www.elektronik.si Seznam forumov www.elektronik.si
Forum o elektrotehniki in računalništvu

PomočPomoč  IščiIšči  Seznam članovSeznam članov  SkupineSkupine  StatisticsStatistika  AlbumAlbum  DatotekeFilemanager DokumentacijaDocDB LinksPovezave   Registriraj seRegistriraj se 
  PravilaPravila  LinksBolha  PriponkePriponke  KoledarKoledar  ZapiskiZapiski Tvoj profilTvoj profil Prijava za pregled zasebnih sporočilPrijava za pregled zasebnih sporočil PrijavaPrijava 

Offtopic

Objavi novo temo   Ta tema je zaklenjena: ne moreš urejati sporočil ali odgovarjati na objave.   Printer-friendly version    www.elektronik.si Seznam forumov -> Testni forum, brisano, smeti, offtopic
Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo  
Avtor Sporočilo
aljoš
Član
Član

Pridružen-a: Čet 08 Sep 2005 20:03
Aktiv.: 13.21
Kraj: Škofja loka-poljanska dolina

PrispevekObjavljeno: Čet Feb 11, 2010 7:45 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Da ne bom načenjal nove teme....Zanima me, kako rezkate nasploh? Imam rezkarje prav za les in podobne mehke materiale, ballnose 2mm je najmanjši... kako narediti, da se v končanem reliefu ne vidi črt od rezkanja, se pravi, da je lepo gladko? Men dela črte, čeprav sem imel pri 2mm rezkarju naštimano, naj rezka le po 0.5mm v vsako smer, ampak črte so še zmeraj... Rolling Eyes
A bi moral vsak relief na koncu še brusiti s finim brusnim papirjem?

ID
Član
Član

Pridružen-a: Pet 17 Jun 2005 18:17
Aktiv.: 3.65
Kraj: Ljubljana-Podpeč

PrispevekObjavljeno: Čet Feb 11, 2010 10:03 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Črto boš pri okroglih rezkarjih dobil v vsakem primeru. Lahko še malenkost zmanjšaš korak. Pri premeru 2 mm in 0.5mm koraku je višina vala 0.03 mm. Če se jih hočeš popolnoma znebiti pa uporabiš ali ravni rezkar ali pa pač pobrusiš.
Nazaj na vrh
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
qwertzui
Član
Član

Pridružen-a: Pon 11 Maj 2009 9:38
Aktiv.: 2.21
Kraj: Velenje

PrispevekObjavljeno: Čet Feb 11, 2010 10:19 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

glih pri ravnem imaš črte, ko se višine menjajo!!!
Nazaj na vrh
ID
Član
Član

Pridružen-a: Pet 17 Jun 2005 18:17
Aktiv.: 3.65
Kraj: Ljubljana-Podpeč

PrispevekObjavljeno: Čet Feb 11, 2010 11:02 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Vse ima svoje prednosti in slabosti. Če imaš večjo ravno površino v izdelku, pač menjaš rezkar, moraš pa potem na novo kalibrirati stroj in tako naprej... Zato se vsi poslužujejo okroglega rezkarja. Res pa je, da za hobi takšna varianta ne pride v poštev, zato preostane le še brušenje. Mogoče s kakšno brusilno krtačo Wink da se stvar pohitri.
Nazaj na vrh
bobek220
Član
Član

Pridružen-a: Tor 28 Jul 2009 9:21
Aktiv.: 1.01
Kraj: Maribor

PrispevekObjavljeno: Pet Feb 12, 2010 9:22 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Da ne odpiram nove teme, bom kar tu vprašal.

Zanima me, če ima kdo izkušnje z rezkanjem medenine. Za aluminij vem, da ga je potrebno hladiti, za medenino pa mislim, da bo tudi potrebno hlajenje. Ali bi bilo dovolj če bi kar z WD 40 našprical?
Rezkat mislim z 1mm rezkarjem in 1,5 mm v globino v treh hodih.

