|
www.elektronik.si Forum o elektrotehniki in računalništvu
|
Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo |
Avtor |
Sporočilo |
LoLek Član

Pridružen-a: Sre 25 Feb 2004 12:46 Prispevkov: 343 Aktiv.: 1.45
|
Objavljeno: Čet Nov 24, 2005 7:23 pm Naslov sporočila: Težave z mrežo in internetom |
|
|
Stvar je taka: imam dva računalnika, eden je direktno priključen na ADSL, drugi rač. pa preko mrežne karte prvega. Stvar je delovala mreža+deljenje interneta. Med vikendom pa so se začele dogajati čudne stvari. Najprej mi je windowsev varnostni sistem začel gnjaviti, da nimam antivirusnega programa (čeprav imam nod32). Največji problem pa je, da drugi računalnik nikakor ne more dostopati do interneta. Mreža deluje, se pravi sharanje podatkov (lahko najdem drugi računalnik), internet pa nikakor. Pa še ena zanimivost se pojavi, ko hočem v konzoli pingati drug računalnik ali vpisati "ipconfig" mi sporoči napako (v prilogi). Sem poiskusil vse možno pa nič.
No potem sem na računalniku, ki je na internet priključen formatiral sistemski disk in na novo naložil winxp, postavil mrežo, sharal internet in je vse lepo delovalo. Inštaliral vse programe, in ko sem zadnjič na novo zagnal računalnik - vojla spet zlobni duhec spet pride na delo, javi isto napako o antivirusnem sistemu in ne pusti drugega računalnika na net.
Zdaj sem že čisto obupal. Nekje mora biti nekakšen virus, kaj mi je narediti (poleg metanja skozi okno )? Je imel kdo podoben problem?
Opis: |
|
Velikost datoteke: |
8.08 KB |
Pogledana: |
5232 krat |

|
Opis: |
|
Velikost datoteke: |
25.75 KB |
Pogledana: |
27 krat |

|
|
|
Nazaj na vrh |
|
 |
LoLek Član

Pridružen-a: Sre 25 Feb 2004 12:46 Prispevkov: 343 Aktiv.: 1.45
|
Objavljeno: Čet Nov 24, 2005 8:31 pm Naslov sporočila: |
|
|
Sem že našel napako... En program mi je delal preglavice. In to nobeden drugi kot microchipov compiler mcc18. Ko ga inštaliraš ti pod nos ponudi, da ustvari path do compilerja in ta ljubi path naredi celo piz...... Finta pa je, da ti to ponudi med inštalacijo samo s klikom na o.k. in če nisi previden oz. ne veš....
To sranje mi je vzelo tri popoldneve
|
|
Nazaj na vrh |
|
 |
Sokrat Član

Pridružen-a: Čet 25 Avg 2005 11:00 Prispevkov: 5584 Aktiv.: 23.56
|
Objavljeno: Čet Nov 24, 2005 11:52 pm Naslov sporočila: |
|
|
Hvala za opozorilo; sem bil ravno na tem, da zdaj en dan to instaliram ... to bi bilo 'veselo' ....
|
|
Nazaj na vrh |
|
 |
jur Član

Pridružen-a: Pet 02 Dec 2005 14:45 Prispevkov: 5142 Aktiv.: 21.70 Kraj: [color=zelena]Ljubljana[/color]
|
Objavljeno: Tor Dec 20, 2005 11:17 am Naslov sporočila: |
|
|
microchip mcc ni sam po sebi nič kriv. Verjetno je tisto kar je dodal v PATH spremenljivko le to toliko podaljšalo, da jo je na koncu porezalo. Odreže pa vedno
pomembne stvari...
Ukaz: SET (pokaže cel environment) ali SET PATH (pokaže spremenljivko PATH) v command oknu je zelo uporaben in pokaže tovrstne probleme po instalaciji raznih produktov.
Jur
|
|
Nazaj na vrh |
|
 |
borutkoz Član

Pridružen-a: Sre 20 Apr 2005 16:20 Prispevkov: 73 Aktiv.: 0.31 Kraj: krško
|
Objavljeno: Sre Dec 21, 2005 10:00 pm Naslov sporočila: |
|
|
Bom kar tukaj napisal da ne bom odpiral nove teme:
En moj kolega ima kabelski ADSL na enem računalniku.
Potem je šel v trgovine si kupiti switch ker ima doma več računalnikov in bi rad imel še na enem internet. Prodajalec mu zagotovi da bo to vse delovalo in da ne rabi routerja da je dosti switch. Zdaj pa problem:
Preko switcha mu deluje še vedno samo na enemu računalniku in na nobenemu drugemu. Potem je poklical na njegovega ponudnika interneta in je tudi ta rekel da bi to moralo delovati in da on nima veze s tem.
V čem je potem problem da to ne deluje?
|
|
Nazaj na vrh |
|
 |
Sokrat Član

|
Objavljeno: Sre Dec 21, 2005 10:25 pm Naslov sporočila: |
|
|
Racunalnik, ki je prikljucen v internet preko ADSL, mora delovati kot router. Vsi ostali racunalniki so (prek switcha) prikljuceni na tega in ta preusmerja promet zanje. Kako to nastaviti je odvisno od OSa, ki ga uporablja.
|
|
Nazaj na vrh |
|
 |
jjakob Član

