|
www.elektronik.si Forum o elektrotehniki in računalništvu
|
Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo |
Avtor |
Sporočilo |
zaska Član

Pridružen-a: Sob 23 Feb 2008 19:34 Prispevkov: 24 Aktiv.: 0.11 Kraj: bled
|
Objavljeno: Sob Nov 28, 2009 6:54 pm Naslov sporočila: solarna energija |
|
|
Pozdravljeni!
Zanima me, kako se pravilno izračuna moč solarnih panelov,regulatorja in akumulatorja?Imam podatek za vikend občasno koriščen, recimo dan ,dva na teden lega idealna na jug, v tem času je efektivnega sonca 6 h poleti pa cel dan ,dnevna poraba okoli 1000wh na dan,mislim da so to vsi podatki ,ups še to, bilo bi vse 220V preko inverterja 12V, tega pa že imam.
Lep podrav zaska _________________ Življenje je kot ženske tangice kratak-usran in krvav |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
Pyr0Beast Član

Pridružen-a: Pon 16 Jun 2008 14:11 Prispevkov: 4969 Aktiv.: 23.98
|
Objavljeno: Sob Nov 28, 2009 7:10 pm Naslov sporočila: |
|
|
Kake 300W bi bilo že skoraj na nož.
Potem ko odbiješ izgube prideš na zelo nizke moči. |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
Iztok Član

Pridružen-a: Pet 08 Okt 2004 0:55 Prispevkov: 4974 Aktiv.: 20.98 Kraj: LJ
|
Objavljeno: Ned Nov 29, 2009 2:12 am Naslov sporočila: |
|
|
Če boš imel porabo 1000Wh dnevno na 12V akumulatorju mora biti akumulator vsaj kapacitete 230Ah, celice pa ti morajo dajat vsaj 20A in to vsak dan brez vštetih oblačnih ali celo deževnih dni ... ali drugače ... po izračunu GZ Slovenije (ki tudi drži) stane "sončni" kilowat 5k do 6000€  |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
zaska Član

|
Objavljeno: Ned Nov 29, 2009 7:10 pm Naslov sporočila: solarna energija |
|
|
ja saj sem napisal, da zadeva ne bo koriščena vsak dan,taka poraba bi bila recimo sedaj v zimskem času kvečjemu en dan na teden,ko imaš pač luč prižgano dalj časa ,pa radio _________________ Življenje je kot ženske tangice kratak-usran in krvav |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
mucek Član

Pridružen-a: Tor 01 Avg 2006 10:47 Prispevkov: 5530 Aktiv.: 24.04 Kraj: Domzale
|
Objavljeno: Ned Nov 29, 2009 7:28 pm Naslov sporočila: |
|
|
Tudi sam se srečujem z istim "problemom" - vizgradnji imamo mali vikend nekje Bogu za nogu, kjer seveda elektrike ni (vodo smo napeljali pred letom). Prvenstveno bomo elektriko potrebovali za razsvetljavo zvečer/ponoči, mogoče še za kakšen telefon napolnit, to bo pa to. Seveda bo to maksimalno 2x na teden, več sigurno ne.
Uporabil bom 120W polikristalni solarni modul in cca. 200 Ah akumulator (bom videl, kaj lahko dobim "med brati"). Glede slednjega me zanima, ali imajo "navadni" (tovornjakarski) akuji res toliko samopraznjenja (in krajšo življensko dobo) kot namenski solarni (zaprti ali ne - nima veze) - saj lahko prve dobim zelo ugodno, drugih pač ne ...
Glede razsvetljave pa še razmišljam, v katero smer ubrati: 12V neonke ali pa kar P4 ali P7 LED moduli. Stestiral bom oboje, potem bomo pa videli ...
LP, Grega |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
VolkD Član

Pridružen-a: Pet 24 Sep 2004 21:58 Prispevkov: 14228 Aktiv.: 60.01 Kraj: Divača (Kačiče)
|
Objavljeno: Ned Nov 29, 2009 7:34 pm Naslov sporočila: |
|
|
En pretvornik z dobrim izkoristkom pa običajne neonke. Samo primer: 13,2V in 1,5 A - lepo dela z 18 W neonsko lampo. Svetlobe polna kapa.
Povprašaj člana foruma S51KM. |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
mucek Član

Pridružen-a: Tor 01 Avg 2006 10:47 Prispevkov: 5530 Aktiv.: 24.04 Kraj: Domzale
|
Objavljeno: Ned Nov 29, 2009 7:51 pm Naslov sporočila: |
|
|
Uf, to bi bilo pa odlično! So to tisti pretvorniki, ki so bili zadnjič pri tebi v škatli?
LP, Grega |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
VolkD Član

Pridružen-a: Pet 24 Sep 2004 21:58 Prispevkov: 14228 Aktiv.: 60.01 Kraj: Divača (Kačiče)
|
Objavljeno: Ned Nov 29, 2009 10:32 pm Naslov sporočila: |
|
|
mucek je napisal/a: |
Uf, to bi bilo pa odlično! So to tisti pretvorniki, ki so bili zadnjič pri tebi v škatli?  |
Uff.. lahko da ja. Ampak nimam pojma kaj si ti točno videl  |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
mucek4 Član

