|
www.elektronik.si Forum o elektrotehniki in računalništvu
|
Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo |
Avtor |
Sporočilo |
PZUFIC Vseved

Pridružen-a: Sob 17 Nov 2007 19:06 Prispevkov: 6987 Aktiv.: 32.61 Kraj: Rakek
|
Objavljeno: Sob Jun 05, 2010 10:18 pm Naslov sporočila: Priklop peči za centralno ogrevanje in ostale periferije |
|
|
Danes je pri moje stricu na peč na drva monter montiral gorilnik na pelete. Izvedel je le priklop gorilnika, vse ostalo bom pa priklopil jaz.
Na peči so trije termostati in sicer varnostni, termostat peči, ki skrbi zato, da omogoči vklop črpalk in termostat gorilnika, ki skrbi za vžiganje in ugašanje gorilnika.
Monter mi je rekel, da naj med črpalko za bojler in dovod namestim diferenčni termostat, ter eno njegovo sondo vtaknem v zato pripravljen prostor na peči drugo pa v bojler ali na cev tople vode. Do tu je vse lepo in prav.
Potem pa mi je rekel, da naj sobni termostat vežem zaporedno z termostatom gorilnika, tu pa se mi stvar ne zdi smiselna, saj mora sobni termostat izključiti črpalko, za izkalpljanje gorilnika pa mora skrbeti njegov termostat. V primeru, ki ga je predlagal on potem po izklopu termostata peč nebi več delovala grelo bi pa vseeno zaradi toplote same peči. Pa še poleti ko bo potrebno greti samo vodo bo potrebno sobni termostat enormno navijati ali pa čezenj narediti prevezavo, da bo gorilec sploh deloval.
Kaj menite o moji in njegovi vezavi?
Pa tudi, če je pravilno priklopil varnostni termostat, ker mislim, da ga je zvezal le tako, da izklopi gorilec. Bi moral varnostni termostat tudi vklopiti črpalke mimo ostalih stikal ali termostatov?
Samo bi moral potem dodati, še en termostat, saj ima krmilje za termostate 5V releji in črpalke so pa 230V. _________________ Ne čakaj, da se bo nekaj premaknilo pojdi in nekaj premakni.
Lp Primož |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
LinuxFuter Član

Pridružen-a: Pon 18 Jun 2007 14:40 Prispevkov: 389 Aktiv.: 1.77 Kraj: Novo mesto
|
Objavljeno: Sob Jun 05, 2010 11:43 pm Naslov sporočila: |
|
|
Naj bolje bi bilo vezati diferenčni termostat ter sobni termostat tako, da se gorilnik vključi če je temperatura kotla prenizka IN če je nekje (v prostoru ali v bojlerju) prenizka temperatura (jaz bi na tem mestu uporabil releje).
Pa preveri če rele za previsko temperaturo brezpogojno vključi vsaj eno od črpalk, opcijsko pa bi lahko tudi zablokiral gorilnik.
Aja, upam da veš da pri večini ogrevalnih sistemov toplota ne gre sama navzgor, ker imajo gravitacisko zaporo (neke sorte nepovratni ventil), zato ni bojazni da če je peč topla da bi se hiša sama ogrevala. |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
PZUFIC Vseved

|
Objavljeno: Ned Jun 06, 2010 8:05 am Naslov sporočila: |
|
|
Naša peč na pelete se izklaplja in vklaplja sama glede na temperaturo vode v njej, sobni termostat pa vklaplja in izklaplja le črpalko za ogrevanje. Termostat na bojlerju pa vklaplja in izklaplja črpalko za bojler. In stvar deluje odlično. Če pa bi vezal, tako kot mi je predlagal bi morali potem poleti sobni termostat prevezati, da bi se lahko gorilnik za gretje bojlerja sploh vklopil.
Kako naj zdaj naredim. _________________ Ne čakaj, da se bo nekaj premaknilo pojdi in nekaj premakni.
Lp Primož |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
Tamy Član

Pridružen-a: Pon 28 Dec 2009 17:00 Prispevkov: 97 Aktiv.: 0.51 Kraj: Medvode
|
Objavljeno: Ned Jun 06, 2010 8:19 am Naslov sporočila: |
|
|
Linux,gravitacijska zapora obicajno funkcionira rahlo drugace: preprecuje vdor hladne vode nazaj v pec, kadar crpalka dolocenega ogr.kroga ne obratuje, medtem ko topla voda lahko sama potuje zaradi termodinamike, ce je cev dovolj velika (razen, ce so pogruntali kaj novega). Seveda pa to krozenje ni veliko, obicajno se segreje le kak meter cevi. _________________ Clovek se celo zivljenje uci! Tamy
Nazadnje urejal/a Tamy Ned Jun 06, 2010 8:26 am; skupaj popravljeno 1 krat |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
jerjur Član

Pridružen-a: Čet 06 Maj 2010 22:09 Prispevkov: 459 Aktiv.: 2.49 Kraj: Žiri
|
Objavljeno: Ned Jun 06, 2010 8:24 am Naslov sporočila: |
|
|
Vse kar je bilo sedaj napisano je OK.
Predlagam ti pa še sledeče
Mešalni ventil nastavi na 1/3 spomladi in jeseni
na 0 poleti in 2/3 pozimi.
sobni termostat direktno na črpalko.
V kotlu vzdržuj 65°C vse leto če ogrevaš sanitarno vodo samo z pečjo.
Če imaš bojler dovolj velik lahko med poletjem uporabiš še en termostat za vklop gorilnika samo ko ima bojler >40°C in se izključi ko je ogret. lahko kombiniraš še z kakšno programsko uro.
Vse skupaj zlahkoto obvlada tudi kak procesor.
Ko se odločaš o tem kaj boš naredil moraš upoštevati sledeče:
na drva so zakurili ko je bilo mraz. Gorilnik pa zakuri ko ima za to pogoje zato lahko gori veliko več in pokuri več goriva  _________________ Avtomatika je zakon |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
PZUFIC Vseved

|
Objavljeno: Ned Jun 06, 2010 8:39 am Naslov sporočila: |
|
|
Sepravi diferenčni termostat vežem med črpalko za bojler, sobni termostat pa mora prek releja vklapljati črpalko za ogrevanje in ne gorilnika?
Peči na 65 stopin celzija ni probel vzdrževati, le termostat gorilnika se nastavi na 65. _________________ Ne čakaj, da se bo nekaj premaknilo pojdi in nekaj premakni.
Lp Primož |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
|
|
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu Ne, ne moreš pripeti datotek v tem forumu Ne, ne moreš povleči datotek v tem forumu
|
Uptime: 499 dni