Hvala za komentarje

brodar
Član
Član

Pridružen-a: Sob 08 Nov 2008 13:23
Aktiv.: 0.54
Kraj: Kamnik

PrispevekObjavljeno: Pet Feb 12, 2010 11:14 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Nevem zakaj vsi špricate iz WDjem... Zakaj si raje ne zmešate za tele domače strojčke vodo in olje potem pa še malo prila notri da se voda in olje zmešata. Jaz za mojo staro stružnico pa rezkalni stroj kar to uporablja. Na novi stružnici pa rajši kupim emulzijo, ki hladi 100krat boljše kot pa WD. Drugače pa voda+olje+pril to je kar dobra domača hladilna tekočina. Olje pa uporabim kar odpadnega saj ga imamo na sode doma... Razz
Nazaj na vrh
Pobesneli
Član
Član

Pridružen-a: Sre 02 Jan 2008 1:24
Aktiv.: 5.03
Kraj: Ajdovščina

PrispevekObjavljeno: Pet Feb 12, 2010 5:21 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Jaz sem ravno v fazi, da si dogradim hlajenje na rezkar, ker poleg stat in špricat s komerkoli je muka, pa še vedno sem potem vsa umazan.
Sem mislil da imamo doma še vedno pumpe za emulzijo, pa jih očitno ni več. tako da sedaj iščem kakšno drugo pumpo za ta namen.
Nazaj na vrh
piroman
Član
Član

Pridružen-a: Čet 23 Okt 2003 12:06
Aktiv.: 11.42
Kraj: Ljubljana

PrispevekObjavljeno: Pet Feb 12, 2010 6:02 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Jaz emulzijo črpam s potopno akvarijsko črpalko...
Skrit Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
Pobesneli
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Pet Feb 12, 2010 6:06 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

A veš slučajno kakšen pretok ima? Jaz nevem kaj bi bilo optimalno za to.
Nazaj na vrh
piroman
Član
Član

Pridružen-a: Čet 23 Okt 2003 12:06
Aktiv.: 11.42
Kraj: Ljubljana

PrispevekObjavljeno: Pet Feb 12, 2010 6:09 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Odvisno od višine črpanja. Če se prav spomnim ima med 300 in 400l/h pretoka. Je pa to neka mala cenena pumpa za manj kot 10€.
Skrit Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
lojternivoz
Član
Član

Pridružen-a: Sre 17 Dec 2008 19:59
Aktiv.: 0.06
Kraj: mb

PrispevekObjavljeno: Pet Feb 19, 2010 11:59 am    Naslov sporočila:  problem Odgovori s citatom

Da ne odpiram nove teme bom vprašanje zastavil kar tukaj. Zanima me sledeče kako v Mach3 nastavit pomik motorjev. Recimo da 200 korakov prestavi 1.5mm kako to nastavit v programu Brick wall Brick wall
Nazaj na vrh
Pobesneli
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Pet Feb 19, 2010 12:19 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

vedeti moraš koliko stopinj naredi motor pri enem koraku, nato moraš vedeti kakšno vreteno imaš, oziroma kakšen je korak vretena. Če imaš recimo motor z korakom 1,8stopinje ti to pomeni da moraš narediti 200korakov. Če imaš potem vreteno s 1,5mm korakom (kot ti navajaš v podatkih) to pomeni da ti bo pri 200 korakih naredilo 1,5mm premik ...sedaj še deliš 200korakov z 1,5mm pomikom.. in dobiš koliko korakov potrebuješ za premik 1mm. To sedaj vpišeš v mach. Ker tam se mi zdi da te sprašuje po potrebnih korakih na 1enoto. enota je v tvojem primeru 1mm. Malo govorim na pamet, nimam macha pred sabo.
Nazaj na vrh
lojternivoz
Član
Član

Pridružen-a: Sre 17 Dec 2008 19:59
Aktiv.: 0.06
Kraj: mb

PrispevekObjavljeno: Pet Feb 19, 2010 1:34 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

hvala, mislim da je tak
Nazaj na vrh
Pokaži sporočila:   
Objavi novo temo   Ta tema je zaklenjena: ne moreš urejati sporočil ali odgovarjati na objave.   Printer-friendly version    www.elektronik.si Seznam forumov -> Testni forum, brisano, smeti, offtopic Časovni pas GMT + 2 uri, srednjeevropski - poletni čas
Stran 1 od 1

Pojdi na:  
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu
Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu
Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu
Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu
Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu
Ne, ne moreš pripeti datotek v tem forumu
Ne, ne moreš povleči datotek v tem forumu

Uptime: 499 dni