|
www.elektronik.si Forum o elektrotehniki in računalništvu
|
Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo |
Avtor |
Sporočilo |
gab2500 Član

Pridružen-a: Sob 16 Jan 2010 21:27 Prispevkov: 29 Aktiv.: 0.15 Kraj: Ljubljana
|
Objavljeno: Čet Maj 13, 2010 10:41 pm Naslov sporočila: Triak - triac - pomoč |
|
|
Kdo bi mi tukaj lahko pomagal najti sledečo rešitev.
Rad bi naredil nekaj za vklop in izklop nekega porabnika (elektromotorja) - s pomočjo triaka oz morda celo greatzovega mostička... ?
npr.
Napetost imam 220V/AC. Imam senzor, ki bo v nekem trenutku dal komando, kdaj bi želel prekiniti napajanje nekega elektromotorja (700w) in potem spet drugi senzor, ki bo v drugem segmentu spet dal komando, da naj se stik oz. napajanje spet vzpostavi. Ta cikel bi se ponavljal 2x na sekundo, morda tudi malo večkrat...
- je tukaj triac prava rešitev za to?
- nekdo mi je dal nasvet, naj vas povprašam tudi za podobno rešitev preko grecovega mostička - kaj je s tem sistemom - ali to sploh pride v poštev?
Btw, vem, da bi to lahko rešil tudi z trp relejem, vendar se bo stvar uklapljala in izklapljala približno 2x na sekundo, kar pa bo releju bistveno skrajšala življensko dobo, pa še menda bi bila to zelo primitivna rešitev - so mi dejali...
Če ima kdo rešitev, bi bil zelo hvaležen za odgovor in skico, kako naj kaj priklopim, pa prosil bi za neko "simpl" izvedbo, če je le mogoče.
V naprej se zahvaljujem za odgovore. |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
psevdonim Član

Pridružen-a: Čet 21 Sep 2006 21:42 Prispevkov: 3406 Aktiv.: 14.92 Kraj: slo
|
|
Nazaj na vrh |
|
 |
Iztok Član

Pridružen-a: Pet 08 Okt 2004 0:55 Prispevkov: 4974 Aktiv.: 20.98 Kraj: LJ
|
Objavljeno: Pet Maj 14, 2010 2:12 am Naslov sporočila: Re: Triak - triac - pomoč |
|
|
gab2500 je napisal/a: |
... Imam senzor, ki bo v nekem trenutku dal komando, kdaj bi želel prekiniti napajanje nekega elektromotorja (700w) in potem spet drugi senzor, ki bo v drugem segmentu spet dal komando, da naj se stik oz. napajanje spet vzpostavi. Ta cikel bi se ponavljal 2x na sekundo, morda tudi malo večkrat... |
Kakšen motor 220v pa imaš, da se bo lahko v eni sekundi lahko večkrat zaustavil in ponovno startal oziroma občutno spremenil obrate?
Tvoje zahteve so malce v nasprotju z zakoni mehanske inercije, razen če nimaš kakšnih specialnih motorjev z zavoro ...  |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
gab2500 Član

|
Objavljeno: Pet Maj 14, 2010 8:14 am Naslov sporočila: |
|
|
Motor se bo v segmentu, ko bo bil stik prekinjen, še vedno sukal v prazno in ne zaustavljal pa potem spet pognal, tako da to nima nekega pomena. Lahko bi celo rekel, da si predstavljajte, kot da bi mu rad "dodajal in odvzemal gas" - pač dvakrat na sekundo... , vendar bi z rešitvijo, ki jo iščem (triak, gec...) rad kontakte popolnoma prekinil, v segmentu, kjer nočem da motor poganja.
(če so še vedno kake nejasnosti - kar napišite, da jih opišem, v dobro čim prejšnje rešitve)
Hvala |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
lojzek Član

Pridružen-a: Pet 25 Jan 2008 8:00 Prispevkov: 3387 Aktiv.: 15.98
|
Objavljeno: Pet Maj 14, 2010 8:19 am Naslov sporočila: |
|
|
Torej bi ti rad neke vrste PWM regulacijo.
Poskusi z nabavo SSR releja, magari na psevdonimovem linku, Conr*du, H*E...
Moraš pa vedeti, da ta "rele" vklaplja pri prehodu napetosti skozi 0, izklopi pa takrat, ko tok pade na 0. Kar pa se zgodi cca 100× na sekundo |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
Lojz Član

