|
www.elektronik.si Forum o elektrotehniki in računalništvu
|
Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo |
Avtor |
Sporočilo |
Igor01 Član

Pridružen-a: Pon 29 Nov 2004 12:09 Prispevkov: 598 Aktiv.: 2.52 Kraj: KK
|
Objavljeno: Pon Jul 12, 2010 9:10 pm Naslov sporočila: Kondenzator na agregatu pogosto odpove ... |
|
|
Živjo
dobil sem agregat z okvaro.
Motorni pogon B&S 650 deluje BP.
Generator 230V 50HZ, 1900/2400 VA.
Težave so z generatorjem. Na 6 do 8 delovnih ur (po max.1 uro) raznese kondenzator. teh prvih 6 do 8 ur deluje BP, ob obremenitvi dvigne obrate bencinskega motorja, napetost je stabilna, vse OK.
Nikoli sem nisem podrobno ukvarjal z motorji ali generatorji, zato sem na tem področju bolj kot ne laik. Priklopiti jih znam, to je tudi vse.
Kje iskati napako ?
LP |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
Azrael Član

Pridružen-a: Čet 29 Jan 2009 19:46 Prispevkov: 4432 Aktiv.: 22.20 Kraj: Gorje
|
Objavljeno: Pon Jul 12, 2010 9:29 pm Naslov sporočila: |
|
|
Po napetosti ali obratovalnem režiimu neustrezen kondenzator?
Kondenator mora poleg ustrezne kapacitete in mer, biti grajen za trajno obratovanje in vsaj za 450V 50Hz.
Citiram: |
ob obremenitvi dvigne obrate bencinskega motorja, napetost je stabilna, |
Če je vse normalno, se vrtljaji ne zvišajo omembe vredno, če se sploh, regulator samo doda plin, da ima motor še vedno iste vrtljaje, kljub povečani obremenitvi.
Pokontroliraj za vsak primer, vrtljaji bi morali biti zelo blizu 3000v/min. Vrtljaji namreč določijo izodno napetost takega generatorja. |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
Igor01 Član

Pridružen-a: Pon 29 Nov 2004 12:09 Prispevkov: 598 Aktiv.: 2.52 Kraj: KK
|
Objavljeno: Pon Jul 12, 2010 9:54 pm Naslov sporočila: |
|
|
Sem se nerodno izrazil - ko ga obremeniš, regulator motorju doda plin, da obrati ne padejo. Hotel sem povedati, da ob obremenitvi ne upadejo obrati, prav tako se ob odklopu bremena ne dvignejo, oz. se takoj umirijo.
Izhodna napetost je stabilna; prosti tek / polno obremenjen - 226 / 232 V.
Dokler je kondenzator cel, deluje agregat brezhibno. No na vsakih 6-8 delovnih ur umre kondenzator.
Kakšna pa naj bi bila kapacitivnost ?
LP |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
Azrael Član

Pridružen-a: Čet 29 Jan 2009 19:46 Prispevkov: 4432 Aktiv.: 22.20 Kraj: Gorje
|
Objavljeno: Pon Jul 12, 2010 10:01 pm Naslov sporočila: |
|
|
Ne vem, odvisna je od generatorja (od nekako 25 pa do nekje 100uF), pogosto je označena na tablici |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
Pyr0Beast Član

Pridružen-a: Pon 16 Jun 2008 14:11 Prispevkov: 4969 Aktiv.: 23.98
|
Objavljeno: Tor Jul 13, 2010 2:08 am Naslov sporočila: |
|
|
Potipaj če je kaj vroč. V kolikor je neprimeren se kar hudo segreje. |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
Spajky Član

Pridružen-a: Ned 27 Jun 2010 0:05 Prispevkov: 1095 Aktiv.: 6.00 Kraj: Obala
|
Objavljeno: Tor Jul 13, 2010 11:15 am Naslov sporočila: |
|
|
Nabavi dva kondenzatorja duplo večje kapacitete z enako prebojno/delovno napetostjo, pa jih veži v serijo namesto enega. Ali pa nabavi nadomestnega z bistveno višjo delovno napetostjo (če dobiš) za zamenjavo. Odvisno od ekonomske upravičenosti. Zgleda, da včasih kondič dobi kaki dovolj visoki prenapetostni šus in ga prebije.... _________________ LP! - ¤ - myWebSite deleted by SiOL stuff (again!) ¤¤ |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
|
|
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu Ne, ne moreš pripeti datotek v tem forumu Ne, ne moreš povleči datotek v tem forumu
|
Uptime: 499 dni