www.elektronik.si Seznam forumov www.elektronik.si
Forum o elektrotehniki in računalništvu

PomočPomoč  IščiIšči  Seznam članovSeznam članov  SkupineSkupine  StatisticsStatistika  AlbumAlbum  DatotekeFilemanager DokumentacijaDocDB LinksPovezave   Registriraj seRegistriraj se 
  PravilaPravila  LinksBolha  PriponkePriponke  KoledarKoledar  ZapiskiZapiski Tvoj profilTvoj profil Prijava za pregled zasebnih sporočilPrijava za pregled zasebnih sporočil PrijavaPrijava 

pametna hiša
Pojdi na stran Prejšnja  1, 2, 3, 4, 5, 6  Naslednja

Objavi novo temo   Odgovori na to temo   Printer-friendly version    www.elektronik.si Seznam forumov -> Energetika
Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo  
Avtor Sporočilo
andraz1980
Neznanec
Neznanec

Pridružen-a: Pet 25 Jun 2010 19:18
Aktiv.: 0.02

PrispevekObjavljeno: Pet Jun 25, 2010 8:28 pm    Naslov sporočila:  Avtomatizacija stanovanja Odgovori s citatom

Pozdravljeni,

Ker odgovorov na spodnja vprašanja na forumu nisem našel, upam, da mi boste pomagali:)

Torej. Rad bi imel delno avtomatizacijo v stanovanju, pri čemer pa je nujno, da je sistem navadnemu smrtniku cenovno dosegljiv (variante cca 5.000 EUR in več odpadejo). Avtomatiziral bi rad:
- 6 rolet (vsaka posebej na tipko gor/dol + zjutraj gor, zvečer dol – nastavljen čas)
- 4x LED luči na tipke on/off + zvečer se prižgejo, zjutraj ugasnejo
- 6x LED luči na tipke on/off
- 2x dimane LED luči na tipke
- Imel bi rad dodatno tipko, ki vklopi simulirano prižiganje/ugašanje luči in spuščanje/dvigovanje rolet (ko grem na dopust)
- Imel bi dodatni dve tipki, ki bi vklopili neko prednastavljeno sceno (npr. za gledanje TV se vse rolete spustijo in dimane luži dajo na 30%,…)
-Možnost nastavitve časa spuščanja & dvigovanja rolet preko majhnega zaslona; drugih zaslonov ne potrebujem (še posebej ne tistih dragih…)
- Ostalih funkcij ne potrebujem (audio, video, ogrevanje,…)

Ostale zahteve:
-Sistem bi želel programirati sam (še najraje preko grafičnega programiranja, lahko tudi z uporabo kakšnega preprostega jezika tipa if…then, razni bolj zahtevni programski jeziki pa odpadejo)
- Pri programiranju bi želel imeti možnost simulacije … da kaj ne pokvarim:)
- Nujno: velika stabilnost sistema – ne bi bil rad pogosto v temi:)
- Za vse skupaj bi dal max. 1000-1500 EUR več kot za klasično inštalacijo.

Torej, vprašanja:
- Kateri krmilnik naj izberem? Razmišljal sem o Siemens Logo oz. Moeler Easy. Če se ne motim, bi glede na število I/O (26 I, 24 O) potreboval dva »razširjena« Logo-ta. Moeler Easy je, če se ne motim, bolj razširljiv. Ve kdo za kakšne bolj primerne rešitve (cenovno ustrezne)?
- Kako je s stabilnostjo / zanesljivostjo Logo-ta in Easy-ja? Omogočata neprekinjeno delovanje cca 1 leto? Ni sesuvanja?
- Kaj se zgodi če zmanjka elektrike…se krmilnika postavita sama ko elektrika spet pride ali je potrebno zadevo ročno prižgati / nastaviti…
- Sta ta dva krmilnika sploh primerna za tako avtomatizacijo stanovanja?
- Kako je z glasnostjo teh dveh krmilnikov? Sem slišal, da so nekateri (industrijski) krmilniki zelooo glasni ob vsaki spremembi.
- Pri Logo-tu me zanima ali je boljša 12/24V ali 240V za predviden sistem? Izhod na dimer bo 0-10V, vse ostale zadeve so 230V.
- Kateri krmiljen dimmer za LEDice naj izberem?
- Se relejski izhodi uporabljajo predvsem za to, da potem krmilijo neke druge releje ali lahko na njih direktno priklopiš porabnika (rolete, transformator od LED luči).

Vem, da sem vas zasul z vprašanji…zato že v naprej NAJLEPŠA HVALA!

