www.elektronik.si Seznam forumov www.elektronik.si
Forum o elektrotehniki in računalništvu

PomočPomoč  IščiIšči  Seznam članovSeznam članov  SkupineSkupine  StatisticsStatistika  AlbumAlbum  DatotekeFilemanager DokumentacijaDocDB LinksPovezave   Registriraj seRegistriraj se 
  PravilaPravila  LinksBolha  PriponkePriponke  KoledarKoledar  ZapiskiZapiski Tvoj profilTvoj profil Prijava za pregled zasebnih sporočilPrijava za pregled zasebnih sporočil PrijavaPrijava 

Zamenjava 12V releja s tiristorjem
Pojdi na stran 1, 2  Naslednja

Objavi novo temo   Odgovori na to temo   Printer-friendly version    www.elektronik.si Seznam forumov -> Avtoelektrika
Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo  
Avtor Sporočilo
drejko
Član
Član

Pridružen-a: Pet 30 Dec 2005 18:18
Aktiv.: 1.07
Kraj: koroška-okolica SG

PrispevekObjavljeno: Sob Apr 03, 2010 9:23 am    Naslov sporočila:  Zamenjava 12V releja s tiristorjem Odgovori s citatom

Rad bi naredil nadomestno vezje za 12V rele s tiristorjem.Rele je uporabljen za zagon starterja na motorju.Zdaj sem sicer nabavil 100A rele .A verjetno bodo čez nekaj časa zopet oslabeli kontakti.zagonski tok je nekje do 50A.
Nisem ravno doma v teoriji elektronike naredim pa kakšno zadevo po načrtu.
LP Andrej
Nazaj na vrh
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Pošlji E-sporočilo
Marjanp
Član
Član

Pridružen-a: Pon 15 Okt 2007 22:28
Aktiv.: 1.16
Kraj: Dragomer/Brezovica/Ljubljana

PrispevekObjavljeno: Sob Apr 03, 2010 9:57 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

S thiristorjem se to ne da izvesti.

Thiristor ugasne (izklopi), ko gre napetost skozi 0V, to se pri enosmerni napetosti nikoli ne zgodi.

Ostani kar pri releju - po potrebi nabavi močnejšega.

LP
Marjan
Nazaj na vrh
Skrit Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
Silvo
Moderator
Moderator

Pridružen-a: Pon 24 Feb 2003 17:09
Aktiv.: 61.89
Kraj: Koroška-okolica Dravograda

PrispevekObjavljeno: Sob Apr 03, 2010 10:18 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Marjanp je napisal/a:
S thiristorjem se to ne da izvesti.

Thiristor ugasne (izklopi), ko gre napetost skozi 0V, to se pri enosmerni napetosti nikoli ne zgodi.

Ostani kar pri releju - po potrebi nabavi močnejšega.

Seveda ga lahko ugasneš tudi pri enosmerni napetosti. (recimo tiristorska izvedba regulacije v električnih viličarjih) Kako točno je bilo zvezano se v tem trenutku ne spomnim. Tako po spominu- v rabi je bil še en manjši pomožni tirstor, ki je paralelno glavnemu tiristorju vklapljal RC člen. V trenutku, ko se je kondezator napolnil je glavni tristor ugasnil. Ciklus se je ponavljal. Oba je upravljala kontrolna logika.

Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
Marjanp
Član
Član

Pridružen-a: Pon 15 Okt 2007 22:28
Aktiv.: 1.16
Kraj: Dragomer/Brezovica/Ljubljana

PrispevekObjavljeno: Sob Apr 03, 2010 11:07 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

@Silvo

Bi ti izdelal kontrolno logiko in
zamenjal rele s thiristorjem.

No. Kratkomalo se ne izplača = praktično neizvedljivo.

LP
Marjan
Nazaj na vrh
Dexboy
Član
Član

Pridružen-a: Pon 01 Sep 2008 22:46
Aktiv.: 5.45
Kraj: Horjul

PrispevekObjavljeno: Sob Apr 03, 2010 11:26 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

V Neuholdu sem videl solid-state releje.. Mogoče bi to prišlo kaj prav?
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Pošlji E-sporočilo Obišči avtorjevo spletno stran MSN Messenger - naslov
Silvo
Moderator
Moderator

Pridružen-a: Pon 24 Feb 2003 17:09
Aktiv.: 61.89
Kraj: Koroška-okolica Dravograda

PrispevekObjavljeno: Sob Apr 03, 2010 1:12 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Marjanp je napisal/a:
@Silvo

Bi ti izdelal kontrolno logiko in
zamenjal rele s thiristorjem.

No. Kratkomalo se ne izplača = praktično neizvedljivo.

Ne, v danem primeru ne pride v poštev. (zaradi varnostnih razlogov) V koliko so z relejem res veliki problemi bi uporabil kombinacijo rele-tirsitor. (kot je to izvedeno v električnih viličarjih) Rele preklaplja v breznaptostnem stanju. Življenska doba kontaktov kontaktorja je v tem primeru skoraj neomejena. Prej bo mehansko odpovedal. Sama logika ne bi smela biti kaj posebnega. Kot sem napisal zgoraj paralelno glavnemu tiristorju je bil en manjši tiristor,ki je preko RC člena sklenil A in K. Takrat je glavni tiristor ugasnil.

