudi na tem forumu navil ročno. Kaj pa je to tistih 20 ovojev. Motor ima osovino za pogon na obeh straneh tako, da ko bom želel navijati na roke bom na nasprotno stran samo nataknil ročaj in to je to. Skratka strojno bom navijal samo primarje, kjer se pa ve, da so žice ponavadi presekov pod 1mm.
tady
Član
Član

Pridružen-a: Sre 26 Sep 2007 18:33
Aktiv.: 0.19
Kraj: bližina Bleda

PrispevekObjavljeno: Čet Mar 04, 2010 9:30 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

najboljše boš naredil če boš kupil frekvenčni regulator. Za zelo nizke obrate motorja bi se pa skoraj bolje obensel kakšen servo motor. Sepravi povratna vezava ampak to je že lahko zelo drago Very Happy
aljoš
Član
Član

Pridružen-a: Čet 08 Sep 2005 20:03
Aktiv.: 13.21
Kraj: Škofja loka-poljanska dolina

PrispevekObjavljeno: Čet Mar 04, 2010 9:53 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Imam en frekvenčnik...če ti pride prav, pošlji ZS...koliko močan je motor?
bobek220
Član
Član

Pridružen-a: Tor 28 Jul 2009 9:21
Aktiv.: 1.01
Kraj: Maribor

PrispevekObjavljeno: Čet Mar 04, 2010 10:17 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Si kaj razmišljal v smeri šivalnega stroja?

Tam imaš že vse rešeno, motor in regulacija hitrosti z pedalom.

LP

PZUFIC
Vseved

PrispevekObjavljeno: Čet Mar 04, 2010 10:46 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

bobek220 je napisal/a:
Si kaj razmišljal v smeri šivalnega stroja?

Tam imaš že vse rešeno, motor in regulacija hitrosti z pedalom.

LP

Saj stvar že deluje, sem objavil v temi Stroj za navijanje transformatorjev..
Ampak vseeno hvala.

BlaZnIK
Član
Član

Pridružen-a: Pet 13 Feb 2009 21:18
Aktiv.: 0.12
Kraj: Maribor

PrispevekObjavljeno: Ned Apr 04, 2010 12:01 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Citiram:
Dobro bi bilo, da bi imel motor regulacijo obratov. Pa me zanima s čim je to izvedljivo.

Asinhronski motor:

n = n_s*(1 - s) = (f/p)*60*(1 - s)

sinhronski vrtljaji so odvisni od frekvence, št. polovih parov in slipa. Spreminjaš lahko frekvenco, št. polovih parov (recimo Dahlander v kombinaciji z drugimi navitji), ...
Nazaj na vrh
Pokaži sporočila:   
Objavi novo temo   Odgovori na to temo   Printer-friendly version    www.elektronik.si Seznam forumov -> Energetika Časovni pas GMT + 2 uri, srednjeevropski - poletni čas
Pojdi na stran 1, 2  Naslednja
Stran 1 od 2

Pojdi na:  
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu
Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu
Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu
Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu
Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu
Ne, ne moreš pripeti datotek v tem forumu
Ne, ne moreš povleči datotek v tem forumu

Uptime: 499 dni