Andraž
Strojnik, ki ga zadnje čase vse bolj zanima elektro:)
Nazaj na vrh
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
sasko
Član
Član

Pridružen-a: Čet 21 Sep 2006 23:51
Aktiv.: 0.21

PrispevekObjavljeno: Tor Jun 29, 2010 12:34 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Lepši je Moeller Easy MDF družine, razširljiv z navadnimi easyi ki jih lahko samo uporabiš kot IO. Ali veš da ima lahko program easya samo 256 vrstic ?
Je res da je preprost kot speči zamrznjen pomfri.
Kaj pa Unitronics ? Jaz sem delal tako z Easyjem, Logotom in pa tudi z Unitronicsom, software imajo ZASTONJ dobš več IOjev, zastonj OPCserver, ethernet .......delal sem z serijo Vision120, cene so izredno privlačne, poglej si model V130-33-T38 sicer ne vem koliko stane pa vendar ima 20I/16O + 2AI/O, nazadnje ko sem kupoval V120 je bila cena primerljiva z Easyem 4xx okoli 120€ če se ne motim, pa že V120 je imel GSM support na en projekt sem dal siemensov GSM terminal TC35.
Tisto glede dimanja ledic pa ne vem ti bo moral kak drugi stručko odgovorit.
lp
Nazaj na vrh
andraz1980
Neznanec
Neznanec

Pridružen-a: Pet 25 Jun 2010 19:18

PrispevekObjavljeno: Pon Jul 05, 2010 9:17 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Hvala Sasko.
Bom pogledal še Unitronics-a. Pa ima ta možnost simulacije?
lp, andraz
Nazaj na vrh
sasko
Član
Član

Pridružen-a: Čet 21 Sep 2006 23:51
Aktiv.: 0.21

PrispevekObjavljeno: Pet Jul 09, 2010 6:27 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Ima vse kar imajo veliki.
lp
Nazaj na vrh
dr.otkar
Član
Član

Pridružen-a: Ned 26 Nov 2006 22:31
Aktiv.: 0.13
Kraj: nekje ob reki savi

PrispevekObjavljeno: Sob Avg 07, 2010 8:49 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

imam 15 el.rolet, rabil bi približno 40 vhodov, plus 5 zakasnitvenih izklopov za hodnik in stopnišča, pa verjetno se potem najde še kakšna neumnost.
Kaj kdo priporoča in za kakšno ceno.

Unitronics kdo prodaja in kakšne so cene, če kdo ve?

japek
Član
Član

Pridružen-a: Pon 23 Feb 2004 22:50
Aktiv.: 3.29
Kraj: Radenci

PrispevekObjavljeno: Sob Avg 07, 2010 11:47 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Unitronics prodaja TIPTEH v Ljubljani. Za cene pa vprašaj.
Coyote
Član
Član

Pridružen-a: Sob 17 Jan 2009 19:49
Aktiv.: 0.11
Kraj: Koper

PrispevekObjavljeno: Sob Avg 07, 2010 1:29 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Si mogoče pogledal nove krmilnike od Siemensa S7-1200? Krmilnik kot se šika:
1 x CPU1212C (8DI/6DO/2AI)
1 x SM1223 (16DI/16DO)
1 x SM1223 (8DI/8DO)
Skupaj 32DI/30DO/2AI
Cena: cca. 550€ +DDV,
Brez panela seveda (LCD panel je cca. 400€)
Brez analognih izhodov - lahko uporabiš naprimer PWM izhod in en RC filter za napravit 0-10V napetost.

1 x CPU124C (14DI/10DO/2AI)
1 x SM1223 (16DI/16DO)
1 x SM1232(2AO: +/-10V, 0..20mA)
Skupaj 30DI/26DO/2AI/2AO
Cena: cca 700€ +DDV

Imaš ethernet povezavo - ne rabiš dodaten adapter za programiranje, ki ti bo ostal v predalu, lahko spreminjaš parametre prek ethernet: OPC server, Modbus TCP/IP in ISO TCP/IP, ura in datum se lahko sinhronizira prek mreže. Napajanje imaš lahko 220VAC ali 24VDC, izhodi so lahko relejski ali tranzistorski, skratka krmilnik za napravit raketoplan.

