www.elektronik.si Seznam forumov www.elektronik.si
Forum o elektrotehniki in računalništvu

PomočPomoč  IščiIšči  Seznam članovSeznam članov  SkupineSkupine  StatisticsStatistika  AlbumAlbum  DatotekeFilemanager DokumentacijaDocDB LinksPovezave   Registriraj seRegistriraj se 
  PravilaPravila  LinksBolha  PriponkePriponke  KoledarKoledar  ZapiskiZapiski Tvoj profilTvoj profil Prijava za pregled zasebnih sporočilPrijava za pregled zasebnih sporočil PrijavaPrijava 

menjava akumulatorja
Pojdi na stran Prejšnja  1, 2

Objavi novo temo   Odgovori na to temo   Printer-friendly version    www.elektronik.si Seznam forumov -> Avtoelektrika
Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo  
Avtor Sporočilo
protoncek
Član
Član

Pridružen-a: Sre 31 Jan 2007 9:41
Aktiv.: 42.75
Kraj: Mengeš

PrispevekObjavljeno: Pon Jun 21, 2010 3:23 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

kar ne razumem čisto je kaj on s tem računalnikom sploh počne - posluša glasbo (ker omenja av porte) ali kaj...
no, saj nima veze...
Nazaj na vrh
Skrit Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Obišči avtorjevo spletno stran
MadMax
Član
Član

Pridružen-a: Pet 09 Sep 2005 22:16
Aktiv.: 20.00

PrispevekObjavljeno: Pon Jun 21, 2010 4:04 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Ampak je pa neučakan tale poba, ni kaj.
3 minute po oddaji mojega sporočila me je že čakalo ZS Whistle
No, zadeva je sicer zaenkrat urejena, ampak le toliko kot se reče "za drek doštukat"...
Slejkoprej bo treba na avtu kaj popravit tako, da bo aku moral stran, kaj pa takrat?
Ja, saj vemo, "spet se bomo tukaj zbrali" Mr. Green
Nazaj na vrh
Skrit Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
BojanR
Član
Član

Pridružen-a: Tor 08 Apr 2008 9:52
Aktiv.: 3.31
Kraj: Vnanje Gorice

PrispevekObjavljeno: Pon Jun 21, 2010 5:13 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

En moj sosed je, zato ker mu ga je nekaj radio biksal, odklopil, malo počakal in nato nazaj priklopil akumulator na svojem pasatu. Neprevidno je to napravil na počitnicah, v Sarajevu. Zgledalo je, da je vse OK, šli so na kavo (kahvo) in ko so želeli pot nadaljevati, je avto sicer vžgal ampak kmalu ugasnil. Brez serviserja ni šlo, bojda si je računalnik razlagal odklop akumulatorja, kot poskus kraje avta.
Glede na nickname "PASSAT_BOY", razumem strah.
Nazaj na vrh
mucek
Član
Član

Pridružen-a: Tor 01 Avg 2006 10:47
Aktiv.: 24.04
Kraj: Domzale

PrispevekObjavljeno: Pon Jun 21, 2010 8:38 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Pri meni (Opel Meriva l. 2007) je odklop akuja povzročil, da je avto "pozabil" nastavitve za šipe, "follow me home" luči in še par takšnih zadevic. Nič kritičnega sicer, je bilo pa treba ponovno navodila v roke vzet in naprogramirat funkcije nazaj ...

LP, Grega
Nazaj na vrh
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
Iztok
Član
Član

Pridružen-a: Pet 08 Okt 2004 0:55
Aktiv.: 20.98
Kraj: LJ

PrispevekObjavljeno: Pon Jun 21, 2010 9:35 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Če se greste odklop akumulatorja mora biti ta odklopljen vsaj 10 minut, da se vse res izprazne in postavi na default stanje. Kriza pa nastane, ko nekateri klemo odklopijo potem pa jo že čez 10 sekund rinejo nazaj in medtem veselo šmelcajo preden zadanejo priključek na akuju ... d'oh!

To pa je lahko pogreb za kakšen modul ... Whistle

PZUFIC je napisal/a:
Za povezavo s pomočjo cigaretnih vtičnic si lahko kupiš ali izdelaš tak kabel, vendar v nobenem primeru avtomobila ne vžigaj s pomočjo tega kabla, saj se na Enaa ne zavedajo kaj pišejo in kakšne so lahko posledice tega dejanja. Ker po njihovem štarter ob zagonu pokuri pičlih 16A ali manj.

BLACK&DECKER najbrž že ve kaj dela. In tam ne piše kabel za zaganjanje ampak premostitveni kar pomeni neko razliko. Poleg tega je tudi napisano, da stvar po napolnjenju praznega akuja pokaže na LEDicah kdaj lahko sploh zaganjaš. Cool

Na podoben način sem pred meseci iz OA zagnal traktor preko 1,5mm žic, ki je po 15. minutah vžgal BP. Ni vse v kvadraturi in amperih, pomemben je tudi čas ... Wink
Nazaj na vrh
PZUFIC
Vseved

Pridružen-a: Sob 17 Nov 2007 19:06
Aktiv.: 32.61
Kraj: Rakek

PrispevekObjavljeno: Pon Jun 21, 2010 9:54 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Večina ljudi, ki o elektriki ne vedo nič bi prenehala z branjem že:
Enaa je napisal/a:
Premostitveni kabel je odličen pripomoček pri zagonu avtomobila, traktorja, čolna, avtodoma ali kosilnice.

Ker bodo verjetno ljudje res čakali, da se bo prižgala zelena LED, ko se bo oslabljen akumulator napolnil s pomočjo drugega.

Skrit Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Obišči avtorjevo spletno stran MSN Messenger - naslov
Iztok
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Pon Jun 21, 2010 10:28 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Kje stranka neha brat navodila je njen problem in potem tudi nedelovanje ali strošek! Cool

Imam na mailih in telefonih vsak dan take primerke ... Rolling Eyes ... in ti iz prve roke lahko povem, da pred brezmejno neumnostjo čedalje bolj prevladuje mentalna lenoba (v smislu: kaj mi bo branje navodil, če so mi jih priložili samo zato ker sem grozil z inšpekcijo ...) in potem Boo hoo! kur**, ko stvar ne dela ... !

Ravno prejšnji teden sem imel na telefonu stranko, ki je trdila, da zunanji senzor pri nas kupljene vremenske postaje ne dela. Ko sem ga vprašal, če je upošteval postopek vstavitve baterij opisan na X. strani navodil (ki je pogoj za sinhronizacijo oddajnik/sprejemnik) pa je samozavestno odgovoril, da on že po obliki ve kam gre gumbna in mignon baterija in mu zato ni treba brat navodil ...

Nisem mu ugovarjal. Sem mu pa predlagal naj se zglasi pri meni, da zadevo skupaj preizkusiva ... ko sem mu omenil še bruto ceno ure tehnika (ki je btw 2x višja od cene tiste postaje) in jo bo plačal, če bo naprava pri testu pravilno delovala pa mu je "tehnična" samozavest nenadoma uplahnila in je rekel, da bo šel prej brat navodila ...

In potem se ni več oglasil! Cool
Nazaj na vrh
int47
Član
Član

Pridružen-a: Pon 15 Dec 2003 0:10
Aktiv.: 8.87
Kraj: Ljubljana

PrispevekObjavljeno: Pon Jun 21, 2010 10:30 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Citiram:
- kako je res s temi cigaretnimi vtičnicami - ali so vse "dvosmerne", torej za priklop porabnikov IN za priklop polnilca za akumulator, vsaj do nekje 16A ?

Ne.
Vtičnice v vozilih, ki imajo 24V akku(2*12V), se napajajo preko pretvornika 24V -> 12V in so primerne le za priklop porabnikov.

Pri nekaterih avtomobilih je vtičnica vezana preko ključavnice avtomobila. V tem primeru uporaba vtičnice brez ključa v ključavnici ni mogoča.
Nazaj na vrh
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
protoncek
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Pon Jun 21, 2010 10:51 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

No, v kamionih sem videl to vtičnico vezano direkt na maso in prvi accu - torej brez pretvornika...vprašanje je, kako je to zdravo za accuje, ker je neenakomerna obremenitev...
Nazaj na vrh
Skrit Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Obišči avtorjevo spletno stran
Iztok
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Pon Jun 21, 2010 10:58 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

protoncek je napisal/a:
No, v kamionih sem videl to vtičnico vezano direkt na maso in prvi accu - torej brez pretvornika...vprašanje je, kako je to zdravo za accuje, ker je neenakomerna obremenitev...

Po izkušnjah uporabnikov, ki so naredili tako vezavo, potem pa čez leto ali dve kupujejo cca. 100€ step-down 24/12v pretvornike, to ni ravno dober in trajen način ...
Nazaj na vrh
protoncek
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Pon Jun 21, 2010 11:03 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Saj po moje so to delali kakšni kvazi-mojstri na kamionih, ki v originalu niso imeli 12V vtičnic...
Nazaj na vrh
Pokaži sporočila:   
Objavi novo temo   Odgovori na to temo   Printer-friendly version    www.elektronik.si Seznam forumov -> Avtoelektrika Časovni pas GMT + 2 uri, srednjeevropski - poletni čas
Pojdi na stran Prejšnja  1, 2
Stran 2 od 2

Pojdi na:  
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu
Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu
Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu
Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu
Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu
Ne, ne moreš pripeti datotek v tem forumu
Ne, ne moreš povleči datotek v tem forumu

Uptime: 499 dni