Pridružen-a: Sob 18 Jun 2005 20:52 Prispevkov: 2952 Aktiv.: 12.45 Kraj: Tržič - Mesto med gorami
|
Objavljeno: Pon Nov 30, 2009 10:34 am Naslov sporočila: |
|
|
Sam imam vikend in me začne boleti glava ko vidim cene solarnih panelov. Jaz bi se - če imate le možnost - odločil za vodno "elektrarno". Moči si lahko veliko manjše, ker je polnjenje 24h. |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
Silvo Moderator

Pridružen-a: Pon 24 Feb 2003 17:09 Prispevkov: 14673 Aktiv.: 61.89 Kraj: Koroška-okolica Dravograda
|
Objavljeno: Pon Nov 30, 2009 1:04 pm Naslov sporočila: |
|
|
mucek4 je napisal/a: |
Sam imam vikend in me začne boleti glava ko vidim cene solarnih panelov. Jaz bi se - če imate le možnost - odločil za vodno "elektrarno". Moči si lahko veliko manjše, ker je polnjenje 24h. |
Če je le malo vetra je po moje dobra odločitev veterni generator. Dobijo se tam od 700€ naprej od moči 90W naprej. (Conrad) _________________ lp
Silvo |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
satelitko Član

Pridružen-a: Pon 19 Apr 2004 13:27 Prispevkov: 1777 Aktiv.: 7.49 Kraj: Radovljica
|
Objavljeno: Pon Nov 30, 2009 1:15 pm Naslov sporočila: |
|
|
Silvo je napisal/a: |
mucek4 je napisal/a: |
Če je le malo vetra je po moje dobra odločitev veterni generator. Dobijo se tam od 700€ naprej od moči 90W naprej. (Conrad) |
Z le malo vetra bo bolj lari fari. Zadnjič smo testirali eno povsem spodobno vetrno turbino za cca 1k€, pa rabi kar konkreten vetrič, da da kaj od sebe. Od sunkov ni (skoraj) nič. Sedaj je ta turbina skupaj z napravo v okolici Postojne. Bomo videli, je rekel slepi, ampak kaj preveč si ne obetamo od nje. |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
Silvo Moderator

Pridružen-a: Pon 24 Feb 2003 17:09 Prispevkov: 14673 Aktiv.: 61.89 Kraj: Koroška-okolica Dravograda
|
Objavljeno: Pon Nov 30, 2009 1:18 pm Naslov sporočila: |
|
|
Satelitko, vsekakor zanimivo. Poročaj o rezultatih. Na tistem koncu je še sigurno več vetra kot pri nas. _________________ lp
Silvo |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
bojans Član

Pridružen-a: Sob 17 Nov 2007 0:52 Prispevkov: 1196 Aktiv.: 5.58 Kraj: Ljubljana
|
Objavljeno: Pon Nov 30, 2009 6:55 pm Naslov sporočila: |
|
|
Ko se spravljaš na solarno energijo je treba najprej oklestiti porabnike.
Najbolj preprosto bi bilo za razsvetljavo uporabiti "mehanikarske" LED svetilke.
Če na 7,2 V 2,5 Ah svetijo 8h, potem to ni velika poraba . Ali pa uporabiš
12 V fluorescentne sijalke, še ceneje. Cca 500 mA porabe. Svetijo pa solidno.
Za glasbo pa NEEEEE avtoradija!!!!!!! To je požeruh, da ga ni večjega. En "zumbaški walkman" na baterije bo za enako stopnjo hrupa porabil 50 - 60 %
manj.
Izkušnje: sam na dopustu uporabljam fluo razsvetljavo, no ja zadnje čase tudi LED zamenja kaj. V glavnem 45 Ah štartni accu (najcenejši iz lec...) vzdrži 3 tedne brez problema. Pa ne šparam. Če je pa PC "gor obešen" je pa druga zgodba ,.
V glavnem. Šparat kjer se da, pa bo tudi zagon cenejši. _________________ Razlike med mrličem in butlom ni. Nobeden od niju se ne zaveda. Trpi pa okolica. |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
zaska Član

|
Objavljeno: Tor Dec 01, 2009 6:32 pm Naslov sporočila: solarna energija |
|
|
ja vsak ma svoje izkušnje,jaz bom nekaj razsvetljave v spalnem delu naredil kar z led-svetlobno cevjo ,ene 4m po stropu, mora biti dost svetlo,še zmerom pa ni kakšnega konkretnega odgovora koliko močan panel in akumulator ,da bi bilo zadosti energije ,okvirno sem malo od oka mislil, da če dam 130W panel pa ene 180ah akumulator,bi pa moralo nekako funkcionirati _________________ Življenje je kot ženske tangice kratak-usran in krvav |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
dyfan Član

Pridružen-a: Sob 05 Maj 2007 9:54 Prispevkov: 652 Aktiv.: 2.95
|
Objavljeno: Pon Jun 21, 2010 11:21 am Naslov sporočila: |
|
|
Pozdravljeni,
na internetu sem pred kratkim naletel na solarne celice Konarka.
Na prvi pogled se mi zdijo kar uporabna stvar, vendar še nisem uspel najti podatkov, kaj se trenutno dogaja v zvezi z njimi.
Ali je ta stvar že zamrla?
Tudi podatkov o ceni in o tem, kje bi se jih sploh dalo kupiti, ne najdem.
Prosim za vaše mnenje in informacije v zvezi s temi celicami.
Pa še link na eno od strani:
http://www.konarka.com/index.php/company/tech-sheets-and-brochures/
LP |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
|
|
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu Ne, ne moreš pripeti datotek v tem forumu Ne, ne moreš povleči datotek v tem forumu
|
Uptime: 499 dni