Večina industrijskih PLC-jev ne oddaja nobenega glasa od sebe, glede izgube napajanja in ponovnega zagona je odvisno kako sprogramiraš PLC, kaj naj se zgodi ob ponovnem vklopu.
Relejčki krmilnika so bolj mišljeni za vklapljat kontaktorje v el. omari, kot da daš direktno breme gor. V zgornjih kofiguracijah dobiš releje na CPU-ju 0.5A in 2A na razširitvah. Jaz ti predlagam, da dodaš relejčke posebej.
Nazaj na vrh
glavič
Član
Član

Pridružen-a: Pon 17 Maj 2004 23:12
Aktiv.: 1.35
Kraj: Grosuplje

PrispevekObjavljeno: Pon Sep 13, 2010 4:59 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Tudi sam se mislim lotiti "pametne" hiše. Trenutno bi rad imel le stanje vseh žarnic v hiši na enem mestu. Zbiram ves potreben info za ta projekt.
Zaenkrat me zanima regulacija luči. Ali bo vredu PWM regulacija v kombinaciji z MOC3061? Ali bi vi regulacijo luči rešili na kakšen drugačen način?
Nazaj na vrh
Dorijan
Član
Član

Pridružen-a: Ned 22 Jun 2008 10:48
Aktiv.: 12.39
Kraj: južnoprimorska

PrispevekObjavljeno: Pon Sep 13, 2010 5:26 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

glavič je napisal/a:
Tudi sam se mislim lotiti "pametne" hiše. Trenutno bi rad imel le stanje vseh žarnic v hiši na enem mestu. Zbiram ves potreben info za ta projekt.
Zaenkrat me zanima regulacija luči. Ali bo vredu PWM regulacija v kombinaciji z MOC3061? Ali bi vi regulacijo luči rešili na kakšen drugačen način?

PWM je zgolj pogojno uporabna. Če boš krmilil halogenke ne bo problema, Varčne ti bodo pa crkovale. Navadnih pa itak kmalu ne bo več za dobit.
Nazaj na vrh
glavič
Član
Član

Pridružen-a: Pon 17 Maj 2004 23:12
Aktiv.: 1.35
Kraj: Grosuplje

PrispevekObjavljeno: Pon Sep 13, 2010 5:40 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Dorijan je napisal/a:
PWM je zgolj pogojno uporabna. Če boš krmilil halogenke ne bo problema, Varčne ti bodo pa crkovale. Navadnih pa itak kmalu ne bo več za dobit.
To pomeni da v primeru navadnih ali halogenskih žarnic lahko uporabim mojo varijanto z PWM iz mikrokontrolerja na MOC3061?
Nazaj na vrh
ElGrigon
Član
Član

Pridružen-a: Pon 24 Jul 2006 22:38
Aktiv.: 16.86
Kraj: okolica Lenarta

PrispevekObjavljeno: Tor Sep 14, 2010 1:04 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Da, ko pa več ne bo navadnih žarnic, pa bodo tudi že LED variante po zmerni ceni za tak dimmer. Trenutno so še drage.
lojzek
Član
Član

Pridružen-a: Pet 25 Jan 2008 8:00
Aktiv.: 15.98

PrispevekObjavljeno: Tor Sep 14, 2010 7:24 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Glavič, 3061 ne bo ustrezal, ker je zero cross. S spuščanjem period pa žarnica utripa in je zelo moteče. Preverjeno v zadnjih 14-21 dneh.

Boljša bo uporaba moc3021, ki ni zero cross. Z njim se lahko približaš delovanju običajnega dimmerja za luč.

Če se ti ne mudi, pa še malo počakaj - kak teden. Ravno delam tako regulirano stikalo (osnova je Silvova - iz naše revije), samo še program moram dokončno izpilit. Pa trenutno nimam nekega časa odveč...
Nazaj na vrh
Dorijan
Član
Član

Pridružen-a: Ned 22 Jun 2008 10:48
Aktiv.: 12.39
Kraj: južnoprimorska

PrispevekObjavljeno: Tor Sep 14, 2010 8:45 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

lojzek je napisal/a:
Glavič, 3061 ne bo ustrezal, ker je zero cross. S spuščanjem period pa žarnica utripa in je zelo moteče. Preverjeno v zadnjih 14-21 dneh.

Boljša bo uporaba moc3021, ki ni zero cross. Z njim se lahko približaš delovanju običajnega dimmerja za luč.

Če se ti ne mudi, pa še malo počakaj - kak teden. Ravno delam tako regulirano stikalo (osnova je Silvova - iz naše revije), samo še program moram dokončno izpilit. Pa trenutno nimam nekega časa odveč...

Saj mora biti zero-cross, da lako enakomerno uravnaš. In to se ne kotrolira z spuščanjem period ampak zamikom pri vžigu v vsaki! periodi.
Nazaj na vrh
lojzek
Član
Član

Pridružen-a: Pet 25 Jan 2008 8:00
Aktiv.: 15.98

PrispevekObjavljeno: Tor Sep 14, 2010 9:55 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Ampak zero cross vklopi takrat, ko je napetost 0. Potem pa je triak celo periodo odprt!
Navaden dimmer pa izvaja zamik vklopa glede na začetek periode. To sicer lahko simuliraš in izvajaš z mikrokontrolerjem, ampak če je "stikalni element" zero cross- npr MOC3061, ta takrat sredi periode ne bo hotel vklopit. Bo čakal na 0.
Če pa bi uporabil navaden opto triak npr MOC3021, ga z mikrotom prožiš kadarkoli v periodi želiš. Tako kot deluje klasični dimmer z diakom, kondenzatorjem in uporom.
Nazaj na vrh
Ziggy28
Neznanec
Neznanec

