www.elektronik.si Seznam forumov www.elektronik.si
Forum o elektrotehniki in računalništvu

PomočPomoč  IščiIšči  Seznam članovSeznam članov  SkupineSkupine  StatisticsStatistika  AlbumAlbum  DatotekeFilemanager DokumentacijaDocDB LinksPovezave   Registriraj seRegistriraj se 
  PravilaPravila  LinksBolha  PriponkePriponke  KoledarKoledar  ZapiskiZapiski Tvoj profilTvoj profil Prijava za pregled zasebnih sporočilPrijava za pregled zasebnih sporočil PrijavaPrijava 

GSM litijska baterija
Pojdi na stran 1, 2  Naslednja

Objavi novo temo   Odgovori na to temo   Printer-friendly version    www.elektronik.si Seznam forumov -> Elektronika
Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo  
Avtor Sporočilo
Nekdo1
Član
Član

Pridružen-a: Pet 02 Dec 2005 22:51
Aktiv.: 0.04

PrispevekObjavljeno: Sob Dec 03, 2005 12:19 am    Naslov sporočila:  GSM litijska baterija Odgovori s citatom

Pozdravljeni.

Vceraj mi je v mobitelu crknilo polnilno vezje za baterijo, dokler pa je baterija se polna pa vse normalno deluje. Servis tega bi mi verjetno tudi drago zaracunali in ker ni tako nov mobitel se ne splaca, zato me zanima ce mi kdo zna razloziti kako bi lahko rocno polnil baterijo. Ima namrec 4 prikljucke od katerih (ce je z baterijo seveda vse se tako kot bi moralo biti) je na skrajno desnem "+", na dveh skrajno levih pa sta dva "-", na preostalem pa ni popolnoma nic (kar mi sicer ni jasno). Torej...
1. kam naj prikljucim kaksno napetost,
2. kaksna je zgornja meja za dovoljeni tok,
3. katere pole (+,-) dam skupaj (polnilec, baterija),
4. kako dolgo bi naj trajalo polnenje oz. kako vem kdaj bo konec (da ne bo baterije razneslo ali poskodovalo),
5. ali naj napetost med polnenjem spreminjam,
6. oz. ali je potrebno kaj posebnega pri litijskih baterijah,
7. kaksni poceni in dobri drugi predlogi?

Sicer pa me zanima ali si jaz to pravilno predstavljam: Baterija v mobitelu je v bistvu dvojna (ali trojna pa je ena crknila?) in pac ima zato toliko prikljuckov na spodnji strani zaradi katerih bi moral vsako "podbaterijico" posebej polnit? Pa se to, ali je vezje za nadzor poteka polnenja v bateriji ali v mobitelu?

Sicer pa se razne informacije, ki bi morda komu pri odgovoru prisle prav:
- mobitel je Motorola E365
- baterija Motorola 3.6V lithium battery, SNN5679A Z5M342BVNEHZ.5C, ima 4 prikljucke
- polnilec Motorola PSA04E-060, output: 6V, enosmerna, 750mA
Nazaj na vrh
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
NeoTO
Član
Član

Pridružen-a: Pon 28 Mar 2005 19:19
Aktiv.: 11.61
Kraj: Trzic

PrispevekObjavljeno: Sob Dec 03, 2005 1:36 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Za Li-Ion baterije so prav posebni polnilci, ki poleg toka in napetosti na bateriji ves čas spremljajo tudi temperaturo le-te (zato sta tisti dve zate nepomembni sponki).
Kolikor vem, univerzalni li-ion polnilci niso ravno poceni,...
Nazaj na vrh
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo MSN Messenger - naslov
Slowfly
Član
Član

Pridružen-a: Sre 18 Feb 2004 2:07
Aktiv.: 17.23
Kraj: Ljubljana

PrispevekObjavljeno: Sob Dec 03, 2005 2:50 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Pravzaprav za Li-xx celice polnilci niso nič posebnega. Paziti je edino treba, da napetost na celico v nobenem primeru ne preseže 4,2 V, ker celica "umre" - za vedno. Sprazniti pa jih tudi ni zdravo bistveno pod 3 V na celico - tudi v tem primeru nastopi hitra smrt celice. Tokovno omejitev pa nastavi na cca 0,5C.

Nekaj enostavnih polnilcev za Li-xx celice boš našel Tukaj , pripenjam pa še shemo polnilca s čipom L200.

