www.elektronik.si Seznam forumov www.elektronik.si
Forum o elektrotehniki in računalništvu

PomočPomoč  IščiIšči  Seznam članovSeznam članov  SkupineSkupine  StatisticsStatistika  AlbumAlbum  DatotekeFilemanager DokumentacijaDocDB LinksPovezave   Registriraj seRegistriraj se 
  PravilaPravila  LinksBolha  PriponkePriponke  KoledarKoledar  ZapiskiZapiski Tvoj profilTvoj profil Prijava za pregled zasebnih sporočilPrijava za pregled zasebnih sporočil PrijavaPrijava 

Zaznavanje delovanje motroja na vtičnici ?

Objavi novo temo   Odgovori na to temo   Printer-friendly version    www.elektronik.si Seznam forumov -> Energetika
Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo  
Avtor Sporočilo
glavca
Član
Član

Pridružen-a: Sre 26 Nov 2008 9:19
Aktiv.: 0.68

PrispevekObjavljeno: Čet Sep 09, 2010 9:59 am    Naslov sporočila:  Zaznavanje delovanje motroja na vtičnici ? Odgovori s citatom

Živjo

Eno laično vprašanje

Kolega zanima kako bi vedel kdaj deluje potopna črpalka v vodnjaku.

Kako se najenostavneje naredi indikator toka (za cca 700W) na vtičnici ?

A bi delovala mogoče kaka tlivka kot recimo na zvoncu ? (sveti ko ne deluje) ? Da ne kompiciramo z indukcijsko zaznavanjem toka v kablu Smile

l.p. Jože
Nazaj na vrh
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
MadMax
Član
Član

Pridružen-a: Pet 09 Sep 2005 22:16
Aktiv.: 20.00

PrispevekObjavljeno: Čet Sep 09, 2010 10:25 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Tlivka na tipki za zvonec deluje, če te zanima indikacija vklopljenega stikala v hiši/delavnici/... .
Če pa rabiš prav indikacijo delovanja, torej tudi varnostno nivojsko stikalo inkluziv, rabiš pa indikacijo toka.

Ker si bolj praktik kot teoretik, ti dam kost, pa jo oglodaj in poročaj če je imela še kaj mesa na sebi Smile

V garaži poišči kak transformator iz 220V na nekaj, pa da ima še kaj prostora za par ovojev. Kak toroid bi bil še najbolj primeren, 30÷50VA recimo, da ni prevelik.
Nanj navij kakih 10 ovojev žice, 1÷1.5mm^2. To veži zaporedno s črpalko.
Na primar pa veži tlivko.
Po potrebi povečaj št. teh navitih ovojev, pa upor pri tlivki lahko tudi po potrebi še malce zmanjšaš, ampak ne manj kot ene 10k.

Lahko pa greš v štacuno po master-slave razdelilec/podaljšek Whistle

Variant je potem še nekaj, ki pa vsebujejo že malce več elektronike, čeprav še vedno najbrž izvedljivo s tvoje strani.
Nazaj na vrh
Skrit Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
Silvo
Moderator
Moderator

Pridružen-a: Pon 24 Feb 2003 17:09
Aktiv.: 61.88
Kraj: Koroška-okolica Dravograda

PrispevekObjavljeno: Čet Sep 09, 2010 10:51 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Tole sem nekoč naredil sodelavcu. Zdi se mi, da sem celo pripel na forum, a v tem trenutku ne najdem. Vzel sem manšo feritno dušilko iz starega PC napajalnika. Skozi sredino sem napeljal fazni vodnik. Torej nastal je transformator. Signal iz njega sem ojačal z OP. Sam sem na izhod dal mehanski števec, ki šteje število vklopov.
zuti
Član
Član

Pridružen-a: Tor 01 Feb 2005 23:49
Aktiv.: 0.27
Kraj: Mb

PrispevekObjavljeno: Čet Sep 09, 2010 9:08 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Kaj pa, če bi kolega kupil števec porabe npr. v Bau....u ? Za 15 eur ima indikacijo porabe, prikaz vklopa in recimo letno porabo energije. Potopno črpalko vklopi v "čudo tehnike" in to je to. Jože, za informacijo sem zadovoljen s tvojim cvičkom Laughing

l.p. zuti
Nazaj na vrh
glavca
Član
Član

Pridružen-a: Sre 26 Nov 2008 9:19
Aktiv.: 0.68

PrispevekObjavljeno: Tor Sep 14, 2010 7:33 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Sem prvo pomislil z merilnikom porabe, samo to ni to Smile

Bom sprobal z tuljavo od napajalca. Sklepam da gre skozi tuljavo samo ena žica (tako kot pri tokovnih kleščah ?

l.p. Jože
Nazaj na vrh
zuti
Član
Član

Pridružen-a: Tor 01 Feb 2005 23:49
Aktiv.: 0.27
Kraj: Mb

PrispevekObjavljeno: Tor Sep 14, 2010 11:00 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Citiram:
Da ne kompiciramo z indukcijsko zaznavanjem toka v kablu

l.p. Jože

Ha, ha, ha, zakaj bi slabo kompliciral, če lahko dobro. Ne vem, če še obstaja preprostejša varijanta, ampak presojo prepuščam tebi. Tvoj cviček pa je še zmeraj aktualen, pa magari ga plačam Very Happy

[/img]

1.jpg
 Opis:
 Velikost datoteke:  30.03 KB
 Pogledana:  3 krat

1.jpg

Nazaj na vrh
sebaveh
Član
Član

Pridružen-a: Sob 19 Jan 2008 13:51
Aktiv.: 7.88
Kraj: Slovenska Bistrica

PrispevekObjavljeno: Čet Sep 16, 2010 8:48 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Pa ne bo reed kontakt osciliral v tem primeru s 100 Hz? Kar se na tlivki sicer ne bi opazilo, ampak kako dolgo bi zdržali kontakti?
Nazaj na vrh
Pokaži sporočila:   
Objavi novo temo   Odgovori na to temo   Printer-friendly version    www.elektronik.si Seznam forumov -> Energetika Časovni pas GMT + 2 uri, srednjeevropski - poletni čas
Stran 1 od 1

Pojdi na:  
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu
Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu
Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu
Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu
Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu
Ne, ne moreš pripeti datotek v tem forumu
Ne, ne moreš povleči datotek v tem forumu

Uptime: 499 dni