Pridružen-a: Pet 19 Nov 2004 14:12 Prispevkov: 1348 Aktiv.: 5.69
|
Objavljeno: Sre Dec 21, 2005 10:30 pm Naslov sporočila: |
|
|
Ne, ni nujno. Pri meni doma imamo priključeno z ADSL modema direktno na switch in nato na računalnike VENDAR mora switch podpirati UPLINK. Kako se to izvede je pa odvisno od samega switcha.
|
|
Nazaj na vrh |
|
 |
Sokrat Član

|
Objavljeno: Sre Dec 21, 2005 11:25 pm Naslov sporočila: |
|
|
Ce switch usmerja IP promet, potem to ni vec samo 'switch', ampak 'router'. Ce switch IP prometa ne usmerja, ampak samo prepusca, pa mora vsak racunalnik posebej vzpostaviti PPP session, to pa dvomim da Siol omogoca (glede na njihovo paranojo z zaklepanjem uporabniskega imena). "Uplink" je samo ime za izhodni port routerja, za vec PPP sessionov prek iste DSL povezave (ce to ISP omogoca) pa ne rabis nobenih "uplink"/"WAN" oz. kakrsnihkoli dedicated portov z lastnim naslovom ampak en navaden switch ali hub, kjer so vsi porti enako "dobri" in je cisto vseeno kam kaj prikljucis.
|
|
Nazaj na vrh |
|
 |
Djurodrljaca Član

Pridružen-a: Pet 19 Dec 2003 16:31 Prispevkov: 393 Aktiv.: 1.66 Kraj: Mengeš
|
Objavljeno: Sre Dec 21, 2005 11:39 pm Naslov sporočila: |
|
|
Na siolov adsl se lahko prikopi 4 uporabnike istočasno. Seveda pa morajo vsi imeti zagnan svoj pppoe. Kolikor je meni znano je uporabniško ime in geslo omejeno na modem, npr. če bi probal na drugi lokaciji in drugem modemom uporabiti svoje uporabniško ime, bi ti na siolu avtomatsko spremenili geslo, ker zazna da je nekaj narobe oz. da je prišlo do zlorabe.
|
|
Nazaj na vrh |
|
 |
zrij Član

Pridružen-a: Sre 21 Jan 2004 14:40 Prispevkov: 157 Aktiv.: 0.66 Kraj: Ajdovščina
|
Objavljeno: Čet Dec 22, 2005 11:41 am Naslov sporočila: |
|
|
Kolega je imel podobne težave (kabelski ADSL).
Na enem računalniku je lepo delovalo, preko drugega pa nikakor ni mogel dostopati do interneta, četudi je bil ta neposredno priključen na povezavo.
Nazadnje so vse uredili: ponudnik kabelskega interneta je preverjal MAC adreso računalnika, dostop pa je bil omogočen le za tiste na seznamu.
lp
Zdravko
|
|
Nazaj na vrh |
|
 |
Sokrat Član

|
Objavljeno: Čet Dec 22, 2005 11:53 am Naslov sporočila: |
|
|
Djuro, jaz sem modem zamenjal (oz. je to naredil mozak s Telekoma), pa ni bilo potrebno spreminjati nobenih nastavitev (torej ni vezan na MAC naslov, kar bi bilo po eni strani logicno, ampak na nekaj drugega, kar se doloci v centrali - kaksen ID DSLAMa ?). Na drugi lokaciji (seveda spet z drugim modemom) pa preverjeno ni delalo, zato domneva o Siolovem paranoicnem zaklepanju tudi na drugih podrocjih (stevilo PPP sessionov). Hvala za popravek !!!
To torej pomeni, da lahko z navadnim switchem/hubom prikljucis do 4 racunalnike preko istega modema.
|
|
Nazaj na vrh |
|
 |
borutkoz Član

|
Objavljeno: Čet Dec 22, 2005 4:05 pm Naslov sporočila: |
|
|
Potem mora sedaj poklicati na telekom da bi lahko mel na večih računalnikih internet?
Ker pri njegovem ponudniku so rekli da bi to moralo delovati
|
|
Nazaj na vrh |
|
 |
Sokrat Član

|
Objavljeno: Čet Dec 22, 2005 4:31 pm Naslov sporočila: |
|
|
Ce Siol (oz. njegov ISP) res omogoca 4 sessione hkrati preko istega modema, potem mora kolega na vsakem racunalniku ustrezno nastaviti PPPoE, vse racunalnike prikljuciti na switch, v en port vtakniti kabel, ki gre naprej v ADSL modem in to bi moralo delovati.
Siol zagotovo ne preverja MAC naslovov racunalnika, s katerega je PPP session vzpostavljen (sem pogosto menjal vmesnike in je vedno delovalo brez kaksnih "uskladitev" s Siolom), torej s tem ne more biti tezav. Kaksna je politika njegovega ISPja, ce to ni Siol, naj se sam pozanima.
Kdo sploh je njegov ISP ? (jaz sem kar nekako privzel da ADSL za fizicne osebe = Siol, kar ni nujno res, vsa debata se vrti okrog te predpostavke)
|
|
Nazaj na vrh |
|
 |
borutkoz Član

|
Objavljeno: Čet Dec 22, 2005 6:04 pm Naslov sporočila: |
|
|
Siol vem da ni. Kateri točno pa sedaj nevem, ga bom vprašal drugič ko ga bom videl. Ip naslove ima prav naštimane sigurno, ker sem jih pregledal.
|
|
Nazaj na vrh |
|
 |
Sokrat Član

|
Objavljeno: Čet Dec 22, 2005 10:07 pm Naslov sporočila: |
|
|
Kaksne IP naslove ?
|
|
Nazaj na vrh |
|
 |
|
|
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu Ne, ne moreš pripeti datotek v tem forumu Ne, ne moreš povleči datotek v tem forumu
|
Uptime: 496 dni