CHARGER.pdf
 Opis:

Download
 Ime datoteke:  CHARGER.pdf
 Velikost datoteke:  11.81 KB
 Downloadano:  23 krat

Nazaj na vrh
Skrit Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
Sokrat
Član
Član

Pridružen-a: Čet 25 Avg 2005 11:00
Aktiv.: 23.56

PrispevekObjavljeno: Sob Dec 03, 2005 9:57 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Moj predlog: kupi drug polnilec. Proizvajalci telefonov, katere sem do zdaj uporabljal, so vsi izdelovali "univerzalne" polnilce, torej take, ki so delovali z razlicnimi modeli istega proizvajalca. To pomeni, da bi rabljen polnilec lahko dobil relativno poceni (cenejse kot je izdelava novega, sploh ce svoj cas cenis), ce le Motorola tudi uporablja isti pristop.
Nazaj na vrh
Slowfly
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Sob Dec 03, 2005 10:21 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Sokrat, v GSMih je polnilno vezje obicajno v telefonu samem. Naj poptem kupi nov telefon ?

lp
Nazaj na vrh
a13misko
Član
Član

Pridružen-a: Tor 18 Okt 2005 9:12
Aktiv.: 0.36
Kraj: Murska Sobota

PrispevekObjavljeno: Sob Dec 03, 2005 10:30 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Saj se dobijo takšne polnilne postaje za baterije polnit in nerabiš telefona za polnit zato je najboljš pogledat v mobitelove trgovine in povprašat! Če pa ni pa naredi kot je napisal Slowfly!
Nazaj na vrh
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo MSN Messenger - naslov
Slowfly
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Sob Dec 03, 2005 10:36 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

No, najbrz je tudi to res. Vendar pa, saj smo elektroniki, mar ne ?

lp
Nazaj na vrh
PPG78
Član
Član

Pridružen-a: Ned 27 Jul 2003 14:09
Aktiv.: 9.88
Kraj: Gorenjska

PrispevekObjavljeno: Sob Dec 03, 2005 12:29 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Pogledaš lahko tudi k TEXAS-u kjer imajo na voljo nekaj namenskih čipov. Lahko naročiš tudi brezplačne vzorce, glej le da je ohišje čipa tako da ga boš lahko uporabil (DIP, SO, ...)

LP, Peter
Nazaj na vrh
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Pošlji E-sporočilo
SimonS
Član
Član

Pridružen-a: Čet 01 Jul 2004 11:18
Aktiv.: 20.13
Kraj: Kobarid

PrispevekObjavljeno: Sob Dec 03, 2005 12:55 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Evo prilagam sorazmiroma zelo enostaven Li-LON polnilec z cipom LPC916. Mislim, da ga lahko nadomestis tudi z drugim LPC900 mikrokontrolerjem.

Li-lon polnilec z LPC916.pdf
 Opis:

Download
 Ime datoteke:  Li-lon polnilec z LPC916.pdf
 Velikost datoteke:  672.63 KB
 Downloadano:  21 krat

Nekdo1
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Sob Dec 03, 2005 3:15 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Sokrat je napisal/a:
Moj predlog: kupi drug polnilec. Proizvajalci telefonov, ...

Polnilec oz. adapter deluje popolnoma OK, tudi elektrika pride po zici vse do notranjosti mobitela, tako da je polno vezje v mobitelu samem, ki ima tako mimogrede troplastno vezje (ali pa v bateriji, kar mislim da ne, da so tam samo varovala pred ekstremnim prenapolnenjem, preizpraznenjem, previsoko temperaturo...).
Nazaj na vrh
Sokrat
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Sob Dec 03, 2005 4:17 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Slowfly je napisal/a:
Sokrat, v GSMih je polnilno vezje obicajno v telefonu samem. Naj poptem kupi nov telefon ?

Moj odgovor je bil v originalu nekoliko daljsi, pa sem ga pred objavo del pobrisal, zdaj ga bom se se enkrat ponovil - predpostavljam, da je bilo govora o napravici, ki ji vecina (jah, tudi sam sem ponavadi med njimi Very Happy ) rece "polnilec", ceprav gre v bistvu samo za napajalnik.

