|
www.elektronik.si Forum o elektrotehniki in računalništvu
|
Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo |
Avtor |
Sporočilo |
Apophis Neznanec

Pridružen-a: Čet 11 Feb 2010 19:22 Prispevkov: 3 Aktiv.: 0.02 Kraj: Ljubljana
|
Objavljeno: Čet Feb 11, 2010 7:36 pm Naslov sporočila: Težave z hladilnikom Gorenje |
|
|
Živjo!
Imam hladilnik Gorenje, star je štiri leta. Danes sem opazil, oziroma začutil, ko sem segel vanj z roko po hrani, na sredini hladilnika,da je del stene toplo. Potipal sem še ostale dele stene in so bile normalno hladne. Zmrzovalnik dela normalo!
Ali kdo ve kaj bi bilo lahko to narobe, oziroma je že mel tako izkušnjo, oziroma to težavo ? Kakšen nemig?
Hvala že vnaprej za vaše odgovore.
LP |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
bbrane Član

Pridružen-a: Čet 14 Jun 2007 15:02 Prispevkov: 590 Aktiv.: 2.69 Kraj: Cerkno
|
Objavljeno: Čet Feb 11, 2010 10:29 pm Naslov sporočila: |
|
|
Zdravo !
No jaz nisem za take odgovore kot ti ga je dal sraka. Bom skušal preprosto razložiti kaj je najverjetnrje vzrok tople stene notranjosti hladilnika.
Hladiniki s takozvanim avtomatskim odtajevanjem ( takih je sedaj mislim da večina hladilnikov) so konstruirani tako, da sledi po vsakem hladilnem ciklusu faza odtajevanja. Ko je notranjost hladilnika dovolj hladna termostat izključi delovanje kompresorja. Kapilara termostata - čutilo je montirano na izparilniku to je na zgornjem delu ki ohlaja notranjost hladilnika. V fazi hlajena na tem delu izparilnika temperatura pade na -10 ali celo na -20 st. C odvisno od nastavitve termostata in tudi kostrukcije hladilnega dela. S primerno konstrukcijo je tudi dosežena željena temperatura zraka v notranjosti hladilnika nekaj stopinj nad ničlo- odvisno od nastavitve. V vratih in spodaj bolj toplo kot zgoraj v okolici izparilnika. Po doseženi izklopni temperaturi sledi faza odtajevanja. Na izparilniku se v času hlajenja nabere nekaj ledu, ki pa se v času odtajevanja ( ko kompresor ne deliuje ) raztopi . Kondenzat pa odteče skozi majhno odprtino pod izparilnikom v plastično posodico na zadniji zunanji strani hladilnika ta pa potem izhlapi zaradi bližine toplega kondenzatorja ( črna zvita cev s hladilnimi rebri) . Nekateri hladilniki imajo fazo odtajevanja izvedeno povsem naravno,. Za bolj učinkovito odtajevanje pa je lahko na površini izparilnika poseben grelec moči nekaj 10W , ki je vključen v fazi odtajevanja- in tu je problem tvojega toplega dela v hladilniku - to je torej povsem v redu.
Kompresor pa se ponovno vključi, ko doseže temperatura tipala na izparilniku cca +5 stopinj ( ni več ledu ) in ta proces se ponavlja. Zato se to imenuje avtomatsko odtajevanje - v vsakem ciklu.
Upam da sem bil dovolj razumljiv - sicer pa kar na dan z besedo.
Lep pozdrav ! _________________ En poizkus je vreden več kot tisoč strokovnih mnenj |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
Apophis Neznanec

Pridružen-a: Čet 11 Feb 2010 19:22 Prispevkov: 3 Aktiv.: 0.02 Kraj: Ljubljana
|
Objavljeno: Pet Feb 12, 2010 5:18 pm Naslov sporočila: |
|
|
bbrane je napisal/a: |
Zdravo !
No jaz nisem za take odgovore kot ti ga je dal sraka. Bom skušal preprosto razložiti kaj je najverjetnrje vzrok tople stene notranjosti hladilnika.
Hladiniki s takozvanim avtomatskim odtajevanjem ( takih je sedaj mislim da večina hladilnikov) so konstruirani tako, da sledi po vsakem hladilnem ciklusu faza odtajevanja. Ko je notranjost hladilnika dovolj hladna termostat izključi delovanje kompresorja. Kapilara termostata - čutilo je montirano na izparilniku to je na zgornjem delu ki ohlaja notranjost hladilnika. V fazi hlajena na tem delu izparilnika temperatura pade na -10 ali celo na -20 st. C odvisno od nastavitve termostata in tudi kostrukcije hladilnega dela. S primerno konstrukcijo je tudi dosežena željena temperatura zraka v notranjosti hladilnika nekaj stopinj nad ničlo- odvisno od nastavitve. V vratih in spodaj bolj toplo kot zgoraj v okolici izparilnika. Po doseženi izklopni temperaturi sledi faza odtajevanja. Na izparilniku se v času hlajenja nabere nekaj ledu, ki pa se v času odtajevanja ( ko kompresor ne deliuje ) raztopi . Kondenzat pa odteče skozi majhno odprtino pod izparilnikom v plastično posodico na zadniji zunanji strani hladilnika ta pa potem izhlapi zaradi bližine toplega kondenzatorja ( črna zvita cev s hladilnimi rebri) . Nekateri hladilniki imajo fazo odtajevanja izvedeno povsem naravno,. Za bolj učinkovito odtajevanje pa je lahko na površini izparilnika poseben grelec moči nekaj 10W , ki je vključen v fazi odtajevanja- in tu je problem tvojega toplega dela v hladilniku - to je torej povsem v redu.
Kompresor pa se ponovno vključi, ko doseže temperatura tipala na izparilniku cca +5 stopinj ( ni več ledu ) in ta proces se ponavlja. Zato se to imenuje avtomatsko odtajevanje - v vsakem ciklu.
Upam da sem bil dovolj razumljiv - sicer pa kar na dan z besedo.
Lep pozdrav ! |
Hvala za pojasnilo in obrazložitev.
Vidim pa, da nekateri tale forum dojemate le za hec, ampak to je spet druga zgodba....
LP |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
|
|
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu Ne, ne moreš pripeti datotek v tem forumu Ne, ne moreš povleči datotek v tem forumu
|
Uptime: 499 dni