Pridružen-a: Pet 11 Apr 2003 8:31 Prispevkov: 668 Aktiv.: 2.82 Kraj: Koroška
|
Objavljeno: Sob Maj 15, 2010 7:52 am Naslov sporočila: |
|
|
gab2500 je napisal/a: |
Motor se bo v segmentu, ko bo bil stik prekinjen, še vedno sukal v prazno in ne zaustavljal pa potem spet pognal, tako da to nima nekega pomena. Lahko bi celo rekel, da si predstavljajte, kot da bi mu rad "dodajal in odvzemal gas" - pač dvakrat na sekundo... , vendar bi z rešitvijo, ki jo iščem (triak, gec...) rad kontakte popolnoma prekinil, v segmentu, kjer nočem da motor poganja.
|
Verjetno bo poganjal kake cerkvene zvonove.  _________________ LP
Lojz |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
kvizko Član

Pridružen-a: Čet 08 Okt 2009 20:58 Prispevkov: 381 Aktiv.: 1.99 Kraj: Maribor
|
Objavljeno: Sob Maj 15, 2010 11:11 am Naslov sporočila: |
|
|
Ne znam si razložit v čem je finta sploh, da bi motor 2x na sekundo vklopil/izklopil???
Sem tudi mnenja, da uporabiš solid state rele vendar tudi njega moraš krmilit z napetostjo do 15V DC (odvisno od modela) in ta napetost mora potem 2x na sekundo vklopit/izklopit SSD _________________ LED je prihodnost! |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
gab2500 Član

|
Objavljeno: Pon Maj 17, 2010 10:48 pm Naslov sporočila: |
|
|
Ok, bom poizkusil s tem SSD ali pa SSR relejem, da vidim kaj bo ratalo...
Kot sem pa že rekel, znak za vklop in izklop bo temu releju (oz. karkoli bom pač uporabil) dal senzor.
Folk... keep it simple prosim, zanima ne samo rešitev opisanega problema. Nč se preveč ubadat zakaj je to tako pa obratno, to ni tolk pomembno
Hvala vseeno za razlage. Če ima pa kdo še kako rešitev, pa kar na dan... |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
kvizko Član

Pridružen-a: Čet 08 Okt 2009 20:58 Prispevkov: 381 Aktiv.: 1.99 Kraj: Maribor
|
Objavljeno: Tor Maj 18, 2010 8:20 am Naslov sporočila: |
|
|
ups...se opravičujem za napako....(SSD) ni pravilno, SSR je pravilno, je pa to samo kratica za Solid State Relay  _________________ LED je prihodnost! |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
gab2500 Član

|
Objavljeno: Tor Jun 01, 2010 12:16 am Naslov sporočila: Triak - rešitev |
|
|
Rešitev s problemom triaka...
Če še komu pride v poštek taka rešitev...
Na koncu sem šel nabavit kar frekvenčni regulator za elektromotor, ki odslej kar vse krmili po raznih sistemih, ki sem jih prednastavil.
Tisti induktivni senzor, ki sem ga omenjal, sem zdaj napeljal kar v frekvenčni pretvornik (kamor je zanj prostor) in ti pulzi, ki jih induktivec spušča v frekvenčni regulator krmilijo te vklope in izklope motorja, na mestih in intervalih, ki sem jih želel.
Problem rešen!
Kar pa se tiše samega triaka; prej sem sicer signal dovedel iz induktivca kar direktno v srednji kontakt triaka (ssr releji so predragi) in dosegel željen efekt, vendar sem moral na koncu vseeno nabaviti še frekvenčni regulator, ker se je drugače el.motor zagnal kar s polno paro, in ker nisem rabil toliko obratov sem mu jih s tem zdaj znižal in vse dela kot sem pričakoval. |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
|
|
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu Ne, ne moreš pripeti datotek v tem forumu Ne, ne moreš povleči datotek v tem forumu
|
Uptime: 499 dni