|
www.elektronik.si Forum o elektrotehniki in računalništvu
|
Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo |
Avtor |
Sporočilo |
psevdonim Član

Pridružen-a: Čet 21 Sep 2006 21:42 Prispevkov: 3406 Aktiv.: 14.92 Kraj: slo
|
Objavljeno: Sre Jun 23, 2010 12:30 pm Naslov sporočila: |
|
|
Do sedaj smo kupovali pri Petrolu, pa ste me že skoraj prepričali, naj raje pokličem Horizont. Evo, pa se že pojavi teorija, da gre za isti šmorn. V naši okolici pa drugih ponudnikov itak ni ali pa jaz ne vem za njih  |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
roxx Član

Pridružen-a: Sob 06 Jun 2009 10:21 Prispevkov: 37 Aktiv.: 0.19 Kraj: Topolšica
|
Objavljeno: Sre Jun 23, 2010 12:37 pm Naslov sporočila: |
|
|
Jaz sem slišal, da imajo pri agipu najboljši bencin in nafto. Za avtomobile.
Torej je verjetno da je tudi kurilc boljši...
Verjetno  |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
miky22 Član

Pridružen-a: Sre 30 Sep 2009 9:21 Prispevkov: 41 Aktiv.: 0.21 Kraj: Ljubljana
|
Objavljeno: Sre Jun 23, 2010 1:00 pm Naslov sporočila: |
|
|
No sam osebno pokurim letno približno 3000 L kurilnega olja ( velika bajta >300 m2). Imam gorilec na modri plamen in v 10 letih ni bilo drugih posegov na gorilcu kot vsako drugo sezono se pravi na približno 6000 L kurilca menjava dize in to je to. Kurilc pa od lokalnega dilerja ki ga hodi iskat v Zalog |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
psevdonim Član

Pridružen-a: Čet 21 Sep 2006 21:42 Prispevkov: 3406 Aktiv.: 14.92 Kraj: slo
|
Objavljeno: Sre Jun 23, 2010 1:13 pm Naslov sporočila: |
|
|
Citiram: |
sem slišal, da imajo pri agipu |
- pravkar vprašal na pumpo v Letuš - ja, res imajo tudi kurilca, 1170€ s prevozom za 1500 l, sprejemajo samo gotovino.
Pozabil vprašati, kje ga tankajo. Menda ja ne tudi pri Petrolu ?  |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
red_mamba Član

Pridružen-a: Ned 20 Feb 2005 17:56 Prispevkov: 1486 Aktiv.: 6.27 Kraj: Yogyakarta
|
Objavljeno: Sre Jun 23, 2010 9:06 pm Naslov sporočila: |
|
|
psevdonim je napisal/a: |
Citiram: |
sem slišal, da imajo pri agipu |
- pravkar vprašal na pumpo v Letuš - ja, res imajo tudi kurilca, 1170€ s prevozom za 1500 l, sprejemajo samo gotovino.
Pozabil vprašati, kje ga tankajo. Menda ja ne tudi pri Petrolu ?  |
dvomim, jaz če se le da tam nafto tankam pa naredim več km kot če bi na petrolu al pa OMV _________________ Bad things happen to good people all the time for no reason!
Blog |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
PZUFIC Vseved

Pridružen-a: Sob 17 Nov 2007 19:06 Prispevkov: 6987 Aktiv.: 32.61 Kraj: Rakek
|
Objavljeno: Sre Jun 23, 2010 9:16 pm Naslov sporočila: |
|
|
O stanju kvaliteti kurilnega olja na Petrolu ne morem soditi. Smo pa včasih ko smo kurili na oljne peči nafto kupovali na OMV bencinskih servisih in če je sod nekaj časa stal pri miru je na vrhu plavala dobesedno voda, spodaj pa je bil skoraj mulj.
Oče pa sicer bencinski avtomobil polni vedno na OMV-eju. Smo pa bili lansko leto na počitnicah v Kranjski Gori in je oče zaradi lokacije rezervoar napolnil na Petrolovi črpalki. In naslednji dan smo šli do izhodišča za planinsko turo na Vršiču in se je avto dobesedno vlekel v tiste klance, kjer je z OMV-ejevim bencinom povsem normalno oziroma skoraj 2x bolje peljal. _________________ Ne čakaj, da se bo nekaj premaknilo pojdi in nekaj premakni.
Lp Primož |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
egonh Član