Energetik-m
Član
Član

Pridružen-a: Pon 07 Dec 2009 19:16
Aktiv.: 7.36
Kraj: Zagorje

PrispevekObjavljeno: Sob Apr 03, 2010 2:16 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Poskusi 200A rele, ki se sicer uporablja v navtiki, kupil sem ga tu: http://www.elektro-stumpfl.si/
za okrog 20 eur

dr.otkar
Član
Član

Pridružen-a: Ned 26 Nov 2006 22:31
Aktiv.: 0.13
Kraj: nekje ob reki savi

PrispevekObjavljeno: Sob Apr 03, 2010 9:28 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Mislim, da se ti ne splača komplicirati.
1. zagonski tokovi pri zaganjačih so veliki in od njih je odvisno ali ti bo rotor premagal silo motorja in ga obrnil.
2. padec napetosti na elementu ti spet vzame nekaj malega moči
3. nesigurnost - morebitno prebitje polprevodnika se lahko konča s smrtjo zaganjača ali sploh celotne zadeve.

Jaz bi uporabil rele.

Če te zanima ti ga lahko pošljem

LP

gregzy87
Član
Član

Pridružen-a: Čet 08 Feb 2007 2:48
Aktiv.: 3.32
Kraj: Okolica Vrhnike

PrispevekObjavljeno: Sob Apr 03, 2010 10:15 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Mene nekaj zanima glede relejev pa bom kar tukaj vprašal.
Če imam 5A toka, ki bo tekel skozi kontakte, kako močen rele uporabiti, da bodo kontakti zdržali zelo dolgo (ne bodo tako hitro "zašmelcali")? so dovolj 10A / 220V kontakti?

Hvala!
Nazaj na vrh
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo MSN Messenger - naslov
BojanR
Član
Član

Pridružen-a: Tor 08 Apr 2008 9:52
Aktiv.: 3.31
Kraj: Vnanje Gorice

PrispevekObjavljeno: Ned Apr 04, 2010 8:23 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Odvisno kakšno breme imaš. Nato pa je odvisno tudi kakšne obremenitve povzročaš s tem bremenom. Za to obstajajo kategorije AC-1, AC-3, AC-4
Nazaj na vrh
drejko
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Ned Apr 04, 2010 8:36 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Hvala za odgovore.Sem že vgradil 100A rele pa bom videl kako dolgo bo vzdržal.
Nazaj na vrh
Azrael
Član
Član

Pridružen-a: Čet 29 Jan 2009 19:46
Aktiv.: 22.21
Kraj: Gorje

PrispevekObjavljeno: Ned Apr 04, 2010 11:10 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Nekateri teh relejev so za kratkotrajno obratovanje, kar ni nič narobe, saj v normalnih pogojih mora nenkrat delovati le nekaj sekund.

Če je mašina zanemarjena in težko vžiga, pa ta logika odpove in se s predolgim zaganjanjem uničuje štarter, rele in akumulator.

Žal pa se prepogosto v takih primerih dogaja, ko akumulator odpove, se nadaljuje z drugim akumulatorjem ali transformatorjem za štart, dokler nekaj ne vžge, tako ali drugače, namesto da bi se mašino uredilo tako, da vžiga na prvi migljaj.
Nazaj na vrh
lojzek
Član
Član

Pridružen-a: Pet 25 Jan 2008 8:00
Aktiv.: 15.98

PrispevekObjavljeno: Ned Apr 04, 2010 8:26 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Nekoč sem že omenil. Triak serije KT sem v testu uspešno ugasnil z uporabo manjšega napolnjenega kondenzatorja, ki sem ga pritaknil nasprotno kot je bil prožilni pulz (z negativnim pulzom). To sem počel pri enosmernem toku. Res pa da dlje od testiranja nisem telovadil....
Nazaj na vrh
drejko
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Ned Apr 04, 2010 9:42 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Azrael hvala za namig ampak z motorjem je vse v najlepšem redu.Da ima prejšnji rele slabe kontakte sem ugotovil ko sem od zunaj sklenil kontakte pa je potegnil brez problema.S ključem pa je vrtel prav počasi.Res pa sem pričakoval od "Su**ki" da bo original rele preživel več kot 28000 km.
Nazaj na vrh
Pyr0Beast
Član
Član

Pridružen-a: Pon 16 Jun 2008 14:11
Aktiv.: 23.99

PrispevekObjavljeno: Pon Apr 05, 2010 2:57 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

28k je silno malo. Ponavadi rele ubije mast na kontaktih, katera se zažiga in odžiga in ker ni dobrega kontakta se samo cmari čedalje bolj.
Nazaj na vrh
Pokaži sporočila:   
Objavi novo temo   Odgovori na to temo   Printer-friendly version    www.elektronik.si Seznam forumov -> Avtoelektrika Časovni pas GMT + 2 uri, srednjeevropski - poletni čas
Pojdi na stran 1, 2  Naslednja
Stran 1 od 2

Pojdi na:  
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu
Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu
Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu
Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu
Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu
Ne, ne moreš pripeti datotek v tem forumu
Ne, ne moreš povleči datotek v tem forumu

Uptime: 498 dni