Avtor je sicer napisal "v mobitelu", a se mi zdi (milo receno) nenavadno, da bi bil kdo pripravljen vsakih par dni telefon razstaviti, napolniti baterijo z zunanjim polnilcem (zaresnim, s vso potrebno nadzorno elektroniko) in potem sestavljati telefon nazaj. Upam si trditi, da bi telefon razpadel po nekaj deset seansah (mesec ali dva taksne uporabe recimo).
Nazaj na vrh
Slowfly
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Sob Dec 03, 2005 9:06 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Sokrat

Vem kaj misliš, vendar je vsaj pri nekaterih starejših Motorolah, baterija zlahka snemljiva. Sicer pa je Nekdo1 napisal, da bi rad baterijo polnil ročno, torej je na omenjene operacije razdiranja in ponovnega sestavljanja pripravljen. (Kaj pa veš, mogoče je pa mazohist, zakaj torej človeku jemati veselje ?) Very Happy Very Happy Very Happy Very Happy Very Happy No mogoče pa komu tudi drugače objavljena vezja kaj prav pridejo.

lp Jože
Nazaj na vrh
Sokrat
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Sob Dec 03, 2005 10:07 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Veliko srece vsekakor Smile Jaz sem (srecni ?) lastnik Sony-Ericssona, ki mi ne zbuja prevec zaupanja v tisto plasticno stvarco, ki drzi baterijo, pa se iz etuija bi ga moral vlaciti vsakic - morda so Motorole boljse izdelane. Zagotovo bodo sheme za polnilec akumulatorckov komu prisle prav.

Telefoni so (na zalost) postali potrosni material ... cloveka kar malo stisne, ko telefon za 80+ tisocakov crkne enako ucinkovito kot tisti iz akcije za jurja. Moj stari Sony ("brick" ... CM DX 1000 ali nekaj podobnega, v bistvu Siemensov z drugo oznako, ki je bil vreden svoje popoprane cene v sredi 90-ih) je delal brez problemov ves cas vec kot 5 let, zamenjal sem ga samo zaradi displaya (ki je pri novih telefonih vecji -> vecje crke). Nadomestek se ze od zacetka obnasa muhasto in ima cel kup (HW ?) bugov ... naslednji telefon bo iz akcije, tako da ga bom lahko mirne vesti zabrisal v smeti, ce se mi bo zgodilo kaj podobnega Very Happy
Nazaj na vrh
Nekdo1
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Ned Dec 04, 2005 4:42 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Da, v bistvu imam v mislih vsak teden parkrat iz mobitela vzeti baterijo in jo polniti. Jemanje ven je vsaj pri tem modelu zelo enostavno, po drugi strani pa, ce si se uspem narediti drzalo za novi polnilec, bo tudi to enostavno.

Kaj pa menite o ideji, da bi skusal polniti baterijo medtem ko je prikljucena v mobitel? Torej, da si na baterijo ali mobitel prilotam nekaj zick, ki bodo nato strlele ven iz mobitela in lahko na njih polnilec vkljucim?
Nazaj na vrh
Nekdo1
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Sre Dec 14, 2005 8:19 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Slowfly je napisal/a:
Nekaj enostavnih polnilcev za Li-xx celice boš našel [url=h**p://www.shdesigns.org/lionchg.html] Tukaj [/url] , pripenjam pa še shemo polnilca s čipom L200.

No, hvala za vse predloge. Sem si naredil torej ta polnilec (verzijo 2 z LED diodo) in modificiral za polnenje 1 baterije (upor R2 zamenjal z 1000ohmskim in R1 z 1,5ohmskim). Napajalna napetost je torej 6V, izhodna pa 4,2V.

Stvar deluje, vendar polni obcutno obcutno prepocasi. Polnilni tok je max 25mA, ko pade pa okoli 15mA. Torej pri tej hitrosti bi moral pustiti kar nekaj dni polniti baterijo, da jo napolni. Mi zna kdo pomagati ter povedati kaj moram spremeniti, da bo polnilni tok visji (za kaksnih 10-20x)?
Nazaj na vrh
Pokaži sporočila:   
Objavi novo temo   Odgovori na to temo   Printer-friendly version    www.elektronik.si Seznam forumov -> Elektronika Časovni pas GMT + 2 uri, srednjeevropski - poletni čas
Pojdi na stran 1, 2  Naslednja
Stran 1 od 2

Pojdi na:  
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu
Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu
Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu
Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu
Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu
Ne, ne moreš pripeti datotek v tem forumu
Ne, ne moreš povleči datotek v tem forumu

Uptime: 495 dni