www.elektronik.si Seznam forumov www.elektronik.si
Forum o elektrotehniki in računalništvu

PomočPomoč  IščiIšči  Seznam članovSeznam članov  SkupineSkupine  StatisticsStatistika  AlbumAlbum  DatotekeFilemanager DokumentacijaDocDB LinksPovezave   Registriraj seRegistriraj se 
  PravilaPravila  LinksBolha  PriponkePriponke  KoledarKoledar  ZapiskiZapiski Tvoj profilTvoj profil Prijava za pregled zasebnih sporočilPrijava za pregled zasebnih sporočil PrijavaPrijava 

Oživljanje C64
Pojdi na stran Prejšnja  1, 2

Objavi novo temo   Odgovori na to temo   Printer-friendly version    www.elektronik.si Seznam forumov -> Nostalgija - splošno
Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo  
Avtor Sporočilo
Brane212
Član
Član

Pridružen-a: Sob 13 Dec 2008 11:24
Aktiv.: 1.79
Kraj: LJUBLJANA

PrispevekObjavljeno: Sob Jun 19, 2010 12:14 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Premalo.

Prelotaj vse pine na vseh elementih, potem pa polotaj še vie.

S tem da viam ne pomaga preprosto lotanje, ampak moraš skoznje zalotati tudi tanko bakreno žičko.

Stvar gre doka hitro. Olupiš nek kabel, tako da dobiš tanke licne, nato pa z lotkolmom segreješ vio, ji dodaš malo spajke, nato pa skozi vse porineš žičko ( ravno tolko, da pogleda na drugi strani ven ), vse skupaj še malo pogreješ, da se spajka prime žičke, nato pa z olfo ali malimi ščipalkami žico pocvikaš in ponoviš vajo na naslednji viji...

MadMax
Član
Član

Pridružen-a: Pet 09 Sep 2005 22:16
Aktiv.: 20.02

PrispevekObjavljeno: Sob Jun 19, 2010 12:24 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Hitrost je relativna...
Dvomim, da bi bil fertik prej kot v 5h res intenzivnega dela.
Pa ok, sigurno je šlo v to oživljanje že nekajkrat toliko časa Wink
Nazaj na vrh
Skrit Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
Brane212
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Sob Jun 19, 2010 12:34 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Kje je problem ?

Na pin porabiš mogoče 5 sekund ( pa verjetno manj ), na vio pa glih ene tolk.

MadMax
Član
Član

Pridružen-a: Pet 09 Sep 2005 22:16
Aktiv.: 20.02

PrispevekObjavljeno: Sob Jun 19, 2010 1:01 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Ah, neprava ura... Jaz bi dratke tlačil še v že "zasedene" vie... Brick wall
Nazaj na vrh
Azrael
Član
Član

Pridružen-a: Čet 29 Jan 2009 19:46
Aktiv.: 22.22
Kraj: Gorje

PrispevekObjavljeno: Sob Jun 19, 2010 7:34 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Sem prelotal večino plošče, nekaj bo še ostalo za jutri (del okoli User in serijskega porta).

Na barve in delovanje na splošno to ni imelo vpliva. Sem pa hotel med seboj zamenjati oba CD4066, saj nimam nobenega doma in sem delujočega (U18) izgubil - padel v travo, ko sem nesel vse skupaj ven, da bi odvečen flux od spajke očistil.

Bravo jest. Brick wall
Nazaj na vrh
Azrael
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Ned Jun 27, 2010 9:07 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Ta teden je bilo veliko drugih obveznosti, zato je bilo ukvarjanja s C64 bolj malo, nekaj pa le:

1. Sestavil sem en adapter EPROM/PLA (vir)in zadeva deluje.
2. Odkril krivca za ČB sliko. To je generator clock impulzov 8701.

Ko sem vstavil v problematično ploščo nova 4066 in dobil spet ČB sliko, nisem preveril kaj se zgodi s PETASCII znaki v grafiki visoke ločljivosti, saj sem menil, da to ni odpravilo napake. Kot se je pokazalo, je bila sodba mogoče preuranjena.saj gre najverjetneje za dve napaki.

Danes sem sestavil adapter EPROM/PLA, pini so iz odslužene elektronike (moških letvic z okroglimi pini nimajo ne v HTE, IC in Delko) in poskusil srečo s ploščama, ki mi jih je dal Peter.

Adapter z AM27C512 deluje na plošči verzije 250425, na starejši plošči verzije 250407, pa ne. Sumim, da je problem prepočasen EPROM. saj deluje samo EPROM od AMD, primerek od Texas Instruments pa ne, čeprav sta oba deklarirana za 150ns. in bom moral nabaviti hitrejše primerke.

EPROM je za razliko od originalnega PLA, čisto hladen in je zamenjava, kljub potrebi po adapterju, vsaj po prvih vtisih sprememba na bolje.

Ali je računalnik s tem EPROM-om stabilen, pa še ne morem potrditi, saj je deloval le nekaj 10 minut in to odprt in ga bom v prihodnjih dneh vgradil v ohišje in pustil delovati več ur, tako da bo mlel kakšno igro, vremenska napoved pa je tudi ugodna za Burn in test. Upam samo, da ne bo kaj v smislu Crash & burn.

In še kako sem odkril, da je problem 8701.

Ker je plošča, ki sem jo sedaj usposobil z EPROM/PLA adapterjem imela defekten tudi generator urinih (clock) impulzov, sem ga sposodil iz problematične plošče in spet dobil ČB sliko tako, da je z zelo veliko verjetnostjo za pojav ČB slike krivo to integrirano vezje.