Pridružen-a: Pet 30 Sep 2011 9:25
Kraj: Muljava

PrispevekObjavljeno: Tor Okt 04, 2011 12:36 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Pozdravljeni,

Vidim zanimive debate o različnih sistemih avtomatizacije in veseli me, da je za te rešitve vse več zanimanja. Tudi sam sem nekih 7 let v teh vodah in so mi te rešitve del vsakdana.

Kot prvo bi rad poudaril da sem po profilu tržnik in nimam zelo poglobljenega znanja o sami elektroniki. Vem pa kar nekaj o elementih in integraciji različnih sistemov. Tako da če česa ne bom vedel se bom posvetoval s tehiki ki so detajlno bolj v stiku s tem.

Moja vizija je da si bo vsakdo, ki se bo odločal za gradnjo lahko odločil za vsaj osnoven sistem avtomatizacije, ki bo seveda moral biti nadgradljiv moja osnovna merila pa so nekako: enostavnost vgradnje, enostavnost programiranja ( tako za integratorja kot za uporabnika): cenovna dostopnost. "It's a work in progress!" Very Happy

Po 3 letih avtomatike NIKO in enem šolanju AMX sem končno našel zadevo ki mi je bila pisana na kožo in to je Teletask. Sistem deluje na IP tehnologiji ( notranja komunikacija ) in je na trgu že več kot 25 let. Poudarjam da ne želim delati kake reklame ampak meni se najbolj dopade predvsem zaradi stabilnosti in visoke stopnje integracije zunanjih sistemov na enostaven način. Enostavna pa je tudi programska oprema za programiranje in upravljanje. Ni pa žal najcenejši in verjetno tudi nikoli ne bo. Je pa cenovno zmerna rešitev. Če ima kdo kaj več vprašanj naj jih objavi ali mi pošlje na zs

Andraž za tvoje zahteve bi bil morda sistem zate Niko Home Control. Vse kar si navedel ta sistem izpolnjuje meni edino ni všeč, ker je potrebno kupiti njihova "pametna" stikala, ki zadevo malo podražijo a mislim, da bi bilo moč priti v okvir 1500 EUR (krmilniki v omari in stikala).

Drugače delam raje s Teletaskom, ki je dosti boljši ampak bi cena takega sistema prišla tam okoli 3000 EUR, kar ni sprejemljivo.

Moja dodatna vprašanje tebi, da bi lahko morda zmetal skupaj neko optimalno rešitev so:

- kakšne led svetilke bi rad reguliral in na kakšen način ( želiš samo jakostno ali RGB ali DMX.....)

- ali je predpogoj, da se nastavitve spuščanja rolet opravljajo preko majhnega zaslona ali je zadostno, da to nastaviš enostavno v programu.

- Ali želiš upravljati sistem iz oddaljene lokacije in na kakšen način?

- kdaj planiraš izvedbo instalacij ( Niko Home Control je naslednik sistema NIKOBUS, ki bi zate bila tudi še zadovoljiva rešitev, razen če se odločiš za oddaljen dostop potem ne pride v poštev. Ta novi sistem bo nam distributerjem na voljo v začetku naslednjega leta. Zato sprašujem.)

@elektroniki : A kdo pozna kak ugoden dimmer 0-10V R,L,C za na din letev od 650-1000VA, ki bi ga lahko dobil za kakih 40-50 EUR.

Imam enega napol razvitega od enega kolega, ki je elektronik, a žal ni bil dovolj vztrajen da bi ga naredil do konca. Testirali smo enega od DINUY ki je preko tipkala deloval odlično preko izhoda 0-10V pa ko si nastavil scene je regulacija bila stopničasta in ne lepo zvezna.

Lep dan vsem in uspešen teden!
Nazaj na vrh
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Obišči avtorjevo spletno stran
Pokaži sporočila:   
Objavi novo temo   Odgovori na to temo   Printer-friendly version    www.elektronik.si Seznam forumov -> Energetika Časovni pas GMT + 2 uri, srednjeevropski - poletni čas
Pojdi na stran Prejšnja  1, 2, 3, 4, 5, 6  Naslednja
Stran 5 od 6

Pojdi na:  
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu
Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu
Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu
Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu
Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu
Ne, ne moreš pripeti datotek v tem forumu
Ne, ne moreš povleči datotek v tem forumu

Uptime: 500 dni