Pridružen-a: Pon 22 Jun 2009 10:27 Prispevkov: 62 Aktiv.: 0.32 Kraj: koper
|
Objavljeno: Pet Jun 25, 2010 8:44 pm Naslov sporočila: |
|
|
Malo pozno ampak da ne bo dileme okrog kurilnega olja in šob. Predvidevam da imaš šobo na kateri piče 0,5 Usgal kar je enako 1,92 kg/h. Ampak pazi!! to velja za tlak črpalke 10 Bar, kar pa ne zagotavlja idealnega razprševanja kurilnega olja. Za optimalno delovanje potrebuješ tlak med 12 in 13 Bari, kar ti dvigne količino iz 1,92 na 2,15 kg/h . Če sedaj količino kurilnega pomnožiš z 11,3 Kwh/kg dobiš moč tvojega gorilnika. Približno 21 KW pri 10 Bar in 24 Kw pri 13 Bar.
Če imaš izkoristek cca 92% potem šoba odgovarja za majhen kltel z močjo med 22 in 25 Kw.
Šobe in gorilniki se pacajo iz različnih razlogov, med drugim tudi zaradi primešavanja rafiniranih odpadnih jedilnih olj, ki zelo rada blokirajo črpalko (je pa to olje 50% cenejše) Zato ti predlagam, da dodajate v kurilno olje dodatek, ki ga prodajajo na Petrolovih pumpah ( pločevinaste kante od 1 litra). Pa še nekaj. Brez analizatorja dimnih plinov je zelo težko nastavit gorilnik. |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
MadMax Član

Pridružen-a: Pet 09 Sep 2005 22:16 Prispevkov: 4743 Aktiv.: 20.00
|
Objavljeno: Pet Jun 25, 2010 9:44 pm Naslov sporočila: |
|
|
egonh, pozabil si napisat še, da je pretok odvisen tudi od temperature, torej v primeru predgretja pretok in s tem moč pade. Iz 2.1 na 1.9, temu ustrezno se zniža moč. Pa o drugi decimalki je že res brezveze debatirat, ker tudi črpalka ni sposobna vzdrževat tako konstantnega tlaka, če bi že kurilc bil idealno dober...
Tudi brez analizatorja gre, samo par zadev ti mora kdo lepo povedat
Jaz sem mojega nastavil tako, da smo nato z analizatorjem samo še za mišji un zmanjšali zrak.
Sem imel pa dobrega "učitelja", ki mi je, čeprav se osebno ne poznava, izdal praktično vse skrivnosti iz prve roke. Taki so redki kot biseri v luži... Večinoma "mojstri" delajo znanost iz tega, da se lahko počutijo bolj pomembne, namesto da bi pač povedali da instrumentarij in vzdrževanje le-tega stane več kot si navaden smrtnik misli... Pa ok, nihče ne dela zastonj in noben normalen ne zahteva usluge zgolj za hvalalepa.
Vsekakor pa priporočam analizator, sploh pri požrešnejših objektih. Tistih par deset evrov se lahko hitro obrestuje, ali maščuje... |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
egonh Član

Pridružen-a: Pon 22 Jun 2009 10:27 Prispevkov: 62 Aktiv.: 0.32 Kraj: koper
|
Objavljeno: Sob Jun 26, 2010 5:11 pm Naslov sporočila: |
|
|
No ja gre tudi brez analizatorja. Recimo kot bi srčni utrip meril v zapestju z otipom ali pa za elektrokardiogramom.
Razkrij nam kako se to naštela na oko, morda poskusim to zimo kar sam. |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
MadMax Član

Pridružen-a: Pet 09 Sep 2005 22:16 Prispevkov: 4743 Aktiv.: 20.00
|
Objavljeno: Sob Jun 26, 2010 10:38 pm Naslov sporočila: |
|
|
Če rabiš EKG za izmero hitrosti bitja srca in iskanje aritmije, potem ne štelaj gorilca brez analizatorja.
Da ti prst na zapestju ne bo pokazal da si pred kratkim doživel milejši infarkt je res, ampak tudi polovica analizatorjev ti ne bo izmerila NOx.
In ker za razlago EKG zapisa spet rabiš usposobljeno persono (dohtarja) je torej isto, da pri razlagi rezultatov analizatorja dimnih plinov rabiš podobno, le malce nižja stopnja izobrazbe običajno zadostuje.
Na ironične komentarje se mi ne ljubi detajlno odgovarjat. Nima smisla. |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
|
|
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu Ne, ne moreš pripeti datotek v tem forumu Ne, ne moreš povleči datotek v tem forumu
|
Uptime: 499 dni