Pripenjam sliko adapterja v plošči in pdf s tiskanino za adapter, če bo kdo rabil.

adapter.jpg
 Opis:
 Velikost datoteke:  477.03 KB
 Pogledana:  26 krat

adapter.jpg

Eprom_PLA_TIV.pdf
 Opis:

Download
 Ime datoteke:  Eprom_PLA_TIV.pdf
 Velikost datoteke:  7.27 KB
 Downloadano:  4 krat

Nazaj na vrh
Azrael
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Pon Jul 12, 2010 6:03 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Že nekaj časa nisem nič napisal v to temo.

Stanje je sedaj tako:

- plošča s katero se je vse začelo kaže, da deluije:

V okvari so bili: U6 CPU 8500 (uspešno zamenjan z 6510), U20 8701, U21 4066, menjal kondi C66 470uF (se je posušil - brum v zvoku) in enega poškodovanega keramičnega, hladni spoji in izgubil sem U18 4066.

Sumim, da je za kupček fuč čiperaja zaslužen elektrošok. V glavnem, če bi vedel... in po bitki je lahko biti general... je popravilo elektronike za katero se ne ve zgodovine, svojevrsten iziv.

Glede Eprom/PLA, tudi AMDjev primerek 27C512 150ns je prepočasen, računalnik, ko je popolnoma sestavljen in pri sedanjih temperaturah, zmrzne prej kot v minuti in bo treba nabaviti hitrejše, 45ns primerke.

Preizkusil sem še nekaj drugih Epromov (vsi 150ns) in je stanje le še slabše (računalnik niti ne štarta do pozdravnega zaslona, šahovnica, Out of memory error, zanimive cifre za količino RAMa (tudi več kot 64k), pravilno delovanje le nekaj sekund, skratka še slabše.
Nazaj na vrh
Brane212
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Tor Avg 10, 2010 4:03 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

1. EPROMU zna pomagati, če nanj posvetiš skozi okenček.

2. EPROM lahko nadomestiš s FLASH čipom, katerega se da dobiti v bistveno hitrejši izvedbi. Nekje imam 128kx8 70ns kose...

Azrael
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Tor Avg 10, 2010 4:40 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Res je, flash je lahko bistveno hitrejši od Eproma in je napetostno in pin kompatibilen. Seveda med kramo nimam nobenega primernega, samo pol manjše.

Farnell ima Atmelove 45ns OTP Eprome (s temi naj bi Eprom/PLA deloval brezhibno) po relativno ugodni ceni (gledano na ceno flash v istem ohišju in kapacitete), ampak ker ni nujno, bom naročilo oddal šele ko se bo nabralo več stvari in bo cesta prevozna (pravijo da delajo kanalizacijo), da ne bo treba po celem kraju iskati dostavljalca, ko bi nekje obtičal s kombijem.
Nazaj na vrh
Tom-Cat
Član
Član

Pridružen-a: Tor 20 Dec 2005 9:01
Aktiv.: 0.13

PrispevekObjavljeno: Pet Avg 13, 2010 8:12 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Jaz sem v svojih C64 uporabljal ze veliko razlicnih EPROM-ov in do sedaj so vsi delali BP, tako da mislim da EPROM ni krivec za tvoje probleme. 150ns je cisto primeren.
Po izkusnjah bi rekel da je sel eden od RAM-ov, sem imel enak problem v enem C128 in po menjavi ram-ov vse deluje ok.

Edit: za PLA replacement EPROM pa mislim da 150ns ni dovolj... jaz bi tam vzel hitrejsega, ker vem da so ljudje imeli probleme.
Nazaj na vrh
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
Azrael
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Pet Avg 13, 2010 6:25 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Tako je, Eprom, ki nadomešča PLA je problem.

Sedaj, ko je malo hladneje, mi je na tem mlinčku za kratek čas uspelo pognati Doctor64 in ni našel napake v RAM, tako da je verjetno ves problem nestabilnosti prepočasen Eprom, ki nadomešča PLA.
Nazaj na vrh
Brane212
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Pet Avg 13, 2010 10:40 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Zakaj ga ne nadomestiš s CPLDjem ?

Sedaj čakaš na dobavo čipa, ki ga nimaš kaj uporabit izven te vloge. Če pa bi šel v varianto s CPLDjem, jih mirno lahko vzameš nekaj, ker jih boš že lahko uporabil še za kaj drugega.

Kaki vanilla Xilinx bi znal biti čisto poceni in več kot več kot dovolj za tale namen, celo najmanjši modeli...

Azrael
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Sob Avg 14, 2010 9:49 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Za Eprom sem se odločil zaradi zaloge iz starih matičnih plošč, ki je nimam drugače kaj uporabiti. Bom poskusil še s kondijem na /CAS liniji, če bom mogoče pridobil na stabilnosti. Na to malenkot sem pozabil.

CPLD pa izgleda simpatično:

http://www.fpgaarcade.com/c64_customs.html

Ampak ima isti problem kot 45ns Epromi, treba bo v nabavo.
Nazaj na vrh
Pokaži sporočila:   
Objavi novo temo   Odgovori na to temo   Printer-friendly version    www.elektronik.si Seznam forumov -> Nostalgija - splošno Časovni pas GMT + 2 uri, srednjeevropski - poletni čas
Pojdi na stran Prejšnja  1, 2
Stran 2 od 2

Pojdi na:  
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu
Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu
Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu
Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu
Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu
Ne, ne moreš pripeti datotek v tem forumu
Ne, ne moreš povleči datotek v tem forumu

